Brașov Sanatate Slider

Primul centru privat de transplant renal din România

Primul centru privat de transplant renal din România, acreditat de Agenţia Naţională de Transplant, a fost inaugurat în 31 mai 2016, în cadrul Spitalului Sf. Constantin Braşov.
Primele operații se vor desfășura cu asistența medicilor din Elveția, în cadrul unui parteneriat încheiat cu spitalul brașovean, de aici și denumirea nou-înființatului centru de transplant: „«Centrul de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha» şi-a primit numele în memoria profesorului care mi-a fost mentor şi care şi-a manifestat în numeroase rânduri susţinerea pentru acest demers, dar şi în onoarea parteneriatului pentru performanţă pe care instituţia l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva”, a precizat dr. Bogdan Moldovan, medic șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, al doilea chirurg român ce a obținut Certificatul European de Prelevare Multiorgan și de Transplant Hepatic și Renal.
În cadrul acestui schimb de experiență, mulți dintre medicii de la spitalul brașovean au urmat stagii de perfecționare la Geneva, specialiștii de acolo exprimându-și în cadrul teleconferinței deplina disponibilitate în susţinerea centrului de la Braşov: „Suntem foarte mândri şi foarte bucuroşi că acest program a început în Braşov şi suntem foarte bucuroşi să vă asistăm în tot ce aveţi nevoie”, a spus Prof. Thierry Berney – Preşedintele Societăţii Europene de Transplant de Organe.
Acreditarea centrului privat de transplant de la Brașov a fost un proces lung, care a început în anul 2012. „Obţinerea acreditării este, înainte de toate, o reuşită de care suntem mândri cu toţii. Este, până la urmă, o confirmare a profesionalismului de care dă dovadă echipa Spitalului Sf. Constantin. Cu toate acestea, transplantul rămâne o provocare profesională. Este cea mai dificilă «întreprindere» chirurgicală şi medicală, în general”. Dr. Moldovan a reamintit că echipa de chirurgie va debuta cu transplantul renal de la donatorul viu, înrudit familial, urmând ca, treptat, aici să se realizeze transplant renal de la donatorul aflat în moarte cerebrală, transplant hepatic, transplant pancreatic şi multiorgan. Lista de aşteptare în vederea intervenţiei chirurgicale de transplant a fost mai lungă, dar din cauza prelungirii procesului de acreditare, ea s-a limitat la un singur cuplu primitor-donator (un tânăr în vârstă de 31 de ani diagnosticat cu insuficiență renală din 2012, primitorul, şi sora lui, donatorul, care, în prezent, efectuează teste şi analize necesare pentru stabilirea compatibilităţii.
„La început, operaţiile vor fi programate, vor putea fi realizate doar la pacienţi care au donor viu, înrudit familial. După aceea vom intra cu drepturi depline sperăm şi pe activitatea de transplant de la donorul decedat, în moarte cerebrală şi am înţeles că sistemul va fi deschis, liste de aşteptare şi aşa mai departe”, a menționat dr. Bogdan Moldovan.
Centrul privat din Braşov va colabora și cu medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş, care s-au arătat deschişi să întindă o mână de ajutor specialiştilor de aici. „Proiectul acesta va schimba mentalităţi, pentru că dovedeşte că un spital privat poate face chestiuni de o mare complexitate. Deja a schimbat mentalitatea autorităţilor, altfel nu ar fi acreditat un centru privat. Mai trebuie şi populaţia să îşi schimbe mentalitatea, pentru că medicina privată este soluţia pentru sănătatea oamenilor”, a declarat dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, șef secție ATI SCJ Tîrgu Mureș
Chiar dacă este un centru privat de transplant, prima intervenţie va fi gratuită, cu ajutorul sponsorizărilor și donațiilor de la Fundația Clinica Sf. Constantin. Reprezentanţii centrului speră ca şi următoarele operaţii să fie subvenţionate fie de către sponsori, fie de la stat, prin programul naţional de transplant. Acum, costul unei intervenţii de transplant de rinichi se ridică la peste 20.000 de euro.
„Partea financiară, la momentul acesta, necesită nişte clarificări în sânul echipei. Bineînţeles că ne dorim ca transplantul să fie gratuit pentru pacient, fiind dovada maximă de altruism. O astfel de activitate, în mod normal, vom încerca să o facem fără participarea financiară a pacienţilor, ci, iniţial, prin găsirea de finanţări din partea oamenilor generoşi, prin fundaţia pe care noi o patronăm, apoi prin accesarea Programului Naţional de Transplant”, a explicat dr. Moldovan.
„În primul rând, pentru noi este un nou început. Am vrut să ne alăturăm eforturilor celorlalte centre, pentru a da o şansă în plus pacienţilor, în primul rând din Braşov şi din zonă, aflaţi în insuficienţă renală cronică, dializaţi sau aflaţi în predializă. Ceea ce ne dorim noi este să introducem transplantul ca o activitate curentă, nu ceva extraordinar, ci ceva de zi cu zi”, a mai spus dr. Moldovan.
În prezent, în România se fac în medie 300 de transplanturi de rinichi pe an, dar ar fi nevoie de 3.000 de astfel de intervenţii.

