Puterea de cumpărare a românilor a crescut anul trecut cu aproape 12% faţă de 2015, lucru care a motivat marile lanţuri de retail să se extindă agresiv. Cei mai mari operatori de hipermarketuri au ajuns anul trecut la 145 de unităţi, marii comercianţi de materiale de construcţii la 80 de magazine, iar cele mai populare branduri de haine au strâns un total de 177 de magazine până la finalul lui 2016, potrivit unui studiu DTZ Echinox.
De departe, Kaufland este cel mai mare operator de hipermarketuri din România. Nemţii aveau 50 de magazine la finalul anului trecut, dublu faţă de următorul clasat, francezii de la Auchan.
Singura reţea românească de retail care se bate cu lanţurile străine este Dedeman. Fraţii Pavăl au deschis până la finalul anului trecut 30 de magazine de bricolaj, cu şase mai multe decât următorul clasat, Praktiker.
În zona de fashion, spaniolii de la Inditex, care reunesc branduri precum Zara, Pull & Bear sau Stradivarius, au ajuns la 75 de magazine în România, mult peste cele 34 de unităţi ale suedezilor de la H&M. În clasamentul vânzătorilor de haine, locul trei este ocupat de C&A cu 27 de magazine funcţionale la sfârşitul lui 2016, iar pe locul patru se plasează New Yorker cu 25 de unităţi.
Trebuie luat în considerare că studiul DTZ Echinox este extins asupra a 27 de oraşe din ţară şi că exclude Bucureştiul, unde toţi retailerii din top au magazine deschise.
Totuşi, puterea de cumpărare a românilor este, în continuare, una dintre cele mai scăzute din spaţiul european, clasându-se pe locul 33 după veniturile disponibile pe cap de locuitor în 2016, potrivit unui studiu realizat de GfK.
Venitul disponibil pe cap de locuitor al românilor a fost de 4.181 de euro în 2016. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În comparaţie cu 2015, România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor.
Dacă comparăm cele 42 de judeţe din România, bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50% peste media pe ţară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia.
Citește și:
Spitalul Oncologic Târgu Mureș a intrat în luna octombrie cu un stadiu avansat de construcție
Prima zi de octombrie este un prilej bun de evaluarea a stadiului lucrărilor de construcție pentru Spitalul Oncologic…
30 septembrie 2023
Apusenii Clujului mizează pe “Traseul brânzei”
Ruta fermelor de brânzeturi, rețetele tradiționale, călătoriile pe măgăruș, noul baraj de la Sâncraiu sau tiroliana din Răchițele…
30 septembrie 2023
Grădina din bucătărie. Babilonul în variantă ardelenească
Tudor Fărăgău a adunat în jurul ideii sale ca românii să mănânce mai sănătos nu numai o mulțime…
30 septembrie 2023
Supercontractul Airbus – IndiGo, marea șansă a Clujului
Un sătuc de 600 de locuitori dintre Cluj și Alba, aparent uitat de lume, devine brusc extrem de…
29 septembrie 2023
Investițiile Transgaz, Romgaz și OMV Petrom, dezvăluite la Sibiu
Noile zăcăminte din Marea Neagră și Buzău, dar și viitoarea conductă de gaze spre stațiunea Păltiniș sunt câteva…
29 septembrie 2023
Oradea underground – ce spune primarul Florin Birta despre pasajele subterane ale Oradiei
Pentru un turist care se întoarce în Oradea după mulți ani, orașul de pe Crișul Repede seamănă…
29 septembrie 2023
COVER STORY. Ștefan Vuza: “Munca este cea mai bună metodă de a savura viața”
Președintele & CEO-ul Chimcomplex, într-un interviu de colecție, care celebrează cei 30 de ani de antreprenoriat de succes…
28 septembrie 2023
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, la GoTech World 2023
„Zburătorul” va face o demonstrație live în cadrul evenimentului care are loc pe 8 și 9 noiembrie la…
28 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
