Cultural Mureș Slider

Casa Kraus transformată într-o „curte a miracolelor”

Asociația Curtea Veche și Azomureș SA Tîrgu Mureş au transformat Casa Kraus din Criț, pentru o săptămână, într-o „curte a miracolelor” pentru elevii care au participat la Tabăra Narativ.
Foto 2
Fosta casă parohială din Criț, acum pensiunea Casa Kraus, grădina acesteia, șopronul adăpostit de zidurile fortificației Bisericii Evanghelice și împrejurimile satului s-au dovedit un spațiu ideal pentru Tabăra de lectură pentru copii – Narativ, care s-a desfășurat din 26 august până în 2 septembrie. Tabăra de lectură “Narativ” face parte din seria de proiecte de responsabilitate socială derulate de compania Azomureș, mare parte dintre acestea vizând capitolul educație.
Douăzeci de elevi participanți, cu vârsta între 7-12 ani, au fost selecționați din Tîrgu Mureș în urma unui concurs școlar în cadrul căruia aceștia au scris de ce le place să citească. De asemenea, la activitățile taberei au participat și copii ai angajaților Azomureș, selecționați în baza eseurilor redactate. Copiii au petrecut o săptămână într-o atmosferă care păstrează amintirea secolului al XV-lea la Casa Kraus, timp în care se desfășoară acțiunea romanului pe care l-au studiat în tabără – “Cocoșatul de la Notre Dame”, repovestire după romanul lui Victor Hugo, volum apărut în colecția “Cărțile copilăriei” la Curtea Veche Publishing.
Lectură, teatru şi natură
Echipa asociației a pregătit un program variat. Elevii au învățat prin activități practice despre istoria epocii în care se petrece acțiunea romanului, au exersat tehnici din arta discursului public și a improvizației pentru ca în ultima zi a evenimentului să pună în scenă un spectacol dedicat părinților. În completarea acestor activități, un inginer agronom a transmis o parte din cunoștințele sale copiilor, astfel încât aceștia să se bucure nu numai de citit, ci și de natură, să înțeleagă mai bine ce înseamnă munca pământului și roadele pe care acesta ni le oferă. Programul a mai cuprins excursii atât la bisericile fortificate de la Viscri și Saschiz cât și plimbări la fermele din zonă unde copiii au învățat despre agricultură și creșterea animalelor.
„Ne-am propus ca în această sătptâmână să îi provocăm pe copii să descopere cititul de plăcere prin diverse activități care i-au apropiat de povestea „Cocoșatului de la Notre Dame” și nu numai. A contat foarte mult faptul că aceștia și-au dorit să participe așa că am știut de la început că vom avea alături cititori dornici de lectură. O mare parte dintre aceștia nu au mai fost niciodată într-o tabără sau la cele la care au luat parte miza era exclusiv distracția”, mi-a spus Valentina Roman, director executiv și manager de proiect Asociatia Curtea Veche.
„Noi ne-am axat pe utilitatea cunoștințelor acumulate în cadrul evenimentului: multe dintre tehnicile folosite de către specialiștii noștri pot fi folosite în continuare de către cei mici astfel încât ei să își poată activa imaginația și creativitatea, să citească mai fluent sau să scape de emoții în public ori de câte ori vor avea nevoie în viitor”, a adăugat Valentina Roman.
Am vizitat Tabăra Narativ în ultimele trei zile și am povestit cu pedagogii implicați în proiect și cu elevii, care mi-au spus cum s-au simțit și ce au învățat la Criț. „Îmi plac foarte mult activitățile, sunt foarte interesante. Am învățat foarte multe lucruri aici”, mi-a spus Denisa Bârsan, elevă în clasa a V-a. Nicolas Iulian Bidi, elev în clasa a III-a, mi-a spus că s-a gândit dinainte că activitățile din tabără vor fi frumoase și că „au fost peste așteptări”.
Elevii din Tabăra Narativ din Criț au fost îndrumați de trei coordonatori. István Szabó s-a ocupat de atelierele de grădinărit, Daniela Pălimaru i-a ajutat să deseneze și i-a introdus în lumea artelor vizuale, în timp ce Smaranda Nicolau i-a învățat cum să citească o poveste și a pregătit spectacolul din ultima zi.
de Valentin Covaciu

Related posts

Orădenii sunt chemați să aleagă proiectul pentru amenajarea Digi – parcării

Traian Dan

Rotaract, o organizație foarte deschisă la idei de proiecte și parteneriate

Ligia Voro

Covasna: Castelul Szentkereszty din Arcuş, inclus în turneul SoNoRo Conac

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Implică-te! Părerea ta contează! Comisia Europeană lansează consultarea publică privind politica de promovare a produselor agroalimentare!”

Ligia Voro

Lanțurile de retail, încasări de sute de milioane de euro

Stefana Muresan

FRI-EL Buildings dezvolta Ateneo la Timisoara. 1.300 de apartamente si facilitati integrate sunt prevazute in proiect.

Robert Bloancă

Piața imobiliară în primele 3 trimestre: 290.000 mp de birouri închiriați, 11 noi branduri de retail și 50% din tranzacțiile cu spații industriale, generate de cerere nouă

Papuc Irina

Contribuabilii pot solicita de la ANAF prin SPV fișa de plătitor simplificată

Traian Dan

Clujul, pe harta mondială a științelor exacte. Sprijin financiar de 450.000 de lei din partea CJ

Stefana Muresan

Noul director al Romgaz Târgu Mureș mizează pe competența, responsabilitatea și experiența angajaților

Ligia Voro

Industry Leaders Party & Networking în 18 decembrie la Chios Social Lounge, Cluj-Napoca

A. I.

Ministerul Culturii finanțează lucrările interioare la Palatul Greco –Catolic Oradea

Traian Dan

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

ABSL Cluj Business Mixer in cadrul TechFest

Ionut Oprea

Banii europeni, o resursă doar pentru cei care garantează democrația și statul de drept

Nicolae Pop

Romgaz ar putea investi într-o centrală în cogenerare, la Oradea

Stefana Muresan

Via ferrata, speoturism și vizite la bisericile de lemn din Pădurea Craiului

Traian Dan

În următoarele 16 luni, aproape 500.000 mp de birouri moderne în București și orașele regionale

Ionut Oprea

Cinci comune bihorene cadastrate gratuit de ANCPI din fonduri europene

Traian Dan

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, donație de 500.000 de lei pentru dotarea secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Brașov 

Papuc Irina

Fiscul suspendă controalele fiscale și filtrele din vămi. Termenul depunerii declaraţiilor fiscale se amână

Traian Dan

Creștere de 13% pentru AdePlast

Stefana Muresan

Hagag a finalizat lucrările pentru H Victoriei 109

Papuc Irina

Flodor Trans SRL face Autogara Marghita

Traian Dan

Leave a Comment