Cultural Fonduri Europene

Catedrala Romano-Catolică din Timișoara intră în renovare pe bani europeni

Cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest a fost semnat miercuri. Contractul vizează finanțarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timișoara – „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.
Semnatarii contractului de finanțare au fost Excelența Sa Martin ROOS – episcop romano-catolic de Timișoara, Sorin Maxim – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operațional 2014-2020 în Regiunea Vest.
Proiectul primește finanțare în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – și prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.
Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafață totală de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care își au locul de veci în cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timișoara).
De asemenea, în vederea integrării obiectivului în circuitul turistic naţional şi international, sunt avute în vedere o serie de activități de promovare – pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naționali, internaționali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – a fost lansat în 25 mai 2016 și a avut ca termen limită pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv și are o alocare financiară de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanțare în cadrul acestui apel de proiecte.

Related posts

Patrimoniul cultural evreiesc din Timişoara, promovat internaţional

redactia

Încep lucrările de restaurare, pe fonduri europene, la Castelul Corvinilor

Stefana Muresan

CJ Alba a obținut finanțare pentru redeschiderea policlinicii Spitalului Județean Alba

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Traditions

Transilvania Business

Spitalul Municipal Oradea, dotat cu aparatură medicală de 4 milioane de euro

Traian Dan

New Media Castle și experiențe unice la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Aproape 250 de milioane de euro pentru IMM-uri

Stefana Muresan

Studiul de fezabilitate pentru Complexul Sportiv de la Oradea, aprobat de CL

Traian Dan

Orașul Hațeg primește patru milioane de lei, fonduri europene, pentru instalarea unui nou sistem de iluminat public eficient

Robert Bloancă

Premiile Astra Film Festival 2018. I Am Another You, mare câștigător

redactia

Planurile urbanistice generale ale Maramureșului vor fi digitalizate

Nora Dumitrescu

Absorbţie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene

redactia

Muncipalitatea din Timişoara primeşte 140 de milioane de lei suplimentar prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

Aria naturală protejată „Coasta Lunii” din Cluj, ținta unui proiect european de conservare

redactia

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Drumul sării

Transilvania Business

Peste o sută de milioane de lei vor ajuta la dezvoltarea a 26 de firme din regiunea Vest a țării

Robert Bloancă

Şcoala elitelor arădene a renăscut pe bani europeni

Stefana Muresan

A fost lansată licitaţia pentru nou drum de legătură dintre Timşoara şi Autostrada A1

Robert Bloancă

Cererile la APIA se vor depune online

Traian Dan

Până la 7000.000 de euro, bani europeni pentru incubatoare de afaceri

Stefana Muresan

Centenarul Marii Uniri, aniversat de Muzeul de Istorie a Transilvaniei prin organizarea unui congres internaţional

Stefana Muresan

Clinicile Medici’s Timișoara investesc 1,5 milioane de euro în aparatură medicală modernă și în noua clinică de top ”Medici’s Academica”

Stefana Muresan

Târgul de Paști din Oradea va fi organizat în Piața Unirii între 10 și 20 aprilie

Traian Dan

Leave a Comment