de Valentin COVACIU
Mașina Made in Brașov, prezentată la târgul cu aceeași denumire, a fost punctul principal de atracție pentru vizitatori. Cu excepția cauciucurilor, toate componentele autoturismului au fost produse de companii implicate în proiectul târgului, organizat în perioada 2-4 septembrie, pe terenul de sport al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.
Cetatea high-tech
Componentele auto produse în Brașov ajung în componența automobilelor de top din toată lumea. În condițiile în care, anual, în Brașov, se produc piese de peste două miliarde de euro, târgul Made in Brașov, ajuns la a treia ediție în 2016, este un eveniment menit să promoveze companiile brașovene, activitatea acestora și oportunitățile pe care le oferă în rândul locuitorilor orașului, dar și în rândul turiștilor.
Werner Braun, președintele Clubului Economic German din Braşov (DWK), organizatorul târgului informativ „Made in Brașov”, ne-a vorbit despre publicul țintă al evenimentului și despre companiile implicate în acest proiect.
„Vrem să arătăm, în primul rând, tinerilor, dar și brașovenilor – în general, ce posibilități pentru o carieră de succes există în Brașov. Ce locuri de muncă există. Dar și ce echipă puternică s-a format deja în Brașov. O echipă în care, în ultimii ani, colaborează foarte bine mediul economic, învățământul preuniversitar și universitar, reușind să îndrume, practic, tinerii spre meseria pe care și-o doresc. Și dacă doar jumătate dintre tineri consideră serios că viitorul lor este doar în străinătate, atunci avem o problemă și trebuie neapărat să le arătăm ce oportunități există, aici, acasă la ei. Vrem să promovăm Brașovul ca pe o cetate high-tech, acesta ar fi al doilea obiectiv al târgului Made in Brașov. Un oraș cu potențial pentru investitorii și pentru turiștii care ne vizitează”, a explicat Werner Braun.
Mașina Made in Brașov
Mașina prezentată la târg este un concept local. Obiectivul organizatorilor „Made in Brașov” a fost de a le oferi posibilitatea vizitatorilor târgului să vadă și să identifice piesele și componentele fabricate de companiile brașovene.
„Am vrut să arătăm, prin această mașină, câte piese sunt produse deja în Brașov. Dacă doar vorbim și spunem o mare parte, acest lucru e foarte relativ. Mașina aceasta pentru noi este un proiect care trăiește mai departe, un living project. Sunt convins că putem găsi mai multe firme, poate mai mici, pe care ne propunem să le includem în acest proiect”, a declarat președintele Clubului Economic German din Brașov.
Cadrele interioare și exterioare ale automobilului au fost concepute, proiectate și realizate de Caditec. „Piesele sunt obținute în parteneriat cu celelalte firme prezente la târg. Portierele și bordul sunt produse la Draexlmaier. Volanul este produs la Quinn și Preh. Airbagul și centura – la Autoliv Romania. Scaunul este al nostru. Cadrele exterioare, portbagajul și tot ce vedeți, forma mașinii sunt proiectate și construite de noi. Partea de rezervor – pompa de benzină e produsă de cei de la Continental Powertrain. Radiatorul din față este de la Romradiatoare. Pentru a avea o mașină funcțională, ne-ar mai trebui motorul și cutia de viteze, caroseria am putea să o facem chiar și noi”, ne-a explicat Rareș Ștefăneanu, reprezentantul Caditec la Made in Brașov.
„Suntem foarte mândri de mașină, în special, pentru că la realizarea acesteia au participat activ și foști elevi ai Școlii Profesionale Germane Kronstadt, care între timp lucrează în cadrul firmelor noastre”, a adăugat Werner Braun.
„În Brașov sunt firme de talie mondială”
Companiile care au expus în cadrul Made in Brașov au prezentat vizitatorilor produse tehnologice de ultimă oră. Reprezentanții firmelor, care au întâmpinat vizitatorii la standuri, le-au povestit celor interesați despre obiectele expuse și despre procesele tehnologice din spatele fabricării pieselor pentru mărci de renume ca Airbus, Boeing, BMW, Daimler, Maserati sau Porsche.
