Universitatea de Vest din Timișoara anunță încheierea proiectului „E-QUAL – Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile”, proiect coordonat de către Universitatea de Vest din Timișoara, implementat în parteneriat cu Universitatea Nord – Norvegia și finanțat în cadrul Mecanismului Financiar EEA 2009-2014 “Cercetare în sectoarele prioritare”.
Proiectul s-a derulat în perioada 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2017 și a avut ca scop facilitarea îmbunătăţirii procesului de integrare a grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, prin furnizarea unei fundamentări viabile, bazate pe cercetare, pentru actualele politici şi programe care se adresează integrării profesionale a categoriilor vulnerabile.
Proiectul a avut ca ţintă două grupuri vulnerabile specifice: persoanele cu dizabilităţi şi populaţia de etnie romă.
Realizarea proiectului a debutat cu o cercetare comprehensivă a literaturii ştiinţifice şi a bazelor de date privind accesul pe piaţa muncii a adulţilor cu dizabilităţi şi a persoanelor de etnie romă.
În a doua etapă a studiului, cu ajutorul metodei de cercetare numită Etnografie Instituţională, a fost investigată experienţa cotidiană a persoanelor vulnerabile care încearcă inserţia pe piaţa forţei de muncă. Pe baza informaţiilor colectate de la reprezentanţii grupurilor vulnerabile, cercetarea s-a centrat apoi pe activitatea profesională specializată a organizaţiilor şi asociaţiilor care lucrează cu și pentru aceste grupuri vulnerabile. Obiectivul a vizat evaluarea modului în care experienţa individuală a persoanelor din categorii vulnerabile se integrează în setul de acţiuni şi relaţii instituţionale. În continuare, organizaţiile care oferă servicii pentru persoanele care au dificultăţi în relaţia cu piaţa muncii, agenţiile locale de ocupare, autorităţile locale şi angajatorii au devenit subiecţi ai cercetării; interviurile cu reprezentanții autorităților locale și cei care oferă servicii beneficiarilor, precum și documentele utilizate de aceştia, au oferit material de analiză pentru cercetarea derulată.
Pe baza acestor activități, analizele ulterioare s-au concentrat pe identificarea intervenţiilor de succes pentru integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi de etnie romă precum şi pe analiza factorilor care generează acest potenţial de succes al respectivelor intervenţii. Conform scopului principal al proiectului, etapa următoare a vizat integrarea rezultatelor cercetării în cadrul politicilor actuale şi a practicilor utilizate în acest domeniu. Pentru a asigura un transfer eficient al cunoaşterii teoretice către practică, echipa de cercetare a colaborat cu actori relevanți din domeniul integrării sociale a categoriilor vulnerabile – reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor private, ai asociațiilor care promovează drepturile acestor persoane, precum și membri ai comunităţii academice – prin sesiuni de formare, publicaţii, grupuri consultative şi sesiuni de informare.
Rezultatele proiectului includ: 10 Rapoarte de cercetare elaborate în diferitele etape ale studiului; 16 articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate; 3 cărți de specialitate publicate; o conferinţă internaţională organizată la Timișoara (SIEO 2016); un curs post-universitar organizat la Timișoara, pentru profesioniştii implicaţi în integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi de etnie romă; precum și 2 propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ și metodologic referitor la incluziunea socială și profesională a grupurilor vulnerabile.
Conferința de încheiere a proiectului a fost precedată de 2 Sesiuni de informare cu factorii de decizie, în cadrul cărora au fost prezentate și dezbătute propunerile elaborate de către echipa de cercetare privind îmbunătățirea cadrului legislativ și metodologic referitor la incluziunea socială și profesională a grupurilor vulnerabile (persoane cu dizabilități și persoane de etnie romă). De asemenea, instituțiilor prezente la cele două evenimente le-a fost lansată invitația de a se alătura demersului de promovare a propunerilor și înaintare a acestora către autoritățile centrale de resort.
În cadrul conferinței oficiale de încheiere a proiectului, desfășurată în data de 13 aprilie, au fost prezentate rezultatele principale ale acestuia, precum și modalitățile de continuare a colaborării interinstituționale, inițiate cu ocazia activităților din proiect.
În acest sens, în cursul lunii iunie 2017, Universitatea de Vest din Timișoara va organiza un grup de lucru cu actorii instituționali locali relevanți (din domeniul serviciilor sociale din cadrul primăriilor din județul Timiș, unităților școlare, serviciilor locale de ocupare, serviciilor de îngrijire a sănătății etc.). Scopul acestui grup de lucru este acela de a colecta propuneri și sugestii de la instituțiile și organizațiile furnizoare de servicii pentru categoriile vulnerabile cu privire la teme relevante de cercetare, în vederea includerii acestora în planul de acțiune al „Rețelei Româno-Norvegiene de Cercetare în Științe Sociale”, stabilită în cadrul proiectului cu același titlu (finanțat din Fondul pentru relaţii bilaterale – Programul RO14 “Cercetare în Sectoare Prioritare”), un proiect care debutează în luna mai 2017, prin care se dorește amplificarea impactului și conferirea de sustenabilitate proiectului „E-QUAL – Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile”.
Citește și:
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Cetatea ALBA CAROLINA intră, din nou, în starea de excelență a sunetului
Un dirijor magistral, Daniel Jinga, două orchestre de instrumentiști desăvârșiți și vocile cele mai bune duc sunetul spre…
7 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Cultura materială și arta contemporană, explorate la Meron Gallery
Centrul de cultură din Cluj găzduiește, în perioada 26 iunie – 6 august, expoziția “Art/if/acts. Praxis and Liminal…
4 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
