Crește piața de creditare, pe fondul excesului de lichiditate și consolidării încrederii consumatorilor și companiilor, notează o analiză a Băncii Transilvania care citează statisticile Băncii Naționale.
Analiza arată că accelerarea pieței creditului în februarie “confirmă rezistența la tensiunile din sfera publică” dar și scenariul băncii, care se așteaptă ca această tendință să crească și în următorii doi ani, chiar dacă ușor mai redusă – 2,9% în 2017 față de o estimare de 2,2% în 2019.
Astfel, soldul creditului neguvernamental total a crescut cu un ritm lunar de 0.8%, la 219.8 miliarde de lei în februarie. În lei creditele au crescut cu 1,4% lună pe lună, la 126,9 miliarde de lei, un nivel maxim istoric, “evoluție care reflectă și interesul mediului privat de a profita de finalul perioadei banilor ieftini”, susține analistul BT Andrei Rădulescu, într-un articol publicat pe blogul Băncii Transilvania.
În ce privește creditele acordate populației, acestea au crescut lunar cu 1,2%, la 67,1 miliarde de lei, iar soldul creditului către companii a urcat cu 1,6% lună pe lună, la 59,8 miliarde de lei.
Și creditele în valută au crescut, chiar dacă mai redus, cu 0,1% lunar la 93 miliarde de lei, în februarie, aceasta și deoarece costurile de finanțare la creditele în euro sunt, spune Rădulescu, la un nivel minim istoric. În schimb, creditele acordate populației în euro au scăzut cu 0,7%, la 45,9 miliarde de lei.
“În scenariul central de previziune ne așteptăm la majorarea soldului creditului neguvernamental total cu dinamici medii anuale de 2.9% în 2017, 3.7% în 2018 și 2.2% in 2019”, conchide analiza.
Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.
Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.
Citește și:
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
La Oradea se produce cea mai ieftină energie termică
Cu toate acestea orădenii consideră că plătesc mult în comparație cu alte orașe unde se produce energie termică…
30 noiembrie 2023
140.000 de muncitori străini ar putea veni la muncă în România în 2024
Contingentul de muncitori străini care vor putea veni la muncă în România în 2024 va crește la 140.000,…
29 noiembrie 2023
Managerii estimează creșteri de prețuri pentru perioada următoare
Managerii societăților comerciale estimează o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și în servicii, …
29 noiembrie 2023
56% dintre angajații vor să-și schimbe jobul în 2024. Ce alte dorințe au angajații
Salariul prea mic, lipsa oportunităților reale de a crește în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul…
23 noiembrie 2023
Orange Business lansează raportul Business Internet Security 2023
Orange Business lansează noul raport Business Internet Security 2023, ce oferă o imagine detaliată asupra provocărilor din domeniul securității…
23 noiembrie 2023
„CEO Conference” – cum răspunde mediul de afaceri provocărilor anului 2024
Cel mai important eveniment pentru liderii de business din Transilvania, „CEO Conference – Shaping the Future”, s-a desfășurat…
23 noiembrie 2023
AHK Business Outlook pentru România: Companiile germane se așteaptă la o încetinire a economiei și sunt pesimiste în privința viitorului
Situația economică în companiile cu capital german din România s-a deteriorat în această toamnă, iar cele mai multe…
21 noiembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
