Prima fabrică din produse de lapte de bivoliţă din Cluj va fi funcţională de luna viitoare. Investiţia fermierilor din Dej se ridică la 2,5 milioane de euro, din fonduri proprii şi din credite bancare, potrivit ziuadecj.realitatea.net.
Unitatea de producţie din Dej are o capacitate de procesare de 50.000 de litri pe zi, dar producţia va începe cu o cantitate mai mică de lapte de bivoliţă, de 2.000 de litri, iar dacă lucrurile merg bine să ajungă la 5.000 de litri. Planul a fost conceput încă din 2007, însă va fi pus în practică de-abia din 2017 fiindcă, în lipsa subvenţiilor din partea statului pentru această specie, efectivele au scăzut mult în România, de la 60.000 la 16.000 de capete.
Călin Zanc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli Transilvania, a declarant pentru sursa citată că investiția în acest proiect s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, atât din fonduri proprii, cât şi din credite bancare.
Laptele de bivoliţă are un conţinut în grăsime de 7,5-8%, dublu faţă de cel de vacă, iar conţinutul de colesterol este la jumătate faţă de acesta. O bivoliţă trăieşte până la 30 de ani şi dă lapte timp de 18-20 de ani. Laptele de bivoliţă are cu 40% mai multe proteine, cu 58% mai mult calciu, este bogat în magneziu, potasiu, fosfor, sursă de vitaminele B12, E, A şi riboflavină, necesară pentru formarea anticorpilor, a celulelor pielii şi a celulelor roşii ale sângelui.
Citește și:
Vinuri românești de înaltă calitate la Ro Wine Cluj-Napoca 2024
Festivalul Ro Wine a adus la Cluj-Napoca, în perioada 20-21 aprilie 2024, vinuri premiate și premiabile, selecționate de…
23 aprilie 2024
Restaurantul Kibuț din Gărâna, Banatul Montan, candidează la Destinația anului
Viața la țară în cel mai frumos sătuc din România, Gărâna, cu cea mai firească poetică a spațiului.…
23 aprilie 2024
STIHL, ce va deschide o fabrică la Oradea, și-a prezentat bilanțul pe 2023 și strategia de viitor
Grupul STIHL, unul dintre cei mai mari producători de ferăstraie cu lanț și echipamente electrice pentru exterior, și-a…
23 aprilie 2024
Măcelarii de elită ai României se vor antrena la Cluj
Țara noastră este singura țară din Sud-Estul Europei care va concura în competiția World Butchers’ Challenge (WBC). 10…
22 aprilie 2024
Zootehnia Transilvaniei, între transhumanță și garduri virtuale
Fermierii care mizează pe pășunat și produsele bio trebuie să adapteze tehnologiei și rețelelor sociale, susțin experții de…
21 aprilie 2024
Solicităm Amazon să modifice categoria unor cărți de la gastronomie la fantasy
Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată Amazon, ca unor cărți…
21 aprilie 2024
RO-Wine, ediția clujeană de primăvară, o primă zi spectaculoasă
Vinurile premium şi superpremium au festivalul lor și acesta e RO-Wine, care a debutat la Cluj-Napoca în 20…
21 aprilie 2024
Peste 13 milioane de euro pentru GAL-urile din județul Bihor pentru dezvoltare
A fost publicat raportul de selecție intermediar a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL), sesiunea 01/2023, propuse spre finanțare…
17 aprilie 2024