Cluj IT&C Real Estate Slider

Ionuț Țața, o viziune cu aparență futuristă despre smart city

Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
 
Ionuţ Țața, Preşedinte, Iceberg – Clusterul pentru Inovare şi Cercetare, ne-a purtat în viitor, plecând de la tema prezentării sale: „The smart city hype shaping Real Estate Trends”, o altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă smart city.
Ionuț Țața după ce a ironizat subtil titlurile de orașe smart city pe care și le arogă mai multe localități urbane de pe la noi din țară, ne-a prezentat un model de smart city din punct de vedere al administrației “în care nu avem o dominanță tehnologică, în care nu avem niște firme care ne vând niște tehnologie drăguță, un centru de date lucios, în țiplă, pe care să îl instalăm fără să știm să îl folosim, pentru că IT-iștii din primărie sunt plătiți cu 1400 de lei și atunci nu vor fi cei mai buni IT-iști din piață și un oraș în care avem niște factori excepționali care sunt capabili să facă politici publice în zona de smart city și, în același timp, să înțeleagă, să proceseze, să folosească datele”.
Momentan, a punctat speakerul, smart city este un puzzle din care lipsesc 85 % din piese, dintre care piese esențiale.
În toată această ecuație, un rol important ar trebui să îl joace cetățenii, oamenii care trăiesc în oraș și care au capacitatea de a contribui, de a participa și de a accelera dezvoltarea unui oraș inteligent.
Iar forțându-ne să ne închipuim, să vedem în viitor cu ochii minții, acesta ne-a oferit o fărâmă de ce ar putea fi viitorul și nu foarte departe, în 2030. Citând un articol intitulat “Bine ați venit în 2030, nu dețin nimic, nu am intimitate, dar viața nu a fost niciodată mai bună”, Ionuț Țața ne-a introdus într-o lume care devine mai simplistă și mai simplificată. Am călătorit apoi prin lumea viitorului, oprindu-ne în fabricile constructorilor de camioane autonome Daimler și Volvo și prin parcurile de business care nu mai sunt deținute de dezvoltatori în Olanda.
“Cred că este responsabilitatea unor orașe deschise la minte să exploreze niște modele, să fie conștiente de ele, să fie pregătite pentru ceea ce urmează. Cred că Clujul este un oraș care poate să fie avangardist și să impună un ritm de dezvoltare pentru restul țării. Pentru ca dacă nu în Regiunea Nord-Vest doar nu în regiunea Sud-Est”, a concluzionat Ionuț Țața, nu înainte de a spune că dezvoltarea într-o asemenea direcție ar putea determina oameni să rămână în țară și să investească observând ceea ce se întâmplă la Cluj-Napoca, Timișoara etc.
Ligia VORO

Related posts

Business Networking Party la Iasi

Ionut Oprea

Zboruri spre Atena de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, operate de cea mai mare companie aeriană din Grecia

Stefana Muresan

Recomandările lui Daniel Metz (NTT DATA) pentru menținerea IT-ului la Cluj

Stefana Muresan

Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui nou atac de tip phishing

Papuc Irina

Umbrărescu, cel mai bine plătit drumar român în 2017. Peste 70% din plățile realizate de CNAIR, în conturile constructorilor străini pentru lucrări în Transilvania

Stefana Muresan

Pharma Points, aplicația gratuită care îți spune în ce farmacie găsești medicamentul de care ai nevoie

Papuc Irina

Oradea a cumpărat 2.000 de termometre cu infraroşu pentru testarea populaţiei

Traian Dan

Întâlnire de gradul zero la Cluj: ministrul Transporturilor – Alianța Vestului

Nora Dumitrescu

New entry on the Romanian retail market: Nr1 Fitness opens its first location, with a 24/7 open program, in Rotar Park Residence

Papuc Irina

Romgaz atenţionează Ambasada Spaniei în legătură cu situaţia Centralei Iernut

Ionel Albu

Elevii din Baia Mare învață antreprenoriat și inovație în IT

Ligia Voro

Bistriţa Retail Park, în linie dreaptă

Stefana Muresan

Rohde&Schwarz Topex închiriază 8.000 mp în myhive IRIDE |nineteen, tranzacție Crosspoint

Ligia Voro

Impactul Google în România: afaceri anuale de 4,3 miliarde de lei

Papuc Irina

Excelența în învățământul profesional dual, premiată

Ligia Voro

Consorțiul Universitaria și BCR, primul think tank universitar pentru leadership şi politici publice

Stefana Muresan

Un miliard de euro acordat drept sprijin pentru IMM-urile din România

Traian Dan

Noi avocați asociați la POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII

Ionut Oprea

Târg gastronomic și de vinuri – „Vinul și pâinea”, la Oradea, 19-20 septembrie 2020

Traian Dan

Cluj Symphony Experience – un weekend în care muzica este trăită altfel la Cluj

Ligia Voro

CTP atinge pragul de 5 milioane m2, la nivelul portofoliului internațional de proprietăți de clasa A

redactia

Cluj: Antares, cifră de afaceri de 9,2 mil. euro

Stefana Muresan

Invitați de la Amazon, Financial Times, MIT, Allianz Ventures, NVIDIA și SAP completează lista de speakeri pentru cea de-a 4-a ediție Techsylvania

Tirdea Ionut

CJ Cluj a semnat, anul trecut, contracte de 500 milioane lei, fonduri europene

Stefana Muresan

Leave a Comment