Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Deschidere de sezon: Rotary Golf Charity Cup

Sezonul de golf, așteptat cu nerăbdare de sportivi, a început în 18 martie, lângă Oradea, la Kings Land Country Club din Ineu, unde a fost organizată prima ediție a Rotary Golf Charity Cup, un turneu caritabil pentru elevii din 166 de clase speciale. Competiția a strâns la start 29 de golferi, pe care nu i-a speriat ploaia care i-a însoțit în cele câteva ore de joc.
 
Dimineața devreme, era ora 5, ne îndreptam spre Oradea pentru a ajunge la întâia ediție a Rotary Golf Charity Cup și la prima competiție de golf la care am avut prilejul să participăm. Înainte cu 10 minute de ora 9, când era anunțat startul competiției am ajuns la Ineu, unde golferii își testau crosele pe driving range sau papilele gustative cu un sandvici matinal și o cafea.
Obișnuiți cu un alt tipar al acțiunilor Rotary, prima noastră curiozitate a fost de ce o competiție de golf?
“Ideea este că în fiecare an avem o direcție de acțiune, anul acesta este pe educație. Am observat că societatea bihoreană este mult mai deschisă față de evenimente mai informale, cele tradiționale pierd teren în viziunea noastră. Așa a venit propunerea colegului meu Călin Păcurar de a organiza un turneu de golf. Am reușit să înscriem această competiție ca etapă în Carpathian Golf Tour. De acest turneu am legat evenimentul nostru caritabil de atragere de fonduri pentru a dota 166 de clase speciale cu table tip whiteboard în scop educațional. Este un proiect în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Dorința noastră, și avem susținerea districtului, este să avem un eveniment de acest gen anual (n.red. de altfel, Mircea Solovăstru, guvernatorul Rotary District 2241 Romania – Republica Moldova, a fost prezent la competiție)”, ne-a lămurit Bekesi Csaba, președintele Rotary Club Oradea 1113.
 

Beneficiari ai acțiunii sunt 1035 de copii, iar din donații s-au strâns peste 25.000 de lei până la momentul turneului de golf care a mai fost condimentat cu gătit în aer liber, mai exact bogracs la ceaun, sandviciuri din bucătăria internațională, degustare de vinuri, lecții de golf pentru copii.
În competiția de golf, ceea ce ne-a adus pe noi aproape 250 de km, s-au înscris 29 de golferi din Timiș, Mureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Bihor, București (dacă am ratat vreun județ sau oraș să ne fie cu iertare), veniți după o perioadă de iarnă și însetați de aer liber și de joc. După cum aminteam etapa de la Ineu contează în Carpathian Golf Tour, un turneu inițiat de către instructorul de golf Mircea Stoica, alcătuit din cinci concursuri, iar ca premiu sunt oferite două locuri cazare și green fee pentru două persoane în Italia.
 
Start de sezon
 
Radu Cirtina, instructor de golf, a condus ședința tehnică, prezentând regulile locale de joc, distribuind cărțile de scor jucătorilor și anunțând componența flight-urilor. Din primul flight au făcut parte Ioan Scridon, Adrian Judea, Cristian Bitoană, Ancuța Sătmărel, Dana Monica Matei, din cel de-al doilea – Viorel Coman, Stelian Aldea, Teodor Grecu, Alin Trif, Viorel Băltărețu, al treilea i-a cuprins pe Gyuri Pascu, Daniel Purghel, Călin Sâmpălean, Alexandra Florea, al patrulea i-a avut în componență pe Adrian Sătmărel, Liviu Matei, Horațiu Someșfălean, Octavian Dena, Alexandru Bărbat, al cincilea pe George Stanciu, Florin Popa, Florin Ciosan, Ionuț Matei, Laura Stoia, iar în ultimul s-au regăsit Radu Matei, Nicolae Căpușan, Jaco Duplessis, Vlad Florea, Daciana Morariu.
 

