Agricultura Cluj

Solul viitorul nostru

de Horea CACOVEAN (OSPA Cluj)
În perioada 15-18 iunie 2016 a avut loc la Cluj-Napoca, sub patronajul Societății Europene de Conservare a Solurilor (ESSC) și având ca și numitor comun “Solul- viitorul nostru comun”, un eveniment de mare importanță pentru știința solurilor din România, consacrat în totalitate problemelor ce afectează învelișul de soluri din toată lumea.
Importanța acestei conferințe cu caracter european este cu atât mai mare pentru țara noastră, deoarece a venit să completeze un gol de peste 50 ani de la ultima mare manifestare ce a avut loc cu ocazia Congresului Mondial de Știință a Solului din anul 1964. Manifestarea a avut ca și organizatori Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice, toate din municipiul Cluj-Napoca.
La această conferinţă au participat peste 130 specialiști din domeniul științei solurilor din 32 țări de pe aproape toate continentele, iar îmbucurător a fost faptul că numărul cel mai mare a fost din România. Alegerea tematicilor care să fie abordate în cadrul conferinței a constituit o sarcină destul de dificilă datorită multitudinii de problematici, unele destul de grave, ce afectează învelișul de soluri la nivel mondial.
DSC_0983
Tematica abordată s-a orientat spre problematici extrem de complexe, precum: deșertificarea și securitatea alimentară; solurile organice, protecție și conservare; managementul funcțiilor solului – monitorizare și remediere; influența incendiilor asupra proprietăților solurilor; solurile urbane- tehnici inginerești de evaluare; conservarea solurilor rezultată în urma politicilor unei agriculturi conservative și organice; solurile forestiere – politici conservative; managementul terenurilor agricole și schimbările de mediu; creșterea calității solurilor prin utilizarea resurselor naturale; relația climat – agricultură inteligentă – modelare și predicție; pedotehnica în cadrul fermelor agricole și remedierea zonelor miniere.
Primele trei zile ale conferinței s-au desfășurat pe secțiuni, în care au fost abordate tematicile prezentate mai sus, dar care spre bucuria auditoriului a suscitat ample discuții, uneori chiar aprinse, legate de direcția de evoluție a învelișului de soluri în contextul dezvoltării economice, dar și a crizelor economice și politice ce caracterizează omenirea în prezent. Partea a doua a conferinței a fost alocată excursiei de teren, ce a cuprins trei zone cu un mod diferit al practicilor agricole, dintre care s-a remarcat Stațiunea de Cercetări Agricole din Turda, considerată a fi liderul cercetării agricole din Transilvania.
Se cunoaște faptul că solul reprezintă o importantă resursă de viață a societății umane, fiind suportul activităților agricole și industriale ale omenirii. Din păcate, din cauza lipsei unor hotărâri care să protejeze această resursă esențială, chiar de durată, la nivel mondial, a făcut din sol o materie primă aflată sub o presiune enormă. Ocazia celebrării zilei mondiale a deșertificării a constituit ocazia perfectă de a sublinia faptul că degradarea indusă învelișului de soluri de către activitățile antropice se află într-o continuă creștere, constituind un important pericol la adresa securității alimentare a națiunilor lumii, dar și a majorității ecosistemelor terestre. Unele studii legate de eroziunea solurilor au arătat că, la nivel mondial, circa 1 ha de sol fertil se pierde la fiecare șase secunde. Acest fapt vine în contextul în care, pentru unele țări, inclusiv pentru țara noastră, obținerea de noi terenuri agricole devine practic imposibilă, doar dacă nu sunt afectate alte ecosisteme naturale, prin defrișare, terenuri noi apărute (deltele), distrugerea zonelor umede etc. Părerea unanimă a specialiștilor prezenți la acest eveniment a fost că se impune utilizarea de tehnologii care să fie tot mai adecvate sistemelor de utilizare durabilă a suprafețelor agricole și a celor naturale, în scopul reducerii impactului activităților antropice. Concluzia finală a fost legată de aplicarea tot mai puternică a conceptului de sustenabilitate în agricultură, care să susțină pentru generațiile viitoare existența unui înveliș de soluri capabil să ofere hrană pentru o populație aflată într-o creștere accentuată.

Related posts

Clujul începe producția de igienizante, în regim de urgență

Nora Dumitrescu

Talent management pentru generațiile digitale oferit de NTT DATA Romania prin implementarea soluției best-in-class SAP Success Factors la clienți de top

Stefana Muresan

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Stefana Muresan

Endava dublează numărul proiectelor din centrul de dezvoltare de la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Gheorghe Boţoman, în ajutorul producătorilor de cartofi

redactia

Ministrul Agriculturii caută soluții pentru ca Fabrica ”Diamant” de la Oradea să nu se desființeze

Stefana Muresan

1 milion de euro pentru startup-uri din tehnologie, la Cluj

Stefana Muresan

Daniela Blidărean, un deceniu de antreprenoriat de succes  

Stefana Muresan

Doi comisari europeni şi un ministru, în dialog cu cetățenii la Cluj

redactia

Spitalul de Recuperare din Cluj, dotat cu un microscop destinat microchirurgiei reconstructive

Stefana Muresan

Liderii de business din Transilvania, despre cooperare și competiție, la RBL Cluj

Ligia Voro

 Pădurea JYSK la Roșia Montană – o miniplanetă verde  

Ligia Voro

Consorțiu al politehniștilor europeni, creat la Cluj

Nora Dumitrescu

Primul incubator digital din România, lansat la Cluj

Stefana Muresan

Clujul, promovat la Târgul de turism de la Milano

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, la PRIA Gala Fermierilor Români la București, în 28 septembrie 2017

Stefana Muresan

Cum își vinde România producția de cartof – Un nou ghid Agrotrends de la TMT PR

Stefana Muresan

Afinele – o afacere în Hunedoara

Stefana Muresan

Forumul Internaţional al Marilor Fermieri, RALF – ediția a 4-a

Ioan Sandor

13 milioane de euro pentru abatoare de capacitate mică din zona montană

Traian Dan

Edu Lab, atelierul de design thinking, găsește soluții pentru educația copiilor din mediul rural

Nicolae Pop

Capitala şi judeţele Braşov, Cluj şi Prahova, cei mai mulți turiști în primele 4 luni

Stefana Muresan

Cluj-Napoca, titlul de “Oras European al Sportului 2018” – recunoastere europeana a investitiilor in infrastrutura sportiva

Stefana Muresan

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, in Europa

Ligia Voro

Leave a Comment