Cluj IT&C Real Estate Slider

Ionuț Țața, o viziune cu aparență futuristă despre smart city

Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
 
Ionuţ Țața, Preşedinte, Iceberg – Clusterul pentru Inovare şi Cercetare, ne-a purtat în viitor, plecând de la tema prezentării sale: „The smart city hype shaping Real Estate Trends”, o altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă smart city.
Ionuț Țața după ce a ironizat subtil titlurile de orașe smart city pe care și le arogă mai multe localități urbane de pe la noi din țară, ne-a prezentat un model de smart city din punct de vedere al administrației “în care nu avem o dominanță tehnologică, în care nu avem niște firme care ne vând niște tehnologie drăguță, un centru de date lucios, în țiplă, pe care să îl instalăm fără să știm să îl folosim, pentru că IT-iștii din primărie sunt plătiți cu 1400 de lei și atunci nu vor fi cei mai buni IT-iști din piață și un oraș în care avem niște factori excepționali care sunt capabili să facă politici publice în zona de smart city și, în același timp, să înțeleagă, să proceseze, să folosească datele”.
Momentan, a punctat speakerul, smart city este un puzzle din care lipsesc 85 % din piese, dintre care piese esențiale.
În toată această ecuație, un rol important ar trebui să îl joace cetățenii, oamenii care trăiesc în oraș și care au capacitatea de a contribui, de a participa și de a accelera dezvoltarea unui oraș inteligent.
Iar forțându-ne să ne închipuim, să vedem în viitor cu ochii minții, acesta ne-a oferit o fărâmă de ce ar putea fi viitorul și nu foarte departe, în 2030. Citând un articol intitulat “Bine ați venit în 2030, nu dețin nimic, nu am intimitate, dar viața nu a fost niciodată mai bună”, Ionuț Țața ne-a introdus într-o lume care devine mai simplistă și mai simplificată. Am călătorit apoi prin lumea viitorului, oprindu-ne în fabricile constructorilor de camioane autonome Daimler și Volvo și prin parcurile de business care nu mai sunt deținute de dezvoltatori în Olanda.
“Cred că este responsabilitatea unor orașe deschise la minte să exploreze niște modele, să fie conștiente de ele, să fie pregătite pentru ceea ce urmează. Cred că Clujul este un oraș care poate să fie avangardist și să impună un ritm de dezvoltare pentru restul țării. Pentru ca dacă nu în Regiunea Nord-Vest doar nu în regiunea Sud-Est”, a concluzionat Ionuț Țața, nu înainte de a spune că dezvoltarea într-o asemenea direcție ar putea determina oameni să rămână în țară și să investească observând ceea ce se întâmplă la Cluj-Napoca, Timișoara etc.
Ligia VORO

Related posts

AgroConcept – New Holland, lider mondial în mașini agricole, centru regional în comuna clujeană Apahida

Stefana Muresan

TeraPlast inaugurează un nou depozit de peste 5.000 mp lângă București

Papuc Irina

Doing Business in the European Union 2017: Bulgaria, Hungary and Romania

Ionut Oprea

Dunwell: Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe terenuri din România. Topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pentru dezvoltări industriale

Stefana Muresan

The company Facilities Management Services forecasts a 115% increase in turnover for 2018

redactia

Bonusuri pentru contribuabilii care depun Declarația unică până la 30 iunie

Traian Dan

Mureș: Cea mai mare fabrică de amestecuri de furaje din România, în Sânpaul. Investiție de 15 milioa­ne de euro

Stefana Muresan

Județul Cluj – prezență inedită la primul târg internațional de turism al anului 2018

Stefana Muresan

Grupul Inditex și-a activat magazinele Zara din Vivo Cluj

Nora Dumitrescu

FOTO-VIDEO: Beer’s Point, automatizare de top în drumul spre extinderea internațională

Transilvania Business

S IMMO AG: Friedrich Wachernig’s management contract renewed

Golf. Bal medieval. Conferinţe marca Transilvania Business. Transilvania Open 4 Business 2017 by Transilvania Business Magazine. 18-20 mai 2017, Cluj.

Raluca Ursu

iTech Transilvania by ARIES Transilvania, singurul cluster IT din Sud-Estul Europei certificat Gold Label pentru Excelenţă

redactia

Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui nou atac de tip phishing

Papuc Irina

Investitor de 24 de ani, câștigător al Invest Quest – competiția de tranzacționare virtuală organizată de BVB și Clubul Rotary

Stefana Muresan

PIN MAP IAȘI  – Lansarea ediției 2020 a hărții de birouri a IAȘULUI

Ionut Oprea

Mircea Solovăstru: “Am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase”

Ligia Voro

Un startup românesc activează roboți Uipath care procesează amânarea ratelor

Nora Dumitrescu

Endava și Worldpay extind parteneriatul

Stefana Muresan

Firmele bihorene de top premiate la gala „Topul firmelor din judeţul Bihor”

Traian Dan

Star Construct, noi ansambluri rezidențiale lansate la TNI

Stefana Muresan

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ligia Voro

Cel mai important edificiu baroc din Cluj își va recăpăta splendoarea

Stefana Muresan

Cinci ofertanți pentru contractul național de achiziție a autobuzelor electrice

Stefana Muresan

Leave a Comment