Florin Segărceanu, fost tenisman de performanță, s-a îndreptat după ce a renunțat la cariera de profesionist spre golf. L-am descusut, într-un interviu acordat revistei, despre cum s-a apropiat de acest sport, apoi s-a virusat, despre problemele de care golful românesc suferă, despre Romanian Golf Association. Ne-a răspuns fără ocolișuri chiar dacă adevărul său s-ar putea să supere.
Cum v-ați apropiat dvs. de golf, ați fost jucător profesionist de tenis, într-adevăr mulți foști sportivi profesioniști din ramuri diverse au ales golful când s-au retras din activitate, care a fost povestea dvs.?
Povestea a fost întâmplătoare în sensul că în perioada în care jucam și eram în Statele Unite, foarte multe cluburi de tenis erau apropiate unor cluburi de golf și, practic, pentru relaxare, pentru diversificare mă mai duceam și pe aceste terenuri și cochetam cu acest sport. Terenurile erau foarte frumoase și de ce nu? Practic, acesta a fost începutul. După ce am terminat cu cariera de jucător profesionist, tot așa, să zicem, în căutarea unui sport pentru a juca, mi-am adus aminte de golf. Pe vremea respectivă am început să mergem pe la Clubul Diplomaților unde exista singura zonă de golf din București și încet-încet m-a prins microbul. Am avut și șansa că nu eram singur, cu fostul meu coleg de tenis Dinu Pescariu ne-am apucat cam în același timp, și având companie am ajuns unde am ajuns, să fim îmbolnăviți de acest sport.
Am citit că la început vi se părea un sport facil, dar în timp ați ajuns să îl respectați, cum v-ați schimbat această optică?
Să spunem că majoritatea oamenilor care observă acest sport la televizor au impresia că este un sport ușor și, eventual, îl mai confundă și cu mini-golful de pe Litoral. Inițial, noi am crezut că o să fie destul de ușor, deoarece aveam acea abilitate de a lovi mingea de la tenis, o coordonare, ceva în plus față de ceilalți, dar ușor-ușor am realizat că acest sport este foarte tehnic și chiar aș putea spune că în cazul în care nu începi cum trebuie, cu primele noțiuni de bază luate de la un profesor, de la un instructor autorizat și cu experiență este o mare greșeală, ceea am făcut-o și noi, Dinu și cu mine, am învățat după ureche, ne-am creat niște lovituri care probabil se asemănau cu ceva din tenis, dar care nu aveau nicio legătură cu tehnica de care ai nevoie pentru a ajunge la anumite performanțe în golf și, din acest motiv, oarecum, cel puțin mie, mi-a fost destul de greu de a mă adapta după o lungă perioadă de timp de joc în stil propriu la ceva care să ducă spre o tehnică de jucător amator bun.
Spuneați mai devreme că v-ați îmbolnăvit de golf, bineînțeles, nu e o suferință, ci o plăcere, ce vă este cel mai drag din golf, de ce le-ați recomanda altora să practice acest sport, în condițiile în care, stând de vorbă și cu alte persoane, mi-a fost semnalat că România este deficitară la infrastructura de golf, iar numărul de jucători este destul de redus și oarecum ne învârtim într-un cerc vicios, nu sunt jucători pentru că nu este infrastructură și nu avem infrastructură pentru că nu sunt jucători?
Este corect din acest punct de vedere și suferința este și mai mare atunci când ne uităm împrejur și nu departe de noi și nu în țări cu tradiție, și aici, bineînțeles că mă refer la Bulgaria. Suferința este mare să vedem că în Bulgaria există 9-10 terenuri de golf la standard profesionist și la noi, să spunem, sunt câteva tentative. La Pianu de Jos este singurul teren cu 18 găuri, care este în natură și are un peisaj frumos, dar care nu a fost un teren cu o infrastructură special amenajată pentru așa ceva. Lucrul cel mai deranjant pentru noi este că Bucureștiul, care este o capitală europeană, nu deține o infrastructură, un teren măcar de 9 găuri dacă nu de 18.
Revenind la acest microb, mie mi se pare un joc foarte solicitant, în primul rând este un joc foarte dificil unde ai nevoie de foarte multă concentrare, un joc unde trebuie să te adaptezi întotdeauna condițiilor terenului, pentru că toate terenurile sunt diferite și aici este frumusețea golfului, oriunde te duci, te trezești pe un teren nou, cu o arhitectură diferită, cu o dificultate diferită, deci întotdeauna ai o noutate în momentul în care schimbi terenul. Și, bineînțeles, și condițiile climaterice în sensul că în momentul în care bate vântul sau este cald sau este mai umed, totul se schimbă, golful este un sport care te solicită foarte mult mental și îți pune foarte mult imaginația la muncă, să știi să creezi lovituri din diferite poziții. Acest lucru mi se pare cel mai interesant și cel mai competitiv. Și, lăsând acest lucru, este un joc unde te relaxezi foarte bine, în sensul că orice rundă de golf, se știe, durează 4-5 ore, pe care le petreci în natură.
Ați înființat Romanian Golf Association, care a fost motivația din spatele înființării sale?
Aveam nevoie de o structură, au mai fost anumite tentative de a crea o astfel de structură în care iubitorii de golf să se adune și să creem evenimente. În acest moment suntem în al doilea an de funcționare, am depășit suta de membri, iar anul trecut am reușit să creem 4-5 evenimente care au avut mult succes, lumea a fost foarte mulțumită, sperăm și anul acesta să ne ridicăm la acest nivel, nu este ușor, pentru că este o asociție non-profit, care depinde de cotizații și de sponsori, dar suntem în această asociație foarte mulți pasionați, depunem eforturi în timpul liber, prin cunoștințele noastre, să realizăm evenimentele.
