Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
Ionuţ Țața, Preşedinte, Iceberg – Clusterul pentru Inovare şi Cercetare, ne-a purtat în viitor, plecând de la tema prezentării sale: „The smart city hype shaping Real Estate Trends”, o altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă smart city.
Ionuț Țața după ce a ironizat subtil titlurile de orașe smart city pe care și le arogă mai multe localități urbane de pe la noi din țară, ne-a prezentat un model de smart city din punct de vedere al administrației “în care nu avem o dominanță tehnologică, în care nu avem niște firme care ne vând niște tehnologie drăguță, un centru de date lucios, în țiplă, pe care să îl instalăm fără să știm să îl folosim, pentru că IT-iștii din primărie sunt plătiți cu 1400 de lei și atunci nu vor fi cei mai buni IT-iști din piață și un oraș în care avem niște factori excepționali care sunt capabili să facă politici publice în zona de smart city și, în același timp, să înțeleagă, să proceseze, să folosească datele”.
Momentan, a punctat speakerul, smart city este un puzzle din care lipsesc 85 % din piese, dintre care piese esențiale.
În toată această ecuație, un rol important ar trebui să îl joace cetățenii, oamenii care trăiesc în oraș și care au capacitatea de a contribui, de a participa și de a accelera dezvoltarea unui oraș inteligent.
Iar forțându-ne să ne închipuim, să vedem în viitor cu ochii minții, acesta ne-a oferit o fărâmă de ce ar putea fi viitorul și nu foarte departe, în 2030. Citând un articol intitulat “Bine ați venit în 2030, nu dețin nimic, nu am intimitate, dar viața nu a fost niciodată mai bună”, Ionuț Țața ne-a introdus într-o lume care devine mai simplistă și mai simplificată. Am călătorit apoi prin lumea viitorului, oprindu-ne în fabricile constructorilor de camioane autonome Daimler și Volvo și prin parcurile de business care nu mai sunt deținute de dezvoltatori în Olanda.
“Cred că este responsabilitatea unor orașe deschise la minte să exploreze niște modele, să fie conștiente de ele, să fie pregătite pentru ceea ce urmează. Cred că Clujul este un oraș care poate să fie avangardist și să impună un ritm de dezvoltare pentru restul țării. Pentru ca dacă nu în Regiunea Nord-Vest doar nu în regiunea Sud-Est”, a concluzionat Ionuț Țața, nu înainte de a spune că dezvoltarea într-o asemenea direcție ar putea determina oameni să rămână în țară și să investească observând ceea ce se întâmplă la Cluj-Napoca, Timișoara etc.
Ligia VORO
Citește și:
Trei orașe din Ardeal în Top 3 pe țară la secțiunea Managementul deșeurilor
În urma Raportului național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale – „Cetățeni activi pentru servicii publice de…
25 iunie 2022
Start-up Nation aproape de start
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 24 iunie 2022, procedura finală de implementare a programului pentru stimularea…
25 iunie 2022
Simtel va construi 18 centrale fotovoltaice pentru Carmistin
Compania de inginerie și tehnologie Simtel Team va ridica mai multe centrale fotovoltaice, multe în zona Transilvaniei pentru…
25 iunie 2022
RAAL va primi o finanțare de 5 milioane euro de la CEC Bank
CEC Bank a acordat producător de sisteme de răcire RAAL Bistrița o finanțare de 5 milioane de euro…
25 iunie 2022
Aeroportul Cluj: “Creșterea bruscă a traficului a produs foarte multe întârzieri”
Lipsa de personal în mai multe sectoare aeriene a generat multe întârzieri și anulări de curse, constată David…
25 iunie 2022
Drumul expres Arad – Oradea va fi împărțit pe trei tronsoane
Încă o noutate cu privire la proiectul drumului expres Arad-Oradea. Printr-o adresă transmisă joi, 23 iunie 2022, Consiliului…
24 iunie 2022
Freyrom va construi cele cinci pasaje din Piața Emanuil Gojdu Oradea
A fost semnat contractul pentru obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din…
24 iunie 2022
S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de gaz în Zona Metropolitană Oradea
Vineri, 24 iunie, la sediul Consiliului Județean Bihor, s-a semnat contractul pentru finanțarea din fonduri europene a lucrărilor…
24 iunie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Un nou proiect pentru DAW Bența România
Conducerea societății DAW Bența România SRL, […]
25 iunie 2022
Hotărâre care vizează Parcul Industrial Mureș, modificată
Aleșii județeni au aprobat marți, 21 iunie, […]
25 iunie 2022
Creșteri de tarife la apă și canalizare-epurare în zona Luduș – Miheșu de Câmpie
Aleșii județeni au aprobat marți, 21 iunie, […]
24 iunie 2022
”Din Livada”, poveste de succes cu gust natural de cireșe
Zona Reghin-Batoș oferă numeroase şanse de […]
23 iunie 2022
Zonă de agrement, în pregătire lângă Complexul ”Weekend”
Reprezentanții societății Anvergo SRL Târgu […]
23 iunie 2022
Târgu Mureș: Detalii despre mega-investiția Delgaz Grid de pe strada Gheorghe Doja
Delgaz Grid derulează în această perioadă, pe […]
23 iunie 2022
Azomureș suspendă temporar producția de amoniac
Piața europeană a gazelor naturale a […]
22 iunie 2022
Ștefan Ormenișan, despre rădăcinile transilvănene și Mindthegap la TEDx Cornișa
Piesa de puzzle a domeniului antreprenoriatului […]
22 iunie 2022