Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două proiecte revoluționare de cercetare, câștigate de UMF Tîrgu Mureș

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF) din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a găzduit în 7 decembrie 2016, conferința de lansare a două proiecte revoluționare de cercetare care vizează dezvoltarea unui model terapeutic modern și neinvaziv.
Proiectele, în valoare de peste 8 milioane de lei fiecare, din care 98 % asistenţă financiară nerambursabilă și 2 % contribuţia UMF Tîrgu Mureș, se implementează pe o perioadă de 4 ani și presupun formarea de echipe de cercetare, în aceste echipe fiind cooptați și tineri cercetători, doctoranzi și postdoctoranzi. Activităţile de cercetare vor avea loc în laboratoarele Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice și în cadrul Bazei experimentale a UMF Tîrgu Mureș.
Primul proiect, al cărui director este prof. dr. Mark Anthony Slevin, de la Manchester Metropolitan University, se referă la terapii ce vizează proteina C reactivă pentru prevenirea demenței asociate cu atacul vascular cerebral ischemic (SAD-CRP), în valoare de 8.856.131,39 de lei.
Șef lucrări dr. Olah Peter, responsabil cu managementul proiectului, a explicat, într-o conferință de presă, care sunt rezultatele prevăzute în proiectul de cercetare privind terapiile ce vizează proteina C reactivă pentru prevenirea demenței asociate cu atacul vascular cerebral ischemic.
„Ne-am propus dezvoltarea unui model terapeutic modern, neinvaziv, care să reducă substanțial incidența și severitatea instalării demenței în urma unui accident vascular cerebral ischemic. Pentru atingerea acestui rezultat se vor desfășura activități de cercetare experimentală realizate în laborator, pe model murin si model canin. Activitățile de cercetare vor avea loc în laboratoarele Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice și în cadrul Bazei experimentale a UMF. Proiectul finanțează echipamentele specifice pentru experimentele pe model murin, echipamente pentru analize de imunohistochimie și consumabilele necesare. Proiectul urmărește și dezvoltarea de noi direcții de cercetare în cadrul UMF Tîrgu Mureș, și anume cercetarea bolilor neurodegenerative și neuroinflamatorii, consolidarea culturii de cercetare și promovarea transferului de cunoștințe”, a precizat șef lucrări dr. Olah Peter.
Cel de-al doilea proiect, o continuare a unui proiect implementat în perioada 2012-2016, se referă la tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace (VALVE-REGEN), în valoare de 8.779.476,34 de lei. Directorul de proiect este prof. dr. Dan Simionescu, cunoscut drept creatorul inimii de plastic, de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, originar din Tîrgu Mureș. Șef lucrări dr. Olah Peter a afirmat, în cadrul conferinței de presă, că se dorește dezvoltarea de noi biomateriale pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienții de toate vârstele.
„Ne dorim dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) și tehnologii (decelularizare, însămânțare celule, condiționare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienții de toate vârstele. În mod special pentru această aplicație, materiale și tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semi-automată, care poate genera valve viabile la cerere. Rezultatele așteptate sunt materiale și tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului. Valve viabile pot fi, de asemenea, folosite în vitro ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei și patologiei valvelor umane și, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecțiuni ale valvelor”, a arătat șef lucrări dr. Olah Peter.
Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, în conferința de presă, că anul 2016 a fost unul cât se poate de reușit în privința depunerii și aprobării de proiecte de cercetare. Dacă în anul 2015 au fost depuse trei proiecte de cercetare, în 2016 s-au depus 32 de proiecte, până în prezent fiind aprobate 10 proiecte. „Ne-am asumat, mai ales la începutul acestui mandat, o punere pe prim plan a activităţii ştiinţifice în Universitate, identificând punctele slabe şi puntele bune pe care le avem. În acest moment, aş spune că punctul forte este Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice. Prin prisma Strategiei de Dezvoltare a Universităţii am decis, la sfârşitul anului trecut, că tot ceea ce însemană proiect de cerectare să treacă prin acest Centru. Am încurajat depunerea de proiecte pentru că anul 2016 a fost un an generos din punct de vedere al ofertei de finanţare prin ANCS”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
de Teodora MÎNDRU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un bilet pentru "Transilvania Train", 650 sau 780 de euro

Articolul următor

Școala Doctorală a UMF Tîrgu Mureș, În topul celor mai bune școli doctorale din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share