Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect de Spital Regional de Urgență prin grija comunităților locale

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Tîrgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a lansat o invitație oamenilor de afaceri din județul Mureș și din județele pe care le deservește SCJU Tîrgu Mureș de a se implica, prin redirecționarea a 20 % din impozitul pe profit, în construirea unui Spital Regional de Urgență.
Dr. Claudiu Puiac a amintit, în prezentarea sa susținută la conferință, de proiectele care nu s-au mai materializat care însă ar putea fi realizate printr-o colaborare locală.
„Am pornit de la basmul lui Petre Ispirescu „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” pentru că, în mod ideal, un medic trebuie să fie interesat să asigure tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte, însă aceasta este o utopie. Noi, medicii, trebuie să ameliorăm calitatea vieții și să înlesnim tinerețea și pentru a obține aceste lucruri avem nevoie de mijloace. Unde ne putem desfășura activitatea medicală pentru a asigura aceste performanțe ale actului medical? Într-un centru medical de excelență. Eu am susținut întotdeauna că brandul municipiului Tîrgu Mureș este centrul medical Tîrgu Mureș. În cei doi ani și jumătate de când sunt manager al SCJU Tîrgu Mureș, am trăit drama împăratului care a promis fiului nenăscut că îi asigură tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte dacă vine pe lume când am participat la semnarea unui memorandum, în care am avut ca parteneri Primăria Municipiului Tîrgu Mureș, Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș și Universitatea „Petru Maior” pentru crearea unui centru de excelență medicală la Tîrgu Mureș. Din păcate, proiectul a eșuat din cauza unor obstacole economico-financiare și legislative și din cauza unor orgolii personale. Am mai trăit încă o dată drama împăratului, și spitalul regional de urgență Tîrgu Mureș a fost îngropat de acest așa-numit guvern tehnocrat”, a susținut dr. Claudiu Puiac.
Potrivit medicului Claudiu Puiac, urmând exemplul Fundației pentru SMURD, municipiul Tîrgu Mureș ar putea avea totuși un Spital Regional de Urgență prin crearea, în prima fază, a unei fundații, chiar dacă proiectul Spitalului Regional de Urgență Tîrgu Mureș „a fost îngropat de guvernul tehnocrat”, iar cele trei spitale regionale vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
„Am luat aminte la ce s-a întâmplat cu Fundația pentru SMURD și m-am gândit că împreună cu comunitățile locale și cu mediul de afaceri să creăm o fundație, atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere financiar și legislativ, un centru de excelență medicală la Tîrgu Mureș. Oamenii de afaceri pot redirecționa 20 % din impozitul pe profit la anumite fundații, dar nu mai mult de trei la mie din cifra de afaceri. Consider că oamenii de afaceri din Mureș și din județele pe care le deservește SCJU Tîrgu Mureș vor face acest efort financiar pentru construirea unui spital regional. Nu este foarte greu și trebuie să ne ajutăm între noi, dacă nu ne ajută cei de la București. Degeaba ne plângem că se construiesc spitale regionale la Iași, la Cluj-Napoca și la Craiova. Eu zic că este momentul să ne ajutăm. Comunitățile locale reprezentate de cele opt consilii județene pe care le deservește SCJU Tîrgu Mureș, împreună cu oamenii de afaceri, pot crea o fundație și pot construi un spital regional adevărat”, a susținut managerul SCJU Tîrgu Mureș.
Dr. Claudiu Puiac a afirmat că este nevoie de două clădiri legate printr-o pasarelă de clădirea principală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș. De asemenea, SCJU Tîrgu Mureș, printr-un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș, Universitatea „Petru Maior”, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant și Spitalul Clinic Județean Mureș, ar putea dezvolta un hub de cercetare și dezvoltare medicală.
“Pe de altă parte, dacă dorim să construim un centru de excelență medicală, putem să transformăm Spitalul Clinic Județean Mureș într-un Spital Universitar, unde într-adevăr să se pregătească viitoarele cadre medicale. Putem construi un hub de cercetare și dezvoltare medicală, cu aportul Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș și a Universității „Petru Maior”, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant, a Spitalului Clinic Județean Mureș. Să ne gândim cum putem ajuta medicina din Tîrgu Mureș, cum putem crea un centru de excelență medicală în Tîrgu Mureș și așa vom da viață basmului lui Petre Ispirescu și vom asigura cel puțin pentru Tîrgu Mureș viață medicală continuă”, a arătat managerul SCJU Tîrgu Mureș.
de Teodora MÎNDRU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brandul Ursus, cumpărat de Asahi Group Holdings

Articolul următor

Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei: „Problema medicilor este de securitate națională”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share