Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fonduri suverane de investiții, în valoare de 10 miliarde de euro

Programul de guvernare al cabinetului premierului Sorin Grindeanu propune proiectele a două fonduri de investiții ale statului român, care să vehiculeze resurse de zeci de miliarde de lei, care ar urma să fie plasate în proiecte corporatiste ambițioase, potrivit cursdeguvernare.ro.
Resursele de capitalizare a celor două fonduri ar urma să fie obținute din dividendele companiilor de stat, care acum merg la bugetul de stat, ca și din vânzarea de participații ale statului.
Resursele fondurilor ar putea veni, eventual, şi din profiturile realizate pe piaţa de capital, prin managementul performant al plasamentelor, dar această variantă nu este prevăzută decât între paranteze și doar implicit, în programul de guvernare.
„Pornind de la experiența unor state precum Norvegia, Franța, Italia sau Polonia, vom înființa un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) (…), a cărui valoare va depăși 10 miliarde de euro. (…) Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați”, se spune în programul de guvernare al PSD.
Totodată, „cel târziu în al doilea semestru din 2017 se va crea un Fond Național de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deține participații și care în prezent sunt administrate de AVAS (între timp transformat în AAAS, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, n.r.)”.
FND mai prezintă și avantajul de a ocoli interdicția europeană care spune că aceeași enitate nu poate să administreze companiile de producție și distribuție de energie.
„Ca urmare a acestor reglementări, Transelectrica și Transgaz vor fi administrate și deținute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI. Ca și FSDI, FND va rămâne pe toată perioada de funcționare în proprietatea exclusivă a statului român”.
Peste 6 miliarde lei, surplus la buget
„Deși bugetul de stat se va diminua inițial cu 2,6 mld. lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat, datorită activității economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe și impozite de aproximativ 9 mld. lei. În acest fel, în 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de către FSDI va fi de cel puțin 6 mld. lei”, se preizează în programul de guvernare al cabinetului Grindeanu.
Cele 10 miliarde de euro ale FSDI „vor intra în economia României în următorii patru ani” prin:
 apariția a numeroase fabrici în agricultură și industrie,
 capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, C.E.C., Nuclearelectrica, Eximbank „astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren”, potrivit programului de guvernare.
 contribuţia la construcția „unui spitalul republican” și a celor opt spitale regionale incluse în planul de dezvoltare agreat cu Comisia Europeană (CE). Programul de guvernare estimează că FSDI ar putea contribui la aceste proiecte cu 3,5 miliarde de euro, probabil în calitate de cofinanțator, alături fondurile CE.
Echipa Grindeanu vrea ca, prin existenţa FSDI:
 să creeze 850.000 de noi locuri de muncă cu normă întreagă
 să păstreze ritmul actual „de dezvoltare economică de peste 5%” și chiar
 să-l îmbunătățească, „atingând în unii ani chiar și valori ce depășesc 5,5% – 6%.
 să creeze 50.000 de noi locuri de muncă în construcții, „și ca urmare a propunerii de eliminare a TVA-ului pentru vânzarea de locuințe și a impozitului pe transferul proprietății cu valoare mai mică de 100.000 €”.
 să creeze alte 30.000 – 40.000 de noi locuri de muncă vor apărea în industria IT pentru care Guvernul propune extinderea neimpozitării veniturilor IT-știlor cu studii superioare și pentru cei cu studii medii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Moștenirea Guvernului Cioloș: Draft de buget cu deficit de 2,99%

Articolul următor

ANAT, așteptări mari de la noul Guvern

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share