Ing. ec. Ralf Trautwein este un german care demonstrează faptul că pasiunea pentru principiile agriculturii ecologice nu are granițe.
Crescut și format în Germania, unde a învățat rigorile acestui gen de agricultură mult mai prietenoasă cu mediul, Ralf este, de ani buni, unul dintre străinii care cred în potențialul agriculturii românești. După câteva experiențe legate de culturi ecologice, de mai bine de doi ani, el a pus bazele unui adevărat miracol la Șomoșcheș, în județul Arad, unde firmele pe care le reprezintă, SC Agrarinvest Products SRL și SC Crop Processing SRL, au investit câteva milioane de euro în realizarea unei ultramoderne ferme ecologice. Integrat deja în comunitatea locală, după ce a depășit bariera primelor reticențe din partea sătenilor care nu au crezut la început în ideea implementată de german, acum, în fiecare toamnă, după o veche tradiție religioasă reformată și catolică, Ralf Trautwein cheamă tot satul la o petrecere dedicată Zilei Recunoștinței, pentru mulțumi împreună lui Dumnezeu pentru recolta îmbelșugată.
Investiții de peste 3 milioane de euro
Satul Șomoșcheș din județul Arad, aparținând de comuna Cermei, se află la aproximativ 70 de kilometri la nord de Arad, însă având în vedere starea drumurilor de acces, a ajunge acolo devine uneori o aventură care poate lăsa urmări pentru suspensiile unui autovehicul. Relativa izolare însă nu i-a speriat pe investitorii care au decis că Șomoșcheș este locul ideal pentru a pune bazele unei ferme ultramoderne specializată strict în agricultură ecologică. Pentru a porni investiția au apelat la ing. ec. Ralf Trautwein, un specialist german care activează deja de ani buni în acest domeniu în România. Realitățile locale nu păreau foarte tentante. Șomoșcheșul este un sat liniștit, iar baza pentru investiție au fost ruinele fostului CAP, aflate în marginea localității.
Sătenii au privit sceptici spre investitorii care le-au promis că vor investi câteva milioane de euro în satul lor, în ceva ce ei, de fapt, nici nu prea pricepeau: agricultură ecologică, fără îngrășăminte chimice și fără agresiune asupra mediului. Mai mult, „neamțul” le-a promis și locuri de muncă și prosperitate și le-a spus că va aduce în satul lor utilaje performante cum ei nu prea au mai văzut.
Cu trudă, dar și cu cheltuială, vechile ruine au început să lase locul unei platforme uriașe de beton, unde a fost construit un spațiu imens de depozitare, lângă care a răsărit altă minune: un uscător de lucernă, adus tocmai din Elveția și adaptat cu accesorii noi specifice realităților locale. „Până acum s-au investit la Șomoșcheș peste 3,5 milioane de euro, dar rezultatele încep deja să se simtă. Vom continua programul investițional în paralel cu derularea activității noastre de agricultură ecologică, cu culturi întinse pe aproape 2000 hectare în mai multe localități de pe raza județului Arad”, a declarat ing. ec. Ralf Trautwein.
Agricultura ecologică, o provocare
Agricultura ecologică reprezintă o adevărată provocare pentru agricultura din România. Ideea ecologismului în cultivarea pământului este oarecum nouă într-o țară unde oamenii s-au obișnuit cu recolte „umflate” de tratamente chimice. Ecologia aplicată în agricultură interzice apelarea la orice substanță de sinteză. Declararea statutului de fermă ecologică presupune respectarea unor condiții extrem de stricte dar și controale foarte severe, pentru a se stabili că nu se încalcă niciuna din regulile dure din domeniu. „Noi avem statutul de fermă ecologică, adică nu folosim niciun fel de îngrășământ sau erbicid, sunt interzise. Controalele în agricultura ecologică sunt foarte severe, poți pierde pentru totdeauna statusul eco dacă greșești. Organismul nostru de certificare ecologică este LACOM GmbH din Germania”, a precizat ing. ec. Ralf Trautwein.
Pentru a activa în domeniul agriculturii ecologice în România, specialistul german a fost nevoit să parcurgă și un adevărat traseu birocratic. Deși avea specializări în domeniu în Germania, recunoscute în toată Europa, a trebuit să meargă să absolve cursuri la București unde, la un moment dat, în loc să acumuleze cunoștințe a început el să-și învețe lectorii cum este cu aplicarea normelor ecologice în agricultură. Dar și-a obținut atestatul și acum își vede de treabă așa cum știe el, nemțește, și o face cu folos.
