Noul Guvern condus de Sorin Grindeanu ar urma să pună în aplicare programul de investiții asumat de PSD, unul care, așa um a dat asigurări liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, nu reprezintă un set de iluzii sau de dorințe sau de afirmații sau de povești. Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante măsuri din Programul de investiții anunțate de liderul PSD, Liviu Dragnea, ce ar urma să fie implementate, cel mai probabil, de Guvernul condus de Sorin Grindeanu.
Cele mai importante autostrăzi pentru PSD, anunțate de Liviu Dragnea
-Finalizarea coridorului IV Constanța Nădlac, cu precizarea că în cadrul acestei investiții o importanță majoră o are inelul 0 al Capitalei, autostrada Moldovei București Iași, autostrada Transilvania, finalizarea acesteia, sunt doar âteva proiecte asumate public de PSD.
-Autostrada Pitești Craiova, drumul expres București Craiova Timișoara, cu extensie la Calafat pentru a face legătura cu un coridor de transport important și strategic pentru noi, Drumul Mătăsii Constanța București sudul României Calafat Serbia și Italia, cu o distanță mai scurtă, fără să ocolească prin traseul tradițional de acum.
-O autostradă care să traverseze Carpații de la vest la est Târgu Mureș Iași.
Infrastructura feroviară, coridorul paneuropean IV, precum și parțial o autostradă feroviară București Iași frontieră. Liniile de metrou, Magistrala 6, 1 Mai Otopeni, Rîul Doamnei Eroilor Iancului, Magistrala 5, Magistrala 2 Berceni Pipera. Portul Constanța pentru noi are o importanță majoră în dezvoltarea din anii următori, are o poziție strategică și are un potențial uriaș care, din păcate, nu a fost folosit până acum, a anunțat Liviu Dragnea în cadrul unei intâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, desfășurate la sfârșitul anului trecut, la Palatul Parlamentului.
-Aeroportul Otopeni, un terminal nou de pasageri, 250 de metri nivel de servicii B, modernizarea pistei 1, refacerea căii de rulare pentru a se mări capacitatea de la 74 la 85 pentru avioane de mare tonaj, un balizaj nou cu două sisteme de aterizare. Extinderea platformei de staționare a avioanelor, precum și dezvoltarea infrastructurii rutiere adiacente, cu parcare nouă pe termen lung și autogară de autobuze și microbuze.
-Compania TAROM: noul Guvern va avea în vedere, după declarațiile oficialilor PSD, optimizarea costurilor, achiziționarea a cel puțin 30 de aeronave noi cu consum scăzut de combustibil, uniformizarea flotei pentru reducerea cheltuielilor de mentenanță, un sistem online direct pe site-ul TAROM, fără intermediari, optimizarea personalului, precum și creșteri salariale în anumite compartimente, creșterea cotei de piață, dezvoltarea departamentului de marketing, curse charter noi interne și internaționale, noi facilități pentru pasageri, iar departamentul tehnic să poată asigura mentenanță și pentru alte companii.
Măsuri anunțate de PSD pentru infrastructura de mediu:
-Pentru păduri, PSD a anunțat campanii de împădurire intensivă în valoare de 290 de milioane de euro până în 2020, 50 de mii de hectare. Practic, este începutul unui program pe termen lung, 20-25 de ani, care odată început să fie continuat în anii următori. Sursele de finanțare: Romsilva, Administrația Fondului de Mediu, fonduri europene, bugetul de stat și autoritățile locale.
-Avem aproape 1400 de situri contaminate, dintre care 210 contaminate istoric, 1183 cu potențial uriaș de contaminare. Un program de 140 de milioane de euro de decontaminare din fonduri europene, precum și din alocarea națională aferentă, este o măsură anunțată de Liviu Dragnea.
-Prevenirea inundațiilor și reabilitarea plajelor, program de 600 de milioane de euro din fonduri europene care cuprinde lucrări hidrotehnice, consolidări de albii și maluri de râuri, devieri și regularizări, modernizarea sistemului de avertizare și reabilitarea a 30 de kilometri de plajă.
