Cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest a fost semnat miercuri. Contractul vizează finanțarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timișoara – „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.
Semnatarii contractului de finanțare au fost Excelența Sa Martin ROOS – episcop romano-catolic de Timișoara, Sorin Maxim – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operațional 2014-2020 în Regiunea Vest.
Proiectul primește finanțare în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – și prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.
Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafață totală de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care își au locul de veci în cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timișoara).
De asemenea, în vederea integrării obiectivului în circuitul turistic naţional şi international, sunt avute în vedere o serie de activități de promovare – pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naționali, internaționali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – a fost lansat în 25 mai 2016 și a avut ca termen limită pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv și are o alocare financiară de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanțare în cadrul acestui apel de proiecte.
Citește și:
Istoria, adevărul și dreptatea pe Calea partizanilor din Apuseni
Calea partizanilor din Apuseni a fost inaugurată într-un cadru festiv sâmbătă, 5 octombrie, în comuna Mărgău, județul Cluj,…
8 octombrie 2024
O parte a Inelului rutier metropolitan al Oradiei va fi deschisă în acest an
Lucrările la inelul metropolitan avansează conform graficului stabilit. Lotul 1, cuprins între Nojorid și Băile Felix, a ajuns…
8 octombrie 2024
Ambasadorul Portugaliei, Paulo Cunha Alves, în vizită la Oradea
Excelența sa Paulo Cunha Ales, ambasadorul Portugaliei în România, a făcut marți, 8 octombrie 2024 la Oradea. La…
8 octombrie 2024
Un regal al artei fotografice oferit de Summit Agro România – Expoziția și albumul „Via, vinul și bucuria de a trăi”
Vernisarea expoziției internaționale de artă fotografică „Via, vinul și bucuria de a trăi” – ediția a II-a, organizată…
7 octombrie 2024
Barnaby Palmer, dirijorul armoniei sufletelor: ”Let`s break some hearts”
De regulă, poziția dirijorului este cu fața către orchestră și cu spatele către audiență. Din când în când,…
7 octombrie 2024
Silviu Purcărete, 50 de ani de carieră în 7 zile
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova îl omagiază pe regizorul Silviu Purcărete cu un regal teatral unic. Timp…
6 octombrie 2024
Spitalul de Urgență Sibiu, proiect de 19 milioane lei pentru eficientizare energetică
Consiliul Județean Sibiu a semnat al șaselea contract de finanțare cu ADR Centru pe zona eficientizării energetice a…
5 octombrie 2024
40 km de drum nou va conecta zona Munților Apuseni & Țara Moților cu coridoare de transport importante
Reabilitarea a 40 km de drum deschide zona Munților Apuseni și o conectează la coridoarele de transport europene…
5 octombrie 2024