Cultural Mureș Slider

Casa Kraus transformată într-o „curte a miracolelor”

Asociația Curtea Veche și Azomureș SA Tîrgu Mureş au transformat Casa Kraus din Criț, pentru o săptămână, într-o „curte a miracolelor” pentru elevii care au participat la Tabăra Narativ.
Foto 2
Fosta casă parohială din Criț, acum pensiunea Casa Kraus, grădina acesteia, șopronul adăpostit de zidurile fortificației Bisericii Evanghelice și împrejurimile satului s-au dovedit un spațiu ideal pentru Tabăra de lectură pentru copii – Narativ, care s-a desfășurat din 26 august până în 2 septembrie. Tabăra de lectură “Narativ” face parte din seria de proiecte de responsabilitate socială derulate de compania Azomureș, mare parte dintre acestea vizând capitolul educație.
Douăzeci de elevi participanți, cu vârsta între 7-12 ani, au fost selecționați din Tîrgu Mureș în urma unui concurs școlar în cadrul căruia aceștia au scris de ce le place să citească. De asemenea, la activitățile taberei au participat și copii ai angajaților Azomureș, selecționați în baza eseurilor redactate. Copiii au petrecut o săptămână într-o atmosferă care păstrează amintirea secolului al XV-lea la Casa Kraus, timp în care se desfășoară acțiunea romanului pe care l-au studiat în tabără – “Cocoșatul de la Notre Dame”, repovestire după romanul lui Victor Hugo, volum apărut în colecția “Cărțile copilăriei” la Curtea Veche Publishing.
Lectură, teatru şi natură
Echipa asociației a pregătit un program variat. Elevii au învățat prin activități practice despre istoria epocii în care se petrece acțiunea romanului, au exersat tehnici din arta discursului public și a improvizației pentru ca în ultima zi a evenimentului să pună în scenă un spectacol dedicat părinților. În completarea acestor activități, un inginer agronom a transmis o parte din cunoștințele sale copiilor, astfel încât aceștia să se bucure nu numai de citit, ci și de natură, să înțeleagă mai bine ce înseamnă munca pământului și roadele pe care acesta ni le oferă. Programul a mai cuprins excursii atât la bisericile fortificate de la Viscri și Saschiz cât și plimbări la fermele din zonă unde copiii au învățat despre agricultură și creșterea animalelor.
„Ne-am propus ca în această sătptâmână să îi provocăm pe copii să descopere cititul de plăcere prin diverse activități care i-au apropiat de povestea „Cocoșatului de la Notre Dame” și nu numai. A contat foarte mult faptul că aceștia și-au dorit să participe așa că am știut de la început că vom avea alături cititori dornici de lectură. O mare parte dintre aceștia nu au mai fost niciodată într-o tabără sau la cele la care au luat parte miza era exclusiv distracția”, mi-a spus Valentina Roman, director executiv și manager de proiect Asociatia Curtea Veche.
„Noi ne-am axat pe utilitatea cunoștințelor acumulate în cadrul evenimentului: multe dintre tehnicile folosite de către specialiștii noștri pot fi folosite în continuare de către cei mici astfel încât ei să își poată activa imaginația și creativitatea, să citească mai fluent sau să scape de emoții în public ori de câte ori vor avea nevoie în viitor”, a adăugat Valentina Roman.
Am vizitat Tabăra Narativ în ultimele trei zile și am povestit cu pedagogii implicați în proiect și cu elevii, care mi-au spus cum s-au simțit și ce au învățat la Criț. „Îmi plac foarte mult activitățile, sunt foarte interesante. Am învățat foarte multe lucruri aici”, mi-a spus Denisa Bârsan, elevă în clasa a V-a. Nicolas Iulian Bidi, elev în clasa a III-a, mi-a spus că s-a gândit dinainte că activitățile din tabără vor fi frumoase și că „au fost peste așteptări”.
Elevii din Tabăra Narativ din Criț au fost îndrumați de trei coordonatori. István Szabó s-a ocupat de atelierele de grădinărit, Daniela Pălimaru i-a ajutat să deseneze și i-a introdus în lumea artelor vizuale, în timp ce Smaranda Nicolau i-a învățat cum să citească o poveste și a pregătit spectacolul din ultima zi.
de Valentin Covaciu

Related posts

Federația Patronilor Bihor organizează conferințe online pentru antreprenori

Traian Dan

Peste 150 de milioane de lei sprijin pentru apicultori în perioada 2020 – 2022

Traian Dan

În regim de autostradă, de la Sibiu până la Viena, cu o întrerupere de 13 km

Stefana Muresan

Transelectrica propune 1,881 lei dividend brut/acțiune. Statul vrea 2,257

Ligia Voro

Timiș: Muzeu şi observator astronomic, în casa primul astronaut român, Dumitru Prunariu

Stefana Muresan

Freedom House România dedică un nou proiect jurnaliștilor

Ligia Voro

Oradea va avea un „City Break Festival” la sfârşit de august, început de septembrie

Traian Dan

UMB, ”mobilizare exemplară”. Imagini cu primii kilometri de autostradă din Moldova

Stefana Muresan

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, necesitatea unui proiect multi-disciplinar

Stefana Muresan

Lecoimpex, sprijin total pentru fermieri

Transilvania Business

Tudor Ionescu, noul Head of Advisory & Transaction Services, Office – CBRE

Ionut Oprea

Telemedicina, acces facil, rapid și nelimitat la medici specialiști

Traian Dan

DallBogg intră pe piața asigurărilor din România

Ligia Voro

Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC – soluții, priorități și direcții pentru România

redactia

Echipamentele performante pentru dotarea USTACC au ajuns la Târgu Mureş  

Ligia Voro

Moment aniversar pentru Asociația OncoHelp, care împlinește 15 ani de existență

Nicolae Pop

CNI construiește o sală de sport la Târnăveni

Stefana Muresan

Valentin Mărginean sau noua revoluție verde a agriculturii mureșene

Stefana Muresan

STIRIXIS GROUP inovează în design-ul spațiilor de birouri

Ligia Voro

Din 4 iulie, Aerotravel reia cursele charter spre insula Skiathos din Grecia

Traian Dan

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

[Enjoy Transylvania!] Primele băi sărate din Sovata

Transilvania Business

Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci, în Regiunea Transilvania

Ligia Voro

Sibiu a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019

Nicolae Pop

Leave a Comment