Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campionii Coman. Tatăl și fiul.

Dintre viciile pe care oamenii le pot avea, cel mai plăcut este golful, decretează Viorel Coman, de șase ori campion al României la golf, trecut acum la categoria seniori, când ne întâlnim acasă, pe terenul de golf de la Pianu de Jos. E o întâlnire specială pentru că îl are alături pe Laurențiu, fiul său, de trei ori campion al României, ultima dată în 2015.

E o vreme neprietenoasă la Pianu de Jos, mi se înroșesc degetele de la frig, cât timp îi aștept pe campioni să ajungă de la Sebeș, însă peisajul ce se luptă aprig cu iarna compensează răceala de martie, curbele din zare ale Munților Șureanu și ale Apusenilor și crestele de la Păltiniș străjuiesc localitatea unde se află pe aproape 100 de hectare terenul de golf în jurul căruia s-a dezvoltat Golf Club Paul Tomița. La vizibilitate bună se văd și munții Făgărașului, mă lămurește Viorel Coman înainte să o luăm la pas prin paradisul natural de la Pianu de Jos, la o partidă de golf interviu.
Dacă mie mi-au înghețat degetele mă gândesc cum a fost prima lecție de golf predată lui Viorel Coman de octogenarul Paul Tomița în luna lui Făurar, pe un teren cu flori de gheață. Prima întâlnire a fost întâmplătoare, își amintește Viorel Coman, era cu nașul său și trebuia să îi ducă un pachet lui Paul Tomița. Și atunci a aflat de la marele sportiv că participase la șase campionate mondiale. A fost o discuție care l-a ambiționat să ia prima lecție de golf.
“Voi, românii, nu o să jucați niciodată golf, era imediat după Revoluție și, mai ales, comuniștii nu o să înțeleagă ce e acela golf. Pentru că în golf nu poți să trișezi. Noi vedeam golf la televizor, vedeam niște terenuri atât de frumoase, nu înțelegeam ce e cu scorul acela, cel care câștiga avea cel mai mare minus. L-am întrebat: De ce? Mi-a răspuns: Ar trebui să iei câteva lecții de golf. A doua zi, la ora 9, eram prezent, a văzut că mai este un nebun, și-a luat bagul cu crosele și ne-am dus pe teren și am început lecția. Atât de tare m-a prins, încât am arat terenul din spatele casei, iar în toate momentele libere jucam golf. M-am dus la Șureanu, pe Poarta Raiului și mi-am improvizat singur un mini-teren de golf, mi-am dus steaguri. La mare tot așa, pe plajă”, rememorează multiplul campion național întâlnirea providențială.
Profesorul i-a mai spus atunci un lucru: “dacă mânuiești bine crosa asta, o să vezi toată lumea. Când am început să joc, am crezut că este o poveste, apoi, încetul cu încetul au apărut turneele, au apărut cupele, invitațiile și apogeul a fost la Sydney în Australia, unde am jucat Campionatul Mondial în 2004”.
 
Poveste de parcurs
 

Ne deplasăm pe culoarele tunse, pe primul parcurs, și vin explicațiile despre acesta, e un par 3 – maxim 3 lovituri până la steag, cu o lungime de aproximativ 200 m, iar jucătorul trebuie să catapulteze mingea cât mai departe, cât mai precis și din cât mai puține lovituri. Trei câini hrăniți de când erau pui de familia Coman ne însoțesc în turneul nostru.
Ne oprim la primul tee, unde jucătorului i se permite să lovească de pe tee – un “cui” pe care se fixează mingea de golf. Pentru o priză foarte bună, ca să nu aluneci, golferii poartă pantofi prevăzuți cu niște spike-uri care, de asemenea, nu distrug iarba. Echipamentul, în afară de costumul specific de golf, este completat de mănușă care are niște buburuze, pentru prize, ca să nu îți scape crosa, mai ales când e cald și îți transpiră palma.
“Lulu venea pe teren de când a început să pășească, se așeza pe trusă asemenea unui koala, când obosea, adormea acolo, îl duceam cu grijă, de la o cupă la alta, ca să nu se răstoarne”, își amintește tatăl care a început să joace golf când s-a născut Ana, fiica mai mare cu doi ani, de asemenea multiplă campioană națională.
“După o săptămână de pauză, e cam complicat să joci primele lovituri. E ca mersul pe bicicletă, dar presupune foarte mult antrenament”, îmi spune tânărul de 24 care joacă golf de când se știe.
Recunoaște însă că nu s-a împrietenit din prima cu golful. “Sincer nu mi-a plăcut la început, trebuia să vin pe frig, pe ploaie. E foarte greu să îl aduci pe un copil la golf, ori îi place, ori nu; altă explicație nu e, doar că îți place să faci ceva”, rememorează momentele de acum aproape două decenii.
Se creează un scurt dialog amuzant între tată și fiu. “Tot timpul îi găseam o poveste ca să îl fac să vină cu mine, în primă fază. În faza a doua, am obosit eu”, spune Viorel Coman, “dar trăgeam eu”, își amintește Laurențiu, în 2008, cel mai tânăr campion al României.
La 6 ani a fost introdus în primul turneu, l-a câștigat, probabil că acela a fost momentul de cotitură, declicul care îl detemină să se antreneze măcar o dată pe săptămână.
 
