Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asigurări de la OCPI Cluj. Cadastru până în 2023

Cum a evoluat piața imbobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
 
Ultima prezentare a primei zile de conferințe i-a aparținut lui Emil Mănășturean, Director, OCPI Cluj, care a vorbit despre “Noutăți referitoare la Programul Național de Cadastrare și Carte Funciară – 2017”.
Proiect ambițios, înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară vizează: realizarea planului cadastral-reflectarea reală a imobilelor și a suprafețelor, înscrierea posesiei în lipsa actelor de proprietate, deschiderea cărților funciare și dezbaterea succesiunilor. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat un protocol cu Camera Națională a Notarilor Publici pentru a avea cetățenii dezbaterea gratuită a succesiunilor.
“Această înregistrare sistematică gratuită va produce un salt cadastral real, cu limitele imobilelor, suprafețele corecte, noi momentan ne raportăm la planurile întocmite în perioada austro-ungară”, a subliniat Emil Mănășturean.
Programul este estimat la 1,2 miliarde de euro, din care venituri proprii ale ANCPI 4.050.885 mii lei, fonduri externe nerambursabile – 1.408.010 mii lei, iar diferența fonduri din bugetele locale, fiind vizate 40 milioane de imobile, din care 8 milioane în rural, diferența în mediul urban. Până la 21 februarie 2017, erau înregistrate în sistemul informatic 9.478.040 de imobile. Pentru 2017-2018, Consiliul de Administrație al ANCPI a aprobat finanțarea UAT-urilor pentru lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, alocând un buget de 150.000 lei (inclusiv TVA) per UAT cu maxim 60 lei/CF (inclusiv TVA).
Dezideratul ANPCI este ca până în 2023 să fie încheiată cadastrarea la nivelul tuturor UAT-urilor.
Ligia VORO
 
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Avocatul și rolul său în real estate

Articolul următor

Rombat din Bistriţa, profit triplat anul trecut

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share