Sanatate

8.617.500 de lei pentru cercetare la Centrul Medical Cardiomed

de Teodora Mîndru
Centrul Medical Cardiomed din Tîrgu Mureș a câștigat finanțarea unui proiect de cercetare în cadrul axei de finanțare „Proiecte CD pentru atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate”. Finanțarea nerambursabilă este de 8.617.500 de lei, din fonduri ale Guvernului României și Uniunii Europene.
Proiectul intitulat „Creșterea capacității de cercetare în domeniul imagisticii plăcii coronariene vulnerabile, bazată pe tehnologii avansate de nanoparticule, imagistică de fuziune și simulări computaționale” se va desfășura pe o perioadă de patru ani și va asigura resursele necesare atragerii unor experți renumiți pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare, care vor veni să cerceteze la Centrul Medical Cardiomed și îi vor învăța pe cercetătorii tineri sau cu experiență cum că deruleze activități de cercetare la nivel european.
Astfel, profesorul Pal Maurovich Horvat, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, va lucra cu echipa de cercetători de la Centrul Medical Cardiomed din Tîrgu-Mureș. „Centrul Medical Cardiomed a reușit câștigarea unui nou proiect de cercetare la o competiție prin fonduri structurale organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru atragerea de personal de specialitate cu competențe avansate în cercetare din străinătate. Rezultatele finale au fost făcute publice la sfârșitul lunii aprilie, iar proiectul își propune să atragă experți renumiți pe plan internațional care să vină să lucreze în România nu numai pentru a cerceta, dar și pentru a învăța echipele de cercetători tineri sau cu experiență cum să cercetaze la standarde europene și cum să implementeze în România principiile de derulare a activităților de cercetare din centrele europene de referință. Proiectul este destinat unei serii de aplicații ale nanoimagisticii cardiace asociate cu imagistica computațională și tridimensională pentru cercetarea plăcilor aterosclerotice care declanșează infarctul miocardic acut. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru ani, însă vorbim despre un proiect cu impact pe termen foarte lung. Timp de patru ani, domnul profesor Pal Maurovich Horvat, expert renumit în domeniul imagisticii cardiovasculare, format în Statele Unite ale Americii, va lucra cu echipa de cercetători de la Centrul Medical Cardiomed, cercetători care vor deprinde abilități și competențe noi în cercetarea bolilor cardiovasculare, pe care la rândul lor le vor transmite mai departe noilor generații de cercetători. Profesorul Pal Maurovich Horvat este un cercetător de renume mondial care are publicații inclusiv în prestigioasa revistă Nature și are un istoric de colaborare cu noi, având teme de cercetare comune”, a declarat prof. dr. Theodora Benedek, vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din programul „Marie Curie” al Comisiei Europene și președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Târgu-Mureș.
Încă un proiect câștigat de un centru privat
Câștigarea acestui proiect vine la câteva luni după câștigarea unui alt proiect de cercetare în domeniul medicinei computaționale. „Proiectul acesta este al doilea proiect câștigător. În urmă cu câteva luni, Centrul Medical Cardiomed a câștigat, tot la o competiție organizată de Ministerul Educației și Cercetării, un proiect în valoare de 2 milioane de euro pentru dotarea cu infrastructură de cercetare, care va fi exploatată inclusiv prin acest al doilea proiect. Ne mândrim cu o finanțare nerambursabilă de 4 milioane de euro într-un centru privat, prin 2 proiecte cu finanțare acordată de către Guvernul României și Uniunea Europeană, proiecte care ne vor ajuta să ne dezvoltăm în această direcție a cercetării în bolile cardiovasculare. Aceste realizări consolidează încă o dată rolul centrului nostru medical ca centru de referință în România în domeniul bolilor cardiovasculare, menționând că toate aceste rezultate în domeniul cercetării sunt strâns legate de o intensă activitate clinică, de multe zile și nopți dedicate asistenței bolnavilor cardiovasculari, de multe eforturi făcute pentru creșterea calității serviciilor de diagnostic și tratament al acestora, pentru că nu se poate concepe cercetare cardiovasculară fără bolnavi, tot așa cum nu se poate concepe progres în asistența medicală a acestor bolnavi fără cercetare”, a arătat prof. dr. Theodora Benedek.
Pe lista proiectelor selectate și propuse pentru finanțare, Centrul Medical Cardiomed este printre extrem de puținele unități private câștigătoare. „Competiția a fost deschisă atât centrelor medicale private, cât și mediului academic. Ne aflăm pe o listă câștigătoare alături de universități de prestigiu din țară, alături de institute naționale de cercetare, alături de Academia Română, așa încât prezența noastră acolo arată că Centrul Medical Cardiomed este un centru care a reușit să-și demonstreze performanța la nivel egal cu aceste centre puternice”, a conchis prof. dr. Theodora Benedek.

Related posts

Echipamente medicale Covid-19 cu finanțare UE pentru spitalele orădene

Traian Dan

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj organizează campania națională „Donează sânge! Fii erou!”

Ligia Voro

Proiect CSR: Compania Smithfield România a lansat o linie specială de finanțare pentru instituțiile implicate în activitatea medicală

Robert Bloancă

Senior Software participă alături de Electroarges, Dacia și Universitatea din Pitești la crearea unui ventilator mecanic

Papuc Irina

Dent Estet a încheiat primele 9 luni ale anului cu afaceri de 35 de milioane de lei

redactia

Clinica Hope și-a făcut sediu nou la Cluj

Nora Dumitrescu

2 milioane de euro pentru ambulatoriul spitalului din Gheorgheni

Ligia Voro

MedLife a anunțat achiziționarea pachetului integral de acțiuni al Spitalului Lotus Ploiești

Papuc Irina

Consiliul Concurenței analizează preluarea companiilor din grupul Pelican de către Abc Medicover Holdings

Stefana Muresan

Alimentarea cu oxigen a Spitalului Municipal Carei, realizată în timp record

Traian Dan

Comisia Europeană lansează o platformă destinată bolilor rare

Stefana Muresan

Digitalizarea – prioritate pentru sistemul de sănătate din România. Concluzii după Bucharest Smart Health Conference

Papuc Irina

ADR Centru: Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, proiect de peste 15 mil. lei

Stefana Muresan

UMF Tîrgu Mureș, o universitate deschisă spre valorile internaționale

Stefana Muresan

Tratamentul inventat de bănățeanul Adrian Bot, doctor în biotehnologie, rezultate uluitoare în leucemie

redactia

Robotul terapeut care ajută copiii cu autism, creat de cercetătorii de la UBB. Proiect de 800.000 de euro, din fonduri europene

redactia

Uzina din Dragomirești va produce zilnic, în sistem automatizat, peste 350.000 de măști

Ion Surdu

Cea mai mare firmă românească de construcții donează Spitalului Județean Sibiu o linie de testare pentru coronavirus

Papuc Irina

Andrew Corbett-Nolan, despre buna guvernanță în sănătate, la ROHO 2017

Stefana Muresan

Sun Pharma, dispusă să demareze producția de Favipiravir în țară

Nora Dumitrescu

Echipamente moderne, de 2 milioane de lei, pentru spitalele din Cluj

Stefana Muresan

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Clinica de obstetrică-gi­­necologie Gynoprax din Satu Mare, afaceri de aproape 3 mil. lei

Stefana Muresan

Grad de ocupare de aproape 100% în weekend la Complex President din Băile Felix

Traian Dan

Leave a Comment