Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ralf Trautwein a lăsat Germania pentru agricultură ecologică în România

Ing. ec. Ralf Trautwein este un german care demonstrează faptul că pasiunea pentru principiile agriculturii ecologice nu are granițe.
Crescut și format în Germania, unde a învățat rigorile acestui gen de agricultură mult mai prietenoasă cu mediul, Ralf este, de ani buni, unul dintre străinii care cred în potențialul agriculturii românești. După câteva experiențe legate de culturi ecologice, de mai bine de doi ani, el a pus bazele unui adevărat miracol la Șomoșcheș, în județul Arad, unde firmele pe care le reprezintă, SC Agrarinvest Products SRL și SC Crop Processing SRL, au investit câteva milioane de euro în realizarea unei ultramoderne ferme ecologice. Integrat deja în comunitatea locală, după ce a depășit bariera primelor reticențe din partea sătenilor care nu au crezut la început în ideea implementată de german, acum, în fiecare toamnă, după o veche tradiție religioasă reformată și catolică, Ralf Trautwein cheamă tot satul la o petrecere dedicată Zilei Recunoștinței, pentru mulțumi împreună lui Dumnezeu pentru recolta îmbelșugată.
Investiții de peste 3 milioane de euro
20161002_134641
Satul Șomoșcheș din județul Arad, aparținând de comuna Cermei, se află la aproximativ 70 de kilometri la nord de Arad, însă având în vedere starea drumurilor de acces, a ajunge acolo devine uneori o aventură care poate lăsa urmări pentru suspensiile unui autovehicul. Relativa izolare însă nu i-a speriat pe investitorii care au decis că Șomoșcheș este locul ideal pentru a pune bazele unei ferme ultramoderne specializată strict în agricultură ecologică. Pentru a porni investiția au apelat la ing. ec. Ralf Trautwein, un specialist german care activează deja de ani buni în acest domeniu în România. Realitățile locale nu păreau foarte tentante. Șomoșcheșul este un sat liniștit, iar baza pentru investiție au fost ruinele fostului CAP, aflate în marginea localității.
Sătenii au privit sceptici spre investitorii care le-au promis că vor investi câteva milioane de euro în satul lor, în ceva ce ei, de fapt, nici nu prea pricepeau: agricultură ecologică, fără îngrășăminte chimice și fără agresiune asupra mediului. Mai mult, „neamțul” le-a promis și locuri de muncă și prosperitate și le-a spus că va aduce în satul lor utilaje performante cum ei nu prea au mai văzut.
Cu trudă, dar și cu cheltuială, vechile ruine au început să lase locul unei platforme uriașe de beton, unde a fost construit un spațiu imens de depozitare, lângă care a răsărit altă minune: un uscător de lucernă, adus tocmai din Elveția și adaptat cu accesorii noi specifice realităților locale. „Până acum s-au investit la Șomoșcheș peste 3,5 milioane de euro, dar rezultatele încep deja să se simtă. Vom continua programul investițional în paralel cu derularea activității noastre de agricultură ecologică, cu culturi întinse pe aproape 2000 hectare în mai multe localități de pe raza județului Arad”, a declarat ing. ec. Ralf Trautwein.
Agricultura ecologică, o provocare
14642350_1102043033185006_2196070288480756703_n
Agricultura ecologică reprezintă o adevărată provocare pentru agricultura din România. Ideea ecologismului în cultivarea pământului este oarecum nouă într-o țară unde oamenii s-au obișnuit cu recolte „umflate” de tratamente chimice. Ecologia aplicată în agricultură interzice apelarea la orice substanță de sinteză. Declararea statutului de fermă ecologică presupune respectarea unor condiții extrem de stricte dar și controale foarte severe, pentru a se stabili că nu se încalcă niciuna din regulile dure din domeniu. „Noi avem statutul de fermă ecologică, adică nu folosim niciun fel de îngrășământ sau erbicid, sunt interzise. Controalele în agricultura ecologică sunt foarte severe, poți pierde pentru totdeauna statusul eco dacă greșești. Organismul nostru de certificare ecologică este LACOM GmbH din Germania”, a precizat ing. ec. Ralf Trautwein.
Pentru a activa în domeniul agriculturii ecologice în România, specialistul german a fost nevoit să parcurgă și un adevărat traseu birocratic. Deși avea specializări în domeniu în Germania, recunoscute în toată Europa, a trebuit să meargă să absolve cursuri la București unde, la un moment dat, în loc să acumuleze cunoștințe a început el să-și învețe lectorii cum este cu aplicarea normelor ecologice în agricultură. Dar și-a obținut atestatul și acum își vede de treabă așa cum știe el, nemțește, și o face cu folos.
