Brașov Fonduri Europene Investitii Slider Turism

Incinta de vest a Cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Patrimoniul cultural istoric al zonei de sud-est a Regiunii Centru va fi mai bine pus in valoare, cu sprijinul fondurilor Regio 2014-2020, dupa derularea lucrarilor la Incinta de Vest a Cetatii Rasnovului. Contractul de finantare al acestui obiectiv a fost semnat la sediul ADR Centru de catre Liviu Butnaru, primarul orasului Rasnov, precum si de catre Simion Cretu, director general ADR Centru.
 
”Fondurile contractate pe domeniul care vizeaza reabilitarea obiectivelor de patrimoniu vor sprijini autoritatile publice locale, sau institutiile si organizatiile care au pregatit proiecte sa deruleze lucrari importante la aceste obiective, pentru a le readuce la viata, in atentia turistilor, in folosul localnicilor. In plus, resursele europene vor fi folosite si pentru o mai buna promovare a monumentelor, fie ele cetati sau biserici, reabilitate. Avem deja semnate 17 proiecte la nivel regional pe aceasta prioritate de investitii, a caror valoare totala depaseste 185 milioane lei, fapt care ne face sa apreciem ca, peste doi sau trei ani, lucrarile de consolidare si restaurare a acestor monumente si mosteniri istorice vor duce la cresterea numarului de vizitatori si la dezvoltarea micilor afaceri din zonele proiectelor. Pentru judetul Brasov, acest proiect este al doilea, dupa semnarea contractului de finantare a reabilitarii Cetatii Fagarasului, in urma cu doar cateva zile, ceea ce inseamna ca in jur de noua milioane euro vor fi atrase pentru dezvoltare, in acest sector”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Prin proiectul ”Restaurarea, conservarea si valorificarea durabila a Cetatii Rasnov (incinta de vest) si crearea infrastructurii conexe” cu o valoare totala de 16 milioane lei, Primaria orasului are alocate fonduri nerambursabile in valoare de peste 15,2 milioane lei (aproximativ 3,44 milioane euro). Prin proiect vor fi dezafectate toate amenajarile neautorizate, efectuate in perioada 2000-2006, ulterior fiind efectuate lucrari de consolidare, de reconstruire, totala sau partiala pentru turnuri si doua casute din grupul aflat in zona Turnului Armelor, iar zidurile de aparare vor fi refacute cu ajutorul materialelor traditionale. Proiectul mai prevede refacerea portii de acces din zona Turnului Armelor, dar si restaurarea sistemului de aparare de tip „gura de lup” care exista in aceasta zona. In programul de lucrari sunt incluse si elementele de tamplarie, dar si decoratiunile. De asemenea, vor fi modificate instalatiile electrice, retelele de alimentare cu apa si canalizarea, fiind instalate noi sisteme de incalzire. In incinta cetatii se vor amenaja doua spatii muzeale cu microclimat corespunzator, dar si o zona pentru spectacole, un centrul de informare sau ateliere mestesugaresti. In exterior se vor realiza amenajari peisagistice, cai de acces si rampe. Lucrarile vor fi finalizate in 38 de luni, dintre care primele vor fi dedicate serviciilor de proiectare si 26 de luni vor fi atribuite lucrarilor de executie.
Finantarea nerambursabila pentru acest proiect este asigurata prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

Related posts

O cameră de comerț româno-maghiară se va înființa la Budapesta

Traian Dan

Traseele turistice din zona Cheile Turzii au fost modificate

Nora Dumitrescu

Regiunea Centru – un exemplu, iar ADR Centru – un posibil mentor în procesul de dezvoltare regională din Albania

Stefana Muresan

S-a semnat contractul pentru înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor

Traian Dan

Grupul Leonardo aduce filozofia Lean în afaceri

Tirdea Ionut

Cea mai înfricoșătoare pădure din lume, în Cluj

Stefana Muresan

VINVEST 2018, o ediţie dedicată Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

VIDEO: CON-A va finaliza lucrările de modernizare a Stadionului Municipal Sibiu

Ion Surdu

Banat Business Park – attractive opportunities

Ionut Oprea

Transelectrica propune 1,881 lei dividend brut/acțiune. Statul vrea 2,257

Ligia Voro

Sibiul, destinație culinară recomandată pentru 2019 de National Geographic Traveller

redactia

Aquapark de 25 de milioane de euro, blocat între ministere

Nora Dumitrescu

Noul bazin de înot din Blaj va fi deschis vineri. Investiție de peste un milion de euro

Papuc Irina

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au urcat la 4,936 miliarde de euro în 2018

redactia

Fondurile europene, prioritatea Primăriei Oradea în 2019

redactia

Brașov: Starbucks, Schaeffler sau Quin, printre angajatorii de la Târgul de Joburi

Stefana Muresan

Transilvania IT Cluster și Transilvania DIH sunt apreciate de Comisia Europeană

Nicolae Pop

De Ziua Femeii, Mömax deschide la Timişoara. Austriecii au angajat pensionari, bazându-se pe experienţa şi aptitudinile acestora

Stefana Muresan

Patru confederaţii patronale est-europene au semnat un acord de cooperare, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

România cumpără 20 de noi trenuri electrice, investiție de 120 milioane euro din fonduri europene

redactia

Harghita: Salrom a inaugurat o investiţie de 1 milion de euro la Salina Praid

Stefana Muresan

Proprietarul SunGarden: “Hotelurile pot deveni acum centre pentru vârstnici”

Nora Dumitrescu

Bazin de înot de 1,3 milioane de euro într-o comună din Transilvania

Nora Dumitrescu

A fost realizată harta turistică a judeţului Bihor

Stefana Muresan

Leave a Comment