Dan Spătaru, un fermier din Brașov, și vărul său din Brăila au lansat în luna decembrie Proiectul Meat Box, care constă în livrarea unui pachet de carne proaspătă, evitând astfel să lucreze cu supermarketurile. Spătaru deține, la Făgăraș, o fermă de porci cu o capacitate de 2.000 de capete pe ciclu, adică 6.000 de capete anual. Partenerul său din Brăila are o fermă de dopuă ori mai mare ca și capacitate. Ei spun că proiectul s-a născut din disperare.
„Supermarketurile au o politică foarte complicată. Există niște stocuri de stat, rezerve de stat, în țări precum Spania, Polonia, Belgia. Ei fac o congelare pentru 6 luni și apoi stocurile acelea trebuie vândute și le vând la un preț foarte mic. Au învățat că la noi există graficul acesta de sărbători, Crăciun, Paște, și consumul din vară și așa au făcut să scoată atunci stocurile acestea masive pe care le trimit către România. În general, supermarketul și procesatorii de carne nu cumpără carne proaspătă pentru că interesul lor este să fie ieftină, nu proaspătă. Și, până la urmă, cu ce pun ei acolo, e important să aibă gust. Dar calitatea produsului este dată și de prospețimea cărnii sau de calitatea cărnii”, a povestit Dan Spătaru pentru AgroInfo.
„Noi, crescătorii de porci din România, din pricina subvențiilor, scoatem producțiile de trei ori pe an, pentru că așa e ciclul făcut și atunci ne dăm singuri în cap ca și crescători interni. Pentru că trebuie să luăm și subvenția, altfel nu supraviețuim. Și abatoarele fac și jocul mârșav:  păi, mai bine import din Spania, Polonia, Belgia.
Astăzi, prețul este 5,2 lei/kg de carne de porc, dar nu vă spun că anul trecut, în ianuarie, a fost și 3,8 lei/kg. Prețul de cost al unui porc este de la 5,3 lei/kg. Fermele noastre sunt moderne, am investit și trebuie să ne amortizăm investițiile. Și atunci am ajuns la un prag de disperare. Mulți crescători și-au făcut magazine, dar nu a mers. E greu, sunt costuri mari și nu reușești să te menții în piață”, dezvăluie fermierul Dan Spătaru, potrivit sursei citate.
Așa a apărut ideea unui proiect unic și cei doi fermieri au ales să fie pionieri. Proiectul Meat Box (carne la pachet, în traducere liberă) a demarat în decembrie 2016. Până acum, cei doi fermieri români și-au format deja o rețea de 300 de clienți și și-au propus ca țintă ca până la finele lui 2017 să aibă 2.000 de abonați ai serviciului.
Crearea paltformei online a durat aproape un an. Costurile sunt ridicate pentru un magazin online, iar reclama are prețuri pe măsură.
„Noi, producătorii de carne, așteptăm perioada subvențiilor, să vedem ce bani avem de investiții. Rămân puțini bani, după ce plătești furnizorii și e destul de complicat pentru că trebuie muncit în plus ca să faci un astfel de proiect. Pe lângă asta, am avut probleme și cu autoritățile pentru că e o chestie nouă. Nici măcar nu se credea că există varianta să autorizezi așa ceva. A fost destul de complicat și greoi. Sunt o grămadă de lucruri de pus la punct. Nu doar pe partea de vânzare. Mai e partea din spate, ca să aduci produsul la o formă cât mai în regulă pentru client. Pentru tranșare colaborăm cu niște abatoare, dar livrarea o facem cu mașinile proprii. Noi încercăm să eliminăm toți intermediarii din lanțul respectiv. Am văzut că s-a dat o ordonanță de Guvern și urmează să ne facem propriile centre de sacrificare – tranșare în interiorul fermelor”, povestește fermierul.
Deocamdată, livrarea pachetelor cu carne se face în București, capitala e cea mai receptivă pentru mediul online, și Brașov pentru că acolo este ferma lui Dan Spătaru.
Citește și:
Exit important de pe piața mezelurilor artizanale
					Mangalitza Food Art, singurul producător român care realizează mezeluri maturate din carne de mangalița fără aditivi, își caută cumpărător.				
			
			31 octombrie 2025
Grupul BT pune umărul la succesul obligațiunilor Agro Măriuța
					Societatea clujeană BT Capital Partners (BTCP) a intermediat oferta de 3 milioane de euro prin care producătorul de…				
			
			31 octombrie 2025
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
					Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…				
			
			31 octombrie 2025
Programul „Gusturi românești de la gospodari”: investiții de 3,3 milioane €
					Programul „Gusturi românești de la gospodari”: investiții de 3,3 milioane de euro și un record de peste 3.000…				
			
			30 octombrie 2025
Produsele Crafted in Transylvania, propulsate la nivel mondial
					Succesul standului amenajat la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor (SERO) de la Bruxelles a convins inițiatorii să…				
			
			29 octombrie 2025
Constructorii de la Avril încep lucrul la Piața Dumbrava Nord
					Piața agroalimentară a cartierului din municipiul Zalău va fi modernizată printr-un contract de 1,5 milioane € pe Programul…				
			
			29 octombrie 2025
Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir lansează o nouă carte de bucate
					„Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate” de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, lansată pe 3 noiembrie la București.…				
			
			29 octombrie 2025
ROMEXPO deschide porțile INDAGRA & INDAGRA FOOD 2025 – cea mai importantă platformă dedicată inovației în sectorul agricol și alimentar
					Ediția din acest an reunește instituții, profesioniști și companii din 20 de țări, într-un format orientat spre rezultate,…				
			
