În condiţiile în care România se confruntă cu un consum istoric de energie electrică, iar necesarul intern este acoperit în special din cărbuni şi hidrocarburi, adică din cele mai scumpe surse, producătorii români exportă energie către Ungaria la maximul capacităţii de tranzit.
Preţurile de pe piaţa spot a energiei electrice au crescut, atât în România, dar mai ales în Ungaria, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică de la Bucureşti. Ca atare, România exportă masiv energie electrică în Ungaria, la nivelul maxim pe care îl suportă liniile de înaltă tensiune, informează Economica.net.
De marți dimineaţă de la ora 08.00, capacitatea de transfer a energiei electrice dinspre România spre Ungaria, de 438MW, este ocupată în totalitate, şi va rămâne la acest nivel până la finalul zilei, potrivit sursei citate. Lucru normal, dat fiind că preţurile sunt de peste două ori mai mari în Ungaria. Spre exemplu, la ora 20, preţul pe piaţa spot din România era de 68 euro/MWh, iar în Ungaria de 140 de euro. La ora 21, preţul la noi este de 48,8 euro, iar în Ungaria de 119 euro, spre exemplu, iar comparaţia se menţine în majoritatea intervalelor orare.
Marți la ora 18 exportul de energie atingea 1.330 MW respectiv diferența dintre producția de 11.139 MW și consumul de 9.809 MW.
Citește și:
Orădenii, consultați cu privire la strategia locală de alimentare cu energie termică
Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), va găzdui marți, 12 decembrie, în sala mare…
8 decembrie 2023
Hidroelectrica semnează cu UCMR pentru transferul de afacere
Hidroelectrica a semnat astăzi contractul cadru pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCMR),…
8 decembrie 2023
Parc fotovoltaic pe Feleac
Comuna de lângă Cluj-Napoca are un proiect de 1,9 milioane de lei pentru realizarea obiectivului energetic din zona…
8 decembrie 2023
Studiu Crosspoint Real Estate despre consumul de energie al centrelor de date până în 2025
Cel mai recent studiu al Crosspoint Real Estate, Romania Data Centers, analizează atât atuurile cât și punctele slabe…
8 decembrie 2023
Mizele fondurilor de investiții în 2024: energia și băncile
Administratorii lor vor direcționa banii investitorilor mai ales către sectoarele energetic și financiar-bancar, dar și spre transportul maritim,…
7 decembrie 2023
Planul de Mobilitate Urbană Sfântu Gheorghe se mișcă bine
La Sfântu Gheorghe au sosit primele trei autobuze electrice, achiziţionate de Primăria municipiului în cadrul Planului de Mobilitate…
7 decembrie 2023
Bistrițenii de la Dimex investesc la Nepos într-un parc fotovoltaic
În incinta unității proprii de producție de la Nepos, județul Bistrița-Năsăud, Dimex 2000 Company va amenaja un parc…
7 decembrie 2023
Universitatea din Oradea tot mai performantă în domeniul sustenabilității
Universitatea din Oradea se evidențiază în ultimele clasamentele internaționale de prestigiu privind sustenabilitatea: UI GreenMetric World University Ranking…
7 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
