Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

După ce a fost salvată de Remus Borza (Euro Insol), Hidroelectrica raportează un profit uriaş

“Hidroelectrica” a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane lei, cu 154,6 milioane lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere cu 26% faţă de 2016, potrivit unui comunicat al companiei.
De asemenea, producţia la cinci luni este de aproximativ 6,5 TWh, în scădere de la 7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.
“Perioada a fost marcată de apelări cu caracter excepţional pe piaţa de echilibrare, Hidroelectrica fiind un factor de stabilitate al Sistemului Energetic Naţional”, susţine compania.
Cifra de afaceri înregistrată în primele cinci luni a fost 1,436 miliarde lei, faţă de 1,296 miliarde lei în perioada similară din 2016, crescând cu 11%.
“Performanţele Hidroelectrica în condiţii hidrologice deficitare, exprimate prin cifra de afaceri şi profitul brut, sunt mai bune decât în perioada similară a anului 2016 şi reflectă măsurile de eficientizare continuate de societate”, precizează reprezentanţii companiei.
Recent, acţionarii “Hidroelectrica” au decis acordarea de dividende în valoare totală de 1,035 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat anul trecut, care s-a ridicat la 1,22 miliarde lei, arată un raport publicat pe site-ul companiei, conform News.ro.
“Fondul Proprietatea” (FP), acţionar minoritar al “Hidroelectrica”, ceruse ca producătorul de energie să le repartizeze acţionarilor tot profitul net realizat de anul trecut sub forma dividendelor, care s-a ridicat la 1,22 miliarde de lei, dar şi încă un miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare.
În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut.
Ministerul Energiei (cu 80,05% din acţiuni) va încasa dividende în sumă de 829,12 milioane lei, în timp ce FP va lua dividende de 206,5 milioane lei.
Restul de 10% din profitul net raportat pentru 2016, de 115,07 milioane lei, va fi repartizat la alte rezerve constituite ca surse proprii de finanţare.
Acţionarii au mai decis ca societatea să repartizeze “rezultatul reportat pentru acoperirea soldului debitor al contului contabil 1174, în sumă de 700,4 milioane lei”.
Avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al societăţii, spunea recent că producătorul de energie ar trebui să dea dividende de 50-60% din profitul net realizat anul trecut, şi nu de 90%, cum a decis Guvernul în ceea ce priveşte companiile de stat.
“Hidroelectrica” are acum rezerve de 2,2 miliarde lei, adică 500 milioane euro cash în depozite bancare, au anunţat recent reprezentanţii companiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Începe construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti

Articolul următor

General Electric va furniza tehnologia de bază pentru noua centrală de la Iernut

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share