Europarlamentarul PNL Daniel Buda consideră că România trebuie să țină “cu dinții” de legea prin care obligă supermarketurile ca 51% din produse să fie românești, chiar dacă s-a declanșat procedura de infringement, el fiind părere că este nevoie de un dialog cu Comisia Europeană, potrivit Agerpres.
“Nu trebuie să fim speriați de bombe că împotriva României s-a declanșat o procedură de infringement pe un act normativ pe care îl avem în vigoare. Din păcate, României i se aplică un dublu standard în ceea ce privește vânzarea produselor agroalimentare. Peste tot în lume pe unde am fost nu era problema să producă, problema este cum vinzi la un nivel la care să poți să reziști din punct de vedere economic. Și de aceea în România a apărut o astfel de lege, și eu spun că România trebuie să țină cu dinții de această legea, facem corecturile care se impun dar nu trebuie să dăm sub nicio formă înapoi.
Trebuie să avem un dialog constructiv cu cei de la Comisia Europeană și să-i facem să înțeleagă că așa cum în Germania, în Belgia, în alte state, există astfel de legi care permit vânzarea cu prioritate a produselor din lanțul scurt de aprovizionare, așa trebuie să avem și noi această posibilitate în România, astfel încât fermierii noștri să aibă dreptul și posibilitatea să vândă produsele lor în supermaketuri”, a declarat Buda, marți, într-o conferință de presă susținută la Satu Mare.
El a explicat că reprezentanții Comisie trebuie convinși că așa cum la supermarketurile din Bruxelles se vând produse locale, tot așa și în România trebuie să se vândă produse locale.
“România trebuie să facă pași serioși și fermi în această relație cu Comisia Europeană dacă se impuse să facem câteva corecturi sau explicații la nivel legislativ, le putem face, dar fermierii români trebuie să fie protejați raportat la ce se întâmplă comparativ cu fermierii din celelalte state. Am fost eu personal în magazinele din Bruxelles și am încercat să găsesc produse românești, n-am găsit mâncare din România. Decât în câteva magazine. Dar în supermarketurile de la ei nu găsești produse decât acolo din zona respectivă, din Belgia. Cum adică ei pot? Am întrebat. Cum adică tu poți să vinzi produse din lanțul scurt, eu în România încerc să fac și vii și spui că nu, încalci regulamentele tratatele. Nu! Eu spun că această chestiune trebuie să o explicăm foarte bine la Bruxelles și mai departe România trebuie să țină cu dinții de această legea pentru că altfel fermierii noștri care și așa sunt văduviți de foarte mutle resurse financiare comparativ cu celelalte state”, a completat Buda.
Citește și:
Îndrăgostirea tinerilor de meserii
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, propune înființarea unor centre regionale de metodică și cercetare a pieței…
24 august 2023
La ce se pot aștepta companiile din energie în urma controalelor tematice ANAF
Material de opinie de Angela Borza, Manager, Impozitare Directă, Deloitte România, și Răzvan Brătilă, Managing Associate, Reff &…
9 august 2023
Investiții verzi. Exaltare vs. realism
În contextul volatilității, al creșterilor de prețuri de pe piața energiei, dar și al deschiderii a numeroase linii…
7 august 2023
Afaceri dincolo de orizont. Conexiuni în Transilvania
Știm, titlul este o parabolă. Dar una cu care noi ne identificăm. Iar povestea noastră de azi este…
5 iulie 2023
Despre Tranziția Justă a sectorului privat spre o economie competitivă
Fondul pentru o Tranziție Justă instituit la nivelul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027 se referă la…
6 iunie 2023
Peste 44% dintre respondenții unui sondaj își completează veniturile cu al doilea job
44,5% dintre participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România spun că au nevoie să…
18 mai 2023
Andrei Marga: „Avem o criză de idei și de lideri”
Dacian Paladi: „Suntem mereu sub fusta și sub influența altora. Dar asta presupune inteligență și adaptare”. Forumul Economic…
5 mai 2023
România, A.D. 2023, 9 februarie
Consultanții care lucrează la elaborarea proiectelor pe fonduri europene se duc la birou ca să își continue munca…
9 februarie 2023
Zi de Zi știri economice:
