Autoritățile antitrust și-au dat acordul pentru fuziunea dintre compania americană Greenbrier și Astra Rail Management, afacere înființată de omul de afaceri Cristian Burci, ce are trei unități de producție a acestora, la Arad, Turnu Severin și Caracal.
La 18 mai 2017, Greenbrier Companies, Inc. şi Astra Rail Management GmbH au anunţat că fuziunea planificată pentru înfiinţarea Greenbrier-Astra Rail a primit toate aprobările solicitate de autorităţile europene antitrust relevante, potrivit clubferoviar.ro.
Tranzacţia va fi încheiată la 1 iunie 2017 şi combină operaţiunile Greenbrier Europe cu cele ale Astra Rail pentru a crea o activitate europeană complexă de producţie, inginerie şi reparaţie a vagoanelor de marfă.
Activitatea principală a companiei se va desfăşura în Polonia şi România, iar sediul acesteia va fi stabilit în Olanda. Greenbrier-Astra Rail va avea aproape 4.000 de angajaţi şi 6 unităţi de producţie în Europa.
În octombrie 2016, Greenbrier a încheiat un acord cu Astra Rail Management GmbH pentru a forma o nouă companie, Greenbrier-Astra Rail, care va produce vagoane de marfă şi va furniza servicii de inginerie şi reparaţii.
Greenbrier-Astra Rail va fi controlată de Greenbrier cu o cotă de aprox. 75%. Compania combinată va fi formată din operaţiunile europene ale Greenbrier cu sediul în Swidnica, Polonia, şi Astra Rail, cu sediul în Germania şi Arad, România.
Ca plată parţială pentru cota sa majoritară, Greenbrier va plăti Astra Rail o sumă totală de 60 de milioane de euro (30 de milioane de euro la încheierea acordului şi 30 de milioane de euro la 12 luni după semnarea acordului).
Compania americană Greenbrier proiectează, construieşte şi comercializează vagoane de marfă în America de Nord, America Latină şi Europa. Ea deţine 8.000 de vagoane pe care le închiriază şi oferă servicii de administrare pentru peşte 266.000 de vagoane.
Cu o experienţă de 130 de ani, Astra Rail Industries are o capacitate de 5.000 de vagoane pe an, fiind considerată unul dintre cei mai mari producători de vagoane de marfă din Europa. Activitatea Astra Rail include servicii de dezvoltare, proiectare şi testare, dar şi producţia vagoanelor de marfă şi a boghiurilor, modernizarea, revizia şi reparaţia vagoanelor, precum şi procesarea componentelor din oţel şi a celor mecanice. Spaţiul de producţie Astra are o suprafaţă de 35 hectare, iar compania deţine un centru de testare.
Astra Rail a fost preluată în 2012 de către investitorul german Thomas Manns de la omul de afaceri autohton Cristian Burci. În 2009, anterior intrării in insolvență, International Railway Systems, companie rebotezată mai târziu Astra Rail, asigura 1,1% din exporturile României și era cel mai mare producător european de vagoane, cu 20% din cota de piață.
Citește și:
Hidroelectrica semnează cu UCMR pentru transferul de afacere
Hidroelectrica a semnat astăzi contractul cadru pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCMR),…
8 decembrie 2023
Azomureș nevoit să-și suspende producția de amoniac și îngrășăminte în luna decembrie
Azomureș, un important producător român de îngrășăminte, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, din…
8 decembrie 2023
Ambasadorul Germaniei, la Oradea: interes major pentru investiția Stihl
Ambasadorul Germaniei în România, Excelența Sa Peer Gebauer a vizitat din nou Oradea. De această dată, dr. Gebauer…
7 decembrie 2023
100% din ambalajele produselor de pe rafturi vor fi din Sistemul Garanție-Returnare până la 30 iunie 2024
100% din ambalajele produselor de pe rafturi vor fi din Sistemul Garanție-Returnare până la 30 iunie 2024. Noul…
7 decembrie 2023
Managerul fabricii Bosch din Cluj devine profesor onorific al Universității Tehnice
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) i-a acordat titlul de profesor onorific lui Huseyin Ozmeral, Senior Vice President, General…
6 decembrie 2023
25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara
20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în…
6 decembrie 2023
Politehniștii clujeni au vizitat parcul industrial din Șieu-Măgheruș
Grupul aflat în vizită de studiu provine de la Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor a Universității Tehnice din…
5 decembrie 2023
TeraPlast și-a deschis halele investitorilor
Cel mai mare producător român de materiale de construcții a organizat o zi specială dedicată investitorilor. “Am participat…
5 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
