Singura plantă modificată genetic permisă de Uniunea Europeană spre cultivare, un porumb rezistent la insecte lepidoptere, produs de compania americană Monsanto, a dispărut cu totul de pe teritorul României.
Înainte de aderarea la UE, România cultiva peste 137.200 de hectare cu soia modificată genetic, iar în 2008 suprafaţă cultivată cu porumb modificat genetic era de peste 6.000 de hectare.
Pentru prima dată de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, suprafaţa cultivată cu plante modificate genetic pe plan local a ajuns zero, arată un raport realizat de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).
Singura plantă modificată genetic permisă de Comisia Europeană, porumbul MON 810 rezistent la insecte lepidoptere, a fost introdusă în culturi tot mai puţin până în 2015 când mai era prezentă pe numai 2,5 hectare la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni din judeţul Neamţ.
Acum, MON 810 produs de compania americană Monsanto a dispărut din câmp, deşi România se află printre statele care nu au interzis producţia de plante modificate genetic pe teritoriul lor. Într-o situaţie similară se mai află patru state (Irlanda, Suedia, Finlanda, Estonia) şi două regiuni (Flandra din Belgia şi Anglia din Regatul Unit al Marii Britanii), ţări care permit cultivarea organismelor modificate genetic, dar nu au astfel de suprafeţe din motive precum condiţiile climatice nepotrivite, ameninţarea cu proteste sau diverse piedici administrative, scrie economica.net.
Citește și:
Summit Agro susține convergența talentelor fotografice româno-nipone
La Palatul Parlamentului a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică “Tradiții populare din România și Japonia”, eveniment…
4 octombrie 2023
Semn bun pentru producătorii de uleiuri esențiale: Parlamentul European recunoaște specificul acestor produse
Parlamentul European recunoaște specificul uleiurilor esențiale, astfel că producătorii de uleiuri esențiale pot răsufla ușurați, cel puțin deocamdată.…
4 octombrie 2023
3 milioane de euro în proiectul BioRural, cu care Clusterul Green Energy e partener
Proiectul denumit BioRural, în fapt, Accelerarea integrării soluțiilor de bioeconomie circulară în zonele rurale europene, a obținut 3…
3 octombrie 2023
Proiectul CEE2ACT se va dezvolta în parteneriat cu Clusterul AgroFood
Comisia Europeană a lansat proiectulul CEE2ACT, finanțat prin programul Horizon Europe. Fondul este accesat de un consorțiu format…
3 octombrie 2023
AFIR primește cereri de decontare a primelor de asigurare a culturilor și animalelor
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de…
3 octombrie 2023
Greii industriei agroalimentare din Ardeal, prezenți la Transilvania Food Summit
Evenimente de anvergură, între 6-8 octombrie, la Cluj: Transilvania Food Summit (TFS) și Ziua Interacțiunii Om-Animal (ZIOA). Actualii…
3 octombrie 2023
TRANSAVIA, liderul industriei avicole din România, își dezvăluie povestea de succes, de la bob la furculiță, la ANUGA 2023
TRANSAVIA, cel mai mare producător din industria avicolă din România, își pregătește standul pentru a aduce produse autentice,…
3 octombrie 2023
Pasiunea pentru ardei iuți, transformată în afacere de un tânăr din Banat
La început a fost curiozitatea. Ideea cultivării ardeilor iuți nu a fost ceva premeditat pentru Alex Pufan. Totul…
3 octombrie 2023
Zi de Zi știri economice:
