de Valentin COVACIU
Mașina Made in Brașov, prezentată la târgul cu aceeași denumire, a fost punctul principal de atracție pentru vizitatori. Cu excepția cauciucurilor, toate componentele autoturismului au fost produse de companii implicate în proiectul târgului, organizat în perioada 2-4 septembrie, pe terenul de sport al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.
Cetatea high-tech
Componentele auto produse în Brașov ajung în componența automobilelor de top din toată lumea. În condițiile în care, anual, în Brașov, se produc piese de peste două miliarde de euro, târgul Made in Brașov, ajuns la a treia ediție în 2016, este un eveniment menit să promoveze companiile brașovene, activitatea acestora și oportunitățile pe care le oferă în rândul locuitorilor orașului, dar și în rândul turiștilor.
Werner Braun, președintele Clubului Economic German din Braşov (DWK), organizatorul târgului informativ „Made in Brașov”, ne-a vorbit despre publicul țintă al evenimentului și despre companiile implicate în acest proiect.
„Vrem să arătăm, în primul rând, tinerilor, dar și brașovenilor – în general, ce posibilități pentru o carieră de succes există în Brașov. Ce locuri de muncă există. Dar și ce echipă puternică s-a format deja în Brașov. O echipă în care, în ultimii ani, colaborează foarte bine mediul economic, învățământul preuniversitar și universitar, reușind să îndrume, practic, tinerii spre meseria pe care și-o doresc. Și dacă doar jumătate dintre tineri consideră serios că viitorul lor este doar în străinătate, atunci avem o problemă și trebuie neapărat să le arătăm ce oportunități există, aici, acasă la ei. Vrem să promovăm Brașovul ca pe o cetate high-tech, acesta ar fi al doilea obiectiv al târgului Made in Brașov. Un oraș cu potențial pentru investitorii și pentru turiștii care ne vizitează”, a explicat Werner Braun.
Mașina Made in Brașov
Mașina prezentată la târg este un concept local. Obiectivul organizatorilor „Made in Brașov” a fost de a le oferi posibilitatea vizitatorilor târgului să vadă și să identifice piesele și componentele fabricate de companiile brașovene.
„Am vrut să arătăm, prin această mașină, câte piese sunt produse deja în Brașov. Dacă doar vorbim și spunem o mare parte, acest lucru e foarte relativ. Mașina aceasta pentru noi este un proiect care trăiește mai departe, un living project. Sunt convins că putem găsi mai multe firme, poate mai mici, pe care ne propunem să le includem în acest proiect”, a declarat președintele Clubului Economic German din Brașov.
Cadrele interioare și exterioare ale automobilului au fost concepute, proiectate și realizate de Caditec. „Piesele sunt obținute în parteneriat cu celelalte firme prezente la târg. Portierele și bordul sunt produse la Draexlmaier. Volanul este produs la Quinn și Preh. Airbagul și centura – la Autoliv Romania. Scaunul este al nostru. Cadrele exterioare, portbagajul și tot ce vedeți, forma mașinii sunt proiectate și construite de noi. Partea de rezervor – pompa de benzină e produsă de cei de la Continental Powertrain. Radiatorul din față este de la Romradiatoare. Pentru a avea o mașină funcțională, ne-ar mai trebui motorul și cutia de viteze, caroseria am putea să o facem chiar și noi”, ne-a explicat Rareș Ștefăneanu, reprezentantul Caditec la Made in Brașov.
„Suntem foarte mândri de mașină, în special, pentru că la realizarea acesteia au participat activ și foști elevi ai Școlii Profesionale Germane Kronstadt, care între timp lucrează în cadrul firmelor noastre”, a adăugat Werner Braun.
„În Brașov sunt firme de talie mondială”
Companiile care au expus în cadrul Made in Brașov au prezentat vizitatorilor produse tehnologice de ultimă oră. Reprezentanții firmelor, care au întâmpinat vizitatorii la standuri, le-au povestit celor interesați despre obiectele expuse și despre procesele tehnologice din spatele fabricării pieselor pentru mărci de renume ca Airbus, Boeing, BMW, Daimler, Maserati sau Porsche.
Președintele Clubului Economic German din Brașov ne-a spus că la târg au fost prezente doar o parte dintre companiile „care au realizat lucruri mari în Brașov”. Werner Braun consideră realizările industriei locale ar trebui promovate mai mult. „Cred că ar trebui să fim mândri de ceea realizăm. În Brașov sunt firme de talie mondială, firme care lucrează pentru producătorii de mașini de top, pentru modele de top. Multe dintre firmele acestea au rezultate excepționale în cadrul concernelor, fiind chiar printre cele de vârf în ceea privește calitatea și productivitatea”, a adăugat acesta.
„Locuri de muncă nu cred că diferă cu nimic de cele din celelalte fabrici ale concernelor din care fac parte companiile din Brașov. Cred că sunt la același nivel, poate chiar mai bun. Majoritatea firmelor au investiții greenfield aici, vorbim despre construcții noi, hale noi, toate anexele, totul este nou, construit și amenajat la standarde europene. De asemenea, se investește foarte mult în personal, în formarea oamenilor. Un exemplu este și Școala Profesională Kronstadt, dar și numărul mare de traininguri care se fac în cadrul acestor firme și în colaborare cu companiile-mamă din străinătate. Din aceste puncte de vedere, nu cred că există diferențe față de ceea ce se întâmplă în străinătate”, a declarat Werner Braun.
„În primul rând ne interesează să ne facem cunoscuți”
Am vorbit cu o parte dintre reprezentanții firmelor prezente la Made in Brașov pentru a lua pulsul târgului.
„Noi ne axăm, în primul rând, pe componente din bordul mașinii – de la sistemul de climatizare, până la diferite alte comenzi din volan și controlere. De asemenea, partea de soft este o componentă importantă a activității noastre. Lucrăm pentru Porsche, Lincoln, BMW și Audi – de exemplu, lucrăm la softul consolei de la Q7. Suntem la târg pentru a ne promova firma și să atragem persoane către compania noastră. Majoritatea vizitatorilor sunt interesați de partea de soft. Ne concentrăm foarte mult pe partea de touch. Majoritatea mașinilor se axează pe touch, trendul fiind de a renunța la butoane”, a declarat reprezentantul Preh.
„În primul rând, ne interesează să ne facem cunoscuți. Suntem la prima participare și vrem să afle oamenii din Brașov de existența noastră și să le oferim informații despre ceea ce producem. Unul dintre scopurile pentru care participăm la târg este ca oamenii să știe de noi, să aplice pentru posturile pe care le avem disponibile și astfel să ne putem dezvolta proiectele. Vizitatorii au fost impresionați de ceea ce facem. Producem ornamente din lemn pentru interiorul automobilelor. Mulți ne-au întrebat dacă sunt numai din plastic, răspunsul, bineînțeles, a fost că nu, nu sunt din plastic. Sunt din lemn în care este injectat plasticul”, ne-a spus reprezentantul Quin.
Compania Elmas, specialistul regional în domeniul instalațiilor de ridicat, a fost prezentă cu soluții inovatoare din sfera macaralelor industriale. „Cu această ocazie a fost prezentat noul pod rulant de tip V (cu grindă cu zăbrele) fabricat în România, sub licența Demag – A TEREX BRAND. Cu o experiență de peste 25 de ani, compania Elmas produce din luna ianuarie 2016, și în România, gama de macarale industriale de tip V, cu grindă principală cu zăbrele pentru sarcini de până la 12,5 tone și ecartamente de până la 30 de metri, ce pot fi comercializate atât la nivel național cât și în țările vecine, Bulgaria și Ungaria”, ne-au spus reprezentanții Elmas.
La eveniment au participat: Universitatea Transilvania din Brașov, Autoliv Romania, Caditec Automation, Continental Powertrain, Ciucaş, Draexlmaier Sisteme Tehnice, Elmas, Lingemann Beschaffungssysteme, Preh, Premium Aerotec, Quin, Rege Automotive Brașov, Romradiatoare și Stabilus.
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