Cum vi se pare afirmația unui golfer și blogger – Călin Păcurar – că România va avea în 5-8 ani un reprezentant din golf la Olimpiadă? Și cum îi atragem pe juniori spre golf, pentru că de aici, consider eu, începe pregătirea unui potențial campion?
Aici este un subiect mai delicat, sigur ne dorim să avem acest lucru, dar, din păcate, și aici vorbesc în cunoștință de cauză, cei care se ocupă de creșterea copiilor și de dezvoltarea acestui sport este Federația Română de Golf. Din păcate, această federație este inexistentă și nu se ocupă de promovarea sportului, de creșterea juniorilor, de atragerea sponsorilor, de fonduri care pot fi alocate, de multe altele. Această federație este inexistentă și nu a mimat, aș spune, în ultimii ani, o activitate care putea să atragă juniori și, bineînțeles, de a crește o masă de jucători pentru a-i putea pregăti și trimite în viitor la turnee. Este foarte adevărat că și lipsa infrastructurii este foarte importantă dacă nu se va face ceva pe viitor, în primul rând să avem zone de antrenament, terenuri de golf, unde copiii pot să practice. În momentul de față, dacă e să ne gândim numai la București, în afară de Clubul Diplomaților, care nu are o infrastructură necesară pentru începerea unei inițieri în masă și nu mă refer la 1-2-3, mai este o singură zonă unde te poți iniția, la Clubul Stejarii unde este o zonă de driving range bine dotată, de care, întâmplător, eu mă ocup de ea de doi ani și sincer să fiu sunt preocupat să dezvoltăm un program pentru copii. Inițial am început cu o școală privată, o grădiniță, școală gimnazială și liceu, și am organizat prima grupă de copii care să înceapă organizat acest sport și vreau să duc mai departe acest program și către alte școli. Mai mult, și în asociație, avem un parteneriat cu un iubitor de golf din Suedia, care ne-a vizitat și încearcă să ne sprijine și vom primi, în curând, seturi gratuite de copii ca să putem începe mai ușor acest program.
Dvs. ați dorit să investiți și în infrastructura de golf, ați avut un proiect, ne-ar interesa dacă veți continua acel proiect?
În Romanian Golf Association există și acest interes. Pe lângă această activitate de socializare, dacă se poate spune așa, întotdeauna a existat și preocuparea aceasta de a sprijini și chiar a participa într-o anumită măsură în investiția într-un teren de golf în jurul Bucureștiului. Suntem în contact cu mai multe persoane, cu mai multe firme care sunt interesate de dezvoltarea unui teren, dar momentan nu s-a concretizat nimic. Revenind puțin la Swiss & Golf Country Club Bucharest, unde am fost președinte al acestei asociații, care a avut o inițiativă la Zurbava, un proiect foarte aproape să fie realizat, din păcate, în momentul începerii sale a venit și criza imobiliară care, oarecum, a distrus apetitul investitorilor pentru proiect.
Încercăm cu asociația noastră, însă, din păcate, zona Bucureștiului e destul de restrictivă în momentul în care nu ai puțin ajutor de la autorități, deoarece este greu să găsești acele suprafețe mari de teren pentru golf, dacă nu ai sprijinul unei primării, a unei comune, care ar fi interesată. Așteptăm, încercăm și sperăm ca în următorii 3-4 ani să vedem un proiect viabil și în București.
Se pare că în curând vom aveam bucuria de a juca pe un teren de golf profesionist, vorbim de cel de la Alba și abia așteptăm să se întâmple acest lucru, mai ales că și Clujul e aproape, s-ar putea organiza câteva evenimente frumoase acolo.
A consemnat Ligia VORO
Sursa foto: Agerpres Foto
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici
Ploaia și vântul nu pot împiedica un turneu de golf. Ne-am convins la Rotary Golf Charity Cup, la Ineu, lângă Oradea. Cum am văzut eu, profana, turneul, vedeți aici
O introducere despre golful românesc, puteți citi aici
Citește și:
S-a anulat Neversea. Motivul: plaja nu mai este disponibilă
Grupul clujean Untold Univers a anunțat mutarea pe anul viitor a festivalului de la malul mării din cauză…
23 aprilie 2025
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
TeraPlast a finalizat cumpărarea pachetului de control la AEG
Acționarii și potențialii investitori au fost anunțați de grupul bistrițean de terminarea tranzacția de achiziție a pachetului de…
23 aprilie 2025
Casa Iancu de Hunedoara, restaurată cu 1,7 milioane €
Cea mai veche clădire istorică din Baia Mare urmează să intre în lucrări din bugetul propriu al județului…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Holisun va furniza soluții digitale pentru studenții internaționali din România
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și compania informatică din Baia Mare au încheiat un parteneriat de susținere…
23 aprilie 2025
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Investiții
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Infrastructură
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Turism
S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Monica Dobruțchi, managerul general Lufthansa pentru România, Bulgaria și Moldova, au…
23 aprilie 2025
Încep lucrările de reabilitare la Barajul Leșu
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri anunță începerea, în luna mai 2025, a lucrărilor de reabilitare a Barajului…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Educație
Meron Gallery găzduiește la Cluj Napoca prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii…
23 aprilie 2025
Holisun va furniza soluții digitale pentru studenții internaționali din România
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și compania informatică din Baia Mare au încheiat un parteneriat de susținere…
23 aprilie 2025
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
