Sezonul de golf, așteptat cu nerăbdare de sportivi, a început în 18 martie, lângă Oradea, la Kings Land Country Club din Ineu, unde a fost organizată prima ediție a Rotary Golf Charity Cup, un turneu caritabil pentru elevii din 166 de clase speciale. Competiția a strâns la start 29 de golferi, pe care nu i-a speriat ploaia care i-a însoțit în cele câteva ore de joc.
Dimineața devreme, era ora 5, ne îndreptam spre Oradea pentru a ajunge la întâia ediție a Rotary Golf Charity Cup și la prima competiție de golf la care am avut prilejul să participăm. Înainte cu 10 minute de ora 9, când era anunțat startul competiției am ajuns la Ineu, unde golferii își testau crosele pe driving range sau papilele gustative cu un sandvici matinal și o cafea.
Obișnuiți cu un alt tipar al acțiunilor Rotary, prima noastră curiozitate a fost de ce o competiție de golf?
“Ideea este că în fiecare an avem o direcție de acțiune, anul acesta este pe educație. Am observat că societatea bihoreană este mult mai deschisă față de evenimente mai informale, cele tradiționale pierd teren în viziunea noastră. Așa a venit propunerea colegului meu Călin Păcurar de a organiza un turneu de golf. Am reușit să înscriem această competiție ca etapă în Carpathian Golf Tour. De acest turneu am legat evenimentul nostru caritabil de atragere de fonduri pentru a dota 166 de clase speciale cu table tip whiteboard în scop educațional. Este un proiect în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Dorința noastră, și avem susținerea districtului, este să avem un eveniment de acest gen anual (n.red. de altfel, Mircea Solovăstru, guvernatorul Rotary District 2241 Romania – Republica Moldova, a fost prezent la competiție)”, ne-a lămurit Bekesi Csaba, președintele Rotary Club Oradea 1113.
Beneficiari ai acțiunii sunt 1035 de copii, iar din donații s-au strâns peste 25.000 de lei până la momentul turneului de golf care a mai fost condimentat cu gătit în aer liber, mai exact bogracs la ceaun, sandviciuri din bucătăria internațională, degustare de vinuri, lecții de golf pentru copii.
În competiția de golf, ceea ce ne-a adus pe noi aproape 250 de km, s-au înscris 29 de golferi din Timiș, Mureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Bihor, București (dacă am ratat vreun județ sau oraș să ne fie cu iertare), veniți după o perioadă de iarnă și însetați de aer liber și de joc. După cum aminteam etapa de la Ineu contează în Carpathian Golf Tour, un turneu inițiat de către instructorul de golf Mircea Stoica, alcătuit din cinci concursuri, iar ca premiu sunt oferite două locuri cazare și green fee pentru două persoane în Italia.
Start de sezon
Radu Cirtina, instructor de golf, a condus ședința tehnică, prezentând regulile locale de joc, distribuind cărțile de scor jucătorilor și anunțând componența flight-urilor. Din primul flight au făcut parte Ioan Scridon, Adrian Judea, Cristian Bitoană, Ancuța Sătmărel, Dana Monica Matei, din cel de-al doilea – Viorel Coman, Stelian Aldea, Teodor Grecu, Alin Trif, Viorel Băltărețu, al treilea i-a cuprins pe Gyuri Pascu, Daniel Purghel, Călin Sâmpălean, Alexandra Florea, al patrulea i-a avut în componență pe Adrian Sătmărel, Liviu Matei, Horațiu Someșfălean, Octavian Dena, Alexandru Bărbat, al cincilea pe George Stanciu, Florin Popa, Florin Ciosan, Ionuț Matei, Laura Stoia, iar în ultimul s-au regăsit Radu Matei, Nicolae Căpușan, Jaco Duplessis, Vlad Florea, Daciana Morariu.
Jucătorii s-au îndreptat apoi spre zonele unde au fost repartizați și a început dansul loviturilor, cam pe când a început și ploaia care nu a încetat nici după încheierea competiției și premierea câștigătorilor. Crosele au mușcat din tee-uri sau din pământul reavăn, primăvaretec, și au trimis mingile perfect, aproape de perfecțiune sau, mai nefericit, afară din joc, unele lovituri au stârnit bravo-uri și aplauze, altele ironii suave, însă relaxarea și bucuria se citea pe chipurile jucătorilor, pentru că la golf nu e loc de supărare, poate, din când în când, de o ușoară frustrare.
Însă dacă noi am simțit destul de neplăcut condițiile meteo, pentru jucători acestea nu contează, după cum ne-au mărturisit la finalul turneului.
“Vremea de cele mai multe ori în golf nu contează, atâta timp cât nu trăznește, poți să scoți crosa și să joci, e alegerea ta”, ne-a spus Daciana Morariu, jucătoare de golf.
“Condițiile meteo au fost aceleași pentru toată lumea, a fost interesant, frumos, am jucat constant, am luat locul doi, mă bucur că Tîrgu Mureșul a fost în top.
Am început să joc golf, pentru că nu am mai putut juca baschet, aveam probleme cu articulațiile, iar medicii mi-au recomandat să mă plimb, iar cea mai bună plimbare mi s-a părut pe terenul de golf”, ne-a spus fostul baschetbalist Stelian Aldea, acum jucător de golf, despre competiție și apropierea de acest sport nobil.
