Energie

Hidroelectrica și-a dublat valoarea la 4 miliarde de euro

Hidroelectrica

Ultimul impediment în calea listării pe bursă a companiei Hidroelectrica a fost eliminat, iar finalizarea procedurii de insolvență va permite Ministerului Energiei să accelereze procesul, a declarat Greg Konieczny, director general și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, conform unui comunicat de presă.
‘Ieri (joi — n. r.), a fost adoptată decizia mult așteptată (a Curții de Apel București — n. r.), ce pune capăt litigiilor începute în timpul procedurii de insolvență pentru Hidroelectrica și elimină ultimul impediment în calea listării companiei pe bursa de valori. Ne exprimăm încrederea că finalizarea procedurii de insolvență a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei să accelereze listarea companiei, în primul rând, prin asigurarea numirii membrilor unui nou Consiliu de Supraveghere, conform Legii 111/2016, pentru un mandat de patru ani, în următoarea AGA a Hidroelectrica, programată pentru 19 aprilie 2017’, a spus Konieczny.
El a precizat că aceste noi numiri pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt fundamentale nu doar procesului de listare, dar și pentru stabilitatea și dezvoltarea companiei pe termen lung, în calitatea ei de lider pe piața energiei din România.
‘Considerăm că perpetuarea inutilă a status quo-ului de interimat pentru Consiliul de Supraveghere al unei companii de o asemenea anvergură aduce riscuri uriașe pentru acționarii ei. Așadar, suntem încrezători că Ministerul Energiei va ține cont de propunerea noastră și va vota favorabil pentru numirea noului Consiliu de Supraveghere, conform prevederilor guvernanței corporative. Consiliul urmează să voteze, la rândul său, printr-o procedură de selecție transparentă, noua conducere executivă, care este de asemenea necesară stabilității companiei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung’, a mai arătat managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica a reușit astfel să își dubleze valoarea de la 2 miliarde de euro până la 4 miliarde de euro între 2012 și 2016, conform evaluărilor independente, și să înregistreze mai mult de 280 de milioane de euro profit net în anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de euro înregistrate în 2012.
Euro Insol, fostul administrator judiciar al producătorului de energie, anunța, joi, că recursurile formulate de traderii de energie, denumiți și “băieți deștepți”, la sentința de închidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica vor fi soluționate de Curtea de Apel București, notează Agerpres.
“Astfel, după aproape cinci ani, se încheie cel mai dramatic, complex și eficient proces de restructurare a unei companii din România. În urma acestei reorganizări, Hidroelectrica s-a transformat din cea mai îndatorată companie din țară în cea mai profitabilă societate”, arată reprezentanții Euro Insol, potrivit Agerpres.
Aceștia reamintesc că, la momentul declanșării procedurii insolvenței, 20 iunie 2012, Hidroelectrica avea datorii de peste 1,1 miliarde de euro și pierderi de 170 de milioane de euro.
În perioada 2013-2016, compania a raportat un profit cumulat de un miliard de euro și o EBITDA anuală de 500 de milioane de euro.
“În insolvență, valoarea de piață a companiei s-a dublat de la 2 miliarde de euro în 2012 la 4 miliarde de euro în 2016. Planul de reorganizare a Hidroelectrica, întocmit și implementat de administratorul judiciar Euro Insol, a consemnat o premieră absolută și anume plata integrală și la valoare nominală a tuturor creanțelor recunoscute la masa credală”, se mai arată în comunicat.
La dezbaterile finale va participa și Remus Borza, cel care a condus Euro Insol până în ianuarie 2017.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvență în perioada iunie 2012 — iunie 2016.

Related posts

Consum istoric de gaze

Stefana Muresan

Programul ”Casa Verde” 2019: Finanțare de la stat cu 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

redactia

116 de elevi din proiectul „Energie pentru meseria mea” al ENGIE, la început de drum

Ligia Voro

Daniela Lulache nu mai este membru în CA al SN Nuclearelectrica SA

Ligia Voro

Adrian Volintiru: Romgaz vrea să devină producător de energie verde

redactia

Consiliul European a adoptat o nouă agendă strategică 2019-2024

Ligia Voro

Cartierul Nufărul I din Oradea se va încălzi cu energie geotermală din fonduri UE

Traian Dan

Băimărenii de la Electro Sistem, solicitați de Lidl și Cora

Nora Dumitrescu

Șeful Bursei: Listarea Hidroelectrica va duce la creșterea pensiilor

Stefana Muresan

Partenerii Enel își redeschid din magazinele din Ardeal

Nora Dumitrescu

Noi instrumente de eficiență energetică (cogenerare, monitorizare, automatizare)

redactia

Memorandum de Înţelegere între Transgaz şi Srbijagas

Stefana Muresan

Delgaz Grid investeşte peste 7 mil. lei în echipamente moderne de detectare a eventualelor scăpări de gaze

Stefana Muresan

Cum va afecta OUG 114 programul CSR al ROMGAZ?

redactia

E-INFRA își dezvoltă echipa de management

Ligia Voro

Circa 93 milioane de lei pentru rețele inteligente de gaz în Sânmartin Bihor

Traian Dan

Cel mai important operator independent din România cumpără un parc fotovoltaic din Timiș cu aproape 2 milioane de euro

Robert Bloancă

E.ON Energie România dăruieşte 200.000 de kWh unor instituţii sociale din 10 judeţe

Ligia Voro

Transgaz, investiție de 360 de mil. euro pentru realizarea conductei ce va prelua gazele din Marea Neagră

Stefana Muresan

Fabricile din Maramureș vor dispune de debite de apă suplimentare

Nora Dumitrescu

Timișul, hub regional în domeniul distribuției de gaze naturale. Transgaz investește aproape 50 mil. euro într-o conductă de gaze spre Serbia

redactia

Premierul, întrevedere cu reprezentanții ExxonMobil și OMV Petrom

Stefana Muresan

O firmă din Cluj câștigă un contract de zece milioane de lei pentru semafoarele și fântânile publice din Timișoara

Robert Bloancă

Clujenii de la Nova Power, ajutați de liberalizarea pieței

Nora Dumitrescu

Leave a Comment