Recolte bune într-un an agricol greu
Anul acesta nu a fost unul prea ușor pentru agricultură, în general. Ploile abundente de la sfârșitul primăverii și începutul verii păreau să compromită eforturile agricultorilor. „Am început anul bine, dar apoi ploile abundente ne-au adus surprize mai puțin plăcute. Apa a băltit săptămâni întregi pe sute de hectare. Pe lângă faptul că ne-a întârziat cu semănatul unor parcele, am suferit și daune, în special la lucernă, multă s-a distrus din cauza ploilor. Nici mazărea nu s-a dezvoltat corespunzător, dar restul culturilor au rezistat și suntem, în general, mulțumiți de rezultate. Din păcate, lavanda s-a cam distrus, dar avem deja soluții, am plantat puieți pentru a înlocui plantele afectate și să mărim cultura”, a declarat ing. ec. Ralf Trautwein. În anul agricol 2015-2016, s-au cultivat 200 hectare de orz, 100 hectare mazăre, 80 hectare orzoaică, 270 hectare triticale, 100 hectare grâu, 170 hectare ovăz, 150 hectare lucernă, 80 hectare grâu Spelta, 60 hectare porumb, 40 hectare trifoi amestecat cu phacelia și 70 hectare soia. Pentru a performa, și-au spus cuvântul și investițiile în utilaje performante: un tractor șenilat uriaș, care a stârnit uimirea sătenilor din Șomoșcheș, o combină John Deere clasa S 680 i (inteligent), unicat în județul Arad, semănătoare pentru porumb și soia, rotofreză de 8 metri, disc de 12 metri, scarificator și prășitoare, toate însumând câteva sute de mii de euro. Singura dificultate a fost transferarea utilajelor din zona bazei de la Șomoșcheș la culturile din altă parte a județului, pe Valea Mureșului. Pentru că dețin utilaje de mare randament, se acordă atenție comasării terenurilor, prin cumpărare sau arendare, pentru a permite lucrul pe suprafețe compacte, mari.
Un capitol special este legat de uscătoruil de lucernă. A fost cumpărat second-hand din Elveția și adus la Șomoșcheș, unde a fost adaptat cu accesorii noi, realităților locale. Culturile de lucernă ecologică reprezintă materia primă pentru peleți, un produs extrem de căutat pe piața Germaniei și Austriei, dar care tinde să „prindă” și la noi. Pentru uscător a fost conceput un cazan unic în Europa, care funcționează cu crengi făcute baloți după defrișarea terenurilor pârloagă. Uscătorul a produs deja câteva tone de peleți de lucernă ecologică, însilozată.
Ziua Recunoștinței, premieră la Șomoșcheș
Ralf Traurwein este un om credincios, care nu uită să mulțumească lui Dumnezeu pentru că i-a permis să câștige din lupta cu vitregia naturii. El a pus bazele, la Șomoșcheș, unei tradiții din țara sa natală, Ziua Recunoștinței. „Este o tradiție, în biserica reformată și în cea catolică, de a mulțumi astfel lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să ne bucurăm de roadele pământului. Anul trecut am organizat prima ediție a Zilei Recunoștinței (Erntedankfest) aici, la Șomoșcheș. Am adunat peste 250 de persoane, lucrători ai noștri, săteni, oficialități locale, prieteni, care s-au bucurat alături de noi. Anul acesta, la 2 octombrie, am avut de asemenea invitați și ne-am bucurat împreună, într-o minunată zi de toamnă, de rezultatele unei recolte bune”, spune ing. ec. Ralf Trautwein.
Entuziasmul „neamțului” i-a surprins la început pe sătenii din Șomoșcheș. Nu le venea să creadă că un străin este drept, cel care le-a schimbat în bine localitatea, vrea să se bucure alături de ei și îi cheamă, pe cheltuiala lui, la masă mare, cu bucate alese, dans și voie bună. Acum, deja s-au obișnuit. Pentru ei, agricultura ecologică, de care cu puțini ani în urmă nu aveau habar, promite să le aducă îndestulare și prestigiu pentru satul lor izolat care, datorită investițiilor de milioane ale SC Agrarinvest Products SRL, deține utilaje unicat în toată Europa.
