Absolvenții clasei a 8-a care doresc o carieră în domeniul comerțului se pot înscrie începând cu 12 iunie la o școală profesională în sistem dual
Școala de Carte și Meserii dă startul la înscrieri pentru viitoarea lor carieră.
Înscrierile au loc în două sesiuni: 12 – 16 iunie și 26 – 30 iunie. Pentru clasele de comerciant-vânzător, desfășurate de Școala de Carte și Meserii, elevii se pot înscrie la secretariatele liceelor partenere:
– în București Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân,
– în Ilfov/Buftea Liceul Barbu A. Știrbey,
– în Brașov Colegiul Economic Andrei Bârseanu,
– în Sibiu Colegiul Economic George Bârseanu,
– în Timișoara Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu.
Pentru înscrierea la clasa de învățământ profesional în sistem dual sunt necesare următoarele documente: fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală.
Între 3 și 6 iulie, elevii înscrişi vor avea o scurtă întrevedere cu reprezentanți ai liceelor partenere și ai companiilor pentru a se cunoaște și a-și exprima motivația de a participa în acest program.
Programul Școala de Carte și Meserii se desfășoară în parteneriat de către companiile cu capital german HORNBACH, LIDL și PENNY Market și este susținut de Camera de Comerţ și Industrie Româno-Germană (AHK România) în sistemul de învățământ profesional dual, nou introdus în sistemul de învățământ profesional de stat. Învățământul profesional dual se adresează tinerilor absolvenți de clasa a 8-a până la vârsta de 26 de ani care au înclinații practice și își doresc să urmeze o frumoasă carieră în comerț. În acest sistem există o îmbinare între teorie și practică, în clasa a X-a si a XI-a elevii urmând să fie 2-3 zile pe săptămână în companie pentru a-și dezvolta abilitățile practice, necesare meseriei, iar în restul timpului își vor însuși cunoștințele teoretice în cadrul liceului.
Companiile se vor implica activ în formarea tinerilor, incluzându-i pe aceștia în echipa lor, dându-le acces la formări de calitate, oferindu-le mentorat și susținere pe întreaga perioada de 3 ani a acestei formări. După absolvire elevii vor putea fi angajați în companiile unde au făcut practică şi pot continua cariera în comerţ. Totodată, după absolvirea formării în sistem dual pot să îşi continue studiile, să dea examenul de Bacalaureat şi chiar să urmeze o facultate, dacă îşi doresc acest lucru.
Pe perioada şcolarizării elevii beneficiază lunar de bursă de 400 RON (200 RON din partea statului, 200 RON din partea companiei), decont de transport şi masă de prânz pe perioada practicii, asigurate de companie.
Școala profesională este piatra de temelie a unei cariere de succes!
Şcoala de Carte şi Meserii este un program de formare profesională realizat după metoda germană, adică o îmbinare bine echilibrată între teorie şi practică. Programul durează trei ani şi este realizat de companiile HORNBACH România, LIDL România şi Penny Market în parteneriat cu cinci licee din ţară. La finalizarea cursurilor, elevii obțin o diplomă recunoscută internaţional în meseria de comerciant-vânzător, precum şi oportunitatea de angajare într-una din cele trei companii partenere. Totul se desfăşoară sub atenta supraveghere a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), în baza unui contract între elev, părinte, companie şi şcoală.
Citește și:
S-au depus ofertele pentru proiectarea și execuția lucrărilor la restul de drum neexecutat al drumului de legătură A1 Arad – Timișoara – DN 69
La DRDP Timișoara a avut loc, în 4 decembrie 2023, depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului…
4 decembrie 2023
Uzina Mecanică din Cugir a lansat o nouă licitație pentru creșterea capacității de fabricație a muniției
Uzina Mecanică din Cugir investește într-o mașină de prelucrat canal de extracție și lungime tub, pentru dotarea Secției…
4 decembrie 2023
CNAIR va avea 5 contracte de concesiune pe segmente de autostradă în Transilvania, din cele 12 la nivel național
CNAIR a anunțat luni, 4 decembrie, concesionare cu numărul PC 1002551, pentru atribuirea prin licitație deschisă a unui…
4 decembrie 2023
Bătaie pe obligațiunile Băncii Transilvania. Cerere de 1,5 miliarde de euro
Banca Transilvania (BT) a reușit să plaseze a doua emisiune de obligațiuni MREL pe piețele financiare internaționale în…
4 decembrie 2023
La Sebeș au început lucrările pentru Centrul comunitar multifuncțional
După realizarea unei expertize tehnice a fostei clinici de fizioterapie din Sebeș, aici au fost demarate lucrările de…
4 decembrie 2023
DEER instalează o stație de transformare de 27 milioane € în Someșeni
Investiția energetică din cartierul municipiului Cluj-Napoca va fi realizată din bani europeni și ajutor de stat. Contractul de…
4 decembrie 2023
Peste 73 de kilometri de drumuri, în valoare de circa 633 mil lei construite și reabilitate în Bihor
Miercuri, 29 noiembrie, s-a semnat primul contract de finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, fonduri europene,…
4 decembrie 2023
AZOMUREȘ. Industrie sustenabilă pentru agricultură sustenabilă
O provocare cheie pentru sectorul agricol din zilele noastre este asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere,…
4 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
