Agricultura Cluj

Solul viitorul nostru

de Horea CACOVEAN (OSPA Cluj)
În perioada 15-18 iunie 2016 a avut loc la Cluj-Napoca, sub patronajul Societății Europene de Conservare a Solurilor (ESSC) și având ca și numitor comun “Solul- viitorul nostru comun”, un eveniment de mare importanță pentru știința solurilor din România, consacrat în totalitate problemelor ce afectează învelișul de soluri din toată lumea.
Importanța acestei conferințe cu caracter european este cu atât mai mare pentru țara noastră, deoarece a venit să completeze un gol de peste 50 ani de la ultima mare manifestare ce a avut loc cu ocazia Congresului Mondial de Știință a Solului din anul 1964. Manifestarea a avut ca și organizatori Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice, toate din municipiul Cluj-Napoca.
La această conferinţă au participat peste 130 specialiști din domeniul științei solurilor din 32 țări de pe aproape toate continentele, iar îmbucurător a fost faptul că numărul cel mai mare a fost din România. Alegerea tematicilor care să fie abordate în cadrul conferinței a constituit o sarcină destul de dificilă datorită multitudinii de problematici, unele destul de grave, ce afectează învelișul de soluri la nivel mondial.
DSC_0983
Tematica abordată s-a orientat spre problematici extrem de complexe, precum: deșertificarea și securitatea alimentară; solurile organice, protecție și conservare; managementul funcțiilor solului – monitorizare și remediere; influența incendiilor asupra proprietăților solurilor; solurile urbane- tehnici inginerești de evaluare; conservarea solurilor rezultată în urma politicilor unei agriculturi conservative și organice; solurile forestiere – politici conservative; managementul terenurilor agricole și schimbările de mediu; creșterea calității solurilor prin utilizarea resurselor naturale; relația climat – agricultură inteligentă – modelare și predicție; pedotehnica în cadrul fermelor agricole și remedierea zonelor miniere.
Primele trei zile ale conferinței s-au desfășurat pe secțiuni, în care au fost abordate tematicile prezentate mai sus, dar care spre bucuria auditoriului a suscitat ample discuții, uneori chiar aprinse, legate de direcția de evoluție a învelișului de soluri în contextul dezvoltării economice, dar și a crizelor economice și politice ce caracterizează omenirea în prezent. Partea a doua a conferinței a fost alocată excursiei de teren, ce a cuprins trei zone cu un mod diferit al practicilor agricole, dintre care s-a remarcat Stațiunea de Cercetări Agricole din Turda, considerată a fi liderul cercetării agricole din Transilvania.
Se cunoaște faptul că solul reprezintă o importantă resursă de viață a societății umane, fiind suportul activităților agricole și industriale ale omenirii. Din păcate, din cauza lipsei unor hotărâri care să protejeze această resursă esențială, chiar de durată, la nivel mondial, a făcut din sol o materie primă aflată sub o presiune enormă. Ocazia celebrării zilei mondiale a deșertificării a constituit ocazia perfectă de a sublinia faptul că degradarea indusă învelișului de soluri de către activitățile antropice se află într-o continuă creștere, constituind un important pericol la adresa securității alimentare a națiunilor lumii, dar și a majorității ecosistemelor terestre. Unele studii legate de eroziunea solurilor au arătat că, la nivel mondial, circa 1 ha de sol fertil se pierde la fiecare șase secunde. Acest fapt vine în contextul în care, pentru unele țări, inclusiv pentru țara noastră, obținerea de noi terenuri agricole devine practic imposibilă, doar dacă nu sunt afectate alte ecosisteme naturale, prin defrișare, terenuri noi apărute (deltele), distrugerea zonelor umede etc. Părerea unanimă a specialiștilor prezenți la acest eveniment a fost că se impune utilizarea de tehnologii care să fie tot mai adecvate sistemelor de utilizare durabilă a suprafețelor agricole și a celor naturale, în scopul reducerii impactului activităților antropice. Concluzia finală a fost legată de aplicarea tot mai puternică a conceptului de sustenabilitate în agricultură, care să susțină pentru generațiile viitoare existența unui înveliș de soluri capabil să ofere hrană pentru o populație aflată într-o creștere accentuată.

Related posts

Borcanul cu Magiun din prune Topoloveni, în coşul cu cadouri oferit din partea României pentru preluarea Preşedinţiei Rotative a UE

redactia

Fazakas Miklós, exemplu pentru legumicultorii mureşeni

Stefana Muresan

Elevii, informați cum să aplice procedurile moderne de management al pădurilor

Traian Dan

CIT ONE deschide al 14 lea centru de procesare în TRC Park Transilvania

A. I.

Electrogrup se pregătește de listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Stefana Muresan

Business cu petale de trandafiri în Sălaj

Nora Dumitrescu

Măsurile de fluidificare a traficului şi de eficientizare a transportului public – prioritățile bugetului municipiului Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Agricultorii sălăjeni, vizitați de ministrul Adrian Oros

Nora Dumitrescu

Campioni ai Planetei – elevii și profesorii români, provocați să ia parte la un proiect global

Nicolae Pop

Proiectul rezidențial Maurer Panoramic se înalță la Cluj

redactia

Halele firmelor francofone din Cluj, spațiu de lucru pentru artiștii UAD

redactia

Clujul ar putea deveni, în 2023, primul județ racordat 100% la apă și canalizare

redactia

Patru oferte pentru sala polivalentă din Turda, investiție de 55 milioane lei

Stefana Muresan

Carrefour sprijină fermierii români care vor să facă agricultură ecologică

Traian Dan

Studenții de la Universitatea Tehnică programează roboți în colaborare cu Accenture pentru a răspunde provocărilor industriei X.0

Stefana Muresan

Consiliul Judetean Cluj va reabilita si moderniza peste 156 de km de drumuri judetene din categoria drumurilor de piatra si de pamant

Stefana Muresan

Grupul Financiar Banca Transilvania investeşte în Ebriza, start-up care digitalizează administrarea afacerii

Stefana Muresan

FOTO: Proiecte de politici publice schițate la Cluj de mai multe organizații

Ligia Voro

Furnizorul de componente auto Eckerle Automotive, afaceri de peste 45 mil. euro cu fabrica din Cluj

Stefana Muresan

Cramele Recaș vizează creșterea producției la 30 de mi­lioa­ne de litri

Stefana Muresan

RALF 2017, forumul marilor fermieri

Stefana Muresan

Revista Transilvania Business, un cadou special pentru Europa și pentru România

Ligia Voro

Hexagon Offices & Apartments – Lucrările de finalizare ale primei investiții KÉSZ Group în România au început

redactia

Crestere record a traficului pe Aeroportul Cluj in primul semestru

Stefana Muresan

Leave a Comment