București Real Estate Ultimele stiri

Analiza DTZ: retail in Bucuresti

Stocul de retail modern din Bucuresti a ajuns la finalul anului trecut la 1,225 milioane de metri patrati, dupa ce dezvoltatorii au finalizat doua centre comerciale noi cu o suprafata inchiriabila de aproape 100.000 mp.
Sectorul 6 din Bucuresti, care cuprinde cartiere precum Militari, Crangasi si Drumul Taberei, continua sa dispuna de cea mai mare suprafata de spatii comerciale moderne din Bucuresti, ajungand la un stoc cumulat de 301.000 de metri patrati la finalul anului 2016, potrivit studiului Bucharest Retail Market realizat de DTZ Echinox.
Pe a doua pozitie la nivelul Bucurestiului se afla sectorul 3 (cartierele Titan, Vitan, Dristor), cu un stoc de 270.000 mp, astfel ca in cele doua zone sunt concentrate 47% din spatiile de retail modern din Bucuresti.
Spre comparatie, stocul de retail modern din Timisoara, cel mai dezvoltat oras din tara pe acest segment, este de 220.000 mp, sub nivelul inregistrat in sectoarele 3 si 6 ale Capitalei.
In timp ce in sectorul 3 a fost finalizat anul trecut proiectul Parklake Plaza, in sectorul 6 a fost extins proiectul Militari Shopping. Per total, la nivelul Capitalei au fost finalizate anul trecut spatii comerciale noi cu o suprafata inchiriabila de aproape 100.000 de metri patrati.
Cresterea semnificativa a consumului inregistrata anul trecut, de circa 14%, se reflecta si in gradul de ocupare al proiectelor comerciale din Bucuresti, care se situeaza la 96%. Centrele comerciale dominante au un grad de ocupare egal sau apropiat de nivelul de 100%, in timp ce spatii disponibile mai mari pot fi gasite in anumite proiecte din sectoarele 3, 4 si 5.
Densitatea medie de spatii comerciale moderne a ajuns la un nivel de 650 mp / 1.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat in sectorul 1 (967 mp / 1.000 de locuitori), care gazduieste proiectul Baneasa, cea mai mare dezvoltare comerciala din Romania, cu o suprafata cumulata de 140.000 mp (Baneasa Shopping City, Galeria Feeria si Baneasa Retail Park). De altfel, in Baneasa se inregistreaza si cele mai ridicate chirii prime la nivelul Bucurestiului, spatiile cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati fiind tranzactionate la un nivel cuprins intre 70 – 80 de euro/mp/luna.
Zona cel mai slab reprezentata pe harta de retail a Capitalei este sectorul 5, pe raza caruia sunt situate doar trei proiecte cu o suprafata inchiriabila cumulata de 65.000 mp si o densitate de doar 239 mp / 1.000 de locuitori. Totusi, cei peste 270.000 de locuitori ai sectorului sunt deserviti si de o serie de proiecte precum AFI Palace Cotroceni, Auchan Dr. Taberei, Carrefour Orhideea sau Unirea Shopping, situate la granita sectorului.
In 2017, urmeaza a fi inaugurata o noua extensie a proiectului AFI Palace Cotroceni, in timp ce in nordul Capitalei dezvoltatorii au in diverse faze de pre-dezvoltare o serie de proiecte noi sau extensii ale unor scheme de retail functionale.
Cristi Moga, Research Consultant DTZ Echinox: „In ultimii 18 ani, de la deschiderea Bucuresti Mall, piata de retail din Capitala s-a transformat radical, adaptandu-se constant la noile cerinte ale retailerilor si ale consumatorilor, iar aceasta tendinta va continua si in urmatorii ani. Aceasta evolutie va implica si aparitia unor noi proiecte dominante, cu optiuni tot mai variate pentru petrecerea timpului liber, dar si scheme de proximitate, care sa asigure un cos de cumparaturi minim necesar cu un efort cat mai redus”.
In prezent, stocul din Bucuresti este format din 15 centre comerciale, 11 parcuri de retail si sase galerii comerciale care gazduiesc aproximativ 2.700 de magazine si dispun de peste 50.000 de locuri de parcare.
Sinteza raport DTZ:
• La sfarsitul anului 2016, stocul de retail modern din Bucuresti era de 1,225 milioane de metri patrati;
• Sectorul 6 continua sa detina cea mai mare suprafata de spatii comericale moderne din Bucuresti (301.000 mp), urmat de sectorul 3 cu 270.000 mp;
• Cel mai mare proiect de retail livrat anul trecut este Parklake Plaza (69.000 mp);
• Gradul de ocupare al proiectelor comerciale din Bucuresti se ridica la finalul anului 2016 la 96%;
• Densitatea medie de spatii comerciale moderne din Capitala a ajuns la un nivel de 650 mp / 1.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat in sectorul 1 (967 mp / 1.000 de locuitori);
• In 2017 este asteptata finalizarea extinderii proiectului AFI Palace Cotroceni;
• Chiria prime la nivelul Capitalei este de 70-80 euro/mp/luna.
DTZ a fuzionat cu Cushman & Wakefield in 2015, la nivel global. Noua companie opereaza sub brandul Cushman & Wakefield, are peste 43.000 de angajati, gestioneaza peste 4 milioane de metri patrati la nivel global, in numele clientilor institutionali, corporate si privati si va avea venituri de peste 5.5 miliarde de dolari.

