Energie

Conducta BRUA, funcțională în 2020, când Exxon și Petrom vor extrage gaze din Mare

Lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) vor începe la sfârșitul acestui an, iar conducta va fi funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la Radio România Actualități.
“Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an și este obligatoriu să fie gata la sfârșitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, el (gazoductul — n.r.) trebuie să fie funcțional. Tot în 2020, cei de la Exxon și Petrom termină și ei lucrările de aducțiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esențial pentru începerea extracției de gaze din Marea Neagră de către Exxon și Petrom.
“Este foarte important pentru România și, în același timp, pentru gazele care vor fi extrase de către Exxon, împreună cu Petrom, din platforma continentală a Mării Negre și aduse în 2020 pe țărm. BRUA este foarte importantă pentru acest proiect, ele vor fi interconectate”, a explicat Petcu.
Totodată, ministrul a cerut Romgaz să realizeze studii de fezabilitate pentru realizarea de noi depozite de gaze în apropierea conductei, dar nu numai, pentru a stoca gaze la preț mic pe perioada verii și a le vinde la export iarna, când prețurile sunt mult mai mari.
“Ne dorim să devenim un pilon important. BRUA ne creează această facilitate, dar, suplimentar de BRUA, am cerut directorului Romgaz să analizeze ca prin proiectul de buget al companiei din acest an să dea posibilitatea să realizăm studiul de fezabilitate pentru a crea noi capacități de depozitare în zona conductei BRUA și nu numai, astfel încât, pe perioada de vară, când prețurile gazelor sunt foarte mici, România, prin Romgaz, să acumuleze în aceste depozite gaze pe care să le vândă pe perioada de consumuri mari, în perioada de iarnă, la export și, în același timp, să asigure și rezerve pentru consumul intern. În acest sens se creează o foarte mare stabilitate și România poate deveni un hub, un jucător important pe piața de gaze”, a susținut oficialul.
El a amintit că în Austria există un hub de gaze, unde România își poate valorifica resursele la prețuri foarte bune.
“Deci ar înseamna să ducem gazele din România, fie că vorbim de cele din Marea Neagră, ale Exxon, sau cele ale Romgazului, să le ducem până în Austria, să le vindem acolo la prețuri mult mai mari. Este clar că România va deveni un jucător important atunci pe piața de gaze”, a mai arătat Petcu.
Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizația de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat remis vineri.
‘Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizația de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât și finanțarea europenă de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situații era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizației, dar și de autoritate de verificare a legalității acesteia, era gestionată de același compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situație înființând o structură dedicată proiectului BRUA și am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat’, a declarat ministrul Toma Petcu, citat în comunicat.
Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfășura pe teritoriul a 11 județe din țară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Related posts

Grupul CIS. 26 de ani în energie

Ligia Voro

Delegaţie Romgaz, la Conference Emerging and Frontier Markets – New York

Stefana Muresan

Ion Sterian, director general interimar al Transgaz

Stefana Muresan

InnoEnergy Hub România susține în continuare antreprenorii prin programele oferite

Ligia Voro

Fosta fabrică Flacăra din Cluj, transformată

Ligia Voro

Claus Web Satu Mare a devenit „verde”

Traian Dan

ExxonMobil a confirmat zăcământul uriaș din Marea Neagră

Stefana Muresan

7 zile până la Energy Strategy Summit 2018, organizat de energynomics.ro

Ligia Voro

Hidroelectrica bate recordul istoric de profit

redactia

UVT la Geneva, alături de Președintele Klaus Iohannis

Transilvania Business

Prima rețea de stații de gaz natural comprimat, proiect de 5,2 mil. euro. Printre orașele vizate: Timişoara, Arad, Sibiu şi Deva

Stefana Muresan

Grupul OMV Petrom, profit net de 854 milioane de lei, în creştere cu 38%, în T1

Stefana Muresan

Două noi programe de studiu la Universitatea Oradea din acest an

Traian Dan

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

Romgaz recrutează şapte membri în CA, în baza ordonanţei pentru guvernanţa corporativă

Stefana Muresan

Romgaz continuă exploatarea unui număr de 11 perimetre petroliere

Stefana Muresan

Proiecte de investiţii româno-emirateze în infrastructură, energie și agricultură

Stefana Muresan

Deputatul Dinu Socotar explică legea offshore și introducerea unei taxe progresive

redactia

Eximbank finanţează Romelectro cu 150 milioane lei

redactia

Majorările prețurilor la carburanți trebuie afișate simultan, spune concurența

Ligia Voro

Asociația Română pentru Smart City lansează Carta România 2030 în cadrul celui mai important eveniment Smart City al anului

Ligia Voro

Mai multe companii timişorene, premiate pentru succesul în domeniul eficienței energetice

Robert Bloancă

Fostul președinte ANRE, unul dintre noii administratori ai Electrica

redactia

Alătură-te revoluției verzi!: Hidroelectrica a lansat noi oferte de furnizare a energiei electrice

Ligia Voro

Leave a Comment