Brașov Fonduri Europene Investitii Slider Turism

Incinta de vest a Cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Patrimoniul cultural istoric al zonei de sud-est a Regiunii Centru va fi mai bine pus in valoare, cu sprijinul fondurilor Regio 2014-2020, dupa derularea lucrarilor la Incinta de Vest a Cetatii Rasnovului. Contractul de finantare al acestui obiectiv a fost semnat la sediul ADR Centru de catre Liviu Butnaru, primarul orasului Rasnov, precum si de catre Simion Cretu, director general ADR Centru.
 
”Fondurile contractate pe domeniul care vizeaza reabilitarea obiectivelor de patrimoniu vor sprijini autoritatile publice locale, sau institutiile si organizatiile care au pregatit proiecte sa deruleze lucrari importante la aceste obiective, pentru a le readuce la viata, in atentia turistilor, in folosul localnicilor. In plus, resursele europene vor fi folosite si pentru o mai buna promovare a monumentelor, fie ele cetati sau biserici, reabilitate. Avem deja semnate 17 proiecte la nivel regional pe aceasta prioritate de investitii, a caror valoare totala depaseste 185 milioane lei, fapt care ne face sa apreciem ca, peste doi sau trei ani, lucrarile de consolidare si restaurare a acestor monumente si mosteniri istorice vor duce la cresterea numarului de vizitatori si la dezvoltarea micilor afaceri din zonele proiectelor. Pentru judetul Brasov, acest proiect este al doilea, dupa semnarea contractului de finantare a reabilitarii Cetatii Fagarasului, in urma cu doar cateva zile, ceea ce inseamna ca in jur de noua milioane euro vor fi atrase pentru dezvoltare, in acest sector”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Prin proiectul ”Restaurarea, conservarea si valorificarea durabila a Cetatii Rasnov (incinta de vest) si crearea infrastructurii conexe” cu o valoare totala de 16 milioane lei, Primaria orasului are alocate fonduri nerambursabile in valoare de peste 15,2 milioane lei (aproximativ 3,44 milioane euro). Prin proiect vor fi dezafectate toate amenajarile neautorizate, efectuate in perioada 2000-2006, ulterior fiind efectuate lucrari de consolidare, de reconstruire, totala sau partiala pentru turnuri si doua casute din grupul aflat in zona Turnului Armelor, iar zidurile de aparare vor fi refacute cu ajutorul materialelor traditionale. Proiectul mai prevede refacerea portii de acces din zona Turnului Armelor, dar si restaurarea sistemului de aparare de tip „gura de lup” care exista in aceasta zona. In programul de lucrari sunt incluse si elementele de tamplarie, dar si decoratiunile. De asemenea, vor fi modificate instalatiile electrice, retelele de alimentare cu apa si canalizarea, fiind instalate noi sisteme de incalzire. In incinta cetatii se vor amenaja doua spatii muzeale cu microclimat corespunzator, dar si o zona pentru spectacole, un centrul de informare sau ateliere mestesugaresti. In exterior se vor realiza amenajari peisagistice, cai de acces si rampe. Lucrarile vor fi finalizate in 38 de luni, dintre care primele vor fi dedicate serviciilor de proiectare si 26 de luni vor fi atribuite lucrarilor de executie.
Finantarea nerambursabila pentru acest proiect este asigurata prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

Related posts

Elvețienii de la Sika cumpără Arcon Membrane

redactia

Marile proiectele ale Ardealului, propuse în parteneriat public-privat

Nora Dumitrescu

Bihorenii, mobilizați de Fundația Comunitară Oradea în campania „Solidaritate Bihor Covid-19”

Traian Dan

Oradea, “staţiune turistică de interes naţional”

Stefana Muresan

Actualul Binderbubi Hotel si Spa din Sighisoara se transforma in Mercure

Stefana Muresan

Catedrala Romano-Catolică din Timișoara intră în renovare pe bani europeni

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara, investiții de 10 milioane de euro în domeniul securității, din fonduri europene

redactia

Sogefi Suspensions, investiție de 50 milioane de euro la Oradea și 200 de noi locuri de muncă, în domeniul automotive

redactia

Toplița, destinație turistică pentru toate anotimpurile

Ligia Voro

Fortificațiile din Transilvania devin obiective turistice europene

Nora Dumitrescu

Un castel din județul Satu Mare, vedetă într-un film de sezon de pe platforma Netflix. A fost reabilitat cu fonduri europene

redactia

Oradea: Obiectivul de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în licitație; contract de aproape 10 mil. lei

Stefana Muresan

România aşteaptă investiţii străine în valoare de 2,5 mld. euro care vor genera 24.000 de noi locuri de muncă

redactia

Nouă investiție de forță la Tohani, Dealu Mare: Viile Blidar

redactia

Fondurile europene ajută județul Sibiu să aibă de patru ori mai multe investiții decât veniturile proprii

Papuc Irina

Alba: Nouă pârtie, la Şureanu, în Munţii Sebeşului

redactia

Cooperativa Țara Mea investește 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie

redactia

Start pentru programul “Litoralul pentru toti”

Stefana Muresan

Revenirea lui Wargha Enayati. Construiește până la sfârșitul anului viitor cel mai mare proiect medical privat din România, investiție de 60 de mil. euro

redactia

Licitaţie de aproape 36 milioane euro pentru procurarea a 17 tramvaie

Papuc Irina

La 9 luni, Romgaz – cifră de afaceri mai mare, profit net mai mic

redactia

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Golf pentru toată lumea la Pianu de Jos. Joc bun!

Ligia Voro

Portal de imobiliare şi turism de lux, realizat de un antreprenor care a accesat bani prin programul Start-up Nation

Stefana Muresan

Leave a Comment