Președintele Clubului Economic German din Brașov ne-a spus că la târg au fost prezente doar o parte dintre companiile „care au realizat lucruri mari în Brașov”. Werner Braun consideră realizările industriei locale ar trebui promovate mai mult. „Cred că ar trebui să fim mândri de ceea realizăm. În Brașov sunt firme de talie mondială, firme care lucrează pentru producătorii de mașini de top, pentru modele de top. Multe dintre firmele acestea au rezultate excepționale în cadrul concernelor, fiind chiar printre cele de vârf în ceea privește calitatea și productivitatea”, a adăugat acesta.
„Locuri de muncă nu cred că diferă cu nimic de cele din celelalte fabrici ale concernelor din care fac parte companiile din Brașov. Cred că sunt la același nivel, poate chiar mai bun. Majoritatea firmelor au investiții greenfield aici, vorbim despre construcții noi, hale noi, toate anexele, totul este nou, construit și amenajat la standarde europene. De asemenea, se investește foarte mult în personal, în formarea oamenilor. Un exemplu este și Școala Profesională Kronstadt, dar și numărul mare de traininguri care se fac în cadrul acestor firme și în colaborare cu companiile-mamă din străinătate. Din aceste puncte de vedere, nu cred că există diferențe față de ceea ce se întâmplă în străinătate”, a declarat Werner Braun.
„În primul rând ne interesează să ne facem cunoscuți”
Am vorbit cu o parte dintre reprezentanții firmelor prezente la Made in Brașov pentru a lua pulsul târgului.
„Noi ne axăm, în primul rând, pe componente din bordul mașinii – de la sistemul de climatizare, până la diferite alte comenzi din volan și controlere. De asemenea, partea de soft este o componentă importantă a activității noastre. Lucrăm pentru Porsche, Lincoln, BMW și Audi – de exemplu, lucrăm la softul consolei de la Q7. Suntem la târg pentru a ne promova firma și să atragem persoane către compania noastră. Majoritatea vizitatorilor sunt interesați de partea de soft. Ne concentrăm foarte mult pe partea de touch. Majoritatea mașinilor se axează pe touch, trendul fiind de a renunța la butoane”, a declarat reprezentantul Preh.
„În primul rând, ne interesează să ne facem cunoscuți. Suntem la prima participare și vrem să afle oamenii din Brașov de existența noastră și să le oferim informații despre ceea ce producem. Unul dintre scopurile pentru care participăm la târg este ca oamenii să știe de noi, să aplice pentru posturile pe care le avem disponibile și astfel să ne putem dezvolta proiectele. Vizitatorii au fost impresionați de ceea ce facem. Producem ornamente din lemn pentru interiorul automobilelor. Mulți ne-au întrebat dacă sunt numai din plastic, răspunsul, bineînțeles, a fost că nu, nu sunt din plastic. Sunt din lemn în care este injectat plasticul”, ne-a spus reprezentantul Quin.
Compania Elmas, specialistul regional în domeniul instalațiilor de ridicat, a fost prezentă cu soluții inovatoare din sfera macaralelor industriale. „Cu această ocazie a fost prezentat noul pod rulant de tip V (cu grindă cu zăbrele) fabricat în România, sub licența Demag – A TEREX BRAND. Cu o experiență de peste 25 de ani, compania Elmas produce din luna ianuarie 2016, și în România, gama de macarale industriale de tip V, cu grindă principală cu zăbrele pentru sarcini de până la 12,5 tone și ecartamente de până la 30 de metri, ce pot fi comercializate atât la nivel național cât și în țările vecine, Bulgaria și Ungaria”, ne-au spus reprezentanții Elmas.
La eveniment au participat: Universitatea Transilvania din Brașov, Autoliv Romania, Caditec Automation, Continental Powertrain, Ciucaş, Draexlmaier Sisteme Tehnice, Elmas, Lingemann Beschaffungssysteme, Preh, Premium Aerotec, Quin, Rege Automotive Brașov, Romradiatoare și Stabilus.
Citește și:
Tulia Cășvean, Transavia: “Sustenabilitatea costă, dar trebuie să găsești calea spre profit”
Recâștigarea potențialului rural în turism și agricultură, ecoturismul, comunitățile sustenabile au fost principalele teme dezbătute la secțiunea agrifood,…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Un popor de sedentari. De ce nu fac românii sport
Dacă Transilvania și Banatul au o infrastructură sportivă mai bine dezvoltată, Moldova este pe ultimul loc în țară,…
12 iunie 2025
Vibre Hotel- rafinamentul unor noi repere în ospitalitate
“Pentru noi, cheia succesului constă în scopul care ne inspiră și în construirea unor procese operaționale solide, care…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Facerea Transilvania Business. Gânduri
Iunie 2010. Anul 1, numărul 1 al revistei Transilvania Business. O revistă economică regională, care să contrabalanseze cumva…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Academia Viitorul și-a luat ca partener Banca Transilvania
Cea mai mare bancă din România se va implica în proiecte comune de responsabilitate socială, educație nonformală și…
12 iunie 2025
Investiții
Symfonia achiziționează încă o companie în România prin preluarea furnizorului local de software ERP NextUp
Grupul Symfonia, un furnizor de top de soluții software inovatoare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Polonia, a…
13 iunie 2025
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Primul tramvai, din cele nouă, achiziționate prin PNRR, a ajuns la Oradea
Astra Vagoane Călători SA a livrat, joi, 12 iunie 2025, primul tramvai din cele nouă, contractate de Municipiul…
12 iunie 2025
Oradea, partener într-un proiect european de luptă contra valurilor de căldură
Municipiul Oradea este partener într-un proiect european ambițios – LIFE COOL ZONE – „Cooperare municipală inovatoare și soluții…
12 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Infrastructură
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025
nZEB Expo, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic, își deschide porțile vinerea aceasta, pe…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Maxim 27 km noi din Autostrada Transilvania în acest an
Specialiștii în infrastructură dau șanse porțiunilor cu începere de la Poarta Sălajului doar în cazul în care statul…
9 iunie 2025
ARL Cluj – Strabag a ridicat o treime din Pasajul Italsofa
Constructorul clujean toarnă structurile de susținere și lucrează la rampa de acces, breteaua de legătură Șomcuta și terasamentele…
6 iunie 2025
Exproprierile pe Centura Metropolitană a Clujului costă 200 milioane €
Primăria Cluj-Napoca (PCN) a dat liber la proiectarea tronsonului cel mai consistent al viitoarei șosele de mare viteză…
5 iunie 2025
Euras are un an să reabiliteze Palatul Administrativ din Cluj
Conducerea Instituției Prefectului Cluj i-a pus în vedere antreprenorului termenul limită în care trebuie să se încadreze cu…
5 iunie 2025
Turism
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Radisson Blu Hotel, Bucharest prezintă „Art in Motion” – o expoziție pop-up de artă, în colaborare cu Art Safari
Radisson Blu Hotel, București, cel mai mare complex hotelier de cinci stele din România, anunță lansarea „Art in…
10 iunie 2025
Manejul din Cazarma Husarilor din Oradea, reabilitat cu fonduri europene
A fost aprobat proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”, prin care va fi…
9 iunie 2025
Bihorul va avea strategie de dezvoltare turistică pe termen mediu și lung
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat marți, 2 iunie 2025, contractul pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare…
5 iunie 2025
Trenul electric PESA, prezentat în 22 mai la Oradea, a intrat în probe
După sosirea în țară, prezentat în cadrul Conferinței de Operatorie Feroviară și Material Rulant, organizată de Club Feroviar,…
5 iunie 2025
NTT DATA a actualizat varianta de mobil pentru Via Transilvanica
Asociația Tășuleasa Social (ATS) a anunțat noua unealtă digitală pentru descoperirea traseului turistic care străbate România. „Ești pregătit…
4 iunie 2025
Lufthansa a inaugurat oficial legătura între Aeroportul Oradea și Munchen
Marți, 3 iunie 2025, Lufthansa a inagurat oficial cursele dintre Aeroportul Oradea și Aeroportul din Munchen. Vor fi…
3 iunie 2025
Educație
Universitarii kazahi vor să se implice în cercetare la Cluj
Colaborarea academică în domeniul cercetării, inițiative comune de inovare și cooperare instituțională la nivel internațional sunt principalele direcții…
12 iunie 2025
Expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor în România”, în Cetatea Oradea
Iubitorii de numismatică, iubitorii de cultură, iubitorii de istorie, nu trebuie să rateze expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor…
11 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, destinație internațională de top pentru educația medicală, tot mai atractivă pentru studenți din întreaga lume
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca continuă să fie un veritabil pilon al excelenței în învățământul…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Performanța la bac, încurajată de Untold
Creatorii festivalului îi susțin pe elevii de nota 10 ai României prin cea mai longevivă inițiativă de încurajare a…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
