Cluj Cultural

Lansare de carte: Vasile Dâncu, „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, la Gaudeamus

Editura Școala Ardeleană invită la lansarea volumului „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă” de Vasile Sebastian Dâncu (Colecția Școala ardeleană de sociologie), în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Târgului de carte GAUDEAMUS.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 aprilie 2017, începând cu ora 12.30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Despre carte și autor vor vorbi: Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj; academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai; poetul Ion Mureșan, laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2013) și Vasile Iuga, Senior Advisor al PwC România, unul dintre cei mai respectaţi consultanţi din România, având o experienţă complexă de peste 26 de ani în domeniul implementării standardelor internaţionale de raportare financiară a auditului financiar, evaluării şi restructurării afacerilor, în preluări, fuziuni şi achiziţii de business, privatizări şi consultanţă strategică.
”Putem vorbi despre o Românie absentă, o Românie probabilă”
Vasile Sebastian Dâncu: „România invizibilă pentru străini sau cea care este patria noastră invizibilă, de care ne este uneori rușine, poate ieși la suprafață într-o societate posibilă, din cioburile unui vis pe care îl purtăm cu toții în suflet, dincolo de nivelul de cultură, de bogăție sau pasiuni politice. Trebuie doar un strop de solidaritate, un pic de curaj și o minimă încredere în forța noastră colectivă. Dacă nu vom reuși asta, vom vedea că încă 100 de ani, dincolo și dincoace de Colectiv, înainte și după Revoluția din 1989, peste România se va întinde aceeași mare neputință, ticăloșie și mizerie umană.
Societatea noastră pare a avea acest tip de impersonalitate, o înstrăinare de ea însăși, o neparticipare la propriul destin. Avem un potențial pe care nu-l actualizăm, nu-l scoatem la suprafață. Totul este posibil, se poate întâmpla, poate fi gândit, dar societatea nu se mobilizează pentru ca această virtualitate să devină fapt. Astfel că putem vorbi despre o Românie absentă, o Românie probabilă.”
Vasile Sebastian Dâncu este sociolog, prof. univ. dr. la Universitatea din București. A fost viceprim-ministru, Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Guvernul României (17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017); fondator al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, Institut pe care l-a condus în calitate de Preşedinte în perioada 2009-2015; senator PSD Cluj, Parlamentul României, membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă (2004-2008); observator și deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (2005-2007) și Ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul României (2000-2003). A publicat volumele: „Audienţa radio în România”, 1998; „Societatea civilă şi administraţia locală”, 1999; „Comunicarea simbolică. Arhitectura discursului publicitar”, eseu sociologic, 1999; „Comunicarea în managementul instituţional”, 1999; „Ţara telespectatorilor fericiţi. Contraideologii”, eseuri, 2000; „Politica inutilă”, eseuri, 2007; „Comunicarea simbolică. Arhitectura discursului publicitar”, reeditare, eseu sociologic, 2009; „Ţara telespectatorilor fericiţi. Contraideologii”, reeditare, eseuri, 2010; „Patrie de unică folosinţă. Eseuri de critică sociologică”, 2010; „Mitologii, fantasme şi idolatrie (meditaţii şi flashmob-uri)”, eseuri, 2011; „Poveştile, viaţa şi moartea (50 de texte pentru 50 de ani)”, eseuri, 2013; „O Românie interioară”, eseuri, 2013; „Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook”, eseuri, 2015. Este coautor al volumelor „Cartea blogurilor politice”, 2010; „Protecting Minorities in the Future Europe – Between Political Interest and International Law”, 2002; „Sociologie”, 1996; „Methodology for Developing a Local Policy for Poverty Alleviation”, International Training Center ONU, 1999 și a tradus volumul Claude Javeau – „Conversaţie Durkheim-Weber asupra libertăţii şi determinismului. Un dialog Filosofic”, 1993. A colaborat la periodicele: „Studia”, „Transilvania Review”, „Tribuna”, „Dilema Veche”, „22”, „Cultura”, „Steaua” etc. În 2012 a fondat săptămânalul regional Transilvania Reporter, iar în 2013 revista de cultură și gândire strategică SINTEZA. Din anul 2014, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A primit următoarele premii și distincții: Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (2015); Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania din partea Preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck (2015); Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne (2014); Insigna de Aur – cea mai înaltă distincție a Forumului Democrat al Germanilor din România (2005); Ordinul Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președinția României (2002).

Related posts

”Tradiții nipone”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Proiecte pe fonduri europene de peste 420 de milioane de euro

Stefana Muresan

Nooka Space, lansare și producție în România

Ion Surdu

Cea mai înfricoșătoare pădure din lume, în Cluj

Stefana Muresan

Delgaz Grid va moderniza 26 km din rețeaua Clujului

Nora Dumitrescu

Bucharest Business Club pune bazele unei ”școli” practice de antreprenoriat la Cluj

Stefana Muresan

Clujul va avea o Strategie de Informatizare implementată de Clusterul Cluj IT

Stefana Muresan

Economiștii de la Babeș-Bolyai au luat două premii AFER

Nora Dumitrescu

ECO & SAFE: cuvintele cheie pentru orice participant la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Colegiul Tehnic „Ana Aslan”, reabilitat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Cumpărător din Polonia pentru activele combinatului din Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

Farmec, 15 noi magazine în 2017

Stefana Muresan

Emil Boc vrea 30 autobuze electrice, 50 troleibuze și 24 tramvaie din fonduri europene, investiții de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

Noi invitați speciali la ”Celebrate Cluj Party & Networking”

A. I.

Universitatea Babeș-Bolyai, în top 200 Shanghai

Stefana Muresan

Un eveniment de tradiție în Cluj-Napoca, o gală a excelenței și a valorilor: Premiile Media de Excelență – ediția cu numărul XV!

redactia

Autobuze electrice cu încărcare wireless, în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

EBC Cluj-Napoca: Think Different. Think like an ELITE Woman

Stefana Muresan

Sebeş-Turda, Lot 3, prima autostradă care se deschide în acest an

Stefana Muresan

CJ | Hygia Consult aplică cu succes conceptul “patru ochi” în accesarea fondurilor europene

ASA CONS din Tur­da, afaceri în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Acord cadru pentru serviciile topografice si de cadastru privind imobilele din domeniul public si privat al Clujului

Stefana Muresan

Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea acasă

redactia

Leave a Comment