Sanatate

Congresul European de Cardiologie. Noi perspective în cercetare

Societatea Europeană de Cardiologie a organizat, la sfârșitul lunii august, la Roma (Italia), Congresul European de Cardiologie, o nouă ediţie, o manifestare științifică de rang înalt, la care au luat parte personalități sonore ale cardiologiei europene și de peste Ocean.
Organizat sub sloganul „Where the world of cardiology comes together”, Congresul European de Cardiologie a reunit peste 20.000 de participanți, care au prezentat noile trenduri ale cercetării cardiovasculare. România a fost reprezentată de patru personalități recunoscute pe plan internațional în domeniul cardiologiei, una dintre ele fiind prof. univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Tîrgu-Mureș și expert al Comisiei Europene.
Noile perspective
În cadrul manifestării științifice, prof. univ. dr. Theodora Benedek a moderat,
alături de prof. Karin Sipido, președintele Panelului de Sănătate din Comisia Europeană, secțiunea dedicată noilor perspective în viitorul cercetării cardiovasculare prin prisma proiectelor finanțate de către Comisia Europeană. „La sfârșitul lunii august, a avut loc, la Roma, Congresul European de Cardiologie, cea mai mare și prestigioasă manifestare științifică din domeniul cardiologiei, un congres cu peste 20.000 de participanți. Au participat nume sonore ale cardiologiei europene și de peste Ocean, iar țara noastră a avut patru reprezentanți ca președinți de ședință, trei din București și unul din Tîrgu-Mureș, care au moderat secțiunile destinate diagnosticului și tratamentului bolilor cardiovasculare. Ne dorim ca, în viitor, România să fie mai bine reprezentată în aceste structuri europene de organizare a congreselor internaționale. Eu am reprezentat atât centrul universitar Tîrgu-Mureș, cât și Comisia Europeană la acest congres și am moderat, ca președinte de ședință, alături de președintele Panelului de Sănătate din Comisia Europeană, prof. Karin Sipido, lucrările secțiunii dedicate noilor perspective în viitorul cercetării cardiovasculare prin prisma proiectelor finanțate de către Comisia Europeană. La această secțiune am încercat să facem o prezentare cât mai complexă a posibilităților de accesare a granturilor oferite de Comisia Europeană pentru dezvoltarea carierei tinerilor cercetători care activează în domeniul bolilor cardiovasculare, prin granturi de cercetare, burse, de schimburi interuniversitare oferite de către Comisia Europeană”, a declarat prof. univ. dr. Theodora Benedek.
Dezvoltarea tehnicilor imagistice
Prof. univ. dr. Theodora Benedek a afirmat că în prezent se pune un mare accent pe dezvoltarea tehnicilor imagistice și pe utilizarea programelor personalizate de prevenție cardiovasculară cu ajutorul telefoanelor inteligente. „În cadrul Congresului European de Cardiologie s-au prezentat noile trenduri din cercetarea cardiovasculară. În prezent, se pune accent pe dezvoltarea tehnicilor imagistice, pentru că există foarte multe posibilități de dezvoltare a softurilor și a echipamentelor imagistice hibride sau de fuziune. Un alt domeniu de interes care câștigă tot mai mult teren în este cel reprezentat de conceptul de monitorizare de la distanță a pacientului prin utilizarea telefoniei mobile și a aplicațiilor pe smartphone și tabletă, fără ca pacientul să fie nevoit să mai vină la control, precum și utilizarea programelor personalizate de prevenție cardiovasculară cu ajutorul unor tablete, în care sunt introduse softuri prin care pacientul interacționează cu medicul și cu stația centrală, obținând zilnic sfaturi de adaptare a dietei, a regimului de efort, de la o zi la alta, în funcție de statusul cardiovascular. În acest domeniu s-au dezvoltat programe întregi ale Comisiei Europene, destinate dezvoltării medicinii personalizate”, a precizat prof. univ. dr. Theodora Benedek.
de Teodora Mîndru

Related posts

B | O treime dintre medicamentele cu rețetă au risc mare de disponibilitate

Un nou contract de finanțare pentru Spitalul Județean de Urgență Brașov: se vor achiziționa peste 150 de echipamente medicale

Papuc Irina

Obiectivele Facultății de Medicină Dentară

Stefana Muresan

Fundatia Scheherazade doneaza produse refugiatilor din Romania

Ionut Oprea

Transavia va asigura pentru Spitalul Judeţean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19

Papuc Irina

Investiţie de 2 mil. euro în renovarea secţiei de urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea

Stefana Muresan

S-a stabilit locația Spitalului Pediatric Monobloc din Cluj. Licitația, finalizată în acest an

Stefana Muresan

Companiile și spitalele investesc în sisteme de termoviziune pentru măsurarea temperaturii

Traian Dan

AR | AR-MEDICA, cel mai mare eveniment medical din partea de vest

Transilvania Business

Sisteme de ventilație pe bani europeni implementate în două școli orădene

Traian Dan

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Traian Dan

Primul român numit la conducerea GSK România în calitate de Director General

Stefana Muresan

Primăria Brașov a demarat procedurile pentru Spitalul Regional, investiție de 250 mil. euro

redactia

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Traian Dan

Servicii premium în medicina dentară, la Tomident

Stefana Muresan

Comisia Europeană lansează o platformă destinată bolilor rare

Stefana Muresan

Rețeaua de sănătate Regina Maria amână plata abonamentelor medicale pentru IMM-uri cu 2 luni

Ion Surdu

Spitalul de Psihiatrie “Gheorghe Preda” din Sibiu va fi modernizat și extins

Ligia Voro

Compania farmaceutică Ropharma Brașov, profit net de 1,66 milioane lei în T1

Stefana Muresan

Rezultatele campaniei de investigaţii gratuite a FABC ”Nu am făcut destul!” 2018

redactia

USAMV Cluj-Napoca, gazda celei de 15-a Conferințe Internaționale de Trichineloză

Ligia Voro

Cunoscuta companie italiană RINA lansează certificarea de încredere în biosecuritate, o schemă de certificare inovatoare pentru prevenirea și controlul răspândirii infecțiilor.

Nicolae Pop

Operații pe inimă decontate de CAS, la Polisano Sibiu

Stefana Muresan

48 de proiecte ale ONG-urilor finanțate în prima sesiune de către DSC Bihor

Traian Dan

Leave a Comment