Brașov Sanatate Slider

Primul centru privat de transplant renal din România

Primul centru privat de transplant renal din România, acreditat de Agenţia Naţională de Transplant, a fost inaugurat în 31 mai 2016, în cadrul Spitalului Sf. Constantin Braşov.
Primele operații se vor desfășura cu asistența medicilor din Elveția, în cadrul unui parteneriat încheiat cu spitalul brașovean, de aici și denumirea nou-înființatului centru de transplant: „«Centrul de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha» şi-a primit numele în memoria profesorului care mi-a fost mentor şi care şi-a manifestat în numeroase rânduri susţinerea pentru acest demers, dar şi în onoarea parteneriatului pentru performanţă pe care instituţia l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva”, a precizat dr. Bogdan Moldovan, medic șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, al doilea chirurg român ce a obținut Certificatul European de Prelevare Multiorgan și de Transplant Hepatic și Renal.
În cadrul acestui schimb de experiență, mulți dintre medicii de la spitalul brașovean au urmat stagii de perfecționare la Geneva, specialiștii de acolo exprimându-și în cadrul teleconferinței deplina disponibilitate în susţinerea centrului de la Braşov: „Suntem foarte mândri şi foarte bucuroşi că acest program a început în Braşov şi suntem foarte bucuroşi să vă asistăm în tot ce aveţi nevoie”, a spus Prof. Thierry Berney – Preşedintele Societăţii Europene de Transplant de Organe.
Acreditarea centrului privat de transplant de la Brașov a fost un proces lung, care a început în anul 2012. „Obţinerea acreditării este, înainte de toate, o reuşită de care suntem mândri cu toţii. Este, până la urmă, o confirmare a profesionalismului de care dă dovadă echipa Spitalului Sf. Constantin. Cu toate acestea, transplantul rămâne o provocare profesională. Este cea mai dificilă «întreprindere» chirurgicală şi medicală, în general”. Dr. Moldovan a reamintit că echipa de chirurgie va debuta cu transplantul renal de la donatorul viu, înrudit familial, urmând ca, treptat, aici să se realizeze transplant renal de la donatorul aflat în moarte cerebrală, transplant hepatic, transplant pancreatic şi multiorgan. Lista de aşteptare în vederea intervenţiei chirurgicale de transplant a fost mai lungă, dar din cauza prelungirii procesului de acreditare, ea s-a limitat la un singur cuplu primitor-donator (un tânăr în vârstă de 31 de ani diagnosticat cu insuficiență renală din 2012, primitorul, şi sora lui, donatorul, care, în prezent, efectuează teste şi analize necesare pentru stabilirea compatibilităţii.
„La început, operaţiile vor fi programate, vor putea fi realizate doar la pacienţi care au donor viu, înrudit familial. După aceea vom intra cu drepturi depline sperăm şi pe activitatea de transplant de la donorul decedat, în moarte cerebrală şi am înţeles că sistemul va fi deschis, liste de aşteptare şi aşa mai departe”, a menționat dr. Bogdan Moldovan.
Centrul privat din Braşov va colabora și cu medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş, care s-au arătat deschişi să întindă o mână de ajutor specialiştilor de aici. „Proiectul acesta va schimba mentalităţi, pentru că dovedeşte că un spital privat poate face chestiuni de o mare complexitate. Deja a schimbat mentalitatea autorităţilor, altfel nu ar fi acreditat un centru privat. Mai trebuie şi populaţia să îşi schimbe mentalitatea, pentru că medicina privată este soluţia pentru sănătatea oamenilor”, a declarat dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, șef secție ATI SCJ Tîrgu Mureș
Chiar dacă este un centru privat de transplant, prima intervenţie va fi gratuită, cu ajutorul sponsorizărilor și donațiilor de la Fundația Clinica Sf. Constantin. Reprezentanţii centrului speră ca şi următoarele operaţii să fie subvenţionate fie de către sponsori, fie de la stat, prin programul naţional de transplant. Acum, costul unei intervenţii de transplant de rinichi se ridică la peste 20.000 de euro.
„Partea financiară, la momentul acesta, necesită nişte clarificări în sânul echipei. Bineînţeles că ne dorim ca transplantul să fie gratuit pentru pacient, fiind dovada maximă de altruism. O astfel de activitate, în mod normal, vom încerca să o facem fără participarea financiară a pacienţilor, ci, iniţial, prin găsirea de finanţări din partea oamenilor generoşi, prin fundaţia pe care noi o patronăm, apoi prin accesarea Programului Naţional de Transplant”, a explicat dr. Moldovan.
„În primul rând, pentru noi este un nou început. Am vrut să ne alăturăm eforturilor celorlalte centre, pentru a da o şansă în plus pacienţilor, în primul rând din Braşov şi din zonă, aflaţi în insuficienţă renală cronică, dializaţi sau aflaţi în predializă. Ceea ce ne dorim noi este să introducem transplantul ca o activitate curentă, nu ceva extraordinar, ci ceva de zi cu zi”, a mai spus dr. Moldovan.
În prezent, în România se fac în medie 300 de transplanturi de rinichi pe an, dar ar fi nevoie de 3.000 de astfel de intervenţii.

Related posts

MARVICON expediții și transporturi: constant, pe drumul cel bun!

Ioan Sandor

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: BASF creează chimie

Ligia Voro

Răzvan Ionele: „România are șansa să devină lider în EU la producția de echipamente medicale de protecție, dacă industria va obține sprijinul necesar. Este o oportunitate once in a lifetime”

Papuc Irina

Orădenii sunt invitați să-și achite impozitele şi taxele online

Traian Dan

Începe EXPO PLAST 2019, evenimentul numărul 1 în industria prelucrării materialelor plastice!

A. I.

Telekom Romania lansează ediția a XI-a a programului „Bursele Telekom”

Traian Dan

Maurer Imobiliare, proiect național de anvergură

Stefana Muresan

ADLO va prelua în administrare parcurile industriale din județul Bihor

Traian Dan

Micro-granturi nerambursabile pentru 9 proiecte de mediu și educație, la Oradea

Traian Dan

Complex imobiliar, dezvoltat pe vechea locație a Teraplast din Bistrița. Cine va fi dezvoltatorul

Papuc Irina

Două companii din Sibiu au început să producă măști, halate și capișoane. Spitalul din Sibiu a făcut prima comandă

Ion Surdu

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

Stefana Muresan

Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

Stefana Muresan

Poiana Brașov: Aspire Academy, cel mai prestigios program de leadership şi antreprenoriat

Stefana Muresan

Mai aveți câteva zile pentru a vă înscrie la seminarul „Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”

Ligia Voro

Fermierii bihoreni au primit peste 3,2 milioane de lei pentru motorină

Traian Dan

Antreprenorii care dețin magazinul online de optică Lensa.ro au deschis un nou showroom la Brașov

Ion Surdu

Spitalul Sf. Constantin din Brașov, afa­ceri de aproximativ 10 mil. euro

Stefana Muresan

Târg de Cafea și Ceai în perioada 20 ianuarie – 9 februarie 2021 la Auchan

Traian Dan

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (II)

Ligia Voro

Compania din domeniul automotive Quin România angajează 100 de muncitori la Brașov

redactia

Cosmopolit Zenit, proiect nou la Brasov

Papuc Irina

Black Edition: TAGRO U100 va putea fi admirat la Agraria

Ligia Voro

Workshop NATO Urban Medical, la Târgu Mureș  

Ligia Voro

Leave a Comment