Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noutăți în domeniul intervențiilor artroscopice

de Teodora Mîndru
Specialiști de renume din țară și din străinătate din domeniul ortopediei s-au aflat, în luna mai, la Tîrgu-Mureș, la ediția a doua a Cursului Internațional de Chirurgie Artroscopică, pentru a prezenta ultimele noutăți apărute în domeniul intervențiilor artroscopice, un alt domeniu în care centrul medical Tîrgu-Mureș excelează.
Președintele manifestării și șeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă, a declarat că manifestarea de la Tîrgu-Mureș s-a bucurat de prezența a aproximativ 65 de medici rezidenți, medici specialiști și medici primari ortopezi din România și 14 speakeri din țară și din străinătate, personalități recunsocute la nivel mondial în domeniul chirurgiei artroscopice. La manifestarea de rang internațional, a fost prezentă și o personalitate marcantă în domeniul chirurgiei artroscopice, profesorul Laszlo Hangody, șeful Departamentului de Chirurgie Ortopedică de la Spitalul Uzsoki al Universității de Medicină și Farmacie Semmelweis din Budapesta, care a descoperit, în urmă cu mai bine de 20 de ani, o tehnică revoluționară în domeniul ortopediei regenerative.
Prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă a anunțat că, începând cu anul viitor, Cursul Internațional de Chirurgie Artroscopică se va organiza sub patronajul Academiei Europene de Chirurgie Artroscopică, ceea ce înseamnă că centrul medical Tîrgu-Mureș va fi inclus într-un circuit european în ceea ce privește partea de pregătire și de training în domeniul chirurgiei artroscopice.
„Având în vedere faptul că Tîrgu-Mureșul este un centru care începe să fie din ce în ce mai bine cotat în domeniul intervențiilor artroscopice, anul viitor, Academia Europeană de Chirurgie Artroscopică a acceptat ca acest curs să se desfășoare la Tîrgu-Mureș sub patronajul acestei societăți, ceea ce înseamnă că vom fi incluși într-un circuit european în ceea ce privește partea de pregătire și de training în domeniul chirurgiei artroscopice. Au participat aproape 65 de specialiști tineri, rezidenți, medici specialiști și medici primari din România. Am avut 14 speakeri, dintre care 12 din țară, cele mai proeminente personalități din acest domeniu din centrele universitare București, Cluj-Napoca, Timișoara, Tîrgu-Mureș, Sibiu, și doi colegi de renume mondial, domnul profesor Laszlo Hangody, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, și prietenul și colegul meu Francesco Perdisa, de la Institutul Rizzoli, Universitatea din Bologna. Domnul profesor Laszlo Hangody, care este șeful Departamentului de Chirurgie Ortopedică de la Spitalul Uzsoki al Universității de Medicină și Farmacie Semmelweis din Budapesta, este una dintre personalitățile de marcă ale chirurgiei artroscopice mondiale. A descoperit tehnica „mosaicplasty technique for osteochondral lesions” care a fost preluată de firme puternice din SUA, care au făcut instrumentarul pe baza conceptului original al domnului profesor Laszlo Hangody (…) Eu cred că ceea ce a creat ortopedia din Tîrgu-Mureș este o adevărată școală prin precursorii săi, profesorul Szava, profesorul Ciugudean și profesorul Nagy Ors. Ne bucurăm că există acest trend ascendent și că despre Tîrgu-Mureș se vorbește frumos în domeniul ortopediei”, a declarat prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă.
Universitatea Semmelweis, strânsă colaborare cu UMF
La rândul său, profesorul Laszlo Hangody a prezentat, în cadrul manifestării, procedura pe care descoperit-o și a susținut că centrul medical Tîrgu-Mureș se află la un nivel ridicat în ceea ce privește ortopedia și această procedură chirurgicală. „În ultimii zece ani, Universitatea Semmelweis a avut mai multe colaborări cu centrul medical din Tîrgu-Mureș, am organizat cursuri, programe de schimb de experiență pentru tinerii doctori și nu numai. În urmă cu câțiva ani, am efectuat și primele intervenții live cu profesorul Nagy Ors, de la Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, cât și cu profesorul Tiberiu Bățagă, de la Clinica de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș. Îmi doresc să extindem colaborarea și îmi doresc un parteneriat mai strâns între Universitatea Semmelweis din Budapesta și Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș. Procedura pe care am prezentat-o în cadrul cursului a fost descoperită în urmă cu 22 de ani și de atunci a suferit foarte multe modificări, având în vedere, bineînțeles, și suportul tehnologic. Se trece de la partea de ortopedie mecanică, care înseamnă artroplastii pentru afecțiunile degenerative, la partea de ortopedie regenerativă. Tîrgu-Mureșul se află la un nivel ridicat în ceea ce privește această procedură chirurgicală”, a declarat prof. Laszlo Hangody.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

8.617.500 de lei pentru cercetare la Centrul Medical Cardiomed

Articolul următor

Comunitățile și afacerile trebuie să evolueze și să colaboreze în câmpul educației pentru progresul societății

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share