Editura Școala Ardeleană invită la lansarea volumului „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă” de Vasile Sebastian Dâncu (Colecția Școala ardeleană de sociologie), în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Târgului de carte GAUDEAMUS.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 aprilie 2017, începând cu ora 12.30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Despre carte și autor vor vorbi: Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj; academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai; poetul Ion Mureșan, laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2013) și Vasile Iuga, Senior Advisor al PwC România, unul dintre cei mai respectaţi consultanţi din România, având o experienţă complexă de peste 26 de ani în domeniul implementării standardelor internaţionale de raportare financiară a auditului financiar, evaluării şi restructurării afacerilor, în preluări, fuziuni şi achiziţii de business, privatizări şi consultanţă strategică.
”Putem vorbi despre o Românie absentă, o Românie probabilă”
Vasile Sebastian Dâncu: „România invizibilă pentru străini sau cea care este patria noastră invizibilă, de care ne este uneori rușine, poate ieși la suprafață într-o societate posibilă, din cioburile unui vis pe care îl purtăm cu toții în suflet, dincolo de nivelul de cultură, de bogăție sau pasiuni politice. Trebuie doar un strop de solidaritate, un pic de curaj și o minimă încredere în forța noastră colectivă. Dacă nu vom reuși asta, vom vedea că încă 100 de ani, dincolo și dincoace de Colectiv, înainte și după Revoluția din 1989, peste România se va întinde aceeași mare neputință, ticăloșie și mizerie umană.
Societatea noastră pare a avea acest tip de impersonalitate, o înstrăinare de ea însăși, o neparticipare la propriul destin. Avem un potențial pe care nu-l actualizăm, nu-l scoatem la suprafață. Totul este posibil, se poate întâmpla, poate fi gândit, dar societatea nu se mobilizează pentru ca această virtualitate să devină fapt. Astfel că putem vorbi despre o Românie absentă, o Românie probabilă.”
Vasile Sebastian Dâncu este sociolog, prof. univ. dr. la Universitatea din București. A fost viceprim-ministru, Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Guvernul României (17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017); fondator al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, Institut pe care l-a condus în calitate de Preşedinte în perioada 2009-2015; senator PSD Cluj, Parlamentul României, membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă (2004-2008); observator și deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (2005-2007) și Ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul României (2000-2003). A publicat volumele: „Audienţa radio în România”, 1998; „Societatea civilă şi administraţia locală”, 1999; „Comunicarea simbolică. Arhitectura discursului publicitar”, eseu sociologic, 1999; „Comunicarea în managementul instituţional”, 1999; „Ţara telespectatorilor fericiţi. Contraideologii”, eseuri, 2000; „Politica inutilă”, eseuri, 2007; „Comunicarea simbolică. Arhitectura discursului publicitar”, reeditare, eseu sociologic, 2009; „Ţara telespectatorilor fericiţi. Contraideologii”, reeditare, eseuri, 2010; „Patrie de unică folosinţă. Eseuri de critică sociologică”, 2010; „Mitologii, fantasme şi idolatrie (meditaţii şi flashmob-uri)”, eseuri, 2011; „Poveştile, viaţa şi moartea (50 de texte pentru 50 de ani)”, eseuri, 2013; „O Românie interioară”, eseuri, 2013; „Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook”, eseuri, 2015. Este coautor al volumelor „Cartea blogurilor politice”, 2010; „Protecting Minorities in the Future Europe – Between Political Interest and International Law”, 2002; „Sociologie”, 1996; „Methodology for Developing a Local Policy for Poverty Alleviation”, International Training Center ONU, 1999 și a tradus volumul Claude Javeau – „Conversaţie Durkheim-Weber asupra libertăţii şi determinismului. Un dialog Filosofic”, 1993. A colaborat la periodicele: „Studia”, „Transilvania Review”, „Tribuna”, „Dilema Veche”, „22”, „Cultura”, „Steaua” etc. În 2012 a fondat săptămânalul regional Transilvania Reporter, iar în 2013 revista de cultură și gândire strategică SINTEZA. Din anul 2014, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A primit următoarele premii și distincții: Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (2015); Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania din partea Preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck (2015); Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne (2014); Insigna de Aur – cea mai înaltă distincție a Forumului Democrat al Germanilor din România (2005); Ordinul Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președinția României (2002).
Citește și:
Peste 250 de persoane selectate pentru interviu sau angajare în Bihor
Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Bihor, vineri, 20 mai 2022, în localitățile: Beiuș, Aleșd,…
23 mai 2022
CJ Sibiu vrea să-și actualizeze planul de amenajare a teritoriului județean cu 2,7 milioane lei
Consiliul Județean Sibiu a anunțat lansarea licitației pentru contractarea de servicii de elaborare a documentației “Actualizarea Planului de…
23 mai 2022
Femeile din tech s-au aliat la Cluj
Femeile care activează în sectorul tehnologia informației și comunicații (IT&C) au concretizat o mișcare pe plan național. Women in…
23 mai 2022
Termocentrala de la Mintia va fi scoasă la vânzare pentru 91,2 milioane de euro
Termocentrala de la Mintia, de lângă Deva, va fi scoasă la licitație, ”la pachet”, pentru un preț de…
23 mai 2022
Constructorul Centurii Sud Timișoara a depășit pragul de jumătate din proiect realizat
Șantierul pentru construirea Centurii Sud a Timișoarei a trecut de 50% progres total, în timp ce pentru relocarea…
23 mai 2022
Timișul propune deplasarea cu trenul la destinațiile turistice de scurtă distanță. Zona Buziașului, un nou punct de vizitat
Timișul beneficiază din acest an de un nou proiect turistic, care va pune accentul pe utilizarea trenului în…
23 mai 2022
Microregiunea Țara Făgărașului are strategie de dezvoltare. Proiecte de 600 de milioane de euro, în așteptare
Adunarea generală a Microregiunii Țara Făgărașului a adoptat Strategia de dezvoltare a asociației, care prevede realizarea de proiecte…
23 mai 2022
Hands-on education – Programul KUKA care are ca obiectiv dezvoltarea competențelor practice ale studenților
Pentru specialiștii în curs de dezvoltare, cunoașterea aprofundată a roboticii și automatizării este esențială. KUKA hands-on education oferă…
23 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022
Centrală fotovoltaică nouă într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Medshine Russu SRL […]
22 mai 2022
Fermă nouă de peste 40.000 de găini, într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Diadrag SRL anunță […]
21 mai 2022
Lacuri piscicole noi, în pregătire în Ideciu de Jos
Conducerea Primăriei comunei Ideciu de Jos […]
20 mai 2022
VIDEO: Cum arată interioarele hotelului și restaurantului ”Cocoșul de Aur”
Post-ul VIDEO: Cum arată interioarele hotelului […]
20 mai 2022
Protest al comercianților de la Platoul Cornești, în fața Primăriei
În prima parte a zilei de vineri, 20 mai, un […]
20 mai 2022