Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Analiză BT: crește piața de creditare

Crește piața de creditare, pe fondul excesului de lichiditate și consolidării încrederii consumatorilor și companiilor, notează o analiză a Băncii Transilvania care citează statisticile Băncii Naționale.
Analiza arată că accelerarea pieței creditului în februarie “confirmă rezistența la tensiunile din sfera publică” dar și scenariul băncii, care se așteaptă ca această tendință să crească și în următorii doi ani, chiar dacă ușor mai redusă – 2,9% în 2017 față de o estimare de 2,2% în 2019.
Astfel, soldul creditului neguvernamental total a crescut cu un ritm lunar de 0.8%, la 219.8 miliarde de lei în februarie. În lei creditele au crescut cu 1,4% lună pe lună, la 126,9 miliarde de lei, un nivel maxim istoric, “evoluție care reflectă și interesul mediului privat de a profita de finalul perioadei banilor ieftini”, susține analistul BT Andrei Rădulescu, într-un articol publicat pe blogul Băncii Transilvania.
În ce privește creditele acordate populației, acestea au crescut lunar cu 1,2%, la 67,1 miliarde de lei, iar soldul creditului către companii a urcat cu 1,6% lună pe lună, la 59,8 miliarde de lei.
Și creditele în valută au crescut, chiar dacă mai redus, cu 0,1% lunar la 93 miliarde de lei, în februarie, aceasta și deoarece costurile de finanțare la creditele în euro sunt, spune Rădulescu, la un nivel minim istoric. În schimb, creditele acordate populației în euro au scăzut cu 0,7%, la 45,9 miliarde de lei.
“În scenariul central de previziune ne așteptăm la majorarea soldului creditului neguvernamental total cu dinamici medii anuale de 2.9% în 2017, 3.7% în 2018 și 2.2% in 2019”, conchide analiza.
Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.
Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zalău: Michelin - investiție de 60 de milioane de euro, 140 de noi locuri de muncă

Articolul următor

Tarom, două aeronave noi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share