Real Estate

”Prima Casă”: 175,5 milioane de lei, transferaţi în 2017

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat, luni, că au mai rămas circa 175,5 milioane lei disponibili pentru garanții în cadrul programului “Prima casă”, deși pe 27 ianuarie arăta că plafonul a fost depășit, conform unui comunicat de presă al instituției.
“Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016 programului ‘Prima Casă’ au rămas neutilizați 175,5 milioane lei, disponibili pentru emiterea de garanții în anul 2017. Acest plafon de garantare neutilizat permite finanțatorilor să acorde credite ‘Prima casă’ în valoare totală de 351,01 milioane lei. Pentru garanțiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanției acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) în numele îi în contul statului”, se arată în document.
Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care propune un plafon de garantare în valoare de 2,5 miliarde lei pentru anul 2017. Proiectul se află în consultare publică și urmează să fie supus aprobării Guvernului.
Conform unei note de fundamentare la proiectul pentru mărirea plafonului de garantare, publicată în 27 ianuarie, garanțiile acordate în primele 11 luni din 2016 în cadrul Programului “Prima casă” au depășit plafonul de 2,94 miliarde de lei, fiind acordate 32.747 garanții în valoare de 3,1 miliarde lei.
“Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2016 este de 2,940 miliarde lei. De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei. De la începutul anului 2016 până la finele lunii noiembrie au fost acordate 32.747 garanții, în valoare totală de 3,1 miliarde lei. Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 29 decembrie 2016 au fost plătite 521, iar valoarea totală a garanțiilor plătite este de 44,07 milioane lei”, menționează sursa citată.
De asemenea, un număr de 130 de cereri de executare, în valoare totală de peste 540.000 lei și 2,15 milioane euro au fost respinse la plată.
“Din garanțiile executate, un număr de 14 garanții, în valoare totală de peste 1,09 milioane lei, au fost repuse în vigoare, iar diferența până la 781 cereri de executare a garanțiilor înregistrate, este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanțiile aferente fiind încă în vigoare și de cererile în analiză, pentru care nu s-au emis încă decizii de plată/respingere, acestea având termene de finalizare în 2017”, informează MFP.

Related posts

Sibianul Vasile Bulboacă (CON-A), inițiatorul unui program de învăţământ profesional dual: Cei mai mulți absolvenți au preferat șomajul

Stefana Muresan

Mulberry Development deschide clădirea ISHO Offices

Stefana Muresan

Cine transformă sediul Consiliului Județean Cluj în prima clădire publică verde din România

Stefana Muresan

Colliers: Volumul investițiilor în România a atins 8,5% din totalul pieței est-europene, aproape dublu față de cota de 4,7% din 2019

redactia

iQuest continuă expansiunea și inaugurează un nou sediu modern la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Office, Rezidențial, Retail, Industrial&Logistic – perspectivă 360 grade, la Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

The new Globalworth Conference Center

Papuc Irina

 A Global Exhibition on International Real Estate

Stefana Muresan

Interbrands, parte a Orbico Group, va începe un amplu proces de automatizare în spațiul închiriat din P3 Bucharest A1

Papuc Irina

HIpark – 39 mil. euro, proiect mixt de birouri & rezidențial în Iași

Ionut Oprea

Castigatorii Real Estate Hackathon 2019

Stefana Muresan

WDP – three new distribution centers

Transilvania Business

Workspace Studio lanseaza un shop online cu produse dedicate ergonomiei

Nicolae Pop

Attractiveness of Global Business Districts Beyond Covid-19

Ionut Oprea

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: DAW Bența produce cu grijă față de mediu ­și investe­ște constant în inovație ­și cercetare

redactia

România Construiește – o campanie de comunicare DEVO 2020 International Forum of Large Developers

Papuc Irina

Anuarul de real estate al Romaniei la Expo Real Munich 2016

Transilvania Business

Clinica Medicover in Liberty Technology Park

Globalworth a închiriat peste 25.000 de metri pătrați în ultimele 3 luni în România

Papuc Irina

Panel central Cities of Tomorrow #6

Ionut Oprea

Winners celebrate at the 12th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

General Construct, proiect de 500 de apartamente la Cluj

Nora Dumitrescu

Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro

Papuc Irina

În recepţia clădirii UBC 3, din Iulius Town Timişoara, a fost amenajată o zonă verde

Robert Bloancă

Leave a Comment