Peste 6.000 de solicitări de înscriere au fost depuse până în prezent la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru obținerea sprijinului financiar pentru tomate cultivate în spații protejate, a declarat vineri, la Alba Iulia, Ionuț George Diaconeasa, consilier secretar de stat, citat de Agerpres.
‘Până ieri (joi — n.r.) erau mai mult de 6.000 de cereri la nivel național pentru acest program deschis în ianuarie’, a afirmat Ionuț George Diaconeasa, care a adăugat că îi îndeamnă pe toți potențialii beneficiari care încă nu au aplicat să facă acest lucru, cu atât mai mult cu cât este un program care le oferă un confort financiar.
Prezent la Alba Iulia la o întâlnire cu conducerea Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, consilierul secretar de stat a declarat presei că un proiect prioritar al MADR este HG 39 din 2017 privind ajutorul de minimis pentru cultivarea produsului tomate în spații protejate, respectiv în sere și solarii.
‘Legumicultorii care vor cultiva tomate vor primi pentru o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați 3.000 de euro, cu condiția să facă o producție de 2.000 de kilograme pe această suprafață în două cicluri de producție. Condițiile de aplicare la această măsură sunt foarte simple, permisive’, a spus Ionuț George Diaconeasa.
Producătorii agricoli din România sunt susținuți începând din acest an, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Estimările experților din MADR indică un număr de 8.023 potențiali beneficiari la nivelul întregii țări.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.
Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015, producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.
Resursele financiare pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru MADR pe anul 2017.
Citește și:
Biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha N, lansat în România
Optimizatorul din categoria produse biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă…
30 noiembrie 2023
Vinurile Apoldia Maior, degustate la recepția de Ziua Națională din Irlanda
În onoarea zilei de 1 Decembrie, Ambasada României în Irlanda a organizat, la Dublin, un eveniment deosebit de…
30 noiembrie 2023
Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării
Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate…
29 noiembrie 2023
Bonas a ieșit pe profit. “În Cluj suntem cunoscuți, nu și în București”
Producătorul de lactate din comuna clujeană Dezmir face eforturi să fie deasupra liniei într-un an dificil. Bonas Import…
29 noiembrie 2023
Corteva susține femeile din agricultură. Business de succes de la Livada de Poveste
În peisajul fertil din Brătești, Albeștii de Argeș, Livada de Poveste, în viziunea Dianei Georgescu, în vârstă de…
28 noiembrie 2023
Fragedo, nr. 1 pe piața cărnii de pui din România
Fragedo, liderul mărcilor de carne de pui din România, a fost reconfirmat pentru a 5-a oară consecutiv în…
28 noiembrie 2023
Cosmin Moldovan, afaceri de 20 milioane € din agricultură și industria alimentară
Pornind de la o carmangerie improvizată în curtea casei din Sânnicoară, antreprenorul clujean gestionează acum ferme, fabrici, depozite,…
27 noiembrie 2023
SEIPRO – alternative BIO pentru ajutorul fermierilor în condiții de stres al culturilor
Actuala situație geopolitică de la granițele României și cea din Orientul Mijlociu au creat o mare problemă la…
27 noiembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