			29 octombrie 2025
Investiții
COVER STORY. Guido Retter: Viziunea unui inginer care a transformat perfecțiunea în strategie de business
					Guido Retter, CEO Retter Projectmanagement
				
			
			29 octombrie 2025
Ungaria aduce cele mai multe firme în Bihor, Olanda cei mai mulți bani
					Datele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Bihor arată că la 30.06.2025 în județul Bihor erau înregistrate 5.254…				
			
			27 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
					Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…				
			
			25 octombrie 2025
Revoluție verde la Seleuș – Arad: adio lemne, bun venit energiei verzi!
					Seleuș, prima comună din România care renunță la încălzirea pe lemne. O centrală pe biogaz va asigura căldura…				
			
			24 octombrie 2025
Ionuț Țața și Iceberg+ catalizează inovația în mobilitate urbană la Timișoara prin inVest Accelerator Demo Day
					Ecosistemul de inovare și business din Regiunea Vest a fost în centrul atenției pe 22 octombrie, la Timișoara,…				
			
			23 octombrie 2025
Viitorul e verde! Workshop pe energie regenerabilă la Oradea Arena
					Energia verde a fost subiectul central al unui workshop desfășurat miercuri, 22 octombrie 2025, la Oradea Arena, în…				
			
			22 octombrie 2025
Locuri de muncă verzi și colaborare româno-maghiară la Oradea Arena
					Aproape 700 de locuri de muncă, dintre care majoritatea în domeniul energiilor regenerabile, au fost oferite miercuri, 22…				
			
			22 octombrie 2025
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
					„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…				
			
			21 octombrie 2025
Infrastructură
COVER STORY. Guido Retter: Viziunea unui inginer care a transformat perfecțiunea în strategie de business
					Guido Retter, CEO Retter Projectmanagement
				
			
			29 octombrie 2025
Varianta finală a Drumului Expres Cluj – Dej, agreată de primarii de pe traseu
					Consiliul Județean (CJ) Cluj a fost gazda unei consultări publice care a avut drept scop agrearea, de către…				
			
			29 octombrie 2025
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
					„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…				
			
			21 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
					Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…				
			
			21 octombrie 2025
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
					Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…				
			
			17 octombrie 2025
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
					Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…				
			
			10 octombrie 2025
Constructorii de la Aedificium deschid șantier după șantier
					Proiectele în care este implicată compania clujeană de construcții sunt poziționate în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, dar și…				
			
			9 octombrie 2025
Aeroportul Internațional Sibiu – primul aeroport din România pe care devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) la controlul de frontieră
					Începând de duminică, 12 octombrie 2025, ora 10:30, la Aeroportul Internațional Sibiu devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES…				
			
			9 octombrie 2025
Turism
Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de excelență în ospitalitate
					Hotelul Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de activitate, marcând un deceniu și jumătate de excelență, inovație…				
			
			31 octombrie 2025
Recomandare de weekend-Visit Timiș
					Simple legende pentru unii, trasee de poveste pentru cei pasionați de mister și istorie. În acest weekend, de…				
			
			31 octombrie 2025
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
					Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…				
			
			31 octombrie 2025
Comoara pierdută a Transilvaniei. Mai poate fi salvată Salina Praid?
					Exploatarea sării este exclusă, însă turismul poate fi relansat dacă situația se stabilizează în zonă, concluzionează experții europeni…				
			
			29 octombrie 2025
Silicon Valea. Casele centenare care prind suflet
					Investitori români stabiliți în SUA s-au alăturat unei familii de întreprinzători care în pandemie a dat confortul Clujului…				
			
			28 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
					Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…				
			
			25 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
					Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…				
			
			21 octombrie 2025
Hotel Mercure, cea mai importantă investiție în turism realizată în Alba Iulia după Revoluție
					Construcția primului hotel afiliat internațional din orașul Marii Uniri a depășit 10,5 milioane de euro  Mercure Alba Iulia,…				
			
			20 octombrie 2025
Educație
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
					Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…				
			
			31 octombrie 2025
Tehnologie pentru medicina viitorului, la UMF Cluj Transfer Days
					Evenimentul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu aduce în prim-plan inovația, colaborarea interuniversitară și ideile…				
			
			30 octombrie 2025
Cercetătorii Universității din Oradea – Medalia de aur la „Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT” 2025
					În perioada 23 – 24 octombrie 2025, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție…				
			
			29 octombrie 2025
Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir lansează o nouă carte de bucate
					„Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate” de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, lansată pe 3 noiembrie la București.…				
			
			29 octombrie 2025
UMF Cluj Technology Transfer Days 2025 – UMF „Iuliu Hațieganu” promovează inovația cu aplicabilitate reală în sănătate
					Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 29-30 octombrie 2025, cea de-a patra ediție…				
			
			28 octombrie 2025
Cursuri digitale gratuite pentru profesioniștii din construcții și arhitectură
					Proiectul „Competențe digitale pentru DEzvoltarea IMM-urilor 2.0”, derulat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor, pregătește specialiștii…				
			
			28 octombrie 2025
Aura Cadiș, Montessori: “Finalizăm campusul în doi ani”
					Zonele de echitație și sere ale megacampusului educațional de 20 milioane € – cu piscină, sală de escaladă,…				
			
			27 octombrie 2025
Cercetare UBB: știrile false influențează percepția asupra brandurilor
					O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a…				
			
			27 octombrie 2025
Zi de Zi știri economice:

 
												 
												 
												 
												



 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						