Transilvania Business
Cultural

Premierul luxemburghez Xavier Bettel, oaspetele CJ Sibiu într-o incursiune în tradițiile românești și săsești

Președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean a fost, duminica, gazda prim-ministrului luxemburghez Xavier Bettel, care și-a dorit să cunoască împrejurimile Sibiului, după ce a participat la ceremoniile dedicate aniversării a 10 ani de la succesul Programului Capitală Culturală Europeană. Delegația luxemburgheză a vizitat Muzeul ASTRA, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu. Aici oaspeţii au degustat specialități tradiționale la Târgul de Țară și au avut ocazia să cunoască meșteșugari locali din Arpaș, însoțiți de primarul comunei, Constantin Văcariu.
“Muzeul ASTRA reprezintă o punte între trecut şi viitor, un punct de întâlnire a civilizaţiilor europene, un loc în care Luxemburgul se regăseşte şi în care influenţe diverse se reunesc pentru a crea noi oportunităţi. (…) Mă bucur de viitoarele colaborări între Luxemburg şi România, dar mai ales de cele între Sibiu şi Luxemburg” a declarat prim-ministrul luxemburghez.
Vizita a continuat la Biserica Evanghelică din Cisnădie, unde oaspeții luxemburghezi au fost întâmpinați de membri ai comunității săsești cu care au vorbit în idiomul luxemburghez, bucurându-se să descopere asemănări lingvistice care indică rădăcinile istorice comune. Premierul a fost interesat să afle dacă tinerii mai învață limba săsească, iar momentul s-a încheiat cu intonarea unui cântec ce reprezintă un motto semnificativ pentru sași, care se regăsește ca inscripție și pe clădiri din Luxemburg: „Vrem să rămânem ceea ce suntem”.
Din delegaţia oficială au mai făcut parte Lilian Zamfiroiu Ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, Christian Biever, Ambasadorul Luxemburgului în România, Daniel Plier, noul consul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Luxemburg care au lucrat împreună cu echipa Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.
Tot în cinstea aniversării relaţiilor cu Marele Ducat de Luxemburg, Consiliul Judeţean Sibiu a organizat sâmbătă, 17 iunie, o seară românească la Hanul Tulgheş din Pădurea Dumbrava, care s-a bucurat de prezenţa Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Comentarii

Comentarii

Related posts

CJ | Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Primăria Oradea va reabilita Palatul Episcopiei Greco-Catolice, distrus de un incendiu

Ligia Voro

FICT aduce la Cluj oferta de carte a peste 50 de edituri și întâlnirea cu scriitori europeni

redactia

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More