București Real Estate Ultimele stiri

17% crestere pentru stocul de spatii logistice si industriale

Stocul de spații logistice și industriale va crește cu aproximativ 500.000 mp în acest an, continuând trendul ascendent din 2016. Aproximativ 80% dintre noile livrări sunt preconizate pentru zona Bucureștiului, însă interesul este în creștere și pentru orașele secundare din țară, potrivit datelor Colliers International.
Cererea crescută din partea companiilor FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) și a sectorului de comerț online se va menține și pe parcursul anului 2017, jucătorii internaționali fiind atrași de potențialul României în ceea ce privește sectorul industrial.
„Luând în considerare volumul mare de cereri din ultimii trei ani, estimăm că stocul actual de spații logistice de 3 milioane mp va crește cu 500.000 mp în 2017 (aproximativ 17%), marcând cea mai mare rată de livrări post-criză. Circa 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% din partea sectorului de comerț online iar 10% din partea depozitelor IT și electronice. De asemenea, piața își va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative, care vor fi absorbite rapid datorită creșterii cheltuielilor de consum”, a declarat Laurențiu Duică, Associate Director – Industrial Division în cadrul Colliers International.
Dacă în 2016, fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piață, schimbările structurale din economia României ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an. Vizată nu este doar Capitala, ci și orașele secundare și terțiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale și care beneficiază de îmbunătățirea infrastructurii.
“În 2017, livrările în zona Bucureștiului ar putea crește cu până la 80%, față de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, ne așteptăm ca marile orașe din regiune să atragă atenția fabricilor importante de prelucrare ce își doresc să atenueze unele neajunsuri ale forței de muncă”, a adăugat Laurențiu Duică.
Comerțul online, principala sursă a cererii de spații industriale în următorii 5 ani
“Vom observa în continuare intrări de noi jucători și din sfera comerțului online, mai ales în condițiile în care spațiile de depozitare existente nu fac față cererii actuale. Ne așteptăm ca în următorii cinci ani comerțul online să fie principala sursă a cererii în sectorul industrial care va duce la dublarea stocului de spații logistice”, a completat Laurențiu Duică.
Anul 2016 a reprezentat un punct de ascensiune pentru sectorul industrial, rata de neocupare a spațiilor din Bucuresti scăzând de la 5% în 2015 la 2% la sfârșitul anului 2016 și menținându-se la 5% în restul țării, în condițiile în care totalul de spații livrate a ajuns la 350.000 mp.
În ceea ce privește chiriile, conform datelor Colliers International, acestea nu au fluctuat în 2016, menținându-se între 3,8 și 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în 2017 să înregistreze creșteri, din cauza pieței de construcții care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.
Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani.

Related posts

Cea mai mare competiție internă de granturi de cercetare din România, lansată de o universitate din Transilvania: aproape un milion de euro

Ion Surdu

Finanțarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

Stefana Muresan

Clujul, premiul european pentru inovare

Stefana Muresan

Investitii mai mari pe piata imobiliara

Transilvania Business

Peste 150 de milioane de euro, bugetul de investiții al Oradiei în 2020

Traian Dan

Premieră în România: Primăria Cluj-Napoca dotează Poliția Locală cu mașini electrice

Stefana Muresan

Andreea Mija – director general: “Expert Cleaning crește semnificativ în fiecare an și de aceea investim în capacitatea noastră operațională”

redactia

George Copos investește încă șase milioane de euro în Poiana Brașov

Stefana Muresan

Anvelopa cu numarul 200 de milioane, produsă de Continental Anvelope Timisoara

Stefana Muresan

Somfy, 50 de ani pe plan internațional, estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Ligia Voro

Noi exproprieri pentru Autostrada Transilvania, Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii

Ligia Voro

Banca Transilvania a bătut palma cu APIA

Nora Dumitrescu

Loteria Română a acordat, în primele zece luni, premii în valoare de peste 185 de milioane de euro

Papuc Irina

Hunedoara, Cluj, Brașov: județele cele mai lovite de insolvență în Ardeal

Nora Dumitrescu

Colliers: Trei efecte ale pandemiei pe piața închirierilor de locuințe din București

Transilvania Business

Peste 22 mil. euro pentru reabilitarea lacului Colibița și a râului Bistrița

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Maramureș – „Gate toward Tradition”

Transilvania Business

Tarom lansează o nouă cursă regulată, Chişinău-Timişoara, cu trei frecvenţe pe săptămână

Stefana Muresan

CEL.ro – Bilanțul semestrului I din 2018

redactia

Investory și Kidprenor au creat un joc de educație financiară

Nora Dumitrescu

Eveniment social surpriză la Aeroportul Internațional Sibiu

Stefana Muresan

General Electric va furniza tehnologia de bază pentru noua centrală de la Iernut

Stefana Muresan

Electrica Transilvania Nord, investiție în zona turistică Vârtop

Nora Dumitrescu

Pod peste Tisa, in zona Teplita din Sighetul Marmatiei, investitie de peste 1.4 mil. lei din fonduri comunitare

Stefana Muresan

Leave a Comment