Cu o carieră de peste 20 de ani în zona de business, Camelia Şucu a trecut prin rolul de antreprenor, mamă, studentă la Facultatea de Medicină sau style icon. În lumea de business, numele Camelei Șucu este dovada clară că perseverența, viziunea și dorința de a-ți pune amprenta în mediul antreprenorial sunt atuurile de care ai nevoie pentru a face performanță.
Camelia este fondatoarea business-urilor ClassIn, Iconic Health, Piața de Gros Abundia sau Natuzzi, iar revista Forbes a desemnat-o ca fiind „cea mai bogată femeie din România”. Camelia Șucu este invitată la Conferința de Leadership Feminin The Woman ce reunește între 14 și 15 martie la Cluj-Napoca peste 500 femei de afaceri și lideri din România.
Education, the power to change the world! este tematica celei de-a VI-a ediții ale evenimentului și are rolul de a promova impactul pe care educația îl joacă în dezvoltarea comunităților și dezvoltarea liderilor. Timp de două zile, femeile antreprenor din România vor afla în ce constă succesul, dar și eșecul în business, care sunt implicațiile financiare și contribuția pe care educația o aduce în propria carieră. Camelia oferă în cadrul interviul pentru Conferința de Leadership Feminin The Woman sfaturi pentru antreprenoarele aflate la început de drum și pașii către succes.
The Woman: În afaceri ați avut momente bune și mai puțin bune. Cum ați reușit să treceți peste clipele grele?
Camelia Șucu: Perioada în care am început să fac business a fost destul de tulbure, imediat după Revoluție. Sigur că a fost mai greu, eram pe un tărâm necunoscut, nu beneficiam de școli de management sau strategii de afaceri. A trebuit să învăț la fața locului și să mă adaptez la piața românească.
Cel mai mult m-au ajutat dorința de a construi ceva măreț și oportunitatea de a întâlni persoane foarte bine pregătite, de la care am învățat mult. Cred ca foarte important e sa te perfecționezi continuu și astfel, poți trece peste obstacole. La fel de important e să nu renunți după un eșec, ci să-l percepi drept o lecție care îți va deschide noi căi de urmat.
Ați deschis o mare companie de mobilă. Care au fost aspectele la care v-ați concentrat cel mai mult la început ?
C.Ş.: Începutul e întotdeauna dificil, mai ales într-un domeniu nou, așa cum a fost pentru mine cel al mobilierului și decorațiunilor interioare. M-am concentrat să preiau informația treptat, am acordat atenție clienților și am încercat să le cunosc nevoile și, pas cu pas, am ajuns să învăț ce înseamnă management, leadership și să conduc o echipă formată din mii de oameni.
I-am dat business-ului o aură aparte, nu doar obiecte utile, ci și frumoase, cu o poveste în spate, creând în felul acesta colecții atractive. Și, în același timp cu aceste preocupări, am cunoscut specialiști din domeniu, cu care am dezvoltat relații frumoase de colaborare.
Care credeți că este secretul succesului dacă începi o afacere în România?
C.Ş.: Business-ul este o luptă continuă, și, dacă vrei să pui bazele unei afaceri durabile, trebuie să te aștepți la multe ore de muncă și mult sacrificiu. Din păcate, o afacere bună nu se rezumă la jumătate de normă. În fiecare zi agenda de lucru este plină, mintea mereu trează și pregătită pentru învățare. Astăzi, esențiale pentru dezvoltarea unui business, sunt călătoriile, o resursă inepuizabilă de creativitate, extrem de necesară deciziilor strategice. Și, așa cum am mai menționat, perfecționarea continuă.
Ați intrat în afaceri după 1990, imediat după Revoluție. Cum este piața acum pentru un tânăr care vrea să își deschidă o afacere?
C.Ş.: Tinerii au la dispoziție în acest moment mai multe resurse decât am avut noi la început de drum. Au acces la informație, pot aplica pentru fonduri de stat sau europene, pot beneficia de îndrumări din partea celor mai experimentați. De asemenea, era digitală permite o mobilitate fantastică a ideilor, a proiectelor și a persoanelor care pot aduce un plus afacerii. Pe partea opusă însă, trebuie să observăm competitivitatea din ce în ce mai mare, fluctuația dintre cerere și oferta și timpul care pare să se comprime. Sunt numai câteva dintre minusurile vremurilor pe care le trăim.
Care au fost greșelile din afaceri pe care le-ați făcut și pe care ați vrea ca alte tinere la început de drum să nu le facă?
