Mureș Sanatate

Proiect de Spital Regional de Urgență prin grija comunităților locale

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Tîrgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a lansat o invitație oamenilor de afaceri din județul Mureș și din județele pe care le deservește SCJU Tîrgu Mureș de a se implica, prin redirecționarea a 20 % din impozitul pe profit, în construirea unui Spital Regional de Urgență.
Dr. Claudiu Puiac a amintit, în prezentarea sa susținută la conferință, de proiectele care nu s-au mai materializat care însă ar putea fi realizate printr-o colaborare locală.
„Am pornit de la basmul lui Petre Ispirescu „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” pentru că, în mod ideal, un medic trebuie să fie interesat să asigure tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte, însă aceasta este o utopie. Noi, medicii, trebuie să ameliorăm calitatea vieții și să înlesnim tinerețea și pentru a obține aceste lucruri avem nevoie de mijloace. Unde ne putem desfășura activitatea medicală pentru a asigura aceste performanțe ale actului medical? Într-un centru medical de excelență. Eu am susținut întotdeauna că brandul municipiului Tîrgu Mureș este centrul medical Tîrgu Mureș. În cei doi ani și jumătate de când sunt manager al SCJU Tîrgu Mureș, am trăit drama împăratului care a promis fiului nenăscut că îi asigură tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte dacă vine pe lume când am participat la semnarea unui memorandum, în care am avut ca parteneri Primăria Municipiului Tîrgu Mureș, Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș și Universitatea „Petru Maior” pentru crearea unui centru de excelență medicală la Tîrgu Mureș. Din păcate, proiectul a eșuat din cauza unor obstacole economico-financiare și legislative și din cauza unor orgolii personale. Am mai trăit încă o dată drama împăratului, și spitalul regional de urgență Tîrgu Mureș a fost îngropat de acest așa-numit guvern tehnocrat”, a susținut dr. Claudiu Puiac.
Potrivit medicului Claudiu Puiac, urmând exemplul Fundației pentru SMURD, municipiul Tîrgu Mureș ar putea avea totuși un Spital Regional de Urgență prin crearea, în prima fază, a unei fundații, chiar dacă proiectul Spitalului Regional de Urgență Tîrgu Mureș „a fost îngropat de guvernul tehnocrat”, iar cele trei spitale regionale vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
„Am luat aminte la ce s-a întâmplat cu Fundația pentru SMURD și m-am gândit că împreună cu comunitățile locale și cu mediul de afaceri să creăm o fundație, atât din punct de vedere juridic, cât și din punct de vedere financiar și legislativ, un centru de excelență medicală la Tîrgu Mureș. Oamenii de afaceri pot redirecționa 20 % din impozitul pe profit la anumite fundații, dar nu mai mult de trei la mie din cifra de afaceri. Consider că oamenii de afaceri din Mureș și din județele pe care le deservește SCJU Tîrgu Mureș vor face acest efort financiar pentru construirea unui spital regional. Nu este foarte greu și trebuie să ne ajutăm între noi, dacă nu ne ajută cei de la București. Degeaba ne plângem că se construiesc spitale regionale la Iași, la Cluj-Napoca și la Craiova. Eu zic că este momentul să ne ajutăm. Comunitățile locale reprezentate de cele opt consilii județene pe care le deservește SCJU Tîrgu Mureș, împreună cu oamenii de afaceri, pot crea o fundație și pot construi un spital regional adevărat”, a susținut managerul SCJU Tîrgu Mureș.
Dr. Claudiu Puiac a afirmat că este nevoie de două clădiri legate printr-o pasarelă de clădirea principală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș. De asemenea, SCJU Tîrgu Mureș, printr-un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș, Universitatea „Petru Maior”, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant și Spitalul Clinic Județean Mureș, ar putea dezvolta un hub de cercetare și dezvoltare medicală.
“Pe de altă parte, dacă dorim să construim un centru de excelență medicală, putem să transformăm Spitalul Clinic Județean Mureș într-un Spital Universitar, unde într-adevăr să se pregătească viitoarele cadre medicale. Putem construi un hub de cercetare și dezvoltare medicală, cu aportul Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș și a Universității „Petru Maior”, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant, a Spitalului Clinic Județean Mureș. Să ne gândim cum putem ajuta medicina din Tîrgu Mureș, cum putem crea un centru de excelență medicală în Tîrgu Mureș și așa vom da viață basmului lui Petre Ispirescu și vom asigura cel puțin pentru Tîrgu Mureș viață medicală continuă”, a arătat managerul SCJU Tîrgu Mureș.
de Teodora MÎNDRU

Related posts

Rețeaua de sănătate Regina Maria amână plata abonamentelor medicale pentru IMM-uri cu 2 luni

Ion Surdu

Soluție pentru videoconferințe implementată la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj

Ligia Voro

APMGR anunță numirea Valentinei Băicuianu în poziția de director executiv

Stefana Muresan

Kastamonu Reghin, investiții de 4 mil. euro în cea de-a treia linie de melaminare a PAL-ului

redactia

Proiecte europene în valoare de aproape 9 mil. euro în domeniul sănătații, aprobate pentru Oradea

redactia

Două spitale vor fi modernizate cu aproape 10 milioane de lei de la Hidroelectrica

Papuc Irina

Constructorul a reînceput activitatea pe lotul 2 al autostrăzii Ogra – Campia Turzii

redactia

Casa de Sănătate Timiş a dat în 2019 farmaciilor 191 de milioane de lei pentru decontarea medicamentelor pe reţete

Robert Bloancă

Centru Integrat de Învăţământ Farmaceutic, la UMF Tîrgu Mureș

Stefana Muresan

IRUM, investiţii de 1,9 milioane de euro în dezvoltarea fabricii de tractoare din Reghin

Stefana Muresan

Producătorul de mobilă Bucin Mob din Reghin, investiții de 1,8 mil. euro din fonduri europene

Stefana Muresan

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali – un proiect unic

Nicolae Pop

Fermierii bihoreni, vicecampioni la cererile depuse pentru ajutoare de stat

Traian Dan

Grupul DENT ESTET, lider de piață în serviciile medicale stomatologice, anunță o creștere record a cifrei de afaceri în S1 2019, cu 39% mai mult față de S1 2018

Nicolae Pop

Investițiile la Spitalul Clinic Județean Mureș continuă

Stefana Muresan

Besmax Pharma Distribution donează echipamente de plasmafereză ce pot salva viața pacienților cu Covid-19 din România: „Luni vom semna contractul de donație”

Papuc Irina

Mureș: Cea mai mare fabrică de amestecuri de furaje din România, în Sânpaul. Investiție de 15 milioa­ne de euro

Stefana Muresan

Start-up-ul austriac Artivive, co-înființat de un mureșean, schimbă fața artei prin tehnologia realității augmentate

Stefana Muresan

Sondaj: Peste 70% dintre firme nu au o strategie pentru situații precum COVID-19. Planul unei companii din Sibiu

Papuc Irina

Rotaryenii bihoreni și-au dat mâna pentru sănătatea comunității

Traian Dan

Oradea are pistă de pumptrack

Traian Dan

Producătorul vinurilor LILIAC (Batoș-Lechința) pregătește facilități de cazare în vie

Stefana Muresan

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

Liviu Nistoran, Romgaz: În 2018, vom realiza pentru prima dată export de gaze

Stefana Muresan

Leave a Comment