Perfecțiunea golfului
 
Ne oprim din poveste, cât timp cei doi campioni lovesc, e o regulă a jocului de golf: nu vorbești în timpul loviturii. Crosa mușcă cu un sunet metalic din mingea lovită cu putere. Primele smulg câte un pâlculeț de iarbă, iar cei doi jucători îl culeg și îl așază în zgârietura de unde acesta a zburat.
Crosele sunt făcute pentru a lovi în orice situație pe care un golfer le întâlnește pe teren, îmi explică Viorel Coman, într-o paranteză, iar într-o competiție poți utiliza maxim 14 – wood-uri/drivere pentru distanță, ironuri pentru precizie, wedge-urile de înaltă precizie și putterul pe care îl folosești pe putting green, adică pe zona unde ai gaura cu steag. În bag se mai poate adăuga și o crosă hibrid. Într-o competiție se testează dacă crosele sunt standard și din punct de vedere a greutății.
Golful constă într-o plimbare perfectă în natură, ne continuăm povestea, însă îți spune foarte multe și despre tine.

“Golful e măsura tuturor simțurilor tale. Dacă nu joci bine, înseamnă că nu ți-ai adunat gândurile, ori ești un pic bolnav, ori ai avut o viață dezordonată. Dacă joci perfect, poți fi convins că în zilele anterioare ai avut un echilibru perfect, fiindcă e atât de complicat să lovești”, consideră Viorel Coman.

 
 
 
Pentru a ajunge la performanță și chiar să surmontezi pasa proastă în care te afli, presupune foarte mult antrenament și un strop de talent. Pentru o necunoscătoare care nu reușește să lovească o minge, e fascinant cum cei doi multipli campioni reușesc să zboare mingile peste 100 de metri.
 


“Ajungi să le simți la un moment dat, este foarte multă tehnică, noi ne filmăm între noi foarte mult și ne și ajutăm, să vedem ce greșim, cum putem să remediem ce greșim, dar nu poți remedia într-o zi, ci într-o lună, două, trei, repetând”, îmi explică Laurențiu.

 
 
 
Am ieșit? La limită, adaugă după o lovitură mai puțin reușită.
„Diferența dintre o lovitură proastă și una bună e de un grad, la viteza de 100 și ceva de km/h, greșești un grad, mingea se duce 20 m în dreapta sau în stânga, deci trebuie să fii foarte precis”, își continuă Laurențiu explicația.
O minge mai nărăvașă a intrat în buruienile care mărginesc unul dintre culoarele de joc, ce îți amintește senzorial de covorașele de lână în care îți afunzi cu nesaț picioarele.
Iar lecția despre lovituri merge mai departe, după ce Laurențiu lovește astfel încât mingea să facă o curbă. “E exact ca la tenis, o lovim din interior spre exterior și o ia de la dreapta la stânga”, îmi spune cu lejeritate. Însă o asemenea tehnică presupune numeroase încercări până îi poți imprima mingii traiectoria pe care ți-o dorești.
Pentru a fi campion la golf, antrenamentul trebuie dublat de pregătirea fizică și psihică, pentru că o lovitură bună presupune un control fantastic al emoțiilor. “Te relaxezi, dar te mai și enervezi când vrei să ajungi la perfomanță”, punctează Laurențiu, completat de tată: “Îți dorești, pentru că ești cel mai bun din această țară, cum e Lulu, să joci tot timpul perfect”.
O rață își ia zborul dintre trestii, moment numai bun pentru ca Viorel Coman să afirme că: “Ideea golfului nu este neapărat câștigul ci revenirea în natură, niciun sport nu aduce omul în natură precum o face golful. Ești exact acolo unde ai fost creat”.
Apoi, deși pare un sport monoton și de care te-ai plictisi repede, golful exercită o atracție nevăzută, care te aduce înapoi iar și iar. “Niciodată nu este o limită cât de bine poți să joci și acest lucru te face să nu abandonezi”, spune Viorel Coman.
Pe o parte din green-uri, mingea țopăie, mai e puțin până terenul va fi pregătit, iarba tunsă și nivelată pentru competiții.
Cel mai mare turneu pe care Viorel Coman l-a jucat a fost de 10.000 de dolari, însă nu își ascunde regretul că sunt încă prea puțini jucători în România pentru a avea turnee adevărate.
“Într-un turneu nu exiști decât tu, creatorul și terenul. Cu anii intri în această rutină, dar e senzațional. Te duci pe un teren pe care nu ai jucat niciodată, ești la prima atingere și joci de parcă l-ai cunoscut de o viață, poate pentru că, de câte ori joci golf, ești acasă”, îmi transmite tatăl senzația pe care o încerci într-o competiție.
Este singurul sport unde nu există bariere între locul 1 mondial și ultimul, poți să vorbești cu el, poți să joci. “Golferii sunt prieteni fără să se fi cunoscut vreodată. Ai o singură carte de vizită – handicapul – această îi conferă celuilalt abilitatea ta de joc. Dacă îi spui că ai 2, cum are Lulu, deja vede în tine un idol în fața lui pentru că 99,9% au peste 25, iar 0,001 % au sub 5. De la simplu swing știu ce fel de jucător ești”, opinează Viorel Coman.
Am trecut și Golgota cu bine, am intrat și pe fairway-ul (culoarul) cu stejari obstacole, aproape imposibil de lovit mingea printre ei în mintea mea, și coborâm spre baza circuitului după 13 cupe parcurse și trei ore și ceva de plimbat fiecare după ritmul corpului său. Și nu mai am mâinile înroșite.
de Ligia VORO
Notă: Fotografiile au fost realizate înainte de startul sezonului, în luna martie. 
 
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
 
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
 
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici 
 
Ploaia și vântul nu pot împiedica un turneu de golf. Ne-am convins la Rotary Golf Charity Cup, la Ineu, lângă Oradea. Cum am văzut eu, profana, turneul, vedeți aici 
 
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.
 
O introducere despre golful românesc, puteți citi aici
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nicolae Căpușan, creatorul SunGarden Sport & Spa Resort

Articolul următor

2018 - Forum Real Estate Constructii Materiale si Servicii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share