Industrie Mureș

Creșterea productivității prin utilaje performante la firma Davilemn SRL

Societatea Oltean Prodlemn SRL din Jabenița, județul Mureș, este cunoscută în peisajul economic mureșean ca un agent important în domeniul prelucrării lemnului, fie că vorbim de mobilierul de grădină, fie de semifabricate pentru industria mobilei.
1
Un factor esențial în politica societății este cel al valorificării deșeurilor rezultate în urma prelucrării lemnului, fapt pentru care producerea de peleți a venit ca o consecință firească. Dacă la secția din Jabenița, peleții fabricați sunt din deșeurile rezultate în urma prelucrării lemnului de brad pentru mobilierul de grădină, cu o capacitate de o tonă pe oră, la Reghin, fagul este materialul lemnos prelucrat pentru obținerea de semifabricate. Așa se face că anul 2015 a adus pentru grupul de firme Oltean o nouă investiție, respectiv o fabrică de peleți la Reghin realizată prin SC Davilemn SRL, parte componentă a firmelor Oltean.
”La produsul pe care îl obținem la secția din Reghin, respectiv semifabricatele din fag pierdem mult din materialul lemnos, din bușteanul propriu-zis. Practic dintr-un metru cub de buștean rezultă cam 40 % semifabricat, restul de 60 % este deșeu, care trebuia valorificat superior, pentru a ne putea încadra în costurile de cumpărare a materialului lemnos. În zona noastră, bușteanul de fag este de o calitate mai slabă, atunci și randamentul e mai mic, fapt pentru care am căutat o soluție să valorificăm mai bine deșeul prin fabricarea peleților. Pentru a obține un deșeu curat, la începutul procesului de producție trebuie avută în vedere decojirea bușteanului, deoarece scoarța acestuia nu este bună în ce privește compoziția peleților. Apoi, când bușteanul intră în procesul de producție, orice deșeu, tot ce rezultă este curat, fără impurități. În vederea acestei investiții trebuia o linie modernă de producere a peleților, una automatizată pentru a nu necesita prea mulți muncitori. În ideea aceasta am accesat un proiect pe fonduri europene, valoarea acestuia este de 1,4 milioane de euro, 40 % din această sumă fiind contribuția noastră, restul fiind bani europeni”, ne-a declarat Tiberiu Oltean, administratorul SC Oltean Prodlemn SRL.
Provocările investiției
2
Punerea pe picioare a liniei de fabricare a peleților de la secția din Reghin nu a fost lipsită de probleme, timpul fiind cel mai mare dușman, respectiv două luni, de la aprobarea proiectului și implementarea acestuia. ”Aceste fonduri din proiect erau rămase din 2015 care, după aprobare, într-o perioadă de două luni, proiectul trebuia implementat. A fost un act de curaj să intrăm în acest joc. Cu foarte mare greutate am reușit să ne încadrăm în acest interval de timp, în care trebuiau aduse utilajele și linia de peleți să funcționeze. Nefiind un utilaj compact, linia de producere a peleților este formată din mai multe componente, respectiv presa trebuia adusă din Franța, partea de ambalare robotizată din Italia. Cei care au realizat acest proiect de montare a acestei linii a fost o firmă din Polonia, toate utilajele fiind aduse de 16 camioane. Linia funcționează, capacitatea ei de prodcuție actuală este de 2,5 tone pe oră”, a menționat Tiberiu Oltean.
Valorificarea peleților se face atât la export cât și pe piața internă, piața fiind invadată de alți producători din afară, cu prețuri mici, fapt ce pune în gardă producătorii interni. ”În perioada de extrasezon, când lumea nu prea are nevoie de peleți, nefiind nici cunoscut, nu am avut la cine să vând, fapt pentru care nu am produs mult. O dată cu schimbarea vremii, când temperaturile au mai scăzut, atunci am intrat pe o producție mai mare, ea putând ajunge chiar și la 1.000 de tone pe lună, în funcție de comenzi. Acum e o perioadă în care prețurile au mai scăzut, concurența este una destul de mare, în special din cauza celor din Ucraina. Ei au intrat cu peleți foarte ieftini pe piață și din această cauză s-au închis mai multe fabrici de peleți. Este și cazul fabricii din Câmpulung la Tisa, județul Maramureș, cu o producție de 10 tone pe oră. Fabrica era bazată pe tocarea bușteanului, acesta scumpindu-se încontinuu, nu se mai încadra în prețul de cost al peleților. Momentan, eu pot să vând peleți pentru că materia primă nu are un cost atât de mare, respectiv deșeurile obținute din prelucrarea lemnului. Dacă ar fi trebuit să fac peleți din bușteni, nu puteam să mă încadrez. Producția este în mare parte pentru export, în Italia, dar și pe piața internă, respectiv zona Oradea și București”, a menționat Tiberiu Oltean.
de Alin ZAHARIE

Related posts

Platforma Scarabeo 9 începe forajul în perimetrul Trident din Marea Neagră

Papuc Irina

Centrul Medical Neuron a aniversat, rotund, 15 ani în slujba pacienților cu afecțiuni neurologice

Ligia Voro

Bălțata românească câștigă teren în fața raselor bovine străine

Ligia Voro

Raport SVN: Piața rezidențială din Transilvania doboră noi recorduri

Traian Dan

„Industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă”: raport despre consecințele scăderii continue a activității

Papuc Irina

Draxlmaier suspendă activitatea fabricilor timp de două săptămâni

Traian Dan

Groupe Renault România: Cristian Țucă va conduce Direcția Achiziții

Nicolae Pop

MS | Noul Hyundai Tucson, primele impresii

Bosch construieşte o fabrică la Simeria; investiție de aproximativ 110 mil. euro și peste 700 de locuri de muncă create

Stefana Muresan

„Via Transilvanica”, turism la pas prin judeţul Mureş

Stefana Muresan

Lactalis, trei dintre cele mai vândute cinci branduri de unt

Stefana Muresan

Britanicii de la DS Smith au finalizat achiziția EcoPack Ghimbav şi Ecopaper Zărneşti, tranzacție de 208 mil. euro

Stefana Muresan

Maurer Imobiliare, nou proiect rezidențial cu 36 de imobile în Brașov

Stefana Muresan

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cristian China-Birta, CEO Kooperativa 2.0

Ligia Voro

Cinci oferte pentru reabilitarea tronsonului feroviar Brașov-Sighișoara; valoarea lucrărilor, peste 700 de milioane de euro

Stefana Muresan

foodpanda: Comenzile online de mâncare s-au dublat în iunie față de începutul anului

Ligia Voro

Nemții de la Reinert, investesc 5 milioane de Euro în Eurobusiness I Oradea

Traian Dan

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Hans-Ewald Reinert şi Wolfgang Kuhnl a 3 companii din domeniul procesării de carne

Papuc Irina

Rectorul vizionar și un proiect revoluționar pentru medicina și educația medicală românească

Ligia Voro

Bistrițenii de la Monor, afaceri de peste 15 mil. de euro

Stefana Muresan

Mihai Aniței, director general AZOMUREȘ: “Este foarte important ca fiecare să realizeze că AZOMUREȘ produce valoare adăugată în România și pentru România” (II)

Ligia Voro

Autoliv vrea să atragă zeci de ingineri de dezvoltare și testare software pentru noua divizie de electronice de la Brașov

redactia

RAAL Bistriţa caută 125 de oameni pentru fabrica de sisteme de răcire

Stefana Muresan

Leave a Comment