București Real Estate Ultimele stiri

17% crestere pentru stocul de spatii logistice si industriale

Stocul de spații logistice și industriale va crește cu aproximativ 500.000 mp în acest an, continuând trendul ascendent din 2016. Aproximativ 80% dintre noile livrări sunt preconizate pentru zona Bucureștiului, însă interesul este în creștere și pentru orașele secundare din țară, potrivit datelor Colliers International.
Cererea crescută din partea companiilor FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) și a sectorului de comerț online se va menține și pe parcursul anului 2017, jucătorii internaționali fiind atrași de potențialul României în ceea ce privește sectorul industrial.
„Luând în considerare volumul mare de cereri din ultimii trei ani, estimăm că stocul actual de spații logistice de 3 milioane mp va crește cu 500.000 mp în 2017 (aproximativ 17%), marcând cea mai mare rată de livrări post-criză. Circa 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% din partea sectorului de comerț online iar 10% din partea depozitelor IT și electronice. De asemenea, piața își va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative, care vor fi absorbite rapid datorită creșterii cheltuielilor de consum”, a declarat Laurențiu Duică, Associate Director – Industrial Division în cadrul Colliers International.
Dacă în 2016, fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piață, schimbările structurale din economia României ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an. Vizată nu este doar Capitala, ci și orașele secundare și terțiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale și care beneficiază de îmbunătățirea infrastructurii.
“În 2017, livrările în zona Bucureștiului ar putea crește cu până la 80%, față de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, ne așteptăm ca marile orașe din regiune să atragă atenția fabricilor importante de prelucrare ce își doresc să atenueze unele neajunsuri ale forței de muncă”, a adăugat Laurențiu Duică.
Comerțul online, principala sursă a cererii de spații industriale în următorii 5 ani
“Vom observa în continuare intrări de noi jucători și din sfera comerțului online, mai ales în condițiile în care spațiile de depozitare existente nu fac față cererii actuale. Ne așteptăm ca în următorii cinci ani comerțul online să fie principala sursă a cererii în sectorul industrial care va duce la dublarea stocului de spații logistice”, a completat Laurențiu Duică.
Anul 2016 a reprezentat un punct de ascensiune pentru sectorul industrial, rata de neocupare a spațiilor din Bucuresti scăzând de la 5% în 2015 la 2% la sfârșitul anului 2016 și menținându-se la 5% în restul țării, în condițiile în care totalul de spații livrate a ajuns la 350.000 mp.
În ceea ce privește chiriile, conform datelor Colliers International, acestea nu au fluctuat în 2016, menținându-se între 3,8 și 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în 2017 să înregistreze creșteri, din cauza pieței de construcții care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.
Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani.

Related posts

Ghelamco introduces unprecedented solutions in The Warsaw HUB amid pandemic

Papuc Irina

Firmele maramureșene, conectate la noua legislație a muncii

Nora Dumitrescu

Alergia la polenul de ambrozie poate fi tratată natural

Ligia Voro

Therme București obține cel mai înalt nivel de certificare LEED® pentru o construcție nouă

Stefana Muresan

Banca Mondială: Peste 200.000 de români şi-ar dori să se mute la Braşov

redactia

”Mall-uri țărănești”, pe bani europeni, în două comune din Alba

Stefana Muresan

FOTO: Autobuze hibrid și străzi modernizate în Reghin prin proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

Companiile din China, atrase în viitorul parc industrial al Maramureșului

Nora Dumitrescu

Turismul și patrimoniul cultural în regiunea transfrontalieră Banat, în dezbatere la UVT

Stefana Muresan

Andreea Mija – director general: “Expert Cleaning crește semnificativ în fiecare an și de aceea investim în capacitatea noastră operațională”

redactia

Cushman & Wakefield Echinox: Cărtureşti deschide prima librărie ȋntr-o clădire de birouri, la parterul imobilului America House din Piaţa Victoriei

Stefana Muresan

Simon Maurer – ”Constructorul de visuri”

Nicolae Pop

Vitacom se mută din Cluj-Napoca în acest an

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca: Metrou și tren metropolitan – licitație pentru studii de prefezabilitate/fezabiltate

Stefana Muresan

Industry Leaders Party & Networking în 18 decembrie la Chios Social Lounge, Cluj-Napoca

Ionel Albu

Castelul Banffy este inclus într-un proiect de turism ecologic

Nora Dumitrescu

Constructorii clujeni, marii câștigători ai licitațiilor pentru apa și canalizarea Turzii

Nora Dumitrescu

Mulberry Development, două prestigioase distincţii la nivel national

Stefana Muresan

„Ghidul celor mai bune practici privind comunicarea în relația cu investitorii” by BVB

Ligia Voro

Real Estate & Construction Forum   

Ionut Oprea

Firma românească FintechOS primeşte o investiţie de 14 milioane dolari

Papuc Irina

Aquapark ultramodern de 150 de milioane de euro la Tășnad în județul Satu Mare

Traian Dan

Connections intră pe piața din Asia

Ligia Voro

Clifford Chance Badea asistă Abris Capital Partners în legătură cu vânzarea Urgent Cargus către Mid Europa Partners

redactia

Leave a Comment