Măsuri ce vizează turismul: promovarea României ca destinație turistică într-un mod eficient și serios și modern, cu o susținere financiară semnificativă, 280 de milioane de lei, reabilitarea infrastructurii de acces în stațiunile turistice, precum și în zone cu impact turistic semnificativ, program de 600 de milioane de lei, garanții de stat pentru împrumuturi, pentru programul „Primul centru de agrement”, până la maxim 1 milion de lei investiție, un program de 450 de milioane de lei pentru revitalizarea turismului balnear, precum și 5 miliarde de lei dezvoltarea turismului în Delta Dunării – aici este deja aprobat acest program, este o investiție teritorială integrată care cuprinde dezvoltarea Deltei Dunării, precum și a unei părți importante din județul Tulcea.
Măsuri pentru domeniul Energie: investiții în sistemul energetic, Transelectrica, modernizarea rețelei de transport, precum și modernizarea sistemului de management energetic. Termocentrala Paroșeni, unde Liviu Dragnea a anunțat că vor fi realizate instalațiile corespunzătoare pentru standardele de mediu. Hidrocentralele pentru rezerva de putere necesare pentru închiderea inelului, cu cea mai importantă Tarnița, de 1000 de megavați, precum și extinderea rețelelor de distribuție energie electrică și gaze naturale.
Industria de apărare: angajamentul PSD este de 2% din PIB pentru apărare. Liviu Dragnea a dat asigurări că noul Guvern va finanța adecvarea industriei naționale la cerințele NATO, susținerea prin această alocare a parteneriatelor strategice cu Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană, precum și asigurarea nivelului optim de armament.
Măsuri fiscale
Măsuri de relaxare fiscală: eliminarea a 102 taxe nefiscale dintre care timbrul de mediu pentru înmatricularea auto, toate taxele de la Registrul Comerțului, precum și taxa Radio-TV.
-Impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi: acum e între 1 angajat, 2 și 9 angajați, 1%, 2% pe cifra de afaceri. Nu vor mai fi două categorii, a anunțat liderul PSD, ci doar una, între 1 și 9 angajați, impozit pe cifra de afaceri de 1%. Dar cea mai importantă măsură anunțată este creșterea plafonului de la 100 de mii de euro la 500 de mii de euro cifră de afaceri pentru firmele care pot intra în acest sistem de impozitare. La acest capitol, Liviu Dragnea a spus că partidul pe care îl reprezintă este interesat de dezvoltarea centrelor de cercetare și dezvoltare: impozitul pe profit ar urma să scadă de la 16 la 0%.
-În continuarea măsurilor de relaxare fiscală, de la 1 martie 2017 pentru locuințe – acum sunt două categorii, 5%, 20%, în funcție de natura, de suprafața și de alte elemente – PSD a anunțat TVA 0% pentru a crește ritmul de construcție de locuințe în România, un efect de multiplicare foarte mare și, de asemenea, pentru a crește accesul unei categorii mai mari de populație, în special tineri, la cumpărarea unei locuințe.
-TVA în agricultură: TVA 0 la toate inputurile din agricultură.
-Pentru publicitate, TVA scăzut de la 20% la 9%
-TVA general redus cu două puncte procentuale începând cu 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe dividende de la 5% la 0%.
-Impozitul pe terenul agricol, 0%, cu condiția că pentru terenul nelucrat doi ani consecutiv să fie 100 de lei pe hectar. Impozitul pe tot ce înseamnă mijloace de transport, cu excepția celor cu capacitate cilindrică de peste 1600 de cm cubi, impozitul 0.
-Impozitul pe venit pentru salariați și pentru pensionari pentru veniturile mai mici de 24 de mii de lei pe an, 0, pentru veniturile mai mari de 24 de mii de lei anual impozitul pe venit ar urma să sadă de la 16 la 10%. Contribuțiile din cele șase rămân doar două și scad cu 4,25%, de la 39,25 la 35%, din care contribuțiile la sănătate sunt 10%, CAS 25%, a mai anunțat Liviu Dragnea în cadrul întâlnirii cu reprezentanții mediului de afaceri. Odată cu instalarea noului Guvern ar urma să fie eliminate contribuțiile pentru șomaj, concedii, creanțe salariale și risc de accidente. Impactul asupra bugetului ar fi de 6 miliarde de lei.
-Programul de start-up-uri
Liderul PSD a anunțat că are în vedere într-un prim calup 10 mii de start-up-uri care înseamnă granturi de 100% până la 200 de mii de lei pe proiect pe antreprenor, cu o procedură simplificată, un SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înființarea firmei, o semnătură electronică gratuită și un cont bancar gratuit.
