București Real Estate Ultimele stiri

Analiza DTZ: retail in Bucuresti

Stocul de retail modern din Bucuresti a ajuns la finalul anului trecut la 1,225 milioane de metri patrati, dupa ce dezvoltatorii au finalizat doua centre comerciale noi cu o suprafata inchiriabila de aproape 100.000 mp.
Sectorul 6 din Bucuresti, care cuprinde cartiere precum Militari, Crangasi si Drumul Taberei, continua sa dispuna de cea mai mare suprafata de spatii comerciale moderne din Bucuresti, ajungand la un stoc cumulat de 301.000 de metri patrati la finalul anului 2016, potrivit studiului Bucharest Retail Market realizat de DTZ Echinox.
Pe a doua pozitie la nivelul Bucurestiului se afla sectorul 3 (cartierele Titan, Vitan, Dristor), cu un stoc de 270.000 mp, astfel ca in cele doua zone sunt concentrate 47% din spatiile de retail modern din Bucuresti.
Spre comparatie, stocul de retail modern din Timisoara, cel mai dezvoltat oras din tara pe acest segment, este de 220.000 mp, sub nivelul inregistrat in sectoarele 3 si 6 ale Capitalei.
In timp ce in sectorul 3 a fost finalizat anul trecut proiectul Parklake Plaza, in sectorul 6 a fost extins proiectul Militari Shopping. Per total, la nivelul Capitalei au fost finalizate anul trecut spatii comerciale noi cu o suprafata inchiriabila de aproape 100.000 de metri patrati.
Cresterea semnificativa a consumului inregistrata anul trecut, de circa 14%, se reflecta si in gradul de ocupare al proiectelor comerciale din Bucuresti, care se situeaza la 96%. Centrele comerciale dominante au un grad de ocupare egal sau apropiat de nivelul de 100%, in timp ce spatii disponibile mai mari pot fi gasite in anumite proiecte din sectoarele 3, 4 si 5.
Densitatea medie de spatii comerciale moderne a ajuns la un nivel de 650 mp / 1.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat in sectorul 1 (967 mp / 1.000 de locuitori), care gazduieste proiectul Baneasa, cea mai mare dezvoltare comerciala din Romania, cu o suprafata cumulata de 140.000 mp (Baneasa Shopping City, Galeria Feeria si Baneasa Retail Park). De altfel, in Baneasa se inregistreaza si cele mai ridicate chirii prime la nivelul Bucurestiului, spatiile cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati fiind tranzactionate la un nivel cuprins intre 70 – 80 de euro/mp/luna.
Zona cel mai slab reprezentata pe harta de retail a Capitalei este sectorul 5, pe raza caruia sunt situate doar trei proiecte cu o suprafata inchiriabila cumulata de 65.000 mp si o densitate de doar 239 mp / 1.000 de locuitori. Totusi, cei peste 270.000 de locuitori ai sectorului sunt deserviti si de o serie de proiecte precum AFI Palace Cotroceni, Auchan Dr. Taberei, Carrefour Orhideea sau Unirea Shopping, situate la granita sectorului.
In 2017, urmeaza a fi inaugurata o noua extensie a proiectului AFI Palace Cotroceni, in timp ce in nordul Capitalei dezvoltatorii au in diverse faze de pre-dezvoltare o serie de proiecte noi sau extensii ale unor scheme de retail functionale.
Cristi Moga, Research Consultant DTZ Echinox: „In ultimii 18 ani, de la deschiderea Bucuresti Mall, piata de retail din Capitala s-a transformat radical, adaptandu-se constant la noile cerinte ale retailerilor si ale consumatorilor, iar aceasta tendinta va continua si in urmatorii ani. Aceasta evolutie va implica si aparitia unor noi proiecte dominante, cu optiuni tot mai variate pentru petrecerea timpului liber, dar si scheme de proximitate, care sa asigure un cos de cumparaturi minim necesar cu un efort cat mai redus”.
In prezent, stocul din Bucuresti este format din 15 centre comerciale, 11 parcuri de retail si sase galerii comerciale care gazduiesc aproximativ 2.700 de magazine si dispun de peste 50.000 de locuri de parcare.
Sinteza raport DTZ:
• La sfarsitul anului 2016, stocul de retail modern din Bucuresti era de 1,225 milioane de metri patrati;
• Sectorul 6 continua sa detina cea mai mare suprafata de spatii comericale moderne din Bucuresti (301.000 mp), urmat de sectorul 3 cu 270.000 mp;
• Cel mai mare proiect de retail livrat anul trecut este Parklake Plaza (69.000 mp);
• Gradul de ocupare al proiectelor comerciale din Bucuresti se ridica la finalul anului 2016 la 96%;
• Densitatea medie de spatii comerciale moderne din Capitala a ajuns la un nivel de 650 mp / 1.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat in sectorul 1 (967 mp / 1.000 de locuitori);
• In 2017 este asteptata finalizarea extinderii proiectului AFI Palace Cotroceni;
• Chiria prime la nivelul Capitalei este de 70-80 euro/mp/luna.
DTZ a fuzionat cu Cushman & Wakefield in 2015, la nivel global. Noua companie opereaza sub brandul Cushman & Wakefield, are peste 43.000 de angajati, gestioneaza peste 4 milioane de metri patrati la nivel global, in numele clientilor institutionali, corporate si privati si va avea venituri de peste 5.5 miliarde de dolari.

Related posts

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

redactia

Marele Premiu al Festivalului “Strugurele de Aur”, câștigat de un solist instrumentist  

Ligia Voro

Medicover Romania are un nou director national de vanzari

redactia

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Stefana Muresan

Informaticienii de la Fortech vin cu 50.000 de euro pentru spitale

Nora Dumitrescu

Maurer Imobiliare, proiect național de anvergură

Stefana Muresan

Premiile Astra Film Festival 2019 – ”Teach”, cel mai bun documentar românesc, dezvoltat la Sibiu

Ligia Voro

Qubiz nominalizată la premiul pentru cel mai bun loc de muncă din Europa

Traian Dan

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, la Sebeș. Demersurile continuă

Ligia Voro

Frank Hajdinjak, directorul general E.ON România, părăsește compania

Ligia Voro

Pro TV: Belgienii și-au renovat școlile într-un timp record printr-un proiect coordonat de un român

Papuc Irina

P3 România – peste 84.000 m2 de reînnoiri și contracte noi

Nicolae Pop

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Romania – the CEE region’s rising star will soon become its second largest economy

Ligia Voro

Ordin al Ministerului Sănătății: se suspendă pentru 6 luni exportul mai multor medicamente și dispozitive medicale

Papuc Irina

Via ferrata, speoturism și vizite la bisericile de lemn din Pădurea Craiului

Traian Dan

CBRE: raport Q1, cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia

Papuc Irina

Sălajul își face drumuri modernizate de 90 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

MOL a finalizat construcția terminalului GPL în Tileagd, investiție de 2,3 mil. euro

Stefana Muresan

Noi soluţii Smart City la Alba Iulia: Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat

Stefana Muresan

Energynomics organizează a șaptea ediție Spring Cocktail 2020

Papuc Irina

Electric Castle declară ZERO TOLERANȚĂ agresiunii

Stefana Muresan

Producătorul de materiale abrazive Carbochim Cluj, profit mai mare cu 132% la nouă luni

redactia

Bianca Muntean, în boardul Consiliului pentru Transformare Digitală

Nora Dumitrescu

Leave a Comment