Jucătorii s-au îndreptat apoi spre zonele unde au fost repartizați și a început dansul loviturilor, cam pe când a început și ploaia care nu a încetat nici după încheierea competiției și premierea câștigătorilor. Crosele au mușcat din tee-uri sau din pământul reavăn, primăvaretec, și au trimis mingile perfect, aproape de perfecțiune sau, mai nefericit, afară din joc, unele lovituri au stârnit bravo-uri și aplauze, altele ironii suave, însă relaxarea și bucuria se citea pe chipurile jucătorilor, pentru că la golf nu e loc de supărare, poate, din când în când, de o ușoară frustrare.
Însă dacă noi am simțit destul de neplăcut condițiile meteo, pentru jucători acestea nu contează, după cum ne-au mărturisit la finalul turneului.
“Vremea de cele mai multe ori în golf nu contează, atâta timp cât nu trăznește, poți să scoți crosa și să joci, e alegerea ta”, ne-a spus Daciana Morariu, jucătoare de golf.
“Condițiile meteo au fost aceleași pentru toată lumea, a fost interesant, frumos, am jucat constant, am luat locul doi, mă bucur că Tîrgu Mureșul a fost în top.
Am început să joc golf, pentru că nu am mai putut juca baschet, aveam probleme cu articulațiile, iar medicii mi-au recomandat să mă plimb, iar cea mai bună plimbare mi s-a părut pe terenul de golf”, ne-a spus fostul baschetbalist Stelian Aldea, acum jucător de golf, despre competiție și apropierea de acest sport nobil.
“Am avut niște parteneri de golf extraordinari, mi-a făcut mare plăcere să joc lângă ardelenii mei, îi așteptăm pe toți la Lac de Verde, la Breaza, avem un teren de 9 găuri acolo, de o dificultate deosebită și de o frumusețe rară și o echipă cu care s-ar simți la fel de bine, cum m-am simțit eu aici. Rezultatul în golf este relaționarea și tot ce înseamnă oamenii frumoși pe care îi întâlnești”, ne-a spus și Daniel Purghel, jucător de golf care a venit de la București pentru turneu.
 
golfinromania.com, primul blog de golf
 

Călin Păcurar a fost artizanul evenimentului inedit de la Ineu, fiind pasionat de acest sport și iubind natura. A fost și o provocare pentru el pentru că și-a dorit să simtă pe propria piele ce înseamnă să organizezi un turneu de golf. Noi, profanii, zicem că s-a descurcat foarte bine.
Povestea lui Călin în golf care are, de altfel, singurul blog de golf din țară, golfinromania.com, a început acum șase ani cu un dar de la prietenii săi.
“În momentul în care am împlinit 30 de ani, am primit un set de crose și câteva lecții aici, la Kings Land. În primii doi ani nu am fost foarte atras de sportul acesta, dar, după ce am început să mișc mingea cât mai drept și nu pe lateral, am început să merg la concursuri, la alte terenuri”, ne-a povestit bloggerul.
L-am întrebat ce îi lipsește golfului românesc ca să evolueze. Răspunsul a venit franc. “Cred că golful are nevoie, în primul rând, de o federație solidă, de persoane foarte implicate și pasionate, cred că de aici trebuie început. Apoi, terenurile și cluburile de golf trebuie să înțeleagă că nu sunt concurenți, ci sunt parteneri în a promova acest sport minunat, apoi jucătorii trebuie să înțeleagă că trebuie să promoveze sportul acesta cât mai bine, mai ales către copii, pentru că ei sunt cei care vor duce sportul acesta mai departe. Sunt absolut convins că în 5-8 ani, România va avea un participant la Olimpiada de golf”, crede Călin Păcurar.
Pasiunea pentru golf a fost dublată de cea pentru scris despre golf. golfinromania.com oferă informații despre jucători, concursuri interne și internaționale, terenuri și multe, multe alte date despre această lume fascinantă.
“Încerc să creez impresii despre realitatea golfului românesc fără a crea animozități, avantaje unor anumite terenuri. Merg la concursuri în România destul de des, scriu despre ele înainte și după”, sintetizează Călin activitatea de pe blog, mult mai complexă și frumoasă în realitate.
De atunci, sezonul de golf e în plină desfășurare, competiții având loc pe toate cele opt terenuri, iar calendarul e atât de bogat încât nu există aproape niciun sfârșit de săptămână fără vreun turneu.
 
Clasamente, clasamente
 

Categoria Doamne: locul I- Laura Stoia, locul II – Alexandra Florea, locul – III Daciana Morariu
Categoria Domni 0,1 – 18 HCP: locul I – Ioan Scridon, locul II – Radu Matei, locul – III Adrian Sătmărel
Categoria Domni 18.1 – 36: locul I – Alin Trif, locul II Stelian Aldea, locul – III Florin Ciosan
Seniori: locul I – Gyuri Pascu, locul II – Viorel Coman, locul – III Liviu Matei
Nearest to the pin: Florin Ciosan
Longest Drive: Radu Matei
 
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici 
 
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
 
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
 
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici
 
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.
 
O introducere despre golful românesc, puteți citi aici

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Florin Segărceanu: “Golful este un sport care te solicită foarte mult mental”

Articolul următor

Golfstore – magazinul pasiunii tale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share