Cultural Fonduri Europene

Catedrala Romano-Catolică din Timișoara intră în renovare pe bani europeni

Cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest a fost semnat miercuri. Contractul vizează finanțarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timișoara – „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.
Semnatarii contractului de finanțare au fost Excelența Sa Martin ROOS – episcop romano-catolic de Timișoara, Sorin Maxim – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operațional 2014-2020 în Regiunea Vest.
Proiectul primește finanțare în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – și prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.
Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafață totală de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care își au locul de veci în cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timișoara).
De asemenea, în vederea integrării obiectivului în circuitul turistic naţional şi international, sunt avute în vedere o serie de activități de promovare – pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naționali, internaționali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – a fost lansat în 25 mai 2016 și a avut ca termen limită pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv și are o alocare financiară de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanțare în cadrul acestui apel de proiecte.

Related posts

Trafic fluent pe Centura Oradiei prin finalizarea bretelei din zona Universității

Traian Dan

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” și-a desemnat concurenții

Ligia Voro

UBB, singura universitate din România în clasamentul internațional al universităților Leiden Ranking

Stefana Muresan

Maramureș – Fazarea unui proiect de 14 mil. de euro, aprobat de Comisia Europeană

Stefana Muresan

Clujul, pe harta mondială a științelor exacte. Sprijin financiar de 450.000 de lei din partea CJ

Stefana Muresan

31 de proiecte europene trimise spre finanțare din “capitala” Sălajului

Nora Dumitrescu

Cel mai mare proiect de infrastructură mare din Timişoara, pasaj subteran de 30 mil. euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Clujul va putea accesa direct fonduri europene

Stefana Muresan

Evoluția agriculturii după aderarea României la Uniunea Europeană

Transilvania Business

Toate proiectele Aradului depuse în POR sunt finanțate

redactia

Terenul pentru TETAPOLIS, la CJ Cluj

Stefana Muresan

Aradul, proiecte europene în valoare de 147 milioane de euro

redactia

Fonduri de aproximativ 158 milioane de lei atrase în Regiunea Vest pentru îmbunătățirea serviciilor medicale

redactia

Spitalul judeţean şi cel municipal din Oradea, reabilitate cu fonduri europene de 12 mil. euro

Stefana Muresan

Complex sportiv multifuncțional și de agrement construit la Oradea

Traian Dan

Noi ghiduri privind Sprijinirea dezvoltării urbane, în consultare publică

Stefana Muresan

Oraşul Buziaş din Timiş primeşte patru milioane de euro prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

„Ambulanța pentru monumente”, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu: „O inițiativă puternică ce poate fi adaptată pentru alte țări din Europa”

Ion Surdu

Oradea investește peste 6 milioane de euro în 12 hectare de spații verzi

Traian Dan

Proiect european de 7,9 mil. lei pentru achiziţionarea de echipamente medicale la spitalul judeţean din Sfântu Gheorghe

Stefana Muresan

4,7 milioane de euro pentru un centru educațional performant la Marghita

Traian Dan

UBB lansează bursa "David Prodan", dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria românilor şi a Transilvaniei

Stefana Muresan

Universitatea de Științe Agricole din Timișoara – proiect de finanțare a noilor afaceri, valoare totală de 15,4 mil. lei

Stefana Muresan

Corina Crețu a aprobat finanțarea a trei proiecte de infrastructură rutieră, printre care o secțiune din autostrada Lugoj-Deva

Stefana Muresan

Leave a Comment