Economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, a estimat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, față de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie de BERD.
Este cel mai ridicat nivel de creștere din rândul statelor europene în care activează BERD. Anul viitor, creșterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituția financiară internațională.
“După un avans de 3,9% în 2015, economia României a crescut cu 4,8% în 2016, sprijinită de cererea internă solidă. Principalul motor de creștere a economiei în această perioadă a fost consumul privat, pe fondul unui venit disponibil mai ridicat (sprijinit de reducerea TVA și de majorarea salariilor), îmbunătățirii pieței forței de muncă și al inflației scăzute. Consumul va continua să stimuleze creșterea în 2017 și în 2018, sprijinit de o nouă creștere a salariului minim și a salariilor din sectorul public, care fac parte din promisiunile electorale ale formațiunii politice aflată la guvernare — PSD”, apreciază BERD, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma majorării salariilor, cheltuielile guvernamentale vor rămâne probabil la un nivel ridicat în 2017, existând riscul depășirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB, avertizează instituția financiară internațională. Investițiile private vor fi sprijinite de anularea taxei pe construcții și de costul scăzut record al finanțării.
Pe de altă parte, perspectivele mai bune de creștere ale partenerilor economici ai României vor dor duce la o ușoară îmbunătățire a exporturilor nete, deși consumul intern va compensa o parte din aceste evoluții, apreciază BERD.
BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a șasea țară în topul principalilor beneficiari de investiții BERD.
La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat recent de instituția financiară internațională.
Citește și:
Turismul este pe cale să atingă nivelurile de dinaintea pandemiei
Turismul este pe cale să atingă nivelurile de dinaintea pandemiei, dar cu fiecare an tendințele evoluează. În timp…
2 octombrie 2023
Gala The Voices of Business Bihor 2023, organizată în 18 octombrie la Oradea
Ultima gala din seria The Voices of Business 2023 (a 2-a ediție) va fi organizată de Transilvania Business…
1 octombrie 2023
Strugurii par a fi tot mai acri pentru experţii Uniunii Europene
Strugurii şi plantaţiile de viţă de vie au devenit subiect de reproş la adresa sectorului vitivinicol din partea…
28 septembrie 2023
Eliminarea facilităților fiscale din domeniul IT accelerează criza de piața muncii
Impozitarea veniturilor de peste 10.000 de lei îi poate determina pe angajatori să se orienteze spre candidați mai…
28 septembrie 2023
4 din 10 angajați, nemulțumiți de salariu
42% cred că o discuție cu managerul pe acest subiect le-ar putea aduce o majorare de maximum 10%.…
22 septembrie 2023
Eveniment EU GREEN la Universitatea Oradea
Prima întâlnire a Grupului de lucru „Accesibilitate, Incluziune, Diversitate”, care funcționează în cadrul EU GREEN, va avea loc…
20 septembrie 2023
Fermierii beneficiari de fonduri europene, verificați de experții OJFIR Bihor
Noi linii de finanțare implementate prin noul Plan Național Strategic (PNS) se vor deschide curând. Piețele din…
20 septembrie 2023
Lecții despre cum să-ți crești afacerea și importanța mentorilor, la ScaleOut Oradea
Acestea au fost oferite în cadrul ScaleOut Oradea 4×10, eveniment organizat de Romanian Business Leaders (RBL) și ING…
15 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