Related posts

Iulius începe lucrările la cea mai înaltă clădire de birouri din România

Stefana Muresan

Erste şi Banca Transilvania, cele mai mari creşteri dintre instituţiile bancare listate

Stefana Muresan

Palatul Noblesse – Lifestyle Palace deschide sezonul dăruirii alături de Fundația pentru copii “Șansă la Viitor”

Ionut Oprea

Acţionarii Borsec pregătesc investiţii de 30-40 mil. euro pentru brandurile de ape, sucuri şi bere

Stefana Muresan

Five billion euros of development projects to be showcased at the Hungarian booth of EXPO REAL in Munich

Ionut Oprea

Constructorul Sebi Marc a finalizat noul bloc ANL din Sighet

Nora Dumitrescu

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Stefana Muresan

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

TransLogistica EXPO 2017 s-a incheiat! Pregatiri pentru TransLogistica EXPO 2018!

Ionut Oprea

Brașov: Doi ani de Coresi Shopping Resort

Stefana Muresan

Brașovul – strategie pe energie termică pentru trei decenii. Vrea fonduri comunitare și fonduri elvețiene

Stefana Muresan

Clujenii de la Untold au vândut 10.000 de abonamente la Neversea

Nora Dumitrescu

Soluția revoluționară oferită de un start-up sibian pentru serviciile de relații cu clienții: primul client – Orange Luxembourg

Papuc Irina

Univers T a deschis Casa Călățele în Apuseni

Stefana Muresan

„Construirea poveștilor de succes comune": Tren de mare viteză Budapesta – Cluj – București

Stefana Muresan

Programe Universitare aliniate cerinţelor pieţei, susţinute de NTT DATA Romania

Stefana Muresan

Decis: Proprietarii mașinilor electrice vor putea parca gratuit în municipiul Sibiu

Papuc Irina

Constructorul bistrițean Frasinul aduce 30 de muncitori din Vietnam

Stefana Muresan

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest are o noua conducere

redactia

Ford a lansat Family Fun Hub – un site special, cu activități recreative pentru copii

Ligia Voro

Mihai Daraban (CCIR): Creștere economică cu efecte imediate

redactia

Misys, primul chirias al Orhideea Towers

Cegedim: Topul celor mai mari companii din piaţa de medicamente: AbbVie, Sanofi și Novartis

Stefana Muresan

Maria Ioniță: “Trebuie să finalizăm licitațiile pentru Autostrada Transilvania”

Nora Dumitrescu

Leave a Comment