Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asigurări de la OCPI Cluj. Cadastru până în 2023

Cum a evoluat piața imbobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
 
Ultima prezentare a primei zile de conferințe i-a aparținut lui Emil Mănășturean, Director, OCPI Cluj, care a vorbit despre “Noutăți referitoare la Programul Național de Cadastrare și Carte Funciară – 2017”.
Proiect ambițios, înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară vizează: realizarea planului cadastral-reflectarea reală a imobilelor și a suprafețelor, înscrierea posesiei în lipsa actelor de proprietate, deschiderea cărților funciare și dezbaterea succesiunilor. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat un protocol cu Camera Națională a Notarilor Publici pentru a avea cetățenii dezbaterea gratuită a succesiunilor.
“Această înregistrare sistematică gratuită va produce un salt cadastral real, cu limitele imobilelor, suprafețele corecte, noi momentan ne raportăm la planurile întocmite în perioada austro-ungară”, a subliniat Emil Mănășturean.
Programul este estimat la 1,2 miliarde de euro, din care venituri proprii ale ANCPI 4.050.885 mii lei, fonduri externe nerambursabile – 1.408.010 mii lei, iar diferența fonduri din bugetele locale, fiind vizate 40 milioane de imobile, din care 8 milioane în rural, diferența în mediul urban. Până la 21 februarie 2017, erau înregistrate în sistemul informatic 9.478.040 de imobile. Pentru 2017-2018, Consiliul de Administrație al ANCPI a aprobat finanțarea UAT-urilor pentru lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, alocând un buget de 150.000 lei (inclusiv TVA) per UAT cu maxim 60 lei/CF (inclusiv TVA).
Dezideratul ANPCI este ca până în 2023 să fie încheiată cadastrarea la nivelul tuturor UAT-urilor.
Ligia VORO
 
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Avocatul și rolul său în real estate

Articolul următor

Rombat din Bistriţa, profit triplat anul trecut

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share