Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cristian Covaciu (IPEC) – de la o baracă de tablă, la 1% din producția mondială de farfurii și 700 de angajați

Cristian Covaciu din Alba Iulia, fondatorul companiei IPEC, desemnat Antreprenorul anului 2016, și-a început afacerea într-o baracă de tablă din curtea casei, la 1 decembrie 1990, iar în prezent realizează 1% din producția mondială de farfurii, având afaceri de 25 de milioane de euro și peste 700 de angajați.
Cristian Covaciu, Directorul General IPEC, companie care livrează cel mai vândut produs românesc al magazinului IKEA, a participat, marți, la conferințele practice BookLand Evolution de la Alba Iulia. Acesta a răspuns întrebărilor puse de elevi și studenți și le-a dat sfaturi din propriile experiențe, notează ziarulunirea.ro.
90% din succes vine din perseverență
”Dacă vreți să vă pregătiți pentru viitor, învățați să știți, nu învățați pentru note. E ceea ce le spun și copiilor mei. Vă povestesc acum ceva din facultate, chiar dacă pare ciudat, am dorit să învăț mai mult decât era în curs și am făcut un examen foarte frumos. M-a chemat profesorul și mi-a spus: <> Fază la care eu m-am blocat. Eu am vrut să arăt că știu să mă pregătesc, iar rezultatul a fost că aproape m-a picat. Mi-a dat numai un șase, nu a putut să mă pice și m-a întrebat de ce învăț după alte cărți. Asta nu trebuie să vă împiedice să citiți tot timpul mai multe cărți. Pentru mine cărțile au fost și o dezamăgire. Credeam că tot ce scrie acolo e adevărat, nu e neapărat adevărat. Citiți șapte cărți, aflați șapte păreri și faceți-vă propria opinie. Și astăzi, când informațiile sunt mai la îndemână pe internet, prefer să iau o carte, să-i simt foile în mâini, să dau pagină cu pagină, să o iau seara în pat și să o citesc”, a spus Covaciu la începutul discursului, potrivit sursei citate.
Unul dintre cei mai bogați oameni din Alba este de părere că 90% din succes vine din perseverență, iar 10% din noroc, iar ”perseverența înseamnă multă învățătură”.
”O să vă vină de foarte multe ori în viață să abandonați, un sfat pe care vi-l dau este să fiți perseverenți. 90% din succes vine din perseverență, 10% vine din noroc. Și perseverență înseamnă și multă învățătură. Știu atâția care, deși sunt foarte inteligenți, s-au apucat de o afacere. I s-a părut că cealaltă afacere e mai frumoasă, s-au mutat, după care li s-a părut că cealaltă e mai frumoasă și au fost veșnic începători. Vă închipuiți acum cât de greu ar fi pentru mine să concurez cu cel din 1990 după ce timp de 27 de ani, zi de zi, 20 de ore pe zi, m-am perfecționat în ceea ce știu”, a spus directorul IPEC, unul dintre cei mai mari jucători din lume în domeniul produselor de menaj şi porţelan superior.
O afacere începută în curtea casei
Fiind întrebat cum și-a clădit unul dintre cele mai de succes business-uri din județul Alba, Covaciu a declarat că afacerea IPEC a început în curtea casei ”în 1 decembrie 1990 când la Alba Iulia toate personalitățile de la vremea respectivă se perindau pe la demonstrații”. Covaciu a povestit cum a trecut și printr-un moment mai greu, în 1991, când au luat un credit de un milion de lei, echivalentul a 14 de mașini marca Dacia, fiind nevoiți să-și amaneteze locuințele. El a explicat că a fost nevoit să ia acești bani din bănci, pentru a se dezvolta, deoarece la momentul respectiv în județ erau ”peste 125 de firme” de aceeași dimensiune.
”Trebuia să facem ceva să supraviețuim. Povestea e mai lungă și mai tristă și nu e momentul să o spunem aici. Apoi a mers, trebuie să fii cu adevărat perseverent, să știi ce vrei”, a explicat acesta.
”Fiecare e mai bun decât celălat la ceva”
Totodată, el a încurajat elevii și studenții, spunându-le că românii nu sunt, în general, cu nimic mai prejos decât străinii și ar alege să facă afaceri mai degrabă cu o firmă din țară.
” Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă pregătiți bine de tot. Când începi ceva, întreabă-te de ce. Cu ce sunt eu mai bun decât restul? Dacă răspunsul este nu știu, te întorci la partea cu învățatul și înveți să fii cel mai bun în ceva. Toți din sala aceasta au un talent. Găsiți-l! Cu siguranță fiecare dintre noi este mai bun decât celălalt la ceva. Oi fi eu antreprenorul anului, dar tu poate ești mai bun la sport. Cu siguranță! Dezvoltați-vă talentele, încercați să faceți din pasiune o profesie și o să vă bucurați toată viața. Nu vă îndreptați spre ceva că a zis mama. E drumul vostru, urmați-l. Totdeauna nevasta vecinului e mai frumoasă decât a ta, așa ți se pare. Greșit, după ce începi să o cunoști, nu e așa frumoasă ca a ta. Rămâneți pe direcția pe care ați luat-o și nu vă abateți. Perseverența e deosebirea dintre cei care reușesc și cei care nu reușesc”, a mai spus Directorul General al IPEC, potrivit sursei citate.
IPEC în cifre
Întrebat ce înseamnă în cifre compania specializată în produse ceramice care livrează din Japonia până în SUA, Cristian Covaciu a răspuns: ”Înseamnă 1% din producția mondială de farfurii, înseamnă 40 de milioane de farfurii anual, înseamnă 500 de milioane de farfurii în total, înseamnă proiecte de dezvoltare până în 2020, însă 20% în fiecare an în plus. Înseamnă cea mai eficientă companie din zonă și probabil din lume, înseamnă cifră de afaceri de 25 de milioane de euro, înseamnă 250 de roboți, înseamnă că depășim toate standardele de digitalizare despre care se vorbește astăzi. Facem peste 500 de rețete noi, monitorizăm 5.000 de parametri în fiecare secundă, 700 de angajați pe care încercăm să-i mulțumim, înseamnă salarii în fiecare lună, facturi la curent și gaz de milioane de euro, înseamnă, într-un cuvânt, responsabilitate”.
Sursa foto: youtube.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EximBank şi Agricover Credit prelungesc acordul de împrumut

Articolul următor

Business (r)Evolution ajunge la Brașov

Citește și:
Citeste mai mult

Sold out la deschiderea TIFF

“Confort nordic” (regia Hafsteinn Gunnar Sigurosson, Islanda / Germania / Anglia) este prima dintre peliculele proiectate cu casa…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share