Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Programul de investiții asumat de PSD, unul cât se poate de ambițios

Noul Guvern condus de Sorin Grindeanu ar urma să pună în aplicare programul de investiții asumat de PSD, unul care, așa um a dat asigurări liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, nu reprezintă un set de iluzii sau de dorințe sau de afirmații sau de povești. Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante măsuri din Programul de investiții anunțate de liderul PSD, Liviu Dragnea, ce ar urma să fie implementate, cel mai probabil, de Guvernul condus de Sorin Grindeanu.
Cele mai importante autostrăzi pentru PSD, anunțate de Liviu Dragnea
-Finalizarea coridorului IV Constanța Nădlac, cu precizarea că în cadrul acestei investiții o importanță majoră o are inelul 0 al Capitalei, autostrada Moldovei București Iași, autostrada Transilvania, finalizarea acesteia, sunt doar âteva proiecte asumate public de PSD.
-Autostrada Pitești Craiova, drumul expres București Craiova Timișoara, cu extensie la Calafat pentru a face legătura cu un coridor de transport important și strategic pentru noi, Drumul Mătăsii Constanța București sudul României Calafat Serbia și Italia, cu o distanță mai scurtă, fără să ocolească prin traseul tradițional de acum.
-O autostradă care să traverseze Carpații de la vest la est Târgu Mureș Iași.
Infrastructura feroviară, coridorul paneuropean IV, precum și parțial o autostradă feroviară București Iași frontieră. Liniile de metrou, Magistrala 6, 1 Mai Otopeni, Rîul Doamnei Eroilor Iancului, Magistrala 5, Magistrala 2 Berceni Pipera. Portul Constanța pentru noi are o importanță majoră în dezvoltarea din anii următori, are o poziție strategică și are un potențial uriaș care, din păcate, nu a fost folosit până acum, a anunțat Liviu Dragnea în cadrul unei intâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, desfășurate la sfârșitul anului trecut, la Palatul Parlamentului.
-Aeroportul Otopeni, un terminal nou de pasageri, 250 de metri nivel de servicii B, modernizarea pistei 1, refacerea căii de rulare pentru a se mări capacitatea de la 74 la 85 pentru avioane de mare tonaj, un balizaj nou cu două sisteme de aterizare. Extinderea platformei de staționare a avioanelor, precum și dezvoltarea infrastructurii rutiere adiacente, cu parcare nouă pe termen lung și autogară de autobuze și microbuze.
-Compania TAROM: noul Guvern va avea în vedere, după declarațiile oficialilor PSD, optimizarea costurilor, achiziționarea a cel puțin 30 de aeronave noi cu consum scăzut de combustibil, uniformizarea flotei pentru reducerea cheltuielilor de mentenanță, un sistem online direct pe site-ul TAROM, fără intermediari, optimizarea personalului, precum și creșteri salariale în anumite compartimente, creșterea cotei de piață, dezvoltarea departamentului de marketing, curse charter noi interne și internaționale, noi facilități pentru pasageri, iar departamentul tehnic să poată asigura mentenanță și pentru alte companii.
Măsuri anunțate de PSD pentru infrastructura de mediu:
-Pentru păduri, PSD a anunțat campanii de împădurire intensivă în valoare de 290 de milioane de euro până în 2020, 50 de mii de hectare. Practic, este începutul unui program pe termen lung, 20-25 de ani, care odată început să fie continuat în anii următori. Sursele de finanțare: Romsilva, Administrația Fondului de Mediu, fonduri europene, bugetul de stat și autoritățile locale.
-Avem aproape 1400 de situri contaminate, dintre care 210 contaminate istoric, 1183 cu potențial uriaș de contaminare. Un program de 140 de milioane de euro de decontaminare din fonduri europene, precum și din alocarea națională aferentă, este o măsură anunțată de Liviu Dragnea.
-Prevenirea inundațiilor și reabilitarea plajelor, program de 600 de milioane de euro din fonduri europene care cuprinde lucrări hidrotehnice, consolidări de albii și maluri de râuri, devieri și regularizări, modernizarea sistemului de avertizare și reabilitarea a 30 de kilometri de plajă.
