Asociația Curtea Veche și Azomureș SA Tîrgu Mureş au transformat Casa Kraus din Criț, pentru o săptămână, într-o „curte a miracolelor” pentru elevii care au participat la Tabăra Narativ.
Fosta casă parohială din Criț, acum pensiunea Casa Kraus, grădina acesteia, șopronul adăpostit de zidurile fortificației Bisericii Evanghelice și împrejurimile satului s-au dovedit un spațiu ideal pentru Tabăra de lectură pentru copii – Narativ, care s-a desfășurat din 26 august până în 2 septembrie. Tabăra de lectură “Narativ” face parte din seria de proiecte de responsabilitate socială derulate de compania Azomureș, mare parte dintre acestea vizând capitolul educație.
Douăzeci de elevi participanți, cu vârsta între 7-12 ani, au fost selecționați din Tîrgu Mureș în urma unui concurs școlar în cadrul căruia aceștia au scris de ce le place să citească. De asemenea, la activitățile taberei au participat și copii ai angajaților Azomureș, selecționați în baza eseurilor redactate. Copiii au petrecut o săptămână într-o atmosferă care păstrează amintirea secolului al XV-lea la Casa Kraus, timp în care se desfășoară acțiunea romanului pe care l-au studiat în tabără – “Cocoșatul de la Notre Dame”, repovestire după romanul lui Victor Hugo, volum apărut în colecția “Cărțile copilăriei” la Curtea Veche Publishing.
Lectură, teatru şi natură
Echipa asociației a pregătit un program variat. Elevii au învățat prin activități practice despre istoria epocii în care se petrece acțiunea romanului, au exersat tehnici din arta discursului public și a improvizației pentru ca în ultima zi a evenimentului să pună în scenă un spectacol dedicat părinților. În completarea acestor activități, un inginer agronom a transmis o parte din cunoștințele sale copiilor, astfel încât aceștia să se bucure nu numai de citit, ci și de natură, să înțeleagă mai bine ce înseamnă munca pământului și roadele pe care acesta ni le oferă. Programul a mai cuprins excursii atât la bisericile fortificate de la Viscri și Saschiz cât și plimbări la fermele din zonă unde copiii au învățat despre agricultură și creșterea animalelor.
„Ne-am propus ca în această sătptâmână să îi provocăm pe copii să descopere cititul de plăcere prin diverse activități care i-au apropiat de povestea „Cocoșatului de la Notre Dame” și nu numai. A contat foarte mult faptul că aceștia și-au dorit să participe așa că am știut de la început că vom avea alături cititori dornici de lectură. O mare parte dintre aceștia nu au mai fost niciodată într-o tabără sau la cele la care au luat parte miza era exclusiv distracția”, mi-a spus Valentina Roman, director executiv și manager de proiect Asociatia Curtea Veche.
„Noi ne-am axat pe utilitatea cunoștințelor acumulate în cadrul evenimentului: multe dintre tehnicile folosite de către specialiștii noștri pot fi folosite în continuare de către cei mici astfel încât ei să își poată activa imaginația și creativitatea, să citească mai fluent sau să scape de emoții în public ori de câte ori vor avea nevoie în viitor”, a adăugat Valentina Roman.
Am vizitat Tabăra Narativ în ultimele trei zile și am povestit cu pedagogii implicați în proiect și cu elevii, care mi-au spus cum s-au simțit și ce au învățat la Criț. „Îmi plac foarte mult activitățile, sunt foarte interesante. Am învățat foarte multe lucruri aici”, mi-a spus Denisa Bârsan, elevă în clasa a V-a. Nicolas Iulian Bidi, elev în clasa a III-a, mi-a spus că s-a gândit dinainte că activitățile din tabără vor fi frumoase și că „au fost peste așteptări”.
Elevii din Tabăra Narativ din Criț au fost îndrumați de trei coordonatori. István Szabó s-a ocupat de atelierele de grădinărit, Daniela Pălimaru i-a ajutat să deseneze și i-a introdus în lumea artelor vizuale, în timp ce Smaranda Nicolau i-a învățat cum să citească o poveste și a pregătit spectacolul din ultima zi.
de Valentin Covaciu
Citește și:
Pehart alocă 8 milioane € pentru reducerea consumurilor și carbonului
Producătorul de hârtie cu fabrici în Cluj și Alba se va axa, în acest an, pe practici sustenabile…
21 martie 2023
Universitatea Babeș-Bolyai primește acces la infrastructura Romsilva
Studenții universității clujene au ocazia să efectueze acțiuni educative și de cercetare în pădurile statului. Universitatea Babeş-Bolyai (UBB)…
21 martie 2023
Rețeaua Sanovil se extinde la Bistrița
Grupul Sanovil, care înglobează o policlinică, două spitale, laborator de analize şi centru de imagistică, a realizat o…
21 martie 2023
Planul de apărare împotriva inundațiilor, dezbătut în Bazinul Someș-Tisa
Ședința Comitetului de Bazin al Administrației Apelor Someș-Tisa (ABAST) a avut loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca.…
21 martie 2023
Proiect de 27,5 milioane de lei pentru energie geotermală la Sântana
Oraşul Sântana este al doilea din judeţul Arad care implementează un proiect de exploatare a resurselor geotermale pentru…
21 martie 2023
Transilvania Investments dă dividende de 6 milioane de euro
Administratorii societății de investiții financiare din Brașov propun recompensarea acționarilor din profitul realizat. Conducerea Transilvania Investments Alliance a…
21 martie 2023
GS Miljoconsult ajută la dezafectarea vechii rampe de deșeuri a Clujului
Compania norvegiană a fost selectată ca partener al municipalității clujene în proiectul de 2,5 milioane de euro. Proiectul…
21 martie 2023
Cities of Tomorrow susține competitivitatea și investițiile
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) organizează în perioada 21-28 martie 2023 cea de-a 11-a ediție…
21 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
