Analize

Acţionarii BVB, chemaţi să aprobe fuziunea cu "Sibex"

Consiliul de Administraţie (CA) al “Bursei de Valori Bucureşti” (BVB) a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor în data de 12 aprilie pentru a aproba distribuirea sumei de 7,06 milioane de lei din profitul obţinut anul trecut şi fixarea unui divident brut pe acţiune de 0,92028 lei, potrivit unui raport al operatorului pieţei de capital locale.
Astfel, din profitul net statutar al societăţii realizat în 2016, în valoare de 7,5 milioane lei, CA al BVB propune distribuirea unor dividende totale de 7,062 milioane lei şi alocarea sumei de 438.102 lei pentru rezerva legală.
Acţionarii mai sunt chemaţi pentru a discuta în adunarea din 12 aprilie despre remuneraţia administratorilor societăţii pentru exerciţiul financiar 2017 în cuantum de 3.700 lei net lunar/membru, precum şi despre limitele generale ale remuneraţiilor suplimentare ale acestora.
Pe ordinea de zi se regăseşte şi aprobarea finală a fuziunii prin absorbţie dintre “Bursa de Valori Bucureşti” cu bursa din Sibiu (“Sibex”). Pentru a prelua “Sibex”, BVB trebuie să emită un număr maxim de 401.401 acţiuni noi, nominative, ordinare, dematerializate, fiecare acţiune având valoare nominală de 10 lei, urmând ca valoarea capitalului social să fie majorată de la 76,74 milioane lei la 80,75 milioane lei.
BVB precizează: “Acţionarii Sibex vor primi un număr întreg de acţiuni în societate conform ratei de schimb indicată în Proiectul de fuziune, aplicată la numărul de acţiuni pe care le deţin în Sibex la data de înregistrare a hotărârii de aprobare a fuziunii, şi după rotunjire în jos, iar Consiliul Bursei va stabili valoarea finală a majorării de capital social, conform celor indicate în Proiectul de fuziune, inclusiv prin anularea acelor acţiuni ale BVB care ar fi fost alocate în contul acţiunilor Sibex pentru care s-a exercitat dreptul de retragere în conformitate cu art. 134 din Legea nr. 31/1990 şi prin anularea acelor acţiuni emise de BVB şi care, din cauza operaţiunilor de rotunjire, nu sunt alocate acţionarilor Sibex. Actionarii SIBEX vor fi compensaţi pentru fracţiunile de acţiuni rezultate ca urmare a rotunjirii în jos ca fracţie corespunzătoare raportată la valoarea de piaţă a unei acţiuni BVB, stabilită prin raportul de evaluare, anume 35,872416 lei”.
Acţionarii mai trebuie să aprobe răscumpărarea de către societate a propriilor acţiuni, în cadrul pieţei unde acţiunile sunt listate sau prin desfăşurarea de oferte publice de cumpărare, în următoarele condiţii: “maximum 114.285 acţiuni (reprezentând maximum 1,49% din capitalul social), la preţul minim de 18 lei per acţiune şi un preţ maxim egal cu valoarea cea mai mică dintre 35 lei per acţiune şi valoarea cea mai mare dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi preţul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de achiziţionare”.
Valoarea agregată a programului de răscumpărare este până la 4 milioane de lei. Programul se va desfăşura pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării hotărârii adoptate în acest sens în Monitorul Oficial al României. Totodată, acţionarii trebuie să aprobe şi implementarea unui program de alocare a acţiunilor proprii deţinute de BVB către salariaţii şi directorii societăţii, precum şi către membrii Consiliului Bursei.
“Bursa de Valori Bucureşti” a înregistrat, în 2016, un profit net consolidat de 7,87 milioane lei (aproximativ 1,74 milioane de euro), în creştere cu 19% faţă de 2015, potrivit raportului fincanciar preliminar publicat pe 14 februarie.
Segmentul de tranzacţionare al Grupului a generat în anul 2016 un profit operaţional de 5,41 milioane lei, având un aport majoritar în rezultatul operaţional al Grupului.
La acest rezultat au contribuit oferta “MedLife”, de 230 de milioane de lei (echivalentul a 50,5 milioane euro), dar şi Oferta Publică de Vânzare a unui pachet de 6,4% din acţiunile “OMV Petrom”, de către “Fondul Proprietatea”, tranzacţie de 682,3 milioane lei (151 milioane euro).

Related posts

Braşov, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, cel mai puțin poluate

Stefana Muresan

Peste 930.000 de numere portate în anul 2018

redactia

Cluj-Napoca, cel mai ridicat indice al calității vieții din România, în 2019

redactia

Cum au folosit antreprenorii finanțările IMM Invest și ce urmează în 2021

Traian Dan

Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022

Traian Dan

Din paradoxurile subvențiilor pentru animale

Transilvania Business

Analiză Frames: afacerile cu lemn ating în România un nivel istoric de 2,5 miliarde de euro

Papuc Irina

72% dintre antreprenori nu au încredere în instituțiile statului

Traian Dan

România, a doua cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III

redactia

Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Stefana Muresan

Sondaj BEI: România trebuie să investească în inovație și tehnologii noi

Traian Dan

România, supremaţia în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa

Stefana Muresan

Planificăm continuarea telemuncii și după pandemie, dar într-un sistem hibrid | Vertiv – guest view

Ionut Oprea

MIPIM 2017 to showcase the investment opportunities in Turkey

Ionut Oprea

Măsuri pentru mediul de afaceri, asumate de PSD, în Programul de guvernare

Stefana Muresan

UVT premiată pentru cel mai bun parteneriat dintre companii și instituțiile academice

Digitalizarea, factor cheie ce a determinat impactul crizei pandemiei asupra IMM-urilor

Traian Dan

Studiu: Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual 12% din cifra de afaceri pentru digitalizarea business-ului

redactia

Topul companiilor cu capital german din România este alcătuit preponderent din retaileri

Ligia Voro

Concluziile Supply Chain & Logistics Forum

Transilvania Business

Consiliul Investitorilor Străini: Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice

Stefana Muresan

Peste 22.000 de români, o locuinţă prin Prima casă

Stefana Muresan

Studiu: 60% din industria IT, controlată de marii investitori străini

Stefana Muresan

Barometrul de conjunctură economică CCIFER 2018: Doar 20% dintre companii estimează condițiile de a face business în România ca fiind favorabile

redactia

Leave a Comment