Măsuri ce vizează turismul: promovarea României ca destinație turistică într-un mod eficient și serios și modern, cu o susținere financiară semnificativă, 280 de milioane de lei, reabilitarea infrastructurii de acces în stațiunile turistice, precum și în zone cu impact turistic semnificativ, program de 600 de milioane de lei, garanții de stat pentru împrumuturi, pentru programul „Primul centru de agrement”, până la maxim 1 milion de lei investiție, un program de 450 de milioane de lei pentru revitalizarea turismului balnear, precum și 5 miliarde de lei dezvoltarea turismului în Delta Dunării – aici este deja aprobat acest program, este o investiție teritorială integrată care cuprinde dezvoltarea Deltei Dunării, precum și a unei părți importante din județul Tulcea.
Măsuri pentru domeniul Energie: investiții în sistemul energetic, Transelectrica, modernizarea rețelei de transport, precum și modernizarea sistemului de management energetic. Termocentrala Paroșeni, unde Liviu Dragnea a anunțat că vor fi realizate instalațiile corespunzătoare pentru standardele de mediu. Hidrocentralele pentru rezerva de putere necesare pentru închiderea inelului, cu cea mai importantă Tarnița, de 1000 de megavați, precum și extinderea rețelelor de distribuție energie electrică și gaze naturale.
Industria de apărare: angajamentul PSD este de 2% din PIB pentru apărare. Liviu Dragnea a dat asigurări că noul Guvern va finanța adecvarea industriei naționale la cerințele NATO, susținerea prin această alocare a parteneriatelor strategice cu Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană, precum și asigurarea nivelului optim de armament.
Măsuri fiscale
Măsuri de relaxare fiscală: eliminarea a 102 taxe nefiscale dintre care timbrul de mediu pentru înmatricularea auto, toate taxele de la Registrul Comerțului, precum și taxa Radio-TV.
-Impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi: acum e între 1 angajat, 2 și 9 angajați, 1%, 2% pe cifra de afaceri. Nu vor mai fi două categorii, a anunțat liderul PSD, ci doar una, între 1 și 9 angajați, impozit pe cifra de afaceri de 1%. Dar cea mai importantă măsură anunțată este creșterea plafonului de la 100 de mii de euro la 500 de mii de euro cifră de afaceri pentru firmele care pot intra în acest sistem de impozitare. La acest capitol, Liviu Dragnea a spus că partidul pe care îl reprezintă este interesat de dezvoltarea centrelor de cercetare și dezvoltare: impozitul pe profit ar urma să scadă de la 16 la 0%.
-În continuarea măsurilor de relaxare fiscală, de la 1 martie 2017 pentru locuințe – acum sunt două categorii, 5%, 20%, în funcție de natura, de suprafața și de alte elemente – PSD a anunțat TVA 0% pentru a crește ritmul de construcție de locuințe în România, un efect de multiplicare foarte mare și, de asemenea, pentru a crește accesul unei categorii mai mari de populație, în special tineri, la cumpărarea unei locuințe.
-TVA în agricultură: TVA 0 la toate inputurile din agricultură.
-Pentru publicitate, TVA scăzut de la 20% la 9%
-TVA general redus cu două puncte procentuale începând cu 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe dividende de la 5% la 0%.
-Impozitul pe terenul agricol, 0%, cu condiția că pentru terenul nelucrat doi ani consecutiv să fie 100 de lei pe hectar. Impozitul pe tot ce înseamnă mijloace de transport, cu excepția celor cu capacitate cilindrică de peste 1600 de cm cubi, impozitul 0.
-Impozitul pe venit pentru salariați și pentru pensionari pentru veniturile mai mici de 24 de mii de lei pe an, 0, pentru veniturile mai mari de 24 de mii de lei anual impozitul pe venit ar urma să sadă de la 16 la 10%. Contribuțiile din cele șase rămân doar două și scad cu 4,25%, de la 39,25 la 35%, din care contribuțiile la sănătate sunt 10%, CAS 25%, a mai anunțat Liviu Dragnea în cadrul întâlnirii cu reprezentanții mediului de afaceri. Odată cu instalarea noului Guvern ar urma să fie eliminate contribuțiile pentru șomaj, concedii, creanțe salariale și risc de accidente. Impactul asupra bugetului ar fi de 6 miliarde de lei.
-Programul de start-up-uri
Liderul PSD a anunțat că are în vedere într-un prim calup 10 mii de start-up-uri care înseamnă granturi de 100% până la 200 de mii de lei pe proiect pe antreprenor, cu o procedură simplificată, un SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înființarea firmei, o semnătură electronică gratuită și un cont bancar gratuit.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fonduri majorate pentru subvenția motorinei utilizate în agricultură

Articolul următor

Între 200.000 de euro şi 1 milion de euro, din fonduri europene, pentru firmele româneşti

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share