Citește și:
Despre provocările pieței muncii, cu Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor
Construcțiile vor face față eliminării facilităților fiscale, cu riscul creșterii prețurilor finale; Modificarea acordării voucherelor de vacanță va…
16 ianuarie 2025
Criză în construcții: falimente și muncă „la gri” pe fundalul schimbărilor fiscale
Sectorul construcții din România se află într-un moment critic, marcat de riscul falimentelor în lanț și de o…
13 ianuarie 2025
Care sunt județele din România cu priză la firmele cu capital străin
Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că, în perioada 1991 – 2023, în România au fost…
8 ianuarie 2025
Economist clujean: “IT-știi contribuie dublu la stat față de multe alte domenii”
Andrei Mocan, doctor în afaceri internaționale, susține că informaticienii nu sunt acei “căpcăuni de peșteră” care nu consumă…
4 ianuarie 2025
Florin Drăgan, rectorul UPT: „ordonanța trenuleț” afectează grav stabilitatea mediului antreprenorial
Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou…
1 ianuarie 2025
Ce-și doresc românii în anul 2025
25% dintre români intenționează să își schimbe locul de muncă în noul an, în special tinerii între 18-34…
27 decembrie 2024
Analiza evoluțiilor recente din mediul economic făcută de Florin Drăgan, rectorul UPT
Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor…
23 decembrie 2024
De unde provin cele mai multe firme străine din Bihor și cele mai mari investiții
Potrivit datelor Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Bihor, la 30.06.204, în registrul comerțului erau înregistrate în județul…
22 decembrie 2024
Investiții
FAN Courier a finalizat, anul trecut, extinderea HUB-ului de la Ștefănești, unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din ultimii ani
În 2024, cifra de afaceri a FAN Courier a crescut cu 12,5% la 1.385 miliarde lei (aproximativ 280…
16 ianuarie 2025
Parteneriat Plexus, Designabil, „Casă Dragă Casă” pentru dotarea unui laborator la UO
Companiile Plexus și Designabil, și Asociația „Casă Dragă Casă”, au contribuit la dotarea unui laborator al Facultății de…
16 ianuarie 2025
Teste de rezistență la viaductul din Băile Felix de pe Inelul Rutier Metropolitan
Miercuri, 15 ianuarie 2025, au început testele de rezistență la viaductul construit peste DN 76 la ieșirea din Băile…
15 ianuarie 2025
Rețeaua de termoficare din Arad se modernizează cu fonduri europene
Investiția se ridică la peste 278 de milioane de lei, din care aproape 233 de milioane de lei…
15 ianuarie 2025
Construcții Erbașu poate începe lucrările la lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș
CNAIR a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș din A3, pentru…
14 ianuarie 2025
Innovation Romania: 100 de milioane euro susțin inovarea și antreprenoriatul în România
Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), lansează programul Innovation Romania, o inițiativă de sprijin…
14 ianuarie 2025
Licitează pentru modernizarea școlilor din Bihor, cu fonduri europene
Consiliul Județean Bihor a lansat la finalul anului 2024 o licitație publică pentru achiziția de mobilier și echipamente…
14 ianuarie 2025
Parcul de Specializare Inteligentă nr. 2 din Oradea se face cu bani europeni
Proiectul a fost aprobat pentru finanțare de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și va fi finanțat prin…
14 ianuarie 2025
Infrastructură
Cum a ajuns Centura Baia Mare de la 480 la 200 milioane €
Edilii Maramureșului au tăiat din traseul rutei ocolitoare pentru a putea obține banii necesari de la Ministerul Transporturilor.…
16 ianuarie 2025
Pasajul ce fluidizează Parcul Industrial Jucu costă 17 milioane €
Autoritățile județene din Cluj au anunțat semnarea contractului pentru realizarea legăturii între DN 1C și DJ 109D, în…
16 ianuarie 2025
Teste de rezistență la viaductul din Băile Felix de pe Inelul Rutier Metropolitan
Miercuri, 15 ianuarie 2025, au început testele de rezistență la viaductul construit peste DN 76 la ieșirea din Băile…
15 ianuarie 2025
Rețeaua de termoficare din Arad se modernizează cu fonduri europene
Investiția se ridică la peste 278 de milioane de lei, din care aproape 233 de milioane de lei…
15 ianuarie 2025
Construcții Erbașu poate începe lucrările la lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș
CNAIR a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș din A3, pentru…
14 ianuarie 2025
Parcul de Specializare Inteligentă nr. 2 din Oradea se face cu bani europeni
Proiectul a fost aprobat pentru finanțare de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și va fi finanțat prin…
14 ianuarie 2025
Transelectrica marchează un pas important: prima investiție din Fondul pentru Modernizare
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a finalizat cu succes prima etapă a unui proiect strategic…
13 ianuarie 2025
Criză în construcții: falimente și muncă „la gri” pe fundalul schimbărilor fiscale
Sectorul construcții din România se află într-un moment critic, marcat de riscul falimentelor în lanț și de o…
13 ianuarie 2025
Turism
Un sfert de milion de vizitatori la Grădina Botanică din Cluj
Această performanță demonstrează interesul constant al publicului pentru oferta culturală și educativă a GBAB, conform Universității Babeș-Bolyai (UBB).…
16 ianuarie 2025
Ovi Pascu, omul care vorbește cu lemnul
Lemnul vorbește! Dar nu toată lumea îl aude și îl înțelege. Artistul orădean, Ovidiu Pascu, „Moșul” pentru prieteni,…
15 ianuarie 2025
Teste de rezistență la viaductul din Băile Felix de pe Inelul Rutier Metropolitan
Miercuri, 15 ianuarie 2025, au început testele de rezistență la viaductul construit peste DN 76 la ieșirea din Băile…
15 ianuarie 2025
AnimaWings devansează cu două luni zborurile directe Bucureşti – Cluj şi retur
Ruta București-Cluj face parte din planul AnimaWings de a uni orașele importante din România prin zboruri confortabile şi…
15 ianuarie 2025
Meta Estate Trust refinanțează investiția în Swissôtel Poiana Brașov
Meta Estate Trust, companie de tip holding care facilitează conectarea pieței imobiliare cu piața de capital, a anunțat…
9 ianuarie 2025
De la Mens sana la Ensana: 40 de milioane de euro pentru Sovata
Cu o viziune clară asupra viitorului turismului balnear, Balneoclimaterica, firma care administrează Ensana Health Spa Hotels din Sovata,…
9 ianuarie 2025
Insomnia schimbă „garda”. Chefi din India, înlocuiți de bucătărese din Camerun
Cea mai veche cafenea culturală din Cluj, acum restaurant – bistro, debutează în noul an cu alt specific…
9 ianuarie 2025
S-a deschis sezonul de schi în Maramureș: Șuior și alte destinații pregătite să atragă turiști
Pe 8 ianuarie 2025, Complexul Turist Șuior din Maramureș a dat startul oficial sezonului de schi, oferind iubitorilor…
9 ianuarie 2025
Educație
Despre provocările pieței muncii, cu Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor
Construcțiile vor face față eliminării facilităților fiscale, cu riscul creșterii prețurilor finale; Modificarea acordării voucherelor de vacanță va…
16 ianuarie 2025
Eugen Țugulea, recital Eminescu, pe scena Teatrului Regina Maria, la 93 de ani
Peste 500 de persoane au participat miercuri seara, 15 ianuarie 2025, la Teatrul Regina Maria din Oradea, la…
16 ianuarie 2025
Parteneriat Plexus, Designabil, „Casă Dragă Casă” pentru dotarea unui laborator la UO
Companiile Plexus și Designabil, și Asociația „Casă Dragă Casă”, au contribuit la dotarea unui laborator al Facultății de…
16 ianuarie 2025
Premiile Clujului la Gala Premiilor MUSICRIT 2024: 5 distincții pentru școala muzicală clujeană
Premiile Musicrit 2024 au consacrat Cluj-Napoca drept un adevărat bastion al artei și culturii, aducând recunoaștere unor instituții,…
14 ianuarie 2025
Licitează pentru modernizarea școlilor din Bihor, cu fonduri europene
Consiliul Județean Bihor a lansat la finalul anului 2024 o licitație publică pentru achiziția de mobilier și echipamente…
14 ianuarie 2025
Manifestări culturale în Sfântu Gheorghe, de Ziua Culturii Naționale
La Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Ziua Culturii Naționale va fi celebrată printr-o serie de evenimente culturale organizate în…
13 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Manifestări organizate de Ziua Culturii Naționale în județul Bihor
Pentru prima dată, toate instituțiile culturale din Bihor sărbătoresc împreună Ziua Culturii Naționale. Cu ocazia Zilei Culturii…
11 ianuarie 2025
Zi de Zi știri economice:
![Loading RSS Feed](https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/plugins/wp-rss-retriever/inc/imgs/ajax-loader.gif)