“Am avut niște parteneri de golf extraordinari, mi-a făcut mare plăcere să joc lângă ardelenii mei, îi așteptăm pe toți la Lac de Verde, la Breaza, avem un teren de 9 găuri acolo, de o dificultate deosebită și de o frumusețe rară și o echipă cu care s-ar simți la fel de bine, cum m-am simțit eu aici. Rezultatul în golf este relaționarea și tot ce înseamnă oamenii frumoși pe care îi întâlnești”, ne-a spus și Daniel Purghel, jucător de golf care a venit de la București pentru turneu.
golfinromania.com, primul blog de golf
Călin Păcurar a fost artizanul evenimentului inedit de la Ineu, fiind pasionat de acest sport și iubind natura. A fost și o provocare pentru el pentru că și-a dorit să simtă pe propria piele ce înseamnă să organizezi un turneu de golf. Noi, profanii, zicem că s-a descurcat foarte bine.
Povestea lui Călin în golf care are, de altfel, singurul blog de golf din țară, golfinromania.com, a început acum șase ani cu un dar de la prietenii săi.
“În momentul în care am împlinit 30 de ani, am primit un set de crose și câteva lecții aici, la Kings Land. În primii doi ani nu am fost foarte atras de sportul acesta, dar, după ce am început să mișc mingea cât mai drept și nu pe lateral, am început să merg la concursuri, la alte terenuri”, ne-a povestit bloggerul.
L-am întrebat ce îi lipsește golfului românesc ca să evolueze. Răspunsul a venit franc. “Cred că golful are nevoie, în primul rând, de o federație solidă, de persoane foarte implicate și pasionate, cred că de aici trebuie început. Apoi, terenurile și cluburile de golf trebuie să înțeleagă că nu sunt concurenți, ci sunt parteneri în a promova acest sport minunat, apoi jucătorii trebuie să înțeleagă că trebuie să promoveze sportul acesta cât mai bine, mai ales către copii, pentru că ei sunt cei care vor duce sportul acesta mai departe. Sunt absolut convins că în 5-8 ani, România va avea un participant la Olimpiada de golf”, crede Călin Păcurar.
Pasiunea pentru golf a fost dublată de cea pentru scris despre golf. golfinromania.com oferă informații despre jucători, concursuri interne și internaționale, terenuri și multe, multe alte date despre această lume fascinantă.
“Încerc să creez impresii despre realitatea golfului românesc fără a crea animozități, avantaje unor anumite terenuri. Merg la concursuri în România destul de des, scriu despre ele înainte și după”, sintetizează Călin activitatea de pe blog, mult mai complexă și frumoasă în realitate.
De atunci, sezonul de golf e în plină desfășurare, competiții având loc pe toate cele opt terenuri, iar calendarul e atât de bogat încât nu există aproape niciun sfârșit de săptămână fără vreun turneu.
Clasamente, clasamente
Categoria Doamne: locul I- Laura Stoia, locul II – Alexandra Florea, locul – III Daciana Morariu
Categoria Domni 0,1 – 18 HCP: locul I – Ioan Scridon, locul II – Radu Matei, locul – III Adrian Sătmărel
Categoria Domni 18.1 – 36: locul I – Alin Trif, locul II Stelian Aldea, locul – III Florin Ciosan
Seniori: locul I – Gyuri Pascu, locul II – Viorel Coman, locul – III Liviu Matei
Nearest to the pin: Florin Ciosan
Longest Drive: Radu Matei
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.
O introducere despre golful românesc, puteți citi aici
Citește și:
Cum va arăta Castelul Teleki. A fost cumpărat la un preț modic
Proiectul european de 12 milioane de euro presupune transformarea monumentului trecut prin mai multe mâini în centru cultural…
20 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Dorian Petrovici, BT: “Mirajul banilor rapizi este extrem de periculos”
Fraudele online au fost analizate de către directorul departamentului carduri al băncii clujene, în cadrul Centrului de Soluționare…
18 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Banca Transilvania creditează Simtel cu 28 milioane € pentru un parc fotovoltaic
Societatea bancară din Cluj va acorda un credit de investiții de 16 milioane € și un credit punte…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Economia Clujului: salarii, angajări și exporturi în creștere, industrie în scădere
Salariul mediu net în județ a urcat, în februarie, cu 122 € față de aceeași perioadă din 2024.…
17 aprilie 2025
Investiții
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Tânăra cramă HB Wine din Miniș intră în Liga campionilor vinului românesc
Cu patru Medalii de Aur obținute la Premiile de excelență Vinul.ro 2025, Crama HB Wine s-a clasat pe…
14 aprilie 2025
Infrastructură
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Oradea, exemplu de bune practici în utilizarea fondurilor PNRR
Oradea se clasează pe locul V dintre municipiile din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene prin…
14 aprilie 2025
Turism
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Aradul mizează pe „Turismul de o zi”
Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
11 aprilie 2025
Târgul de Paști umple Cetatea Oradea de veselie și bunătăți
Vineri, 11 aprilie, începe o nouă ediție a Târgului de Paști. Timp de 11 zile, Cetatea Oradea va…
10 aprilie 2025
Educație
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Apare o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj
Senatul Universității Iuliu Hațieganu (UMFIH) a validat numirea conferențiarului Cosmin Caraiani în funcția de decan al celei mai…
15 aprilie 2025
Colaborări cu impact: o firmă locală poate să devină globală fără să iasă din Cluj
Într-un Cluj în continuă transformare, unde companiile caută nu doar eficiență, ci și autenticitate, parteneriatele care pun oamenii…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