de Sorin TROCAN
Citește și:
Tunel, centuri, autostrăzi și drumuri expres: perspective și provocări pentru drumurile din Transilvania și Banat
Infrastructura rutieră din Transilvania și Banat continuă să fie o prioritate strategică pentru România, însă progresele înregistrate pe…
13 ianuarie 2025
Investiții de 24,9 milioane lei pentru depistarea și tratarea cancerului în Bihor
Primăria Municipiului Oradea va beneficia de finanțare europeană pentru un proiect care prevede achiziționarea de echipamente medicale de…
13 ianuarie 2025
Griffes a încheiat anul 2024 ca lider de piață
Griffes, compania de consultanță imobiliară, anunță un an remarcabil în 2024, reușind să intermedieze tranzacții record de peste…
13 ianuarie 2025
Baia Mare va taxa încărcarea mașinilor electrice”. „Mai ieftin decât la Oradea, Zalău sau Alba”
Municipalitatea băimăreană introduce tarifarea sesiunilor de încărcare a autovehiculelor electrice în stațiile publice. Din 15 ianuarie 2025, Primăria…
13 ianuarie 2025
TAROM răspunde concurenței: prețuri noi pentru zborurile interne
Compania națională TAROM a anunțat o ofertă specială pentru rutele interne, disponibilă între 13 și 15 ianuarie, cu…
13 ianuarie 2025
Liderii industriei fotovoltaice transformă Bucureștiul într-un hub al energiei regenerabile la Solar Energy Bucharest Summit
Pe 18-19 martie 2025 Palatul Parlamentului din București va fi gazda celui mai important eveniment B2B dedicat energiei…
13 ianuarie 2025
Directorul Strunga Winery devine președintele fermierilor români
Fermierul Florin Stegariu a preluat mandatul de președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o Agricultură Performantă (CFRAP). Începând…
13 ianuarie 2025
Fungicidul pentru cereale păioase Queen – ultima inovație pe baza de Inatreq active
Corteva Agriscience continuă angajamentul de a oferi fermierilor soluții de ultimă generație pentru protecția culturilor și securizarea producțiilor.…
13 ianuarie 2025
Investiții
Tunel, centuri, autostrăzi și drumuri expres: perspective și provocări pentru drumurile din Transilvania și Banat
Infrastructura rutieră din Transilvania și Banat continuă să fie o prioritate strategică pentru România, însă progresele înregistrate pe…
13 ianuarie 2025
Investiții de 24,9 milioane lei pentru depistarea și tratarea cancerului în Bihor
Primăria Municipiului Oradea va beneficia de finanțare europeană pentru un proiect care prevede achiziționarea de echipamente medicale de…
13 ianuarie 2025
True Travel și True Imobiliare își extind activitatea la Cluj-Napoca
În data de 7 ianuarie 2025, True Group a sărbătorit cu entuziasm deschiderea noului sediu din Cluj-Napoca, marcând…
13 ianuarie 2025
Bază sportivă de peste 1 milion de euro, inaugurată la Oradea
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila și primarul Oradiei, Florin Birta, au inaugurat Baza sportivă Motorul.…
12 ianuarie 2025
Schieffer Industries, noua fabrică de componente auto din Hunedoara diversifică economia locală
Municipiul Hunedoara se pregătește să găzduiască investiția Schieffer Industries, una importantă în sectorul industrial, odată cu demararea lucrărilor…
11 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Regenerarea urbană din nordul Clujului: Reconversia fostelor platforme industriale, între provocări și oportunități
Zona de nord a Clujului trece printr-o transformare profundă, odată cu inițiativele de reconversie a platformelor industriale dezafectate,…
11 ianuarie 2025
Dan Aurel Pricăjan extinde rețeaua Aurocar 2002 în județul Sibiu cu un nou showroom Dacia și Renault
Dan Aurel Pricăjan, un nume de referință în comerțul auto din România și deținătorul majoritar al companiei Aurocar…
10 ianuarie 2025
Infrastructură
Tunel, centuri, autostrăzi și drumuri expres: perspective și provocări pentru drumurile din Transilvania și Banat
Infrastructura rutieră din Transilvania și Banat continuă să fie o prioritate strategică pentru România, însă progresele înregistrate pe…
13 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Regenerarea urbană din nordul Clujului: Reconversia fostelor platforme industriale, între provocări și oportunități
Zona de nord a Clujului trece printr-o transformare profundă, odată cu inițiativele de reconversie a platformelor industriale dezafectate,…
11 ianuarie 2025
În 10 luni accesul din Oradea spre Cluj Napoca va fi mai facil
Asocierea Freyrom (lider) – Integrated Road Solution – Inginerie Drumuri și Poduri – Procons Group, începe construcția…
