București Real Estate Ultimele stiri

17% crestere pentru stocul de spatii logistice si industriale

Stocul de spații logistice și industriale va crește cu aproximativ 500.000 mp în acest an, continuând trendul ascendent din 2016. Aproximativ 80% dintre noile livrări sunt preconizate pentru zona Bucureștiului, însă interesul este în creștere și pentru orașele secundare din țară, potrivit datelor Colliers International.
Cererea crescută din partea companiilor FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) și a sectorului de comerț online se va menține și pe parcursul anului 2017, jucătorii internaționali fiind atrași de potențialul României în ceea ce privește sectorul industrial.
„Luând în considerare volumul mare de cereri din ultimii trei ani, estimăm că stocul actual de spații logistice de 3 milioane mp va crește cu 500.000 mp în 2017 (aproximativ 17%), marcând cea mai mare rată de livrări post-criză. Circa 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% din partea sectorului de comerț online iar 10% din partea depozitelor IT și electronice. De asemenea, piața își va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative, care vor fi absorbite rapid datorită creșterii cheltuielilor de consum”, a declarat Laurențiu Duică, Associate Director – Industrial Division în cadrul Colliers International.
Dacă în 2016, fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piață, schimbările structurale din economia României ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an. Vizată nu este doar Capitala, ci și orașele secundare și terțiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale și care beneficiază de îmbunătățirea infrastructurii.
“În 2017, livrările în zona Bucureștiului ar putea crește cu până la 80%, față de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, ne așteptăm ca marile orașe din regiune să atragă atenția fabricilor importante de prelucrare ce își doresc să atenueze unele neajunsuri ale forței de muncă”, a adăugat Laurențiu Duică.
Comerțul online, principala sursă a cererii de spații industriale în următorii 5 ani
“Vom observa în continuare intrări de noi jucători și din sfera comerțului online, mai ales în condițiile în care spațiile de depozitare existente nu fac față cererii actuale. Ne așteptăm ca în următorii cinci ani comerțul online să fie principala sursă a cererii în sectorul industrial care va duce la dublarea stocului de spații logistice”, a completat Laurențiu Duică.
Anul 2016 a reprezentat un punct de ascensiune pentru sectorul industrial, rata de neocupare a spațiilor din Bucuresti scăzând de la 5% în 2015 la 2% la sfârșitul anului 2016 și menținându-se la 5% în restul țării, în condițiile în care totalul de spații livrate a ajuns la 350.000 mp.
În ceea ce privește chiriile, conform datelor Colliers International, acestea nu au fluctuat în 2016, menținându-se între 3,8 și 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în 2017 să înregistreze creșteri, din cauza pieței de construcții care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.
Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani.

Related posts

Constructorul Sebi Marc a finalizat noul bloc ANL din Sighet

Nora Dumitrescu

Studiu Deloitte: Cererea de mașini electrice crește, însă consumatorii sunt reticenți față de autovehiculele autonome

Papuc Irina

Fabrica Helcor de la Baia Mare a intrat pe profit

Nora Dumitrescu

Care este starea utilajului meu? Soluții pentru aplicații: de la aplicații individuale la monitorizarea întregii instalații – măriți eficiența, calitatea și disponibilitatea cu ifm electronic!

Transilvania Business

Ministerul Muncii: peste 1 milion de contracte au fost suspendate și peste 200.000 – încetate, de la începutul crizei Covid-19. Distribuția pe domenii

Papuc Irina

Şcoala din fabrică: Sute de elevi din Bihor vor face orele de ştiinţe în laboratoarele Celestica

redactia

Banca Transilvania, UiPath și Druid – parteneriat pentru inovație

redactia

Investițiile la fabrica de bere de la Brașov continuă: Japonezii de la Asahi vor să construiască o nouă secție de îmbuteliere

Papuc Irina

Afaceri de 1 milion de lei pentru clubul care oferă cursuri de educație acvatică

Papuc Irina

Începe construcţia autostrăzii pe care o aşteptăm de zeci de ani. Se fac 9 tunele de 5 km

redactia

MOL a finalizat construcția terminalului GPL în Tileagd, investiție de 2,3 mil. euro

Stefana Muresan

Fraţii Buzoianu, bloc cu 8 etaje pe platforma industrială a fostei fabrici Feleacul din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

18 companii din Regiunea Vest au semnat contracte de finanțare în cadrul Regio-POR 2014-2020 cu ADR Vest

Stefana Muresan

Laurențiu Lazăr, noul Managing Partner al Colliers International Romania

Ionut Oprea

PROmotorii FIrmei Tale (PROFIT), pentru regiunea Centru, proiect de peste 8 mil. lei

Stefana Muresan

Inteligența artificială – pârghia cu care România ar putea urca în topul mondial

Stefana Muresan

Ministerul Transporturilor a emis ultimul set de autorizații pentru modernizarea căii ferate între Simeria și Arad, constructor asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL

Stefana Muresan

La Sibiu sunt căutați ingineri și operatori pentru Zona Industrială Vest

Stefana Muresan

Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis – judetele cu cele mai multe investitii straine. Care sunt cei mai importanti parteneri economici

redactia

Speakerii L.I.F.T. 2019: Adi Coco, fotograf

Ligia Voro

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Sălajul are venituri mai mari decât se aștepta în acest an

Nora Dumitrescu

Camera de Comerţ şi Industrie a României premiază 12.472 de companii cu performanţe economice deosebite

redactia

Bosch își recrutează angajații dintre viitorii economiști ai Clujului

Nora Dumitrescu

Leave a Comment