Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF) din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a găzduit în 7 decembrie 2016, conferința de lansare a două proiecte revoluționare de cercetare care vizează dezvoltarea unui model terapeutic modern și neinvaziv.
Proiectele, în valoare de peste 8 milioane de lei fiecare, din care 98 % asistenţă financiară nerambursabilă și 2 % contribuţia UMF Tîrgu Mureș, se implementează pe o perioadă de 4 ani și presupun formarea de echipe de cercetare, în aceste echipe fiind cooptați și tineri cercetători, doctoranzi și postdoctoranzi. Activităţile de cercetare vor avea loc în laboratoarele Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice și în cadrul Bazei experimentale a UMF Tîrgu Mureș.
Primul proiect, al cărui director este prof. dr. Mark Anthony Slevin, de la Manchester Metropolitan University, se referă la terapii ce vizează proteina C reactivă pentru prevenirea demenței asociate cu atacul vascular cerebral ischemic (SAD-CRP), în valoare de 8.856.131,39 de lei.
Șef lucrări dr. Olah Peter, responsabil cu managementul proiectului, a explicat, într-o conferință de presă, care sunt rezultatele prevăzute în proiectul de cercetare privind terapiile ce vizează proteina C reactivă pentru prevenirea demenței asociate cu atacul vascular cerebral ischemic.
„Ne-am propus dezvoltarea unui model terapeutic modern, neinvaziv, care să reducă substanțial incidența și severitatea instalării demenței în urma unui accident vascular cerebral ischemic. Pentru atingerea acestui rezultat se vor desfășura activități de cercetare experimentală realizate în laborator, pe model murin si model canin. Activitățile de cercetare vor avea loc în laboratoarele Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice și în cadrul Bazei experimentale a UMF. Proiectul finanțează echipamentele specifice pentru experimentele pe model murin, echipamente pentru analize de imunohistochimie și consumabilele necesare. Proiectul urmărește și dezvoltarea de noi direcții de cercetare în cadrul UMF Tîrgu Mureș, și anume cercetarea bolilor neurodegenerative și neuroinflamatorii, consolidarea culturii de cercetare și promovarea transferului de cunoștințe”, a precizat șef lucrări dr. Olah Peter.
Cel de-al doilea proiect, o continuare a unui proiect implementat în perioada 2012-2016, se referă la tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace (VALVE-REGEN), în valoare de 8.779.476,34 de lei. Directorul de proiect este prof. dr. Dan Simionescu, cunoscut drept creatorul inimii de plastic, de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, originar din Tîrgu Mureș. Șef lucrări dr. Olah Peter a afirmat, în cadrul conferinței de presă, că se dorește dezvoltarea de noi biomateriale pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienții de toate vârstele.
„Ne dorim dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) și tehnologii (decelularizare, însămânțare celule, condiționare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienții de toate vârstele. În mod special pentru această aplicație, materiale și tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semi-automată, care poate genera valve viabile la cerere. Rezultatele așteptate sunt materiale și tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului. Valve viabile pot fi, de asemenea, folosite în vitro ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei și patologiei valvelor umane și, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecțiuni ale valvelor”, a arătat șef lucrări dr. Olah Peter.
Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, în conferința de presă, că anul 2016 a fost unul cât se poate de reușit în privința depunerii și aprobării de proiecte de cercetare. Dacă în anul 2015 au fost depuse trei proiecte de cercetare, în 2016 s-au depus 32 de proiecte, până în prezent fiind aprobate 10 proiecte. „Ne-am asumat, mai ales la începutul acestui mandat, o punere pe prim plan a activităţii ştiinţifice în Universitate, identificând punctele slabe şi puntele bune pe care le avem. În acest moment, aş spune că punctul forte este Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice. Prin prisma Strategiei de Dezvoltare a Universităţii am decis, la sfârşitul anului trecut, că tot ceea ce însemană proiect de cerectare să treacă prin acest Centru. Am încurajat depunerea de proiecte pentru că anul 2016 a fost un an generos din punct de vedere al ofertei de finanţare prin ANCS”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
de Teodora MÎNDRU
Citește și:
Autostrada Zimbor – Poarta Sălajului, construită cu 162 de milioane de euro
Proiectul tehnic pentru secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania (A3) a trecut de Compania Națională de…
27 mai 2022
Prima pistă sintetică de alergare din mediul rural din Bihor, la Vadu Crișului
Primăria Vadu Crișului inaugurează prima pistă sintetică de alergare din mediul rural, din județul Bihor, realizată cu susținerea…
27 mai 2022
Colegiul Național „Mihai Eminescu’’ reabilitat cu bani de la CNI, POR și PNRR
Consilierii locali orădeni și-au dat acordul pentru indicatorii tehnico – economici la faza DALI actualizat pentru etapa I…
27 mai 2022
Ultimul strat de asfalt pe Drumul Apusenilor
Lucrările de reabilitare și modernizare pe Drumul Apusenilor, dintre județele Cluj și Bihor, au intrat în faza așternerii…
27 mai 2022
Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea, acreditată ARACIS
Unul din cele mai ambițioase visuri ale conducerii Universității din Oradea și a Facultății de Construcții, Cadastru și…
27 mai 2022
Drumul expres către Autostrada Transilvania a mai trecut de un obstacol
Șoseaua de tip drum expres Autostrada Transilvania – Tureni (DX A3) a primit aviz favorabil în Consiliul interministerial,…
27 mai 2022
AROBS: afaceri și profit mai mari în “anul războiului”
Cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB), AROBS Cluj, a avut rezultate…
27 mai 2022
Ardealul de Nord și Banatul cer Europei 2,2 miliarde €
Regiunilor Ardealului de Nord și Banatului li s-a aprobat atribuirea a câte 1,1 miliarde de euro în cadrul…
27 mai 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Leco Impex. Pion de bază în agricultură și industrie, de 30 de ani!
O afacere de familie bazată de încredere, […]
27 mai 2022
ULTIMA ORĂ! Statul român, negocieri pentru cumpărarea Fabricii de zahăr din Luduș!
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, […]
26 mai 2022
Harri Kiiski (Azomureș) exclude o criză alimentară în România
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a […]
26 mai 2022
FOTOREPORTAJ: ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă”
Aproximativ 50 de reprezentanți ai principalelor […]
26 mai 2022
Decizie pentru închiderea Fabricii de zahăr din Luduș
Proprietarii fabricii de zahăr Luduş au semnat […]
25 mai 2022
Mureș: Percheziții într-un dosar de contrabandă cu aur
Procurorii DIICOT şi poliţiştii din […]
25 mai 2022
REPORTAJ. ”Cocoșul de Aur” s-a reîntors acasă
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri de pe […]
23 mai 2022
Președinte nou la Ordinul Arhitecților Mureș
Ordinul Arhitecților din România (OAR) – […]
23 mai 2022