10 ianuarie 2025
DSD Noell câștigă licitația de 39 milioane de euro pentru reabilitarea CHE Porțile de Fier I
Un pas important în modernizarea infrastructurii hidroenergetice a României se realizează odată cu desemnarea câștigătoarea a companiei germane…
9 ianuarie 2025
NEPI Rockcastle s-a decis pentru un hotel de patru stele la Promenada Mall din București
NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, explorează planuri de integrare a unui…
9 ianuarie 2025
Proiectul Monsson: Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi în județul Arad
Monsson a primit toate aprobările pentru demararea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, în județul Arad. Investiția…
9 ianuarie 2025
Primăria Timișoara pregătește achiziția unui pachet de acțiuni la Aeroportul Internațional „Traian Vuia”
Primăria Municipiului Timișoara își propune să achiziționeze un pachet de 20% din acțiunile Aeroportului Internațional „Traian Vuia”, deținut…
9 ianuarie 2025
Turism
Meta Estate Trust refinanțează investiția în Swissôtel Poiana Brașov
Meta Estate Trust, companie de tip holding care facilitează conectarea pieței imobiliare cu piața de capital, a anunțat…
9 ianuarie 2025
De la Mens sana la Ensana: 40 de milioane de euro pentru Sovata
Cu o viziune clară asupra viitorului turismului balnear, Balneoclimaterica, firma care administrează Ensana Health Spa Hotels din Sovata,…
9 ianuarie 2025
Insomnia schimbă „garda”. Chefi din India, înlocuiți de bucătărese din Camerun
Cea mai veche cafenea culturală din Cluj, acum restaurant – bistro, debutează în noul an cu alt specific…
9 ianuarie 2025
S-a deschis sezonul de schi în Maramureș: Șuior și alte destinații pregătite să atragă turiști
Pe 8 ianuarie 2025, Complexul Turist Șuior din Maramureș a dat startul oficial sezonului de schi, oferind iubitorilor…
9 ianuarie 2025
Hiltonul din Apuseni prinde contur
Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
8 ianuarie 2025
Trei hoteluri din județul Bihor vor fi afiliate lanțului internațional hotelier Accor
Turismul de calitate își face tot mai simțită prezența în județul Bihor. În perioada următoare, două hoteluri, unul…
6 ianuarie 2025
Stadiul lucrărilor de modernizare a căii ferate Cluj Napoca – Episcopia Bihor
Lucrările de electrificare și reabilitare a căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor sunt în curs…
4 ianuarie 2025
Stadionul Sepsi OSK, atracție turistică modernă în Sfântu Gheorghe
Stadionul echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, acum inclus în circuitul turistic al județului Covasna, a fost inaugurat…
4 ianuarie 2025
Educație
Manifestări culturale în Sfântu Gheorghe, de Ziua Culturii Naționale
La Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Ziua Culturii Naționale va fi celebrată printr-o serie de evenimente culturale organizate în…
13 ianuarie 2025
Încep lucrările la creșa din Borhanci, parte integrantă a celui mai modern HUB educațional din România
Municipalitatea Cluj-Napoca a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o nouă creșă în cartierul Borhanci, un proiect…
11 ianuarie 2025
Manifestări organizate de Ziua Culturii Naționale în județul Bihor
Pentru prima dată, toate instituțiile culturale din Bihor sărbătoresc împreună Ziua Culturii Naționale. Cu ocazia Zilei Culturii…
11 ianuarie 2025
Află modificările fiscale aduse de noul an la TaxEU Forum București!
Companiile se confruntă cu noi provocări la început de 2025, ca urmare a noilor modificări legislative anunțate, ce…
10 ianuarie 2025
Vestul pedalează: 22 proiecte finanțate prin RO Bike Valley pentru 2025
Programul RO Bike Valley continuă să susțină mobilitatea alternativă și educația rutieră, oferind finanțare pentru 22 de proiecte…
4 ianuarie 2025
„La o cafea cu medicul” – 8 medici renumiți pe scena Filarmonicii de Stat Oradea
Asociația Help&Care, în calitate de organizație premiată recent cu titlul „Echipa anului” la Gala Comunității Bihorene, organizează o…
2 ianuarie 2025
Florin Drăgan, rectorul UPT: „ordonanța trenuleț” afectează grav stabilitatea mediului antreprenorial
Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou…
1 ianuarie 2025
Rolul podcasturilor în marketing, analizat de universitarii din Cluj și Timișoara
Cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – Universitatea Babeș-Bolyai (FSEGA – UBB) și Facultatea…
31 decembrie 2024