Guvernul a decis joi adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, a anunţat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.
‘Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 – 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiţii publice, crearea Fondului Suveran de Investiţii fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară’, a declarat Alexandru Petrescu, într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituţionali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiţii şi alţi investitori privaţi.
‘Prin acest document nu facem decât să marcăm iniţiativa şi demararea acestui proces. În continuare, am formalizat constituirea unor comisii interministeriale, cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finanţe, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, ASF-ului. (…) Astăzi este ziua în care formalizăm demersul, de mâine aceste comisii formal se adună, (…) emit puncte de vedere’, a spus Petrescu.
Conform acestuia, au avut loc discuţii şi cu principalii jucători din arena investiţională naţională, regională, astfel încât procesul de lansare a fondului ‘să fie acompaniat’ şi cu ‘avizul şi asentimentul lor general’.
Totodată, ministrul Economiei a precizat că urmează să fie adoptat şi un act normativ privind funcţionarea efectivă a acestui fond.
‘Următorul pas va fi un alt act normativ, care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de funcţionare şi de structurare a fondului’, a mai afirmat Petrescu.
FSDI va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Conform sursei citate, statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.
Citește și:
Gala Comunității Bihorene, în 13 decembrie la Teatrul Regina Maria
Fundația Comunitară Oradea va organiza ediția a XI-a a Galei Comunității Bihorene, miercuri, 13 decembrie, de la ora…
9 decembrie 2023
18 GYM FITNESS & BEAUTY – Călătoria noastră continuă cu deschiderea celei de-a 26-a locații în Alba Iulia
18 GYM FITNESS & BEAUTY, un nume sinonim cu fitnessul de înaltă calitate și angajamentul față de sănătate,…
8 decembrie 2023
Topul județelor în care cele mai multe firme și-au sistat activitatea. Analiză Transilvania Business
E tot mai greu să fii antreprenor în România. Asta ne arată datele pe ultimele 10 luni din…
8 decembrie 2023
Volumul Bani și libertate se lansează la Universitatea de Vest din Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara va găzdui lansarea volumului Bani și libertate, scris de Ovidiu Toader, membru al…
7 decembrie 2023
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
Rareș Hurghiș, Best Young Energy Influencer in CEE
Rareș Hurghiș, general manager FEL România și manager ENGIE România, a fost premiat la Budapesta în cadrul competiției…
5 decembrie 2023
Grupul Kempinski intră în România cu un prim complex hotelier în Poiana Brașov
Rețeau de hoteluri Kempinski investește 70 de milioane de euro în proiectul care marchează prima incursiune a dezvoltatorului…
5 decembrie 2023
Comisia Europeană acuză Rombat și alte cinci companii de constituirea unui cartel
O anchetă a fost lansată în cadrul Comisiei Europene, privind acuzația posibilei constituiri a unui cartel din care…
5 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