Related posts

Ventilator mecanic 100% românesc – primele rezultate ale echipei care dezvoltă echipamentul la Mureș: „Funcționează impecabil”

Ion Surdu

Impactul tehnologiei în sistemul medical: blockchain, inteligență artificială, VR si alte tendințe, la iCEE.health 2018, săptămâna viitoare

Stefana Muresan

La Cluj se va construi un centru integrat de transplant, unic în România, din fonduri europene

redactia

Coresi – 5 ani la Brașov: Cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Papuc Irina

Lucrările la Podul Dacia și Pasajul Magheru din Oradea, gata în procent de peste 65%

Traian Dan

Rezultatele Antibiotice SA în 2019: venituri mai mari cu 7% și creștere cu peste 65% a vânzărilor de produse finite

Papuc Irina

Romgaz, rezultate istorice în 2017

Stefana Muresan

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

Spectacular: the new Dedeman corporate headquarters in Bacau

Ionut Oprea

Corteva Agriscience, sponsor principal al Farming Simulator League

Ligia Voro

O firmă din Parcul Industrial Oradea va da salarii de peste 3.000 de euro

Traian Dan

Banca Mondială, asistență tehnică pentru dezvoltarea Brașovului

Stefana Muresan

Veniturile din vânzări ale Antibiotice Iași au depășit 70 de milioane lei în primele 3 luni: mai mult cu 8 milioane de lei față de T1 din 2019

Papuc Irina

Rotary District 2241, dincolo de aparențe. Bilanț de guvernator la Tulcea

Ligia Voro

Performanța ortopediei mureșene, recunoaștere la nivel european

Stefana Muresan

Braşov: Mondly, prima aplicație pentru limbi străine în realitate virtuală

Stefana Muresan

Ducfarm, cifră de afaceri de peste 125 de milioane de lei în 2016

Stefana Muresan

FIHR: Brașovul, Clujul și Timișoara, evoluții pozitive în 2017

Stefana Muresan

Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş – judeţe care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro

Stefana Muresan

NO! HAI în Africa, cu mureșenii Adi, Călin și Ovidiu. Caritate și aventură: Budapest-Bamako Rally

Ligia Voro

Medlife anunță o nouă investiție: La 10 minute de Piața Victoriei va fi unul dintre cele mai mari proiecte medicale din Europa Centrala și de Est

Papuc Irina

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, premiat pentru Excelență în Cercetare

redactia

Hunedoara, Cluj, Brașov: județele cele mai lovite de insolvență în Ardeal

Nora Dumitrescu

Leave a Comment