C.Ş.: Greșeală nu înseamnă neapărat greșit. Nu poți ști ce abordare sau direcție ți se potrivește cel mai bine dacă nu încerci, și automat, și greșești. Greșeala face parte din procesul de învățare și este esențial în dezvoltarea stabilă și coerentă atât a individului cât și a business-ului. Așadar, tinerelor să nu le fie frică de eșec și să pună în practică ideile în care cred cu adevărat și care dau o valoare în plus proiectului.
Ați urmat cursurile Facultății de Medicină, o facultate foarte dificilă. Cum v-au ajutat anii din facultate să deveniți omul de astăzi?
C.Ş.: În general în școală aveam multe responsabilități și eram implicați, obligatoriu, în organizarea diferitelor evenimente – reciclarea hârtiei, cercuri de poezie, muzică etc. Aceste responsabilități au adus cu sine și multă educație care s-a sedimentat în anii studenției. Am învățat să am răbdare, să fiu empatică, să păstrez o logică a traseului, esențială în medicină. Totodată, am învățat să împărtășesc ceea ce știu și cu alte persoane din jurul meu. Anii facultății mi-au conturat personalitatea care s-a impus, la maturitate, prin Camelia Șucu de astăzi.
Ediția din acest an a Conferinței de Leadership Feminin The Woman, ce stă sub semnătura Libero Events, se desfășoară la Grand Hotel Italia în perioada 14 – 15 martie, iar înscrierile continuă pe site-ul oficial www.thewoman.ro/conference. Evenimentul include pe agenda complexă în cele două zile, workshopuri, prezentări, dezbateri, studii de caz, oportunități de business și noi cunoștințe.
Început în anul 2012, evenimentul se bucură de un real succes și a trecut testul timpului. În acest an, The Woman a creat revista digitală The Woman.ro, iar în cadrul ediției curente a lansat platforma de mentorat Womentors.ro. Mai multe informații despre agenda conferinței, speakerii invitați și multe alte aspecte găsiţi pe www.thewoman.ro/conference.
Companiile au înțeles importanța educației în dezvoltarea comunităților și care sprijină evenimentul sunt:
Powered by: Raiffeisen Bank
Gold Partner: Carrefour
Silver Partner: Aegon, UBC
Sponsor: AVON
Partners: KO by Karina Ochis, IQOS, Savage Beauties, Sabion, Ecco Shoes, Chic Ville, EuroGsm, Ciao Bella, Alfaparf, Art&Craft, Sublime, Salon Arta Eleganței, Liberty Technology Park, Transylvania Medical Center, Piera Linjerie, Noi9, Clote, Artsage, Handmade Business, Coquette, Hart Consulting, Transilvania Healing, Sophia, Corola Traduceri, Vavian Pharma, Jidvei
Travel Partner: Wens Travel
Official Coffee: Meron
Official Car: RMB, She’s Mercedes
Supported by: Impress, Marty, Infinity Trophy, Magnolia.ro, Silver Business Center, Kommio, Gentlab, Ami Cristea
_________________________
Persoană de contact: Mădălina Hodorog, Project Manager;
Mail: madalina@liberoevents.ro.
Tel.: 0741401399
Citește și:
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
Cum va arăta Piața Universității din Baia Mare. Renegerare de 11 milioane €
Tronsonul din strada Victoriei, între intersecțiile cu străzile I. Maniu și G. Marinescu, va fi închis și transformat…
12 decembrie 2024
Breviarul economic al Maramureșului: „Redresarea este fragilă, dar favorabilă”
Camera Județeană de Comerț și Industrie (CCIM) a lansat breviarul Repere Economice Maramureșene (REM), oglindă fidelă a situației…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Sports Festival a anunțat prima vedetă a ediției 2025: Ronaldinho
Meciul demonstrativ în care va evolua fostul fotbalist brazilian va avea loc la Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca,…
12 decembrie 2024
Corteva a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești
Pe 11 decembrie, compania internațională de știință și tehnologie agricolă Corteva Agriscience a organizat la București o dezbatere…
12 decembrie 2024
Gala Comunității Bihorene sub semnul „Alegerilor”. Nu cele prezidențiale
„Alegerile”. Cele pe care le facem în decursul vieții. Acesta a fost sloganul sub care s-a derulat Gala…
12 decembrie 2024
Orașul real vs. Orașul digital. Dialogurile Sibiu Cybersecurity, despre umanismul digital în era cibernetică
Tehnologiile care generează metaversurile forțează lărgirea perspectivei asupra lumii reale, transformând universurile descentralizate în locuri virtuale în care…
12 decembrie 2024
Investiții
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Jacques de Boer, CEO, Printmasters: Căutăm întotdeauna cea mai bună combinație de tehnici de personalizare disponibile pe piață pentru gama noastră de articole promoționale
Recent, Printmasters a sărbătorit 10 ani de activitate, ocazie cu care a fost lansată oficial o nouă unitate…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Finanțele și UniCredit au obținut insolvența Raiko Transilvania
Decizia instanței vine după mai multe amenzi primite de la compania de sisteme pluviale și administratorul său în…
10 decembrie 2024
Investițiile în parcuri fotovoltaice devin de 4 ori mai profitabile decât investițiile imobiliare
Energia regenerabilă, în special investițiile în parcuri fotovoltaice, reprezintă o direcție strategică pentru viitorul economic și ecologic al…
10 decembrie 2024
Infrastructură
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj colaborează cu SITA pentru a redefini inovația și sustenabilitatea aeroportuară
Colaborare pentru proiecte transformatoare în eficiența operațională, experiența pasagerilor și tehnologiile aviatice verzi. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj…
11 decembrie 2024
Cele mai tari firme din Bihor în domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi
În topul realizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor pe domeniul Construcții, categoria Lucrări de construcții…
10 decembrie 2024
Centru multifuncțional de 14 milioane de euro la Baia Mare
Cinematograful Dacia se va transforma, prin reabilitare, în cadrului unui proiect finanțat național și local. Primarul Doru Dăncuș…
9 decembrie 2024
Nord Conforest va amenaja Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca
Societatea locală de construcții are ca termen luna martie a anului viitor pentru finalizarea lucrărilor de 7,6 milioane…
9 decembrie 2024
Reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad mai aproape de realizare
Pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad a fost aprobat joi, 5 decembrie 2024, proiectul de finanțare, care va fi…
9 decembrie 2024
Cum arată harta autostrăzilor din Transilvania
În 2024 s-au dat în folosință în România cele mai multe drumuri de mare viteză de 15 ani…
6 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Turism
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Rebranding și patru stele pentru hotelul Consiliului Județean Cluj
Unitatea turistică din cartierul Gheorgheni a avansat cu o treaptă la clasificare, noua sa denumire fiind acum Univers.…
11 decembrie 2024
Federația Ospitalității cere ferm înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern al României
Industria Ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie: industria s-a triplat în ultimii cinci ani, iar anul acesta reprezintă aproximativ…
11 decembrie 2024
3 din 4 angajatori vor acorda beneficii de Crăciun angajaților
Cei mai mulți vor oferi prime în bani, petrecere de final de an cu echipa și tichete cadou.…
11 decembrie 2024
Marinela Ardelean lansează „50 de vinuri și preparate din România”, primul volum trilingv dedicat promovării vinului românesc
La 10 ani de la lansarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela…
6 decembrie 2024
„Orașul Faptelor Bune” revine la Oradea în perioada 15 – 21 decembrie 2024
Anunțul a fost făcut de Mihai Morar și Daniel Buzdugan, miercuri, 4 decembrie 2024, în Matinalul de la…
4 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Educație
FSEGA a dat startul înscrierilor la programele de Executive Education, derulate cu universități world-class
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a dat startul înscrierilor…
12 decembrie 2024
Roboticienii orădeni de la RoboManiacs Oradea, pe podium la Robotex Talinn
Membrii clubului RoboManiacs din Asociația Roboticienilor Oradea au obținut o performanță deosebită la Robotex 2024, cel mai…
12 decembrie 2024
Fondul Carpathia susține afaceri locale din zona Munților Făgăraș
Fondul Carpathia s-a constituit într-un suport financiar în beneficiul a șase antreprenori locali din zona Munților Făgăraș și-au…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Educatori alimentari în forum la Brașov
Cu gândul la coagularea eforturilor din partea educatorilor alimentari, un forum organizat în ziua de 14 decembrie 2024,…
11 decembrie 2024
Centrul SporTin din Baia Mare, propus spre finanțare europeană
Proiectul de 2,8 milioane € se află în evaluare și are mari șanse pentru a obține banii necesari,…
11 decembrie 2024
S-a lansat o platformă care cuantifică angajabilitatea absolvenților din România
UVT și UEFISCDI au lansat o platformă care reprezintă un instrument interactiv de vizualizare a statisticilor despre situația…
11 decembrie 2024
„#35 – Ziua în care Oradea s-a declarat oraș liber” – Expoziție temporară
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează vernisajul…
10 decembrie 2024