Mureș Sanatate Slider

Noutăți în domeniul intervențiilor artroscopice

de Teodora Mîndru
Specialiști de renume din țară și din străinătate din domeniul ortopediei s-au aflat, în luna mai, la Tîrgu-Mureș, la ediția a doua a Cursului Internațional de Chirurgie Artroscopică, pentru a prezenta ultimele noutăți apărute în domeniul intervențiilor artroscopice, un alt domeniu în care centrul medical Tîrgu-Mureș excelează.
Președintele manifestării și șeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă, a declarat că manifestarea de la Tîrgu-Mureș s-a bucurat de prezența a aproximativ 65 de medici rezidenți, medici specialiști și medici primari ortopezi din România și 14 speakeri din țară și din străinătate, personalități recunsocute la nivel mondial în domeniul chirurgiei artroscopice. La manifestarea de rang internațional, a fost prezentă și o personalitate marcantă în domeniul chirurgiei artroscopice, profesorul Laszlo Hangody, șeful Departamentului de Chirurgie Ortopedică de la Spitalul Uzsoki al Universității de Medicină și Farmacie Semmelweis din Budapesta, care a descoperit, în urmă cu mai bine de 20 de ani, o tehnică revoluționară în domeniul ortopediei regenerative.
Prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă a anunțat că, începând cu anul viitor, Cursul Internațional de Chirurgie Artroscopică se va organiza sub patronajul Academiei Europene de Chirurgie Artroscopică, ceea ce înseamnă că centrul medical Tîrgu-Mureș va fi inclus într-un circuit european în ceea ce privește partea de pregătire și de training în domeniul chirurgiei artroscopice.
„Având în vedere faptul că Tîrgu-Mureșul este un centru care începe să fie din ce în ce mai bine cotat în domeniul intervențiilor artroscopice, anul viitor, Academia Europeană de Chirurgie Artroscopică a acceptat ca acest curs să se desfășoare la Tîrgu-Mureș sub patronajul acestei societăți, ceea ce înseamnă că vom fi incluși într-un circuit european în ceea ce privește partea de pregătire și de training în domeniul chirurgiei artroscopice. Au participat aproape 65 de specialiști tineri, rezidenți, medici specialiști și medici primari din România. Am avut 14 speakeri, dintre care 12 din țară, cele mai proeminente personalități din acest domeniu din centrele universitare București, Cluj-Napoca, Timișoara, Tîrgu-Mureș, Sibiu, și doi colegi de renume mondial, domnul profesor Laszlo Hangody, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, și prietenul și colegul meu Francesco Perdisa, de la Institutul Rizzoli, Universitatea din Bologna. Domnul profesor Laszlo Hangody, care este șeful Departamentului de Chirurgie Ortopedică de la Spitalul Uzsoki al Universității de Medicină și Farmacie Semmelweis din Budapesta, este una dintre personalitățile de marcă ale chirurgiei artroscopice mondiale. A descoperit tehnica „mosaicplasty technique for osteochondral lesions” care a fost preluată de firme puternice din SUA, care au făcut instrumentarul pe baza conceptului original al domnului profesor Laszlo Hangody (…) Eu cred că ceea ce a creat ortopedia din Tîrgu-Mureș este o adevărată școală prin precursorii săi, profesorul Szava, profesorul Ciugudean și profesorul Nagy Ors. Ne bucurăm că există acest trend ascendent și că despre Tîrgu-Mureș se vorbește frumos în domeniul ortopediei”, a declarat prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă.
Universitatea Semmelweis, strânsă colaborare cu UMF
La rândul său, profesorul Laszlo Hangody a prezentat, în cadrul manifestării, procedura pe care descoperit-o și a susținut că centrul medical Tîrgu-Mureș se află la un nivel ridicat în ceea ce privește ortopedia și această procedură chirurgicală. „În ultimii zece ani, Universitatea Semmelweis a avut mai multe colaborări cu centrul medical din Tîrgu-Mureș, am organizat cursuri, programe de schimb de experiență pentru tinerii doctori și nu numai. În urmă cu câțiva ani, am efectuat și primele intervenții live cu profesorul Nagy Ors, de la Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, cât și cu profesorul Tiberiu Bățagă, de la Clinica de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș. Îmi doresc să extindem colaborarea și îmi doresc un parteneriat mai strâns între Universitatea Semmelweis din Budapesta și Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș. Procedura pe care am prezentat-o în cadrul cursului a fost descoperită în urmă cu 22 de ani și de atunci a suferit foarte multe modificări, având în vedere, bineînțeles, și suportul tehnologic. Se trece de la partea de ortopedie mecanică, care înseamnă artroplastii pentru afecțiunile degenerative, la partea de ortopedie regenerativă. Tîrgu-Mureșul se află la un nivel ridicat în ceea ce privește această procedură chirurgicală”, a declarat prof. Laszlo Hangody.

Related posts

Grupul DENT ESTET, lider de piață în serviciile medicale stomatologice, anunță o creștere record a cifrei de afaceri în S1 2019, cu 39% mai mult față de S1 2018

Nicolae Pop

Proiecte cu finanțare UE în valoare de 370 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Tehnologia revoluționează sistemul medical și industria farmaceutică. iCEE.health revine în București, pe 14 iunie

Stefana Muresan

Nu mai avem o țară low-cost și alte concluzii la forumul franco-român

Ligia Voro

Primul tractor agricol românesc, lansat în toamnă, la Reghin

Ligia Voro

ABSL Cluj Business Mixer in cadrul TechFest

Ionut Oprea

Cinci asistenţi virtuali au fost instalaţi la Spitalul Judeţean Timişoara

Robert Bloancă

Clinica de Pediatrie II din Cluj Napoca a inaugurat două camere sterile destinate copiilor cu afecţiuni oncologice

Stefana Muresan

tIMOn: Provincia înghite tot mai mult din investițiile dezvoltatorilor

Stefana Muresan

Dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, de dorit, dar fără a periclita sistemul public de asigurări de sănătate

Stefana Muresan

Fără la cozi la ANCPI. Extrasul de plan cadastral se poate obţine online

Traian Dan

Compania de armament Romarm va produce echipamente sanitare, măşti şi combinezoane de protecție pentru medici

Ion Surdu

Grupul bihorean Selina îi cheamă acasă pe lucrătorii români din străinătate

Traian Dan

Turcii de la Kastamonu țintesc afaceri de 190 mil. euro la Reghin

Stefana Muresan

Dezvoltatorul imobiliar Zacaria anunță extinderea parcului industrial din Oradea

Ionut Oprea

MS | Blazonul afacerilor

Carmen Orban: Grupul Monza, promotor al elitelor medicale, dezvoltă cel mai mare spital de Oncologie din România

Papuc Irina

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Pregătiri intense pentru Summit-ul UE de la Sibiu: Trei spitale mobile și un avion medical

Stefana Muresan

Nouă intrare pe piața românească: CBRE a consiliat Bank of China în deschiderea sucursalei din București, prin închirierea a 800 mp de birouri în City Gate

Papuc Irina

Succesul în afaceri, varianta pentru oameni pragmatici

Ionel Albu

Curse charter de la Oradea spre Grecia, Tunisia, Turcia şi Egipt

Traian Dan

#Viața după COVID-19. Chestionar pentru un set de soluții pentru mediul de afaceri

Traian Dan

Surprinși de pandemie. Învățăm din mers

redactia

Leave a Comment