Agricultura

MADR: Peste 6.000 de cereri pentru sprijinului financiar pentru tomate

Peste 6.000 de solicitări de înscriere au fost depuse până în prezent la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru obținerea sprijinului financiar pentru tomate cultivate în spații protejate, a declarat vineri, la Alba Iulia, Ionuț George Diaconeasa, consilier secretar de stat, citat de Agerpres.
‘Până ieri (joi — n.r.) erau mai mult de 6.000 de cereri la nivel național pentru acest program deschis în ianuarie’, a afirmat Ionuț George Diaconeasa, care a adăugat că îi îndeamnă pe toți potențialii beneficiari care încă nu au aplicat să facă acest lucru, cu atât mai mult cu cât este un program care le oferă un confort financiar.
Prezent la Alba Iulia la o întâlnire cu conducerea Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, consilierul secretar de stat a declarat presei că un proiect prioritar al MADR este HG 39 din 2017 privind ajutorul de minimis pentru cultivarea produsului tomate în spații protejate, respectiv în sere și solarii.
‘Legumicultorii care vor cultiva tomate vor primi pentru o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați 3.000 de euro, cu condiția să facă o producție de 2.000 de kilograme pe această suprafață în două cicluri de producție. Condițiile de aplicare la această măsură sunt foarte simple, permisive’, a spus Ionuț George Diaconeasa.
Producătorii agricoli din România sunt susținuți începând din acest an, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Estimările experților din MADR indică un număr de 8.023 potențiali beneficiari la nivelul întregii țări.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.
Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015, producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.
Resursele financiare pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru MADR pe anul 2017.

Related posts

Proprietăți de pe 70.000 hectare din Sălaj vor fi cadastrate gratuit

Nora Dumitrescu

Valentin Mărginean sau noua revoluție verde a agriculturii mureșene

Stefana Muresan

Grecii de la Olympus, investiție de peste 20 mil. euro într-o nouă linie de producţie la fabrica din Hălchiu, judeţul Braşov

Stefana Muresan

Seminar în cadrul proiectului european BE-Rural

Ligia Voro

Pixxaro™ Super – Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultură de cereale păioase

Ligia Voro

Întâlnirea horticultorilor bistrițeni la Stațiunea Pomicolă

Stefana Muresan

Mihai Aniței (Azomureș), co-autor al volumului ”Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”

Stefana Muresan

Vasile Iosif – FMC: 300 de milioane de dolari pentru o moleculă

Ligia Voro

Corteva Agriscience™ pregătită să devină jucător major pe piața agricolă

Stefana Muresan

Județele care susțin agricultura Ardealului

Nora Dumitrescu

Corteva Agriscience intenționează să deschidă un Centru de tehnologii pentru tratarea semințelor

Ligia Voro

Marțian Vasile Roșca, crescătorul de Angus de la poalele Călimanilor

Stefana Muresan

AFIR: Fermierii au la dispoziție 680 de milioane de euro

Stefana Muresan

Agronomii clujeni vor produce arbuști de Josta

Nora Dumitrescu

Ministrul Agriculturii şi alţi 31 de fermieri au donat animale unui sibian căruia i-au ars oile

Stefana Muresan

Proiect de peste 3 mil. de euro pentru a stabili dacă vinul este fals, dezvoltat de cerectătorii clujeni

Stefana Muresan

Sprijin financiar de 580 mil. lei în agricultură

Stefana Muresan

KORVETTO – NOUA soluție tehnologică pentru controlul buruienilor din cultura de rapiță”

Ligia Voro

Consolidarea fermelor de familie, primul obiectiv pentru 2021-2024 al Ministerului Agriculturii: 1 miliard de euro pentru investiții în sector vegetal și zootehnic

Ion Surdu

Sute de feluri de vin, expuse și degustate la a XIV-a ediție VINVEST

Stefana Muresan

USAMV Cluj a produs 120.000 de răsaduri

Nora Dumitrescu

Proprietarul unei podgorii de lângă Arad, desemnat enologul anului în Ungaria

redactia

Târgul de Crăciun USAMV: Produse apicole, pomicole, agricole sau agroalimentare

redactia

Soluții inovative pentru industria laptelui și a cărnii prezentate de firmele clujene la Expo-Conferința Meat.Milk

Stefana Muresan

Leave a Comment