Recolte bune într-un an agricol greu
Anul acesta nu a fost unul prea ușor pentru agricultură, în general. Ploile abundente de la sfârșitul primăverii și începutul verii păreau să compromită eforturile agricultorilor. „Am început anul bine, dar apoi ploile abundente ne-au adus surprize mai puțin plăcute. Apa a băltit săptămâni întregi pe sute de hectare. Pe lângă faptul că ne-a întârziat cu semănatul unor parcele, am suferit și daune, în special la lucernă, multă s-a distrus din cauza ploilor. Nici mazărea nu s-a dezvoltat corespunzător, dar restul culturilor au rezistat și suntem, în general, mulțumiți de rezultate. Din păcate, lavanda s-a cam distrus, dar avem deja soluții, am plantat puieți pentru a înlocui plantele afectate și să mărim cultura”, a declarat ing. ec. Ralf Trautwein. În anul agricol 2015-2016, s-au cultivat 200 hectare de orz, 100 hectare mazăre, 80 hectare orzoaică, 270 hectare triticale, 100 hectare grâu, 170 hectare ovăz, 150 hectare lucernă, 80 hectare grâu Spelta, 60 hectare porumb, 40 hectare trifoi amestecat cu phacelia și 70 hectare soia. Pentru a performa, și-au spus cuvântul și investițiile în utilaje performante: un tractor șenilat uriaș, care a stârnit uimirea sătenilor din Șomoșcheș, o combină John Deere clasa S 680 i (inteligent), unicat în județul Arad, semănătoare pentru porumb și soia, rotofreză de 8 metri, disc de 12 metri, scarificator și prășitoare, toate însumând câteva sute de mii de euro. Singura dificultate a fost transferarea utilajelor din zona bazei de la Șomoșcheș la culturile din altă parte a județului, pe Valea Mureșului. Pentru că dețin utilaje de mare randament, se acordă atenție comasării terenurilor, prin cumpărare sau arendare, pentru a permite lucrul pe suprafețe compacte, mari.
Un capitol special este legat de uscătoruil de lucernă. A fost cumpărat second-hand din Elveția și adus la Șomoșcheș, unde a fost adaptat cu accesorii noi, realităților locale. Culturile de lucernă ecologică reprezintă materia primă pentru peleți, un produs extrem de căutat pe piața Germaniei și Austriei, dar care tinde să „prindă” și la noi. Pentru uscător a fost conceput un cazan unic în Europa, care funcționează cu crengi făcute baloți după defrișarea terenurilor pârloagă. Uscătorul a produs deja câteva tone de peleți de lucernă ecologică, însilozată.
Ziua Recunoștinței, premieră la Șomoșcheș
14484900_1096133323775977_3614439948775286861_n
Ralf Traurwein este un om credincios, care nu uită să mulțumească lui Dumnezeu pentru că i-a permis să câștige din lupta cu vitregia naturii. El a pus bazele, la Șomoșcheș, unei tradiții din țara sa natală, Ziua Recunoștinței. „Este o tradiție, în biserica reformată și în cea catolică, de a mulțumi astfel lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să ne bucurăm de roadele pământului. Anul trecut am organizat prima ediție a Zilei Recunoștinței (Erntedankfest) aici, la Șomoșcheș. Am adunat peste 250 de persoane, lucrători ai noștri, săteni, oficialități locale, prieteni, care s-au bucurat alături de noi. Anul acesta, la 2 octombrie, am avut de asemenea invitați și ne-am bucurat împreună, într-o minunată zi de toamnă, de rezultatele unei recolte bune”, spune ing. ec. Ralf Trautwein.
Entuziasmul „neamțului” i-a surprins la început pe sătenii din Șomoșcheș. Nu le venea să creadă că un străin este drept, cel care le-a schimbat în bine localitatea, vrea să se bucure alături de ei și îi cheamă, pe cheltuiala lui, la masă mare, cu bucate alese, dans și voie bună. Acum, deja s-au obișnuit. Pentru ei, agricultura ecologică, de care cu puțini ani în urmă nu aveau habar, promite să le aducă îndestulare și prestigiu pentru satul lor izolat care, datorită investițiilor de milioane ale SC Agrarinvest Products SRL, deține utilaje unicat în toată Europa.
de Sorin TROCAN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primer Electro, Centrul de Sticlă a împlinit 20 de ani!

Articolul următor

Acţiunile BT urcă la 2,5 lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share