Cultural

Fermitate, unitate și intransigență a Consorțiului „Universitaria” pentru asigurarea competitivității mediului academic românesc

Membrii Consorțiului „Universitaria” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București) s-au reunit, la Tulcea, în perioada 20-23 aprilie. Consorțiul „Universitaria” atrage public atenția asupra unor derapaje existente la nivel național cu privire la câteva situații cu impact major asupra învățământului superior și cercetării din România.
În cadrul dezbaterilor, rectorii și președinții senatelor universitare au luat în discuție relația dintre Consorțiu și Consiliul Național al Rectorilor. În acest sens, conducerile universităților membre ale Consorțiului „Universitaria” solicită public CNR depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Consiliul să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc, departe de influențe de natură politică. Nu în ultimul rând, membrii Consorțiul „Universitaria” solicită modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități în funcție de numărul de cadre didactice, studenți și de activitatea de cercetare. Ca atare, Consorțiul „Universitaria” consideră necesar un demers rapid în acest sens, după care Consorțiul poate decide revenirea în structura Consiliului Național al Rectorilor.
Conducerea Consorțiului reiterează fermitatea sa în susținerea, în spațiul public și în cel academic, a performanței și a competitivității în mediul universitar românesc și intransigența sa în privința necesității adoptării unei strategii universitare naționale unitare, bazată pe standardele unei educații de calitate.
Totodată, plenul Consorțiului solicită public Ministerului Educației Naționale implicarea Consorțiului „Universitaria”, prin reprezentanții săi, în întreg procesul de elaborare a noii legi a educației, anunțată ca demers al MEN. Membrii Consorțiului vor elabora o serie de documente de politici publice, care să vină cu soluții de viziune asupra educației naționale.
Mai mult, conducerile celor cinci universități solicită Ministerului Educației Naționale asigurarea unui proces riguros de evaluare a școlilor doctorale, bazat pe o metodologie robustă. Consorțiul „Universitaria” consideră necesară implicarea necondiționată a reprezentanților săi în elaborarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale, astfel încât să se asigure atât mecanismul transparenței și al consultării publice, cât și valoarea adăugată certă, pe care universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria” o pot oferi.
Pe de altă parte, cele cinci universități componente ale Consorțiului „Universitaria”, cele mai reprezentative la nivel național, își exprimă o reală îngrijorare cu privire la faptul că noile consilii consultative ale Ministerului Cercetării sunt departe de a asigura o reprezentativitate reală a sistemului de cercetare din România. Astfel, în condițiile în care cele cinci instituții de învățământ superior realizează cea mai solidă activitate de cercetare și au un număr însemnat de studenți și de cadre didactice, reprezentarea acestora este de sub 10% din întreaga componență a consiliilor.
Rectorii și președinții de senat ai universităților din cadrul Consorțiului „Universitaria” atrag atenția asupra subfinanțării sistemului național de educație, fapt care generează un impact major asupra competitivității României în plan internațional.
Recenta alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licență 2017 a dezavantajat unii membri ai Consorțiului „Universitaria”, care consideră că nu există justificare pentru această decizie arbitrară a Ministerului Educației Naționale.
Studenții reprezentanți ai celor 5 universități din Consorțiul „Universitaria”, prezenți la Tulcea, solicită imperativ Ministerului Educației Naționale și celorlalte instituții abilitate transmiterea Registrului Matricol Unic către Ministerul Transporturilor, în vederea asigurării facilității de achiziționare online a biletelor de tren de către studenți, precum și dezvoltarea Programului „Euro 200”, prin ridicarea pragului financiar de la 150 lei la 578 lei.
În cadrul întâlnirii de la Tulcea, Banca Comercială Română și-a reafirmat angajamentul de parteneriat cu universitățile membre și întreg Consorțiul „Universitaria”, în vederea demarării unui proiect axat pe implicarea instituțiilor academice în formularea de direcții și politici de dezvoltare sustenabilă a României.
Consorțiul „Universitaria” va aduce la cunoștință Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Consiliului Național al Rectorilor concluziile și deciziile luate la întrunirea de la Tulcea.

Related posts

Patria română – eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri

redactia

Enjoy Transylvania, a jewel of Romania at the heart of Europe

Ligia Voro

Manifest cu floarea soarelui de 4 milioane de euro

Transilvania Business

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, o nouă ediție susținută de Jidvei

Ligia Voro

Primăria Oradea va reabilita Palatul Episcopiei Greco-Catolice, distrus de un incendiu

Ligia Voro

Prima audiție clujeană ”ORATORIUL DE PAȘTI” de Valentin Timaru într-un concert-eveniment unic

Stefana Muresan

Ediția cu numărul XII a Sibiu Fringe Festival, la final

Stefana Muresan

Statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán Jr. dezvelita la Oradea

Traian Dan

Descoperire uriaşă în Arad: Cetatea Veche din Sântana, de patru ori mai mare decât Troia

Stefana Muresan

Scriitor brașovean, milionar în străinătate

Stefana Muresan

O societate de asigurări a donat Primăriei Timişoara proiectul tehnic si autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Studio, cinematograful de artă al oraşului

Robert Bloancă

„Sărbătoarea Narciselor” de la Negrileasa, în Apuseni şi concurs „Cultură pentru cultură” – 18-19 mai

Stefana Muresan

„Cel mai lung mic din lume” – record de Ziua Națională a României

Traian Dan

„Ambulanța pentru Monumente” a câștigat premiul publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Ion Surdu

Cele mai mari cercetări din istoria arheologiei sătmărene: Așezări din epoca bronzului, pe traseul viitoarei șosele de centură

Stefana Muresan

Învățarea relevantă: Cum învăță diferit 43.700 elevi din România?

redactia

Tudor Giurgiu despre cinema, modă și stilul vestimentar atipic care îi definește imaginea. „Costumele Tudor Tailor au personalitate, una care aduce destul de mult cu îndrăzneala TIFF-ului” 

Transilvania Business

Cele mai bune restaurante din România, conform Gault&Millau

Ligia Voro

”Tradiții nipone”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Vechiul turn de apă din Timișoara se transformă total cu fonduri norvegiene. Apar spații pentru expoziții, cafenele, un punct de observație a orașului

Robert Bloancă

Fotografiile vizitei generalului Berthelot în Alba Iulia, exponatul lunii ianuarie, la Muzeul Unirii

redactia

Astra Film Festival 2019 propune o selecție remarcabilă de filme

Ligia Voro

Începe a IV-a ediţie a Festivalului European Music Open

Ligia Voro

Manual de educaţie financiară pentru întreaga familie, lansat la Brașov

Stefana Muresan

Leave a Comment