Analize

RE/MAX: Prețurile imobilelor vor crește cu până la 10%

Cei care doresc să investească într-un imobil în acest an sunt îndemnați să nu amâne momentul, întrucât atât prețurile pentru chirie, cât și cele de cumpărare a unui imobil, își vor continua trendul ascendent, potrivit unei analize realizate de RE/MAX, liderul mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Astfel, până la finalul anului, prețurile pentru casele și apartamentele din România din zonele urbane vor crește cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016.
Dacă în 2016, în România, prețul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiștii RE/MAX anticipează o creștere situată între 8-10%. De asemenea, o evoluție asemănătoare este așteptată și în ceea ce privește chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, prețul/mp va crește cu cca. 7-10% față de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.
„Programele guvernamentale și condițiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienți aflați la prima tranzacție imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piață a crescut și valoarea ofertelor. Dacă în 2015, prețul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de cca. 440 euro, un an mai târziu, prețul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puțin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creștere mai accelerat, în linie cu tendințele europene, atât în zonele urbane, cât și în cele periferice și în orașele mai mici”, a menționat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.
Potrivit analizei RE/MAX, căutările pentru o nouă tranzacție imobiliară încep în mediul online, motoarele de căutare arătând o creștere semnificativă în 2016, mai exact de 3,5 ori față de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul „casă. Același raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie „apartament”, urmat îndeaproape de „teren”. Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil însă în ultimii 5 ani.
Situația din România este totuși asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creșterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate și în țări precum Olanda și Spania, ajungând chiar și până la 16% în Malta. De asemenea, piețele imobiliare din Portugalia, Grecia și Scoția arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacții fiind așteptat să crească și în aceste țări.
Experții din cadrul RE/MAX Europa declară că, între 2015-2016, prețurile pentru vânzarea caselor și a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evoluții pentru prețul / metru pătrat s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania și Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creștere, în Austria și Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluții de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare și închiriere este anunțată doar în Franța, Grecia și Elveția.

Locația, cel mai important criteriu în setarea prețului pentru un imobil

Unul dintre cele mai importante criterii de diferențiere a costurilor rămâne, în continuare, locația imobiliului. Potrivit lui Michael Polzler, Director General al RE/MAX Europa, zonele de aglomerare se extind treptat în Germania, în timp ce tinerii italieni preferă mai degrabă arile centrale ale marilor orașe pentru a diminua timpul dedicat navetei. La nivel european, diferența de preț dintre un apartament localizat în aria centrală versus unul situat periferic este de până la 64%, în timp ce pentru case diferența ajunge la doar 44%.
Același criteriu este determinant și în rândul românilor care cumpără sau închiriază o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitățile și facilitățile de care dispune, situația juridică și, nu în ultimul rând, vecinătățile și coproprietarii.

Cele mai scumpe case din Europa

În ceea ce privește cele mai exorbitante bugete alocate pentru o locuință în 2016, primul loc îl ocupă un apartament de lux cu o suprafață de 1.250 mp, situat în centrul orașului Amsterdam, care s-a vândut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se clasează o vilă din Elveția al cărei preț de vânzare a depășit 5,8 milioane de euro, în timp ce prețul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.
În România, cea mai valoaroasă tranzacție intermediată de RE/MAX pe segmentul rezidențial a fost de 780.000 euro și a constat într-o vilă din Cluj-Napoca.
Despre RE/MAX
Raportul RE/MAX privind situația locuințelor din Europa oferă prezentare generală a pieței imobiliare din Europa, oferind date despre dezvoltarea prețurilor bazate pe date interne ale francizelor RE/MAX.
RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 100.000 de agenţi afiliaţi în 7000 de birouri aflate în cca. 100 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de ţări, cu peste 1.600 birouri şi 17.000 de agenţi, continuând să se extindă.

Related posts

COVID-19 mărește viteza de reacție pe piața imobiliară. Cum va arăta noua normalitate?

Papuc Irina

Interzicerea articolelor din plastic afectează lanţurile de magazine şi HORECA

Traian Dan

AEROMANIA 10 ANI, un spectacol complex

Borsec, Gerovital și Arctic, pe primele poziții în top 100 cele mai puternice branduri românești 2017

Stefana Muresan

Eximtur: Cererea pentru litoralul românesc, în creştere faţă de anul trecut

Stefana Muresan

Fitch a confirmat ratingul României la BBB minus, cu perspectivă stabilă

Papuc Irina

Importanta tehnologiei în tehnicile de vânzări și marketing

Prognozele de creștere ale Aeroportului Internațional Sibiu, depășite

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș: 4,4 miliarde euro – cifra de afaceri a celor mai valoroase companii

Ligia Voro

Top 10 predicții Colliers pentru piața imobiliară în 2021. Un an al revenirii?

Ion Surdu

2018: Anul Bitcoin sau Anul Blockchain?

Raluca Ursu

Cum poate Romania sa creasca rata investitiilor straine si sa isi atinga potentialul de dezvoltare?

redactia

Profesori universitari din 12 țări, la Universitatea de Vest din Timișoara

Stefana Muresan

Cele mai sigure și cele mai nesigure orașe din România

Stefana Muresan

Gala celor mai reușite proiecte bihorene, la Muzeul Țării Crișurilor

Traian Dan

Tabletele și laptop-urile au luat locul vacanțelor de Black Friday 2020

Traian Dan

Ce conteaza in angajarea de juniori – specializarea studiilor sau programele de internship?

Pentru antreprenori, o soluție financiară de la Safety Broker

Ligia Voro

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Smartree Workforce Index: 2016 a adus salarii mai mari

Stefana Muresan

Creștere de aproape 11% a veniturilor Digi Communications NV

Traian Dan

Din trei salarii minime propuse, IMM-urile l-ar alege pe al patrulea

Traian Dan

Exporturi de peste 7 miliarde euro în Regiunea Centru, în primele opt luni din 2018. Topul județelor

redactia

Studiu: Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual 12% din cifra de afaceri pentru digitalizarea business-ului

redactia

Leave a Comment