Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Între 200.000 de euro şi 1 milion de euro, din fonduri europene, pentru firmele româneşti

Antreprenorii din România, cu afaceri micro, mici şi mijlocii, vor putea să obţină între 200.000 de euro şi 1 milioan de euro, din fonduri europene destinate firmelor din variate domenii, de la cazare şi productie de textile până la firme de software şi săli de fitness. Banii vor fi disponibili în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, printr-un apel de proiecte anunţat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Este vorba despre Cod apel (MySMIS): POR/102/2/2/ Programul Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investitii 2.2 – Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor.
În acest apel sunt disponibile ajutoare regionale de stat şi ajutoare de minimis, cu finanţare de la Uniunea Europeană. Firmele interesate vor putea să depună proiectele în perioada 23/02/2017 – 23/08/2017, conform Ghidului solicitantului. Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă, după primele 2 luni de depunere a proiectelor, în cazul in care bugetul apelului este consumat mai devreme. Proiectele se depun în sistemul electronic MySMIS 2014.
Câţi bani se pot lua
Valoarea finanţării nerambursabile acordate este de minimum 200 000 euro şi maximum 1 milion euro, echivalent în lei la cursul de schimb Inforeuro, valabil la data lansării apelului de proiecte. Aceste plafoane se aplică întregii valori a finanţării nerambursabile, constând atât din ajutor de stat cât şi, dacă este cazul, din ajutor de minimis. Alocarea totală a apelui de proiecte este de 172,94 milioane euro.
Finanţarea nerambursabilă este împărţită în ajutor de stat regional şi ajutor de minimis. La ajutorul de minimis, firma beneficiară trebuie sa contribuie cu minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile in proiect. La ajutorul de stat, contribuţia firmei la investiţie variază între 30% si 55%, în functie de mărimea societăţii şi de regiunea în care este localizat proiectul.
Valoarea eligibilă aferentă componentei finanţabile prin ajutor de minimis nu poate depăşi 20% din valoarea eligibilă totală a investiţiei.
De reţinut că la componenta ajutorului de minimis, valoarea maximă a acestuia este de 200.000 de euro.
Cine poate lua aceşti bani
Banii sunt disponibili pentru firme din toată ţara, cu excepţia Bucureştiului, a judeţului Ilfov si a ITI Delta Dunării.
Firmele solicitante trebuie să fie microintreprinderi şi intreprinderi mici şi mijlocii din mediul urban, sau a intreprinderi mijlocii din mediul rural.
-microintreprinderi – au mai puţin de 10 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
intreprinderi mici – au mai puţin de 50 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
-intreprinderi mijlocii – au mai puţin de 250 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
Firmele pot fi societăţi comerciale înfiinţate pe baza Legii 31/1990 sau cooperative înfiinţate pe baza Legii 1/2005.
Condiţie de vechime: Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin a unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanţare şi în anul fiscal anterior şi a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare.
O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2017, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 4 ianuarie 2016 (prima zi lucrătoare din anul 2016) şi să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2016.
Condiţie legată de numărul salariaţilor: Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariaţi de cel puşin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare.
Locul de implementare a proiectului este situat în: mediul urban (inclusiv sate aparţinătoare de oraşe) pentru IMM-uri şi în mediul rural pentru întreprinderile mijlocii. Cererea de finanţare trebuie să fie depusă la organismul intermediar POR (ADR) aferent regiunii de dezvoltare în care urmează a se implementa proiectul.
Pe ce pot fi cheltuiţi banii
Ajutorul de stat regional pentru investiţii poate fi folosit pentru: construirea, extinderea spaţiilor de producţie/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
Ajutorul de minimis poate fi cheltuit pentru: implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calităţii, mediului sau sănătăţii;
Internaţionalizare (participarea, la nivel internaţional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziţii, în calitate de expozant).
Proiectul propus în cererea de finanţare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiţii în active corporale, finanţabile prin ajutor de stat regional (construire, extindere, dotare spaţii de producţie/servicii).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Programul de investiții asumat de PSD, unul cât se poate de ambițios

Articolul următor

NRCC Economic Outlook 2017

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share