Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BVB, petiție pentru o zi națională a investițiilor

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, lansează, în premieră, o inițiativă prin care românii vor putea să susțină instituirea Zilei Naționale a Investițiilor prin semnarea unei petiții online prin intermediul www.primainvestitie.ro, parte a celui mai ambițios proiect național demarat de o bursă europeană pentru creșterea gradului de educație financiară. Petiția online va susține ulterior o inițiativă legislativă.
‘BVB susține necesitatea unei viziuni naționale asupra unui aspect cu impact major în viața fiecărui cetățean. Nu banii puțini sunt problema României, ci direcția și măsura în care fiecare dintre noi alegem să-i alocăm. România are nevoie de o Zi Națională a Investițiilor care poate să schimbe în bine nu doar mentalitățile, ci și destinele a milioane de români’, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București.
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară: doar 22% din populație are cunoștințe financiare minime, conform unui studiu realizat în 2015 de Standard & Poor’s asupra educației financiare globale.’Așa cum avem Prima Casă sau Prima Mașină, tot așa avem nevoie și de Prima Investiție. Avem nevoie de o Zi a Investițiilor,’ spune Lucian Anghel, președintele BVB, care explică și efectele unei astfel de inițiative. ‘Dacă ne am fi diversificat modul în care ne păstram banii agonisiți cu trudă și am fi investit spre exemplu 100 de euro în principalele acțiuni listate la BVB la începutul anului 2012 acum am fi avut 200 de euro, adică ne-am fi dublat investiția în 5 ani. În fiecare an din ultimii cinci randamentul total al indicelui principal al pieței de acțiuni a fost pe plus, în timp ce în echivalent euro creșterea totală a fost de 97% până la finele anului 2016, aproape o dublare, în același interval,’ a declarat președintele BVB.
Sub umbrela Zilei Naționale a Investițiilor, Bursa de Valori București va organiza în perioada 14-15 mai o serie de evenimente publice menite să încurajeze investițiile românilor și să contribuie la creșterea nivelului de educație financiară. Printre evenimentele care urmează să fie organizate se numără Banii Tăi Expo, eveniment ajuns anul acest la a treia ediție care va fi organizat după un nou format de târg financiar, în cadrul unui centru comercial. Târgul va include seminarii de educație financiară și ateliere dedicate copiilor și adolescenților. Târgul va fi completat de seminarii Fluent în Finanțe în București, Cluj și Iași, lansări de carte și expoziții.
BVB lansează un apel public de înscriere a proiectelor inovatoare în domeniul educației financiare realizate în special de fundații, asociații sau persoane fizice. Odată acceptate, inițiativele vor fi incluse în programul dedicat Zilei Naționale a Investițiilor și vor primi sprijinul Bursei de Valori București și al partenerilor pentru creșterea gradului de educație financiară.
‘Îi invităm să ne fie alături pe toți cei care doresc să susțină această inițiativă fie că sunt reprezentanți ai mediului politic, instituții publice, autorități, companii, persoane fizice, ONG-uri, voluntari, universități și pe toți cei care consideră că pot face din Ziua Națională a Investițiilor un proiect asumat național, cu implicații pozitive majore pentru societate’, a completat Ludwik Sobolewski.
Ziua Națională a Investițiilor este o inițiativă a Bursei de Valori București, căreia i s-au alăturat, încă din prima etapă, partenerii: Grupul Financiar Banca Transilvania, Depozitarul Central, NN, OTP Asset Management Romania, Raiffeisen Bank și Tradeville.
Bursa de Valori București desfășoară cel mai avansat și complex program din rândul piețelor de capital europeane pentru creșterea nivelului educației financiare. Dedicate cu precădere investitorilor existenți sau potențiali, dar și antreprenorilor, activitățile BVB au scopul de a contribui în mod semnificativ la dezvoltarea culturii financiare din România. Printre programele derulate până în prezent de BVB se numără proiecte dedicate investitorilor individuali interesați de piața de capital, cum ar fi seminariile ‘Fluent în Finanțe’, ‘Platforma Universală — Fluent în Finanțe’, ‘Condus de randament’, ‘Forumul Investitorilor Individuali’, dar și proiecte dedicate segmentului antreprenorial precum ‘Bucharest Entrepreneurship Forum’ sau ‘Made in Romania’. Partea tehnică s-a numărat de asemenea printre prioritățile BVB, care a dezvoltat platforma de tranzacționare Arena XT, folosită în prezent de 13 intermediari, și care poate fi utilizată atât pentru tranzacții cu un cont demo, cât și pentru tranzacții reale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lansare de carte: Vasile Dâncu, „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, la Gaudeamus

Articolul următor

eMAG, cel mai mare showroom din provincie, la Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share