Energie

Conducta BRUA, funcțională în 2020, când Exxon și Petrom vor extrage gaze din Mare

Lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) vor începe la sfârșitul acestui an, iar conducta va fi funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la Radio România Actualități.
“Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an și este obligatoriu să fie gata la sfârșitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, el (gazoductul — n.r.) trebuie să fie funcțional. Tot în 2020, cei de la Exxon și Petrom termină și ei lucrările de aducțiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esențial pentru începerea extracției de gaze din Marea Neagră de către Exxon și Petrom.
“Este foarte important pentru România și, în același timp, pentru gazele care vor fi extrase de către Exxon, împreună cu Petrom, din platforma continentală a Mării Negre și aduse în 2020 pe țărm. BRUA este foarte importantă pentru acest proiect, ele vor fi interconectate”, a explicat Petcu.
Totodată, ministrul a cerut Romgaz să realizeze studii de fezabilitate pentru realizarea de noi depozite de gaze în apropierea conductei, dar nu numai, pentru a stoca gaze la preț mic pe perioada verii și a le vinde la export iarna, când prețurile sunt mult mai mari.
“Ne dorim să devenim un pilon important. BRUA ne creează această facilitate, dar, suplimentar de BRUA, am cerut directorului Romgaz să analizeze ca prin proiectul de buget al companiei din acest an să dea posibilitatea să realizăm studiul de fezabilitate pentru a crea noi capacități de depozitare în zona conductei BRUA și nu numai, astfel încât, pe perioada de vară, când prețurile gazelor sunt foarte mici, România, prin Romgaz, să acumuleze în aceste depozite gaze pe care să le vândă pe perioada de consumuri mari, în perioada de iarnă, la export și, în același timp, să asigure și rezerve pentru consumul intern. În acest sens se creează o foarte mare stabilitate și România poate deveni un hub, un jucător important pe piața de gaze”, a susținut oficialul.
El a amintit că în Austria există un hub de gaze, unde România își poate valorifica resursele la prețuri foarte bune.
“Deci ar înseamna să ducem gazele din România, fie că vorbim de cele din Marea Neagră, ale Exxon, sau cele ale Romgazului, să le ducem până în Austria, să le vindem acolo la prețuri mult mai mari. Este clar că România va deveni un jucător important atunci pe piața de gaze”, a mai arătat Petcu.
Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizația de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat remis vineri.
‘Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizația de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât și finanțarea europenă de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situații era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizației, dar și de autoritate de verificare a legalității acesteia, era gestionată de același compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situație înființând o structură dedicată proiectului BRUA și am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat’, a declarat ministrul Toma Petcu, citat în comunicat.
Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfășura pe teritoriul a 11 județe din țară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Related posts

Romgaz are de azi un nou președinte al CA. O doamnă

Ligia Voro

ANRE preia preşedinţia EnR

Stefana Muresan

O delegaţie a Fondului suveran de investiţii din Qatar, la București

Ligia Voro

Patru companii specializate în iluminat vor scoate Zalăul din beznă

Nora Dumitrescu

HR | Green Energy Cluster, cinci ani de inovare

Transilvania Business

Complexul Energetic Hunedoara va furniza servicii de sistem la o putere de 400 de MW până în 2020

Stefana Muresan

Viitorul energiei, văzut de la Sydney

Transilvania Business

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

Încep înscrierile în competiţia E.ON Energy Globe Award România 2018

Stefana Muresan

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

Ligia Voro

Romgaz recrutează şapte membri în CA, în baza ordonanţei pentru guvernanţa corporativă

Stefana Muresan

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Ligia Voro

Noua descoperire de zăcământ a Romgaz de la Caragele, pusă în exploatare în 2020-2021

redactia

General Electric va furniza tehnologia de bază pentru noua centrală de la Iernut

Stefana Muresan

E.ON – lider mondial pentru angajamentul de a diminua efectele schimbărilor climatice

Ligia Voro

ANCOM, ANRE şi Consiliul Concurenţei înfiinţează Reţeaua Reglementatorilor

Stefana Muresan

Polonezii de la Serinus Energy vor să înceapă exploatarea gazelor în Satu Mare

Stefana Muresan

Energy Challenge 2017 şi-a desemnat câștigătorii!

Ligia Voro

Ce trebuie să știți despre obținerea Certificatului de Situație de Urgență

Ligia Voro

Provocări majore pentru Electrica în anul 2018

Stefana Muresan

Australienii de la ADX Energy au atras 2 milioane dolari de la firma britanică de investiții Reabold Resources pentru proiectul din Timiș

Stefana Muresan

Allianz achiziționează 30% din E.ON Distribuție România

Ligia Voro

Finanțări prin „Casa Verde Fotovoltaice” pentru 1.528 de locuitori din Nord Vest

Traian Dan

ELECTRICA SA, membru al ARIR

Ligia Voro

Leave a Comment