Legea supermarketurilor, care prevede ca cele mai multe produse alimentare proaspete să provină din lanţul scurt de aprovizionare, este benefică pentru ţara noastră şi trebuia implementată cu mult înainte, este de părere vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului (FNC), Ioan Benea.
“Poate trebuia să apară de la început, încă de când au intrat hipermarketurile în România, când ţara noastră nu putea pătrunde pe piaţa din UE”, a declarat Ioan Benea, citat de ziarul Bursa. Ioan Benea a afirmat că, după aderarea la UE, pe piaţa noastră ajung “produse de mâna a doua din ţările dezvoltate ale blocului european”.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului susţine că situaţia în care se află fermierii români este generată de lipsa de grijă a statului nostru faţă de aceştia. “Statul român nu le acordă fermierilor noştri suficiente subvenţii şi fonduri europene, iar birocraţia necesară pentru accesarea celor existente este excesivă, şi reprezintă, la rândul său, o piedică”, a spus Benea, adăugând: “Lipsa subvenţiilor, a fondurilor europene şi birocraţia excesivă îi împiedică pe fermierii din ţara noastră să se dezvolte. România importă în continuare mari cantităţi de produse din afară, fermierii români neavând unde şi cum să-şi comercializeze producţia, deoarece marile magazine sunt prea puţin intresate să expună la raft produse autohtone, ele exportându-şi produsele la noi în ţară la preţuri ridicate”.
Legea supermarketurilor, promulgată în iulie 2016, a stârnit dezbateri şi dispute ample la nivelul retailerilor. Legea prevede că cea mai mare pondere a produselor alimentare proaspete trebuie să provină din lanţul scurt, actul normativ fiind modificat faţă de varianta iniţială care stabilea ca marii comercianţi să opereze cu produse româneşti în proporţie de 51%.
Reprezentantul FNC a menţionat că produsele din afară sunt aduse la preţuri mari, pe fondul lipsei produselor autohtone.”Creşterea preţurilor este dependentă de cerere şi de ofertă”, a subliniat domnul Benea, menţionând că, “dacă ar exista pe piaţă produse româneşti, atunci preţurile produselor importate ar scădea”.
În ceea ce priveşte lanţul scurt pentru producătorii de lapte, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, a declarant pentru sursa citată: “Lanţul se masoară în intermediari, nu în kilometri. Astfel, dacă am o fabrică în Polonia şi vând către un hipermarket din România, atunci înseamnă că acesta este un lanţ scurt. Lanţul scurt înseamnă, aşadar, de la fermă direct la consumator”. Importurile noastre de produse lactate au crescut în ultimii ani, iar sistemul cotelor de lapte, introdus şi în România imediat după aderarea la UE, a fost eliminat în 2015, conform reprezentantului APRIL.
Oficialul APRIL a amintit că România a exportat în 2016 aproximativ 500.000 tone lapte crud şi a importat circa 120.000 tone lapte crud.
Citește și:
Maria Cîrjă, noul marketing manager al Corteva Ungaria
O nouă promovare pentru Maria Cîrjă în cadrul gigantului american Corteva Agriscience: preia şi poziţia de marketing manager…
21 septembrie 2023
AFIR a publicat Ghidul Solicitantului INVESTALIM pentru consultare
Ghidul Solicitantului aferent schemei de ajutor de stat în Program Național de Dezvoltare și Susținere a Industriei alimentare,…
21 septembrie 2023
Susţinere pentru crescătorii de taurine din România
Asociația Crescătorilor de Taurine din România a organizat o întâlnire la care a participat Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării…
21 septembrie 2023
Tilișca Cu Bun Gust – Porți Deschise la Ferma Iuga
Evenimentul Tilișca Cu Bun Gust – Porți Deschise la Ferma Iuga este organizat de Asociația Română despre Mâncare…
20 septembrie 2023
Fermierii campioni la rapiță din județul Timiș
Compania Corteva Agriscience a prezentat fermierii campioni la rapiță din acest județ. În zonă, fermierii au obținut rezultate…
20 septembrie 2023
Fermierii beneficiari de fonduri europene, verificați de experții OJFIR Bihor
Noi linii de finanțare implementate prin noul Plan Național Strategic (PNS) se vor deschide curând. Piețele din…
20 septembrie 2023
„Gusturi și Tradiții de Bihor”, sâmbătă și duminică în Cetatea Oradea
Tradiția și mâncarea sunt ingredientele care vor aduce împreună în Cetatea Oradea bucătari, producători locali și gurmanzi, într-un…
20 septembrie 2023
Carassia de aur, podgoria sălăjeană triplu medaliată
Podgoria Carassia din Carastelec, judeţul Sălaj a obţinut trei medalii de aur la Campionatul Mondial de Şampanie şi…
19 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
