Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nachbil, povestea reînvierii vinurilor de Beltiug

O familie de șvabi sătmăreni, tată și fiu, au reînviat povestea producției de vinuri de calitate în zona Beltiugului. Succesul familiei Brutler este impregnat cu file de istorie locală absolut delicioase, dar și cu o afacere profitabilă ce le-a adus în 2015 o cifră de afaceri de 1.310.907 lei. Pe o piață în care concurența este acerbă, Johann şi Edgar Brutler au demonstrat că poți face business profitabil cu pasiune. Vinurile Nachbil reprezintă o ”voce” pe plan local, primind, în același timp, calificative pozitive din partea specialiștilor.
Johann şi Edgar Brutler produc vinuri de calitate utilizând o tehnologie simplă. Un rol important în crezul lor îl are naturalitatea, păstrarea originalităţii fructului. Cei ce degustă aceste vinuri sunt atinşi de pasiunea enologilor, de dragostea şi respectul lor faţă de această meserie, fără de care nici nu s-ar putea produce vinuri cu adevărat minunate.
Importantă pentru ei este munca adevărată susţinută, ce urmează un drum bine determinat, de la care nu e voie să te abaţi niciodată, întrucât în această meserie nu se poate alerga după succese rapide.
Proprietarii firmei Brutler & Lieb sunt devotaţi naturalităţii, produselor adevărate, pure, făcute acasă, acelor valori ce conferă un plus de perfecţiune existenţei umane, potrivit site-ului oficial al cramelor Nachbil.
rose
Povestea casei de vinuri
Ideea cultivării strugurilor şi a casei de vinuri le-a venit proprietarilor în urma unei călătorii, aceştia întemeind firma în anul 1999. Societatea s-a dezvoltat în mod constant şi a cumpărat tot mai mult teren, ajungând la 15,5 hectare de la cele 2,5 iniţiale; munca de dezvoltare nu s-a încheiat aici, întrucât terenurile populate în trecut şi părăsite în prezent aşteaptă încă să fie exploatate.
Paleta variată de soiuri ale regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri negri Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din sortimentele de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Riesling de Rin, Traminer şi Feteasca regală.
Casa de vinuri respectă şi cultivă moştenirea înaintaşilor, şi din acest motiv a fost importantă achiziţionarea în anul 2002 de către familia Brutler a pivniţei Károlyi, splendidă în trecut, dar aflată la momentul respectiv în stadiu de ruină, ce şi-a redobândit astfel imaginea demult apusă.
Istoria viticulturii în Beltiug
Comuna Beltiug se poate lăuda cu o zonă unică în lume ce ar putea ajunge în patrimoniul UNESCO, având aproape 400 de pivnițe vechi de sute de ani în care localnicii își păstrează vinurile.
Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus regelui ostenit dovleac umplut cu vin. Regele i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek – „bél” = interior, conţinut, „tek” – variantă a lui „tök” = dovleac).
Satu Mare – ”reședința” lui Bacchus
În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă judeţul Satu Mare este amintit ca reşedinţă a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura şi enologia.
În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu svabi din Oberschwaben (Germania), unde li se dau terenuri viticole pentru care au fost scutiți de dijmă timp de 2 ani. Compoziţia soiurilor s-a schimbat şi ea mult de-a lungul secolelor, ceea ce ştim sigur însă este că au plantat Furmint, Bacator, Riesling şi Chasselas.
Compoziţia actuală a soiurilor este foarte diversificată, întrucât aici întâlnim soiurile Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot gris, precum şi Cabernet sauvignon, Merlot, Blaufränkisch, Pinot noir şi Syrah.
Oricine străbate drumul Satu Mare – Zalău nu poate ignora lumea fermecătoare a dealurilor din Beltiug, vocea ademenitoare a pivniţelor micuţe, precum şi rândurile de vie aranjate soldăţeşte. Conform noii clasificări, Beltiug aparţine acum de zona Dealurilor Satmarului.
Sursa foto: nachbil.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Eximtur, vânzări de 50 mil. euro

Articolul următor

Blue Air, 3,59 milioane